Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фікус кущовий: розмноження, посадка і догляд за кімнатною рослиною

  1. Опис і умови вирощування
  2. Догляд за фікусом
  3. Посадка і пересадка
  4. способи розмноження

Як новачки, так і досвідчені квітникарі зазвичай мають схильність до різновидів вічнозеленої рослини під назвою фікус . У природі описано понад 750 видів цього представника тропічних лісів, але більшість з них, звичайно, не поміститься на підвіконня в квартирі. І якщо квітникар зібрався поселити у себе вдома представника сімейства фікусових, то завжди можна вибрати з фікусів, представлених у формі куща.

Фікус кущовий для домашнього квітникарства представлені вкрай різноманітно. І забарвлення листя, і розміри рослини і форма крони виконані природою в різних варіаціях.

зміст:

Опис і умови вирощування

Опис і умови вирощування

Хоча при зародженні виду, безліч фікусів починають еволюціонувати як рослина, прикріплене або які ростуть на інших побратимів, але з часом набираючи силу вони самі, перетворюються в цілі дерева, і інші екземпляри досягають 70 метрів у висоту. Але такого гіганта складно утримувати вдома, і селекціонери, які спеціалізуються на вирощуванні кімнатних рослин, вивели кущові фікуси.

Листя у фікусів є довгасту пластинку з загостреним кінчиком. У деяких підвидів допускається легкий вигин, верх листа глянсовий. Квіти зазвичай не представляють декоративну цінність, та й цвітуть фікуси в домашніх умовах досить рідко. Суцвіття швидше нагадує овальної або округлої форми плід, порожній усередині. Але якщо придивитися, то можна побачити невеликий отвір і всередині мікроскопічні квіти. Після періоду цвітіння, дозріває плід. Він схожий на невеликий горіх.

Важливо звернути увагу, на те, що в стеблах міститься рідина, що нагадує білий сік, це не повинно лякати. При попаданні на шкірні покриви сік не викликає роздратування або алергічні реакції, якщо тільки суто індивідуально. Але не слід допускати попадання соку на слизові оболонки.

Всі різновиди фікуса є декоративно різноманітні екземпляри для домашнього квітникарства.

Ці рослини досить часто використовуються для озеленення інтер'єру, тому що вони однаково добре виконують соло або виглядають в групах. Також фікуса застосовують для очищення повітря. Деякі види використовуються для лікування шкірних захворювань. А ось варіативність видів виражається в тому, що деякі з фікусів добре вміщаються на маленькій квіткової тумбочці, а інші можуть цілком вирости в даний дерево, навіть в домашніх умовах при належному догляді.

Для того щоб кущовий фікус активно ріс і розвивався необхідно дотримуватися деяких умов, а саме:

  • приміщення, повинно бути, світле і просторе для куща, який за якийсь час перетвориться в досить великий екземпляр, що досягає 1,6-2,2 м
  • і якщо для початку фікусу потрібен невеликий горщик, то з часом йому стає тісно, ​​тому необхідно розраховувати, що доведеться помістити його в досить велику ємність
  • місце де буде мешкати фікус має бути захищеним від протягів, інакше він скине листя
  • щоб уникнути загибелі рослини через щитівки, фікус слід обприскувати 2 рази в день

Догляд за фікусом

Догляд за фікусом

Фікус не так примхливий, як багато південні представники флори, але все-таки вимагає до себе належної уваги. І при дотриманні наступних умов рослина буде в буквальному сенсі жити і процвітати:

  • Для фікуса велику роль відіграє освітлення . У місці проживання квітки повинен бути яскравий, але розсіяне світло. Так що південне вікно не найкращий варіант для рослини, хоча його можна трохи прітемніть. Якщо вдома живе строката різновид, то сонця має бути більше. Якщо забарвлення листя монотонна зелена, то краще тримати улюбленця в півтіні. У холодну і темну пору року, фікуса необхідна додаткова підсвітка, яка, до речі не завадить і іншим зеленим вихованцям. Тому куплена фітолампи буде цінним придбання. Досвечіваніе протягом декількох годин щодня піде на користь рослині. З місцем варто визначитися раз і надовго, тому що фікуси люблять статику.
  • Фікусу не потрібно створення окремого мікроклімату. Він прекрасно підлаштовується під природні кімнатні умови. Влітку для нього підходить температурний режим в районі 22 - 28 С, в зимовий час витримує похолодання до 16 С. Але, якщо температура впаде нижче 15 С, рослина може захворіти. Також небажані різкі температурні перепади.
  • полив цієї рослини - це вкрай відповідальна робота. Якщо допустити пересихання грунту, то фікус скине листя, якщо земля буде постійно вологою, то може статися загнивання кореневої шийки, і розвинеться сприятливий грунт для появи шкідників . Вода для поливу повинна бути відстояна. Періодично можна додавати гранульований цукор для рослин.
  • Підживлення. У міру зростання рослини земельні ресурси виснажуються і рослина починає відчувати гострий брак в мінеральних і органічних речовинах . Тому навесні потрібно починати підгодівлю, але закінчувати її в перші осінні холоди. За весняно-літній період рослина набереться сил, і добре перенесе зиму. Для фікусів ідеально підходить мінеральне гранульоване добриво, з органіки найкраще використовувати компост , Перепрілий коров'ячий гній або козячий.
  • Фікус особливо схильний до щитівка, але, якщо підтримувати рослина у вологому кліматі, така небезпека мине його. В принципі сильне рослина з хорошим імунітетом відмінно протистоїть різного роду захворювань.

Як сказано вище родом фікус з вологих тропічних лісів. Тому він не переносить сухе повітря. Квітка необхідно обприскувати 2 рази в день. Кращим варіантом для рослин буде придбання електронного випарника. Це якісно покращить не лише життя рослин, а й самого квітникаря.

Посадка і пересадка

Посадка і пересадка

Молоді рослини активно ростуть і тому кожну весну необхідно їх пересаджувати в більш просторий горщик. Але квітковий ящик повинен бути всього на пару сантиметрів більше попереднього, інакше рослина може погано перенести пересадку.

Важливі правила пересадки:

  1. бажано щоб діаметр горщика збігався з діаметром крони рослини, звичайно невеликі доступи цілком припустимі
  2. необхідно дно ємності вистилати хорошим шаром дренажу
  3. буде добре якщо в грунтову суміш додати гранули гідрогелю або мох сфагнум
  4. при покупці готової суміші в магазинах необхідно звернути увагу на грунтовий склад. Якщо серед інгредієнтів позначений тільки торф, то така «земля» не принесе користі коханому квітці

Грунтовий склад для фікуса повинен, за своїми кислотним даними, повинен бути нейтральним, але допускаються і слабокислі грунту. Щоб приготувати якісну суміш для рослини необхідно розуміти його вік.

Суміш для молодого рослини:

  • ПГС (піщано-гравійна суміш) - 1 частина
  • дернова земля - ​​1 частина
  • листовий перегній - 1 частина
  • верхової торф - 1 частина
  • мох сфагнум, розпушувач для землі

Суміш для дорослої рослини:

  • ПГС (піщано-гравійна суміш) - 1/2 частина
  • дернова земля - ​​2 частина
  • листовий перегній - 1/2 частина
  • верхової торф - 1 частина
  • мох сфагнум, розпушувач для землі

Вся справа в тому, що для рослини, що розвивається потрібна земля пухка, а для дорослої особини підійде грунт важче. Пересадку при дотриманні всіх умов рослина переносить добре. Але дорослий екземпляр пересадити не так просто, в цьому випадку можна обмежитися заміною верхнього шару грунту. Але якщо хочеться, щоб у улюбленця була більш комфортне життя то проводиться перевалка рослини. Для цього необхідна допомога і досить багато місця, коли фікус великий.

способи розмноження

способи розмноження

Якщо "спілкування" з квітами почалося недавно, то краще за все буде якщо рослина буде куплено в розпліднику або спеціалізованому магазині. Ну а для досвідчених квітникарів можна спробувати свої сили в домашньому розведенні фікусів.

Найпростіший спосіб, це розмноження живцями :

  • Для цього варто використовувати пагони, яким виповнився один або два роки. Рання весна час для зрізу таких пагонів. Довжина не повинна перевищувати 10-12 см.
  • Для початку зрізане рослина ставлять в воду, до моменту припинення виділення рослиною білого соку.
  • Потім або накривають зверху банкою і держак вкорінюється у воді, або висаджують в пухку землю.
  • Для посадки живця, до речі добре підійде покупна торф'яна суміш.

Можна розмножувати рослина відводами:

  • Для цього навесні або влітку на середині стовбура під листом роблять вертикальний надріз приблизно в 5 см.
  • Спочатку його добре промачівают біофунгіцид, до речі ними добре б попередньо обробити і ніж, яким робиться надріз.
  • Потім сірник або тонку паличку змочують в будь-якому стимуляторе зростання і вставляють в надріз.
  • Поверх сірники навколо стовбура накручується мох, фіксується плівкою. Обов'язкова умова вдалого процесу, це підтримка вологого середовища.
  • Через кілька місяців з'являться корінці. Верхівку з корінням відрізають і пересаджую на перших порах в легкий грунт.

Фікус кущовий - це рослина, яка відмінно вписується як в домашній, так і офісний інтер'єр. Але не варто забувати, що, крім декоративної складової, це жива істота, яка потребує піклування.

Більше інформації можна дізнатися з відео:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама