Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фікус - догляд в домашніх умовах: як поливати і обрізати, пересадка

  1. Фікус - вирощування і догляд в домашніх умовах
  2. пересадка фікуса
  3. Грунт для фікуса
  4. Горщик для фікуса
  5. обрізка фікуса
  6. Як поливати фікус?
  7. хвороби фікуса
  8. Як доглядати за фікусом взимку?
  9. Чому опадає листя у фікуса взимку?
  10. Чим підгодувати фікус в домашніх умовах взимку?
  11. Як поливати фікус взимку?
  12. Чи можна обрізати фікус взимку?

Незважаючи на широкий асортимент екзотичних кімнатних квітів і рослин, завжди знаходяться прихильники фікуса, простого і красивого, зі своєрідною родзинкою. Що потрібно знати, принісши додому фікус, догляд в домашніх умовах за яким вимагає належної уваги?

Фікус - вирощування і догляд в домашніх умовах

Ця рослина важко віднести до примхливим або примхливим, але варто знати деякі особливості догляду за фікусом в домашніх умовах. Наприклад, ця квітка любить спокій і сталість, і краще відразу визначити для нього один горщик «на виріст» і постійне місце. В при рідних умовах фікуси - тропічні рослини, тому висока вологість повітря - необхідна умова для його вирощування.

Температурний режим в домашніх умовах також дуже важливий. Слідкуйте, щоб температура повітря в кімнаті навіть найхолоднішою зимою не опускалася нижче 16 ° С для його комфортного життя. Критичний мінімум, який здатний пережити квітка за умови належного догляду - 12 ° С. У літню пору температуру повітря важливо підтримувати в межах 25-30 ° С.

Світловий режим в домашніх умовах може бути різним для різних видів фікусів. Більшість різновидів добре себе почувають в легкій півтіні, прямі сонячні промені можуть бути згубними для них. Але не варто допускати й іншої крайності - в далекому темному кутку квартири квітці буде погано. Що гойдається ряболистих видів фікусів, наприклад, фікус Бенджаміна, вони більше люблять рости на світлі, але світло обов'язково повинен бути розсіяним, інакше на листках можуть з'явитися опіки.

пересадка фікуса

пересадка - це величезний стрес для рослини в домашніх умовах, і робити це «про всяк випадок» не можна, тільки в разі потреби. Як зрозуміти, що пора пересаджувати квітка?

  1. З отворів горщика починають вилазити коріння, це говорить про те, що горщик став занадто малий для квітки.
  2. Після поливу грунт висихає дуже швидко.
  3. Рослина сповільнилося в зростанні.

По останньому пункту, уповільнення в зростанні, це не однозначне рішення, якщо фікус отримує належний догляд в домашніх умовах і підгодівлю, але при цьому виглядає погано, пересадка може не допомогти. Можливо, ми маємо справу з серйозними і небезпечними захворюваннями квітки, які вимагають лікування, про які детально розповімо далі.

Молодий фікус, догляд в домашніх умовах за яким відрізняється від догляду за дорослими рослинами, пересаджувати потрібно в середньому один раз на рік, якщо ж рослина має вік 4 роки і більше, можна рідше, раз в два роки. Найсприятливішим сезоном для пересадки цієї квітки вважається кінець зими - початок весни. В силу його невибагливості, багато хто нехтує цим правилом і здійснюють пересадку восени, але таке рішення може серйозно нашкодити квітці.

Грунт для фікуса

На прилавках магазинів ми може побачити багато готових субстратів з написом «Для фікусів», але не завжди можна довіряти виробникам. Хороший грунт для фікусів повинен включати до складу:

  • торф;
  • дрібний керамзит;
  • деревна зола;
  • очищений річковий пісок.

Якщо вам не хочеться переплачувати за готові ґрунтові суміші, можна зробити їх самостійно в домашніх умовах. Для молодого фікуса грунт готується за наступним рецептом:

  • 1 частина листового перегною;
  • 1 частина торфу;
  • 1 частина піску.

Для дорослих фікусів ідеальним буде такий рецепт:

  • 2 частини листового перегною;
  • 2 частини дернової землі;
  • 1 частина піску.

Для пухкості субстрату додаються такі компоненти, як керамзит, крупний пісок, річковий гравій. По можливості слід додати в суміш біогумус - продукт життєдіяльності дощових черв'яків. Це відмінний натуральний добриво для фікуса в домашніх умовах і стимулятор росту, допомагає рослині адаптуватися після пересадки.

Горщик для фікуса

Ще одне важливе питання, з яким доводиться мати справу - який горщик потрібен для фікуса? Відносно ємності квітка невибагливий. Розмір горщика підбирається в залежності від розмірів самого квітки і його кореневої системи - від коренів до стінок горщика повинно залишатися не менше 2 см, новий горщик повинен бути на пару сантиметрів більше старого. Занадто великий горщик брати не рекомендується - це може привести до загнивання коренів.

Що стосується матеріалів горщика, фікус не має яких-небудь особливих переваг за умови, що догляд в домашніх умовах буде правильним. Він буде відмінно себе почувати як в глиняних або керамічних, так і в простих пластикових. Одна умова - рослина не повинно піддаватися хімічному впливу будь-яких речовин, тобто фарби всередині горщика бути не повинно. Ще в ньому обов'язково повинні бути отвори для дренажу.

обрізка фікуса

Важливий елемент догляду, який вимагає фікус - це обрізка і формування крони. Навіщо це потрібно? Санітарна обрізка передбачає видалення висихають або слабо розвиваються пагонів, це допомагає рослині направити сили на ріст і розвиток хороших гілок. Проводити таку дію можна в будь-який час протягом року. Омолоджуюча обрізка фікуса потрібна в екстрених випадках, наприклад, якщо рослина замерзло. В такому випадку ми обрізаємо весь обморожену втечу «під пеньок», і якщо корінь здоровий, рослина дуже швидко відновиться.

Для деяких видів фікуса, наприклад, Бенджаміна , Час від часу проводиться пинцировка - обрізка верхівок пагонів, що стимулює зростання бічних, і як результат ми отримуємо красиву і пишну крону. Перед процедурою інструмент (ножиці або леза) знезаражують, далі уважно оглядають втеча, який потрібно обрізати. Куди спрямовані нирки під передбачуваним місцем зрізу, в ту сторону і буде рости гілка, це важливо враховувати при формуванні крони.

Ще один момент, який важливо враховувати - якщо ви регулярно будете проводити пинцировки фікуса, розмір його листя буде зменшуватися. Вірніше, на молодих пагонах вони будуть рости меншого розміру, ніж на початковій кроні. Для кого-то це перевага, для кого-то ж навпаки, великий мінус.

Як поливати фікус?

Як часто поливати фікус, залежить від багатьох чинників - це вік квітки, розмір горщика, час року, властивості грунту, освітлення в кімнаті, температура повітря. Тому планувати жорсткий графік поливу квітки точно не варто. Необхідно стежити за станом грунту і поливати квітку за потребою.

Як зрозуміти, що пора поливати рослину? Для цього просто поглиблюємо палець в субстрат на 2-3 см. Якщо земля розсипається, і палець залишається чистим, значить, квітка потребує поливу. Поливати фікус необхідно теплою водою, ллємо зверху до тих пір, поки вода не поллється з дренажного отвору. Через півгодини воду слід злити з піддона.

Пам'ятайте, що до поливу фікус вимогливий, і для нього однаково небезпечний як недолік вологи, так і її надлишок. Ще важливо враховувати, що ця рослина тропічне, і в природі воно росте в умовах високої вологості. У квартирі ж фікуси дуже люблять зрошення водою з пульверизатора або хоча б протирання листя вологою губкою.

хвороби фікуса

При грамотному догляді з такою проблемою, як хвороби і шкідники фікуса, ви навряд чи зіткнетеся. Але якщо все ж це сталося, важливо знати, як розпізнати ту чи іншу недугу, і як допомогти рослині. Отже, нехтуючи правилами догляду, ви можете зіткнутися з такими проблемами:

  1. Жовтіють листя. Найпоширеніша причина захворювання - сухе повітря. Кращий спосіб вирішення проблеми - перенести квітка в інше місце, подалі від опалювальних приладів і встановити зволожувач повітря. Ще одна можлива причина жовтого листя - стрес, пов'язаний з частим переміщенням фікуса. Якщо ви перенести в інше місце фікус, догляд в домашніх умовах повинен бути особливо дбайливий.
  2. Подрібнення і опадання листя. Це вірна ознака нестачі поживних речовин. Рішенням проблеми - термінова пересадка в якісну грунт.
  3. Опадання листя внизу стовбура. Це природний процес, але варто затурбуватися, якщо стовбур внизу став оголятися. В такому випадку квітка потребує пересадки.
  4. Відмирання листя. В такому випадку ми швидше за все маємо справу з інфекційним зараженням, і без допомоги інсектицидних препаратів не обійтися.

Як доглядати за фікусом взимку?

У природі ці квіти ростуть в жарких тропіках, тому догляд за фікусом взимку в домашніх умовах має здійснюватися дбайливо і уважно, щоб рослина не постраждало від низьких температур, протягів, поливу холодною водою або сухого повітря в квартирі. Як забезпечити фікусу ідеальні умови в зимовий період?

Якщо в кімнаті з'явився фікус, догляд в домашніх умовах за ним полягає і в підтримці потрібної вологості повітря. Ідеально, якщо в приміщенні працює зволожувач повітря. У разі, якщо такої можливості немає, важливо обприскувати квітка, залишати на батареї вологі речі або поставити поруч з фікусом ємність з водою.

Чому опадає листя у фікуса взимку?

В осінній і зимовий час року багато мелколистние види фікусів скидають частину листя, і це вважається нормою, якщо кількість листочків не перевищує 10-15 штук. Причиною втрат може стати:

  • переохолодження (низька температура або протяг);
  • стрес після пересадки;
  • недолік сонця;
  • надмірний полив;
  • поява шкідників.

Чого не варто робити в разі опадання листя - це поливати його ще більше і частіше. Якщо ви виключили всі перераховані вище причини, і фікус як і раніше скидає листя взимку, що робити в такому випадку? Швидше за все, ми маємо справу з загниванням коренів, і єдине рішення - термінове витяг квітки з горщика, перевірка коренів, видалення гнилих ділянок, потім посадка в новий горщик і забезпечення ідеальних умов утримання.

Чим підгодувати фікус в домашніх умовах взимку?

Підживлення фікуса взимку повинна проводитися тільки в разі гострої необхідності, але не довше тижня і в невеликих кількостях. Для цієї рослини хорошим добривом є листя кропиви, коров'як, курячий послід, деревний попіл. І пам'ятайте, що давати фікус підгодівлю «про всяк випадок» не тільки небажано, але й шкідливо для квітки.

Як поливати фікус взимку?

Як ні парадоксально, але незважаючи на те, що фікус в холодну пору року особливо потребує вологості повітря, в зволоженому грунті він зовсім не потребує. Тому полив фікуса взимку повинен проводитися не частіше, ніж раз на два тижні. А ось обприскувати листя потрібно якомога частіше - 2-3 рази в тиждень забезпечать квітки добре самопочуття.

Чи можна обрізати фікус взимку?

Як і у будь-якого іншого рослини, у фікуса є свої сезонні цикли, згідно з якими найкращим часом для формування його крони є середина весни. В іншу пору року вона не дасть потрібних результатів - на жаль, квітка не буде рости красиво і рівномірно і сенс в даній процедурі втрачається.

Обрізка фікуса взимку може бути і небезпечною для квітки. Справа в тому, що накопичені навесні і влітку поживні речовини накопичуються в пагонах квітки, і якщо їх зрізати, рослина може серйозно ослабнути або навіть загинути. Тому краще утриматися від процедури і почекати кілька місяців. Що стосується санітарної обрізки фікуса, її не можна назвати стресом для рослини, і в міру необхідності вона може проводитися в будь-який час року.

Чому опадає листя у фікуса взимку?
Чим підгодувати фікус в домашніх умовах взимку?
Як поливати фікус взимку?
Чи можна обрізати фікус взимку?
Що потрібно знати, принісши додому фікус, догляд в домашніх умовах за яким вимагає належної уваги?
Як зрозуміти, що пора пересаджувати квітка?
Навіщо це потрібно?
Як поливати фікус?
Як зрозуміти, що пора поливати рослину?
Як доглядати за фікусом взимку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама