Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Цукрові буряки: опис сортів, технологія вирощування і вирощування з фото

  1. Цукрові буряки: опис
  2. Вибір грунту для вирощування цукрових буряків
  3. Попередники для буряка при сівозміні
  4. Осіння і весняна обробка грунту
  5. Добрива для буряка
  6. Вибір сортів буряка
  7. посів буряка
  8. Захист від бур'янів
  9. Шкідники і хвороби
  10. Збір врожаю

Цукрові буряки вирощуються переважно підприємствами, які займаються виробництвом цукру і використовуються для цього сорту з високим рівнем в коренеплодах вмістом цукру. Але обробіток культури під силу будь-якому дачникові в домашніх умовах. При необхідності і з дотриманням всіх умов вирощування вдасться виростити хороший урожай.

Цукрові буряки: опис

Виробництво цукру залежить від сорту цукрових буряків, чим більше вміст сахарози в коренеплодах, тим це краще для підприємства. Але, не тільки промислові компанії займаються вирощуванням буряка . Дачники також використовують цукровий буряк в господарстві. Роблять з цукрових буряків корм для домашньої худоби на зиму. Коренеплоди використовуються в кулінарії для приготування різних страв.

Цукрові буряки відноситься до підвиду звичайної. У перший рік після посадки насіння в грунт формується витягнутий коренеплід з м'якоттю білого відтінку. На поверхні грунту утворюється пишна листяна розетка. Крім сахарози, в коренеплодах містяться корисні для людини мікроелементи і вітаміни (магній, йод, залізо, вітаміни C, PP і B). Протипоказано використання в їжу цукрових буряків тільки людям, що страждають на цукровий діабет.

Вибір грунту для вирощування цукрових буряків

Технологія обробітку у відкритому грунті цукрових буряків в першу чергу залежить від структури ґрунту. Цукрові буряки може виростати в будь-якому типі грунтів, але це не означає, що для неї підходить бідна, неродючий земля. Навпаки, при погіршенні складу землі кущі швидко реагують на це і починають гірше рости. На піщаних і глинистих ґрунтах коренеплоди ростуть погано і виростають дрібними.

Рівень врожайності і продуктивності від сорту залежить в першу чергу, другий важливий аспект - це грунт, який використовується для обробітку. Оптимальним видом грунту для культури вважається легкі, кислотно-нейтральні типи грунтів. Важливо, щоб грунт мала хорошу проникність води і кисню. Найкраще, якщо насіння будуть сіяти в чорнозем. Придатні для вирощування сіроземи і висушені торфовища.

Придатні для вирощування сіроземи і висушені торфовища

Ще один важливий аспект вирощування сільськогосподарської культури - наявність у грунті Водоутримуюча шару на глибині не менше 60 см. Головне, щоб води розташовувалася не дуже близько до коренеплодів, інакше вони почнуть підгнивати і пропадати. Якщо ж рідина піде в нижні шари грунту, то зростання кущів сповільниться.

Попередники для буряка при сівозміні

При вирощуванні сортів солодкої цукрових буряків важливо дотримуватися правил сівозміни. Це важливий аспект овочівництва, від якого залежить успіх вирощування сільськогосподарських культур. Вирощувати культури, які дають коренеплоди, в першу чергу буряк, забороняється після таких рослин:

  • Мангольд.
  • Капусти.
  • Редису.
  • Ріпаку.
  • Капусти кольрабі.
  • Шпинату.
  • Брукви.
  • Бобових культур.
  • Рижика.
  • Турнепсу.
  • Редьки.
  • Гірчиці.

Пов'язано це з тим, що перераховані вище рослини хворіють однаковими з буряком захворюваннями. І якщо грунт була заражена при їх вирощуванні, то високий ризик розвитку хвороб і на цукровому буряку. Не можна садити кілька років поспіль на ділянці одну і ту ж культуру. Грунт стає бідною і подальшим посадкам не вистачатиме поживних речовин для нормального росту.

Овочі, пряні трави є хорошими попередниками для цукрових буряків. Найкраще висаджувати насіння після озимих пшениці та ячменю. Підходять ділянки, де раніше ріс картопля. За умови, що в цей час ділянку ретельно очищався від бур'янів (у буряка і картоплі бур'яни загальні).

Для дачників цей варіант найбільш прийнятний, адже пшениця і ячмінь для домашнього господарювання не вирощується.

Осіння і весняна обробка грунту

У перший рік вирощування цукрових буряків важлива підготовка грунту до висадки посадкового матеріалу. Зазвичай, готувати грунт починають з осені після збирання врожаю з ділянки. Землю ретельно очищають від бур'янів. Перекопують на глибину не менше 20 см. На такому шарі зазвичай вважають за краще зимувати шкідливі комахи, які з настанням весни відкладають личинки. Саме вони в подальшому псують врожайність.

Особливо обробітку входить підготовка грядок навесні до посіву. Після того як зійде весь сніг, і земля прогріється, її знову перекопують і вносять органічні або мінеральні добрива. Навесні не бажано внесення свіжого розклалися гною. В якості підгодівлі під час весняної підготовки ґрунту використовують суху солому зернових культур.

В якості підгодівлі під час весняної підготовки ґрунту використовують суху солому зернових культур

Добрива для буряка

Технологія вирощування у відкритому грунті цукрових буряків залежить від періодичності внесення мінеральних і органічних добрив. Восени в період перекопування грунту в нього вносять підживлення. На 1 сотку потрібно використовувати 35 кг гною і 2 кг калійно-фосфорних добрив. У цей момент або через два тижні після першого підживлення вносяться азотисті добрива в кількості 1 кг. З використанням азотосодержащих підгодівлі потрібно бути обережним, оскільки азот має властивість накопичуватися в коренеплодах.

Добрива для буряка навесні вносять під час посіву насіння на 4 см глибше них. У період вегетації кущі особливо гостро потребують добривах для активного зростання і розвитку. Використовують фосфат або суперфосфат. З позакореневих підживлень в цей період використовують бор. Вносять його три рази. Перший раз на початку вегетації. Друга підгодівля вноситься через 25-30 діб. І останнє внесення добрив здійснюється за місяць до збирання.

З використанням добрив восени вийде виростити більше коренеплодів. Як позакореневого підживлення використовується карбамідно-аміачна суміш. 1,5 літра достатньо для однієї сотки. Підживлення перестають вносити за місяць до передбачуваного збору врожаю.

Вибір сортів буряка

Основна відмінність всіх сортів полягає в рівні сахарози в коренеплодах.

Серед сортів цукрових буряків виділяють декілька типів:

  • Врожайні (цукристість коренеплодів становить 16,5%, врожайність таких сортів висока).
  • Урожайно-цукристі (вміст цукру досягає 18,5%, врожайність при цьому середня).
  • Цукристі (самі неврожайні сорти відносяться до цукристим підвидів буряка, вміст сахарози досягає 21,5).

Чіткої залежності серед цих типів немає. Цукрові буряки часто використовується як корм для худоби, тому вибирати сорти можна будь-які. Головне, що довжина насіння була не меншою 3,5 см. В іншому випадку є ризик залишитися без врожаю зовсім.

Серед сортів цукрових буряків виділяють наступні:

  • Богема - характеризується коренеплоди з високим вмістом сахарози. Дуже добре підходить як корм для худоби. Середня вага коренеплоду становить 2 кг. З кожної сотки посадок збирають 3 центнери врожаю. Термін дозрівання бульб до 80 діб. підходять для тривалого зберігання, коренеплоди після збирання довгий час не гниють.
  • Бона - коренеплоди невеликі, по 300 г кожен, що істотно полегшує збір врожаю. Рівень сахарози наближений до 12%. Від моменту висадки насіння до періоду вегетації проходить 84 дня. Головною відмінністю сорту Бона від інших сортів цукрових буряків є стійкість до посухи.
  • Аракс - сорт, який відрізняється високою врожайністю. З 1 гектара збирають 800 кормових одиниць. Дупла в коренеплодах утворюються в рідкісних випадках.
  • Бігбен - сорт німецьких селекціонерів, несхильний до утворення дупла в коренеплодах. Врожайність висока, 700 центнерів з 1 га Рівень сахарози досягає 15,7%.

У домашньому господарстві цукрові буряки не висаджуйте гектарами, тому головне вибрати якісне насіння. Тільки так вдасться виростити невеликий, але якісний урожай.

посів буряка

Посів цукрових буряків - важливий етап, якому рекомендується приділити увагу. Насіння сортів цукрових буряків потребують попередньої обробки перед висадкою їх в грунт. Так вийде збільшити врожайність. Сіють посадковий матеріал навесні. Після того як грунт прогріється на глибині 5 см на 6-8 градусів посадку припиняють.

Посіву насіння передує їх вимочування в розчині деревної золи. Так буряк зійде швидше. Глибина висадки насіння від 2 до 4 см. Між рядами залишають проміжки в 45 см (в залежності від структури грунту). У грунті роблять канавки і тонкою цівкою висипають насіння, попередньо перемішані з піском. Після цього канавку засипають ґрунтом.

Посадка і вирощування цукрових буряків у відкритому грунті передбачає проріджування паростків, після того, як вони зійдуть. Кількість рослин має бути таким, щоб не заважати один одному зростати. Проріджують паростки два рази. Перший раз паростки проріджують на відстані 5-7 см один від одного. Другий - на відстані 15-18 см. Відразу після посадки грядки рясно поливають теплою водою. Надалі цукровому буряку достатньо вологи від дощів.

Захист від бур'янів

Умови вирощування цукрових буряків припускають регулярне видалення бур'янів. В умовах промислового вирощування для виробництва цукру використовують гербіциди, оскільки територія посадок занадто велика. На присадибних ділянках в основному використовують ручний метод. Грядки прополюють або видаляють бур'яни вручну, якщо їх небагато.

Прополка великих ділянок, також як і прополка картоплі, процес тривалий і трудомісткий. За сезон ділянки прополюють від бур'янів кілька разів. Особливо на початку вегетації, коли молоді кущі швидко заростають бур'яном і гинуть.

Використання гербіцидів не бажано, якщо тільки в цьому немає особливої ​​необхідності. Застосування гербіцидів безпечно тільки після появи сходів, до цього моменту бажано скористатися ручним методом видалення бур'янів. Здійснюється обробка кущів вранці або ввечері, коли температура повітря від +15 до +25 градусів. Попередньо потрібно подивитися прогноз погоди, щоб протягом 6-7 годин після обприскування не пішов дощ. Після переробки і очищення грядок від бур'янів грунт поливають.

Шкідники і хвороби

Багато проблем дачникам можуть доставити шкідники і хвороби, які псують урожай і сприяють загибелі рослин.

Корисні поради від шкідників і хвороб цукрових буряків :

  • В якості профілактики кущі регулярно оглядають на предмет пошкоджень і появи комах.
  • Не можна поливати кущі холодної водопровідної водою, вона повинна прогрітися на сонці перед поливом.
  • Перекопування грунту восени дозволити запобігти появі шкідників навесні.

Поширеною хворобою цукрового буряка є бура або пізня гниль. Сприяють розвитку захворювання грибки. Також часто на бурякових грядках поширює бурякова попелиця і нематода. Для усунення комах посадки в вегетаційний період обприскують Фітоспорін або Фітоверма. Ці препарати біологічно чисті, не забруднюють грунт і не накопичуються в коренеплодах. При цьому на врожайності використання даних хімікатів негативно не позначається. Крім цього, Фітоспорін використовують навесні під час розпушування грунту для посадки насіння.

За три тижні до збору врожаю, навіть якщо на грядках є комахи, використовувати гербіциди не рекомендується.

Використання бульб, оброблених хімікатами, в їжу або як корм тваринам, загрожує отруєннями у людини і загибеллю худоби.

Збір врожаю

Прибирати з городу овочі починають в серпні-вересні. Цукрові буряки з ділянки збирають в кінці вересня. Під час прибирання потрібно бути обережним з витягнутими коренеплодами, які при неправильному русі відразу ламаються. Це сприяє скороченню термінів зберігання.

Оптимальною температурою зберігання коренеплодів вважається + 1-5. Зберігати плоди можна при мінусових температурах. Але таке можливо тільки в холодному кліматі, коли всю зиму стоять морози. Різке зниження температури призводить до гниття коренеплодів.

При відсутності приміщень для зберігання споруджують спеціальні споруди або траншеї. Їх утеплюють теплоізоляційними матеріалами (солома, тирса або ретельно утрамбований сніг).

Цукровий буряк часто використовується в кулінарії. Її використовується замість цукру для приготування солодкої випічки, дрібно нарубавши перед цим. Підходять коренеплоди для приготування салатів. Використовують її і для приготування ліків. Не рекомендується вживати буряк в їжу тільки людям з цукровим діабетом.

Коренеплоди корисні для домашніх курей і качок. Якщо додавати в корм разом з зерном дрібні шматочки коренеплодів, птах почне швидше рости і нарощувати м'ясо. Корисно давати рубану буряк великій рогатій худобі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама