Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чорний перець вирощування, в тому числі в домашніх умовах, а також опис сортів з характеристикою і відгуками

  1. Як росте чорний перець в природі
  2. Відео: користь і шкода чорного перцю для здоров'я
  3. Вирощування чорного перцю в домашніх умовах
  4. Оптимальні умови для рослини
  5. Процедура посадки насіння і підготовка до неї
  6. Догляд в домашніх умовах
  7. Способи розмноження чорного перцю
  8. Помилки в догляді
  9. Таблиця: проблеми догляду за чорним перцем і їх рішення
  10. Відео: важливі нюанси догляду за культурою в домашніх умовах
  11. Чорний перець у відкритому грунті
  12. Відгуки про вирощування чорного перцю

Чорний перець - одна з тих прянощів, які в середні віки цінувалися дорожче золота. Це було пов'язано з труднощами його доставки з Індії. Зараз він є на кухні у будь-якої господині. Ці прянощі вважається однією з найбільш поширених - горошини додаються в супи, м'ясні і рибні страви, маринади і соління, і навіть в випічку. Він не настільки гострий, як чилі, зате відрізняється більш тонким ароматом. Широке застосування він знайшов і в народній медицині. При цьому сама рослина виглядає досить симпатично, і квітникарі, що люблять всіляку екзотику, можуть культивувати його на підвіконні, регулярно збираючи урожай.

Як росте чорний перець в природі

Родина чорного перцю (Piper nigrum) - півострів Індостан, Малабарське узбережжі. Незважаючи на однакову назву, рослина не має нічого спільного з перцем болгарським або чилі, які відносяться до сімейства Пасльонові. А чорний перець входить в сімейство переліку.

У природі чорний перець - це ліановідний рослина, що досягає 12-15 м у довжину. У міру росту нижня частина стебла ліани дерев'яніє. В якості опори вона використовує зростаючі поблизу дерева, обвиваючи навколо їх стовбура.

Чорний перець - одна з тих прянощів, які в середні віки цінувалися дорожче золота

У природі ліана чорного перцю може дорости до півтора десятків метрів в довжину

Листя у ліани чорного перцю досить дрібні (до 10-12 см), дуже щільні, з різко загострюється кінчиком. На вивороті нерідко утворюються дрібні білі крупинки, що нагадують ікру або кристалики солі. Поступово вони темніють, стаючи майже чорними. Цією ж особливістю володіють і рослини, що культивуються в домашніх умовах, тому, виявивши «ікринки», не потрібно турбуватися. Для перцю це норма, а не якась екзотична хвороба.

Листя у чорного перцю дуже щільні, глянцево блискучі - створюється враження, що вони зроблені з пластика

Квітки у чорного перцю дрібні, з біло-зеленими пелюстками, зібрані в красиво спадаючі кисті довжиною 10-15 см. Потім визрівають плоди. Вони мають кулясту форму і діаметр близько 0,5 см. Виглядають такі кисті дуже ефектно. У міру дозрівання ягоди змінюють колір із зеленого на яскраво-червоний. Термін продуктивного життя ліани - 20-30 років, в оптимальних умовах вона приносить урожай двічі на рік.

Для виробництва прянощів використовуються ягоди чорного перцю різного ступеня зрілості

Чорний перець широко культивується на спеціальних плантаціях в жарких тропічних країнах (Індія, Шрі-Ланка, Індонезія, Ява, Мадагаскар, Бразилія, інші держави, розташовані в Південній Америці і на островах в Карибському морі). У Росії для нього підійде тільки клімат теплих південних регіонів. Але при бажанні можна виростити його і в домашніх умовах. Перший урожай отримують вже через 2-3 роки після того, як насіння дадуть сходи. Горошини визрівають Не такі великі, як на відкритому повітрі, зате смак і аромат однозначно непорівнянний з тим перцем, що продають в магазинах.

Чорний перець - не тільки популярна приправа, але і дуже корисне для здоров'я рослина. Народна медицина використовує його для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань і нормалізації травлення. Давно відомі його антибактеріальні та антиоксидантні властивості. Однак його не варто вживати при наявності виразки шлунка, дванадцятипалої кишки, гастриту в стадії загострення. Чорний перець корисний і тим, хто бажає скинути зайву вагу. Він має властивість руйнувати жирові клітини.

З горошин отримують чотири види прянощів - власне чорний перець, а також білий, зелений і рожевий. Чорний виходить за допомогою підсушування злегка недостиглі (жовто-помаранчевих) ягід на сонці, білий - шляхом вимочування у звичайній воді і очищення від шкірки, зелений - з незрілих плодів, а рожевий - з повністю доспілих ягід. Як насіння можна використовувати тільки чорний перець, все решта різновиди сходів точно не дадуть.

Висаджувати має сенс тільки горошини чорного кольору, всі інші сходів точно не дадуть

Обзавестися насінням чорного перцю дуже просто. Не потрібно навіть йти в спеціалізований магазин. Його можна знайти в звичайному продуктовому. Для висадки підходять ті самі горошини з пакетика. Якщо вони були зібрані вчасно, сушилися, як і належить, на сонце, і виробник не обробляв їх хімікатами для збільшення терміну придатності, вони відрізняються непоганою схожістю.

Для того щоб придбати насіння чорного перцю, досить зайти в будь-який продуктовий магазин

Якщо чорний перець планується вирощувати для отримання плодів, а не як декоративнолиственное рослина, потрібно забезпечити йому належні умови. Головні умови для рослини - освітленість і висока вологість. Але і це цілком преодолимое перешкода. Квітникарі давно «одомашнили» багато тропічні рослини з подібними вимогами до мікроклімату.

Непоганий урожай чорного перцю цілком можна отримати в домашніх умовах, якщо забезпечити рослині правильний мікроклімат і належний догляд

Відео: користь і шкода чорного перцю для здоров'я

Популярні сорти і різновиди

Найпопулярнішим в світі чорним перцем досі залишається індійський, особливо його різновиди Теллішері і Малабар. Але і в інших країнах є «гідні конкуренти».

  • Малабар. Родина - індійський штат Керала. Але нерідко малабарським називають будь-який перець, вироблений в Індії. Виділяється великим розміром плодів чорно-коричневого кольору, їх високою щільністю і яскраво вираженим, легко впізнаваним гурманами ароматом. Через великий вміст алкалоїду пиперина він досить гострий.
  • Теллішері. Елітний сорт індійського чорного перцю. Вирощується виключно на плантаціях в районі міста Талассарі. Цінується за великий розмір (діаметр більше 4,75 мм), відсутність сторонніх домішок і практично повна відсутність «порожніх» ягід (так званих light berries).
  • Лампонг. Сорт родом з Індонезії. В основному вирощується на острові Суматра. Назву цей сорт отримав від імені провінції, де розташована більшість плантацій. У порівнянні з малабарським перцем у нього більш дрібні плоди. Колір у них скоріше не чорний, а темно-сірий. Але за якістю індонезійська перець не поступається індійському.
  • Саравак. Вирощується в Малайзії, на узбережжі острова Борнео. Найякіснішим малайзійським перцем вважається той, що з коричневою етикеткою (brown label). Потім йдуть жовта, чорна, пурпурна і сіра етикетки.
  • Чу Се. В'єтнам став вирощувати чорний перець на експорт зовсім недавно. Тому якість продукту помітно поступається, наприклад, індійському. Діаметр горошин - до 3 мм. Зміст пиперина невисока - близько 4%.
  • Бразильський. На світовому ринку з'явився відносно недавно, в 60-х роках минулого століття. Але з тих пір Бразилія стала одним з основних експортерів цієї прянощі. Вирощується в основному в штаті Пара. Цікава різновид перцю горошком. Шкірка у нього чорна, гладка, зате самі плоди дуже світлі, вершкового або кремового відтінку.
  • Китайський. Плантації розташовані на острові Хайнань. Чорний перець в Китаї вирощується давно, але експортується дуже недовго. Відрізняється світлим сіруватим відтінком шкірки і дуже пікантним, але при цьому м'яким смаком.
  • Цейлонський. Найгостріша і пекуча з існуючих різновидів чорного перцю, мало в чому поступається чилі. Це обумовлено підвищеним вмістом алкалоїдів пиперина і капсаїцину. У кулінарії через це він використовується досить рідко, застосовується в основному як сировину для виготовлення екстрактів.

Малабарське узбережжі - батьківщина чорного перцю, і до сих пір продукт, вирощений там, заслужено вважається елітним

Вирощування чорного перцю в домашніх умовах

Тим, хто збирається вирощувати чорний перець в домашніх умовах, перш за все слід пам'ятати, що це тропічна рослина. Але якщо забезпечити культурі відповідні умови, її вирощування не завдасть проблем.

Оптимальні умови для рослини

Чорний перець - рослина теплолюбна. Оптимальна температура для його росту і розвитку - 25-29 ºС. Якщо вона опускається до 10 ºС (навіть ненадовго), ліана може необоротно постраждати. Будь-які негативні температури вбивають її миттєво. Також рослина негативно реагує на холодні протяги і перепади температур.

Найкраще місце для розміщення ліани - неподалік від вікна, що виходить на південь або південний захід. Влітку в гарну погоду горщик (якщо дозволяють габарити рослини) можна винести на відкриту веранду або балкон за умови наявності на новому місці захисту від вітру і дощу.

Чорний перець для оптимального розвитку і плодоношення потребує сонячному світлі і теплі, тому в глибині кімнати розміщувати його небажано

Ліана любить світло, але оскільки в природі вона росте під «пологом» з гілок і листя більш високих дерев, освітлення повинно бути розсіяним. Прямі сонячні промені можуть сильно обпекти листя і пагони. Від них рослина в найспекотніші години доведеться притіняти. Для цього можна використовувати паперовий екран, марлю або тюль.

Протягом всього року тривалість світлового дня повинна становити не менше 12-14 годин. На більшій частині території Росії це можливо тільки влітку, тому неодмінно доведеться використовувати для досвічування звичайні люмінесцентні або спеціальні фітолампи.

На більшій частині території Росії це можливо тільки влітку, тому неодмінно доведеться використовувати для досвічування звичайні люмінесцентні або спеціальні фітолампи

Щоб забезпечити необхідну тривалість світлового дня, для чорного перцю використовують спеціальні фітолампи

Вологість повітря - ще один критично важливий показник для чорного перцю. У тропіках вона дуже висока, тому сухе повітря сучасних квартир для рослини абсолютно неприйнятний. Щоб забезпечити необхідні 80% вологості повітря і більш, ліану регулярно обприскують або розміщують неподалік спеціальний зволожуючий повітря прилад. Ще можна поставити поруч з нею широкі ємності з водою, створити їй «компанію» з інших рослин, помістити в піддон горщика мокрий керамзит, торф або гальку, прикрити грунт шаром вологого моху-сфагнуму. Єдине, чого робити не варто - лити воду прямо в піддон. Це призведе до загнивання коренів і загибелі рослини.

Зволожувач повітря - спеціальний прилад, що допомагає вирішити типову для багатьох тропічних рослин, культивованих в домашніх умовах, проблему

Процедура посадки насіння і підготовка до неї

Грунт для чорного перцю повинна бути поживною, але в той же час досить легкою. Її змішують самостійно з родючого дерну, звичайної листової землі, перегною або перепрілого компосту і крупного річкового піску (4: 2: 1: 1). Іноді в спеціалізованих магазинах зустрічається спеціальний субстрат для тропічних ліан. Це не оптимальний варіант, але і такий грунт цілком підійде. Також можна використовувати субстрат для орхідей, змішаний в пропорції 1: 1 з перегноєм.

Також можна використовувати субстрат для орхідей, змішаний в пропорції 1: 1 з перегноєм

Субстрат для орхідей - непоганий варіант для чорного перцю, але він недостатньо поживний, і, щоб нівелювати цей недолік, в нього додають перегній

У природі орхідеї і чорний перець ростуть в дуже схожих умовах. Тому в якості «індикатора» самопочуття ліани можна помістити поруч з нею горщик з цією квіткою. Якщо орхідея виглядає здоровою і регулярно цвіте, для чорного перцю такий мікроклімат теж цілком підходить.

Для насіння чорного перцю обов'язкове предпосадочная підготовка

Найбільші горошини з пакетика перед посадкою на добу замочують у воді кімнатної температури або в розчині будь-якого наявного біостимулятора (Епін, Корневин, Циркон, бурштинова кислота, сік алое). Ті, що спливуть, годі й висаджувати, вони порожні і гарантовано не дадуть сходів. Хоча трапляються такі досить рідко. Кращий час для висадки - кінець травня або початок червня.

Біостимулятори позитивно впливають на схожість насіння

Сама процедура посадки виглядає так:

  1. Невеликі ємності заповнюють свіжоприготовленим продезинфікованим субстратом. Навіть якщо грунт покупної, його потрібно попередньо обробити паром, прожарити в духовці або потримати в морозильній камері. Потім грунт помірно поливають і розрівнюють. Насіння заглиблюють в субстрат на 1,5-2 см. Інтервали між ними - 3-5 см.
  2. Контейнери накривають склом або затягують прозорою поліетиленовою плівкою. Насінням забезпечують оптимальні умови - температуру на рівні 27-30 ºС, яскравий, але розсіяне світло, нижній підігрів. Сходи з'являються нескоро, десь через 25-30 днів. «Парник» щодня на кілька хвилин відкривають для провітрювання. Підсохлий субстрат обприскують з пульверизатора.
  3. Як тільки сформується друга пара справжніх листків, перець підгодовують. Для цього використовують будь-який органічне добриво, найкраще підійде розведений водою в пропорції 1:15 настій пташиного посліду. Якщо його немає, можна використовувати будь-яку покупну підгодівлю для декоратівноліственних рослин.
  4. Приблизно через тиждень після проведення підгодівлі сіянці пересаджують в індивідуальні ємності діаметром 8-10 см. При цьому потрібно бути якомога акуратніше, коріння у них дуже крихкі. Коли вони приживуться на новому місці (почнуть з'являтися нові листя), в теплу і сонячну погоду горщики можна буде виставляти на вулицю. У нову ємність в процесі пересадки обов'язково потрібно увіткнути опору для ліани. Якщо зробити це пізніше, можна пошкодити коріння.

Сходів з насіння чорного перцю доведеться чекати досить довго, близько місяця

Деякі квітникарі рекомендують предпосадочное пророщування насіння. Для цього їх загортають у вологу марлю або паперову серветку і кладуть на блюдце, заповнене зволоженим великим піском. Його накривають поліетиленовою плівкою і ставлять на найсвітліше і тепле місце в квартирі. Можна розмістити його, наприклад, на батареї опалення. У міру підсихання серветку знову зволожують. Проростають насіння десь через 7-10 днів.

Молоді рослини чорного перцю дуже швидко витягуються в висоту

Пересаджувати чорний перець доведеться раз в 2-3 року. Діаметр ємності при цьому збільшують на 5-7 см. У занадто великому горщику «на виріст» ліана сповільнить зростання і розвиток і, швидше за все, перестане плодоносити - все її сили будуть йти на освоєння нового простору. Роблять пересадку методом перевалки, намагаючись якомога менше руйнувати земляний кому. Кращий час для процедури - початок або середина весни.

Пікіровку чорного перцю, як і його пересадку, проводять методом перевалки

Для пересадки використовують пластикові горщики. Вони краще утримують вологу. Обов'язкова умова - наявність дренажних отворів. На дні потрібно створити шар дренажу товщиною мінімум 4-5 см.

Об'ємний глибокий горщик чорному перцю не потрібен, підійде ємність, схожа на супову тарілку або салатник

Догляд в домашніх умовах

Чорний перець відрізняється швидкістю зростання. У домашніх умовах за рік ліана витягується до 1,5-2 м в довжину. Першого врожаю можна чекати через 2-3 роки після висадки насіння в грунт.

Рослина дуже негативно ставиться до пересушування земляної грудки в горщику. Полив рекомендується частий і рясний, субстрат постійно повинен бути злегка вологим. Але важливо й не переборщити, щоб земля не закисає в горщику. Це провокує розвиток різних видів гнилі. У сильну спеку перець доведеться поливати кожен день або через день, в інших випадках - раз в 2-3 дня. Приблизно через півгодини після кожної процедури з піддона обов'язково потрібно зливати надлишки води.

Поки чорний перець росте, потрібно стежити за грунтом - вона повинна бути злегка вологою, але не перезволоженого

У спеку також корисно обприскування з дрібнодисперсного пульверизатора. Процедуру можна проводити 2-3 рази в день. Для цього, як і для поливу, використовують воду, підігріту до кімнатної температури. Щоб її пом'якшити, додають кілька гранул лимонної кислоти або 2-3 краплі яблучного оцту на 10 л.

Оскільки ліана відрізняється швидкістю зростання, їй потрібно багато поживних речовин. Перець підгодовують раз в 12-15 днів приготованим за інструкцією розчином будь-якого комплексного мінерального добрива.

Перець підгодовують раз в 12-15 днів приготованим за інструкцією розчином будь-якого комплексного мінерального добрива

Розчин добрива для підживлення чорного перцю готують в суворій відповідності до рекомендацій виробника і даними в інструкції

У природних умовах ліана плодоносить двічі на рік, але в «неволі» такого добитися не вийде, їй потрібен буде період відпочинку в зимові місяці. На цей час температуру змісту знижують до 18-20 ºС (16 ºС - критичний мінімум). Поливи скорочують до одного разу на 7-10 днів, а підгодівлі припиняють вносити взагалі.

Вимоги до висвітлення на зиму не змінюються. Обприскування в цей час теж не припиняють. Працюючі батареї і інші нагрівальні прилади сильно сушать повітря. Горщик з ліаною потрібно розміщувати якнайдалі від них. Якщо іншого місця немає, батареї накривають щільною тканиною, наприклад, ковдрою.

Способи розмноження чорного перцю

При наявності хоча б однієї рослини, вирощеного з насіння, далі його можна розмножувати вегетативними способами. Найпростіший - живцювання, але практикується також поділ куща і укорінення відводків.

Жівці укорінюють в суміші універсального грунту и піску (1: 1). З дорослої рослини зрізають гілочку довжина около 10 см мінімум з двома Нирко на ній. Зріз присипають будь-яким порошкоподібною стимулятором коренеутворення, грунт злегка зволожують. Рослинам забезпечують парниковий ефект, накриваючи ємності скляними ковпаками, обрізаними пластиковими пляшками, поліетиленовими пакетами. Умови їм створюють ті ж, що і пророщують насіння. Як тільки вони успішно приживуться (почнуть з'являтися нові листя), укриття можна буде зняти.

Ділять кущі під час пересадки. Цей спосіб найкраще підходить для старих рослин, які потрібно омолодити. Він допомагає продовжити термін життя ліани.

Також верхівку втечі можна пригнути до землі, зафіксувавши шпилькою або шматочком дроту. Це місце присипають свіжим грунтом. Коріння з'являться приблизно через 2-2,5 місяці. Після цього нову рослину можна буде відокремити від материнського.

Помилки в догляді

Чорний перець практично не піддається атакам шкідників. Від цього його захищає специфічний аромат листя і високий вміст в них алкалоїдів. Найчастіше в поганому самопочутті рослини винен сам квітникар. Так ліана реагує на помилки в догляді і відхилення від оптимальних умов утримання. Якщо їх нормалізувати, стан рослини теж повернеться в норму.

Таблиця: проблеми догляду за чорним перцем і їх рішення

Найчастіше в погіршенні зовнішнього вигляду ліани винен сам квітникар, що допускає певні помилки в догляді

Відео: важливі нюанси догляду за культурою в домашніх умовах

https://youtube.com/watch?v=0q9Ls4dntqE

Чорний перець у відкритому грунті

У Росії в відкритому грунті чорний перець можна вирощувати тільки в теплих південних регіонах з субтропічним кліматом. Але і в таких умовах зиму, навіть саму м'яку, він однозначно не переживе, якщо тільки не висаджений в теплицю з підігрівом. Тому для Росії це виключно однорічна декоративнолиственное рослина. Дочекатися врожаю не вийде.

Дочекатися врожаю не вийде

Плантація чорного перцю, регулярно приносить урожай, для російського садівника - нездійсненна мрія, «винен» в цьому надмірно суворий клімат

Для його висадки вибирають відкрите місце, добре прогрівається сонцем, але при цьому захищене від холодних північних і північно-західних вітрів. Бажано, щоб рослини прикривала стіна, високі дерева, паркан і так далі.

Ділянка під посадку готують з осені. Його перекопують, позбавляючись від бур'янів, каменів, рослинного сміття. На кожен м² вносять по 7-10 кг перепрілого гною або перегною, 35-50 г простого суперфосфату (або вдвічі менше подвійного) і 15-25 г сульфату калію. Мінеральні добрива можна замінити просіяного деревною золою (200-250 мл).

Розсаду готують, вирощуючи перець з насіння. Ніяких відмінностей немає, за винятком того, що висаджувати їх потрібно в кінці лютого або на початку березня. До висадки у відкритий грунт сіянці починають готувати за 1,5-2 тижні, щодня виносячи їх на вулицю і поступово подовжуючи час перебування на відкритому повітрі.

Догляд за рослиною практично нічим не відрізняється від того, що потрібно йому в «неволі». Він складається з регулярних поливів і підгодівлі.

Якщо стоїть спекотна сонячна погода, чорний перець висаджують в грунт ближче до вечора. Коли на вулиці прохолодно і похмуро, підходить будь-який час доби. Кожну лунку поливають, витрачаючи 1,5-2 л води. Коли вона вбереться, висаджують рослину, заглиблений його на 1-2 см більше в порівнянні з тим, як воно росло в горщику. Це стимулює формування нових додаткових коренів, що постачають ліану харчуванням.

Інтервал між лунками - близько 2 м. Кожній ліані знадобиться своя опора. В азіатських і південноамериканських країнах для цього використовують стовпи. Вони схожі на стовбури дерев, навколо яких рослина обвивається в природі.

Оптимальна температура для вирощування чорного перцю - та ж, що і в домашніх умовах. Якщо очікується похолодання до 15-16 ºС, ліану обов'язково захищають від холоду, закриваючи будь-яким повітропроникним покривним матеріалом, складеним в кілька шарів.

Відгуки про вирощування чорного перцю

Чорний перець - одна з найпоширеніших прянощів в усьому світі. У тому, щоб виростити його в домашніх умовах, немає нічого складного, якщо попередньо ознайомитися з «запитами» культури. При забезпеченні оптимального або близького до нього мікроклімату і належному догляді ця рослина протягом довгих років буде радувати власника рясним врожаєм.

Com/watch?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама