Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фінікова пальма з кісточки в домашніх умовах

  1. Опис і характеристики
  2. Вибір посадкового матеріалу
  3. Підготовка посадкового матеріалу
  4. Підготовка ємності і грунту
  5. Правила посадки
  6. Полив і пересадка
  7. Догляд за пальмою

Мало хто відмовиться прикрасити інтер'єр високорослим рослиною з ефектною розлогою кроною. Фінікова пальма - одне з них. Її можна купити в оранжереї, але набагато дешевше і цікавіше виростити самому. У цьому процесі немає нічого складного, але необхідно знати всі його етапи та правила їх виконання.

Опис і характеристики

У природних умовах фінікова пальма - високоросла вічнозелена рослина, особливість якого в безперервній освіті на верхівці довгих овальних листя У природних умовах фінікова пальма - високоросла вічнозелена рослина, особливість якого в безперервній освіті на верхівці довгих овальних листя. У природі досягає у висоту 25-30 м, в домашніх умовах можна отримати значно меншу дерево: не більше 2 м. Але цього цілком достатньо для того, щоб створити вражаюче прикраса інтер'єру.

Процес вирощування не трудомісткий, але тривалий. Він зажадає ретельного виконання рекомендацій фахівців-озеленювачів і терплячості. Залежно від сорту, декоративна фінікова пальма може сформувати крислату крону на 7-8-й рік або на 15-20-й.

З самого початку слід зрозуміти, що плодоносити деревце не буде. Це можливо тільки при виростанні в природних для нього умовах.

Вибір посадкового матеріалу

Робота по вирощуванню будь-якої рослини починається з вибору посадкового матеріалу. Фінікова пальма - не виняток. Насіння, які знадобляться - кісточки фініків. У виборі цих фруктів і полягає головна складність. Справа в тому, що якщо фініки піддавалися такій передпродажної підготовки, як термообробка або варіння в сиропі, вони непридатні для вирощування фінікової пальми з кісточки в домашніх умовах.

Продавці фруктів не завжди обізнані про те, що відбувалося з товаром до того, як він потрапив на прилавок.

Продавці фруктів не завжди обізнані про те, що відбувалося з товаром до того, як він потрапив на прилавок

Для того щоб мінімізувати ризики при виборі посадкового матеріалу, потрібно дотримуватися кількох рекомендацій:

  • Купувати свіжі, а не сушені фініки (але і другі теж придатні для відбору насіння);
  • Фрукти повинні бути без ознак гнилі, пошкодження комахами, мати гарний товарний вигляд.
  • Вибрати кілька фініків в різних торгових точках.
  • Підготувати не одну, а кілька кісточок. Оптимально - 5-7 шт.

Підготовка посадкового матеріалу

Перш ніж посадити кісточку, її потрібно підготувати. Таким способом усувають ризик загнивання і сприяють пробудженню процесів пророщування зернятка.

  1. І з м'якоті фініка акуратно витягують кісточку і ретельно очищають її. На ній не повинно залишитися волокон фрукта.
  2. Укладають посадковий матеріал в добре освітлене сонцем місце і підсушують протягом 1-2 днів. Далі його знову ретельно очищають. Є думка, що на цьому етапі необхідно якимось чином порушити цілісність оболонки кісточки: потерти її наждачним папером, проколоти, надрізати посередині. Але не маючи досвіду і знань у вирощуванні фінікової пальми в домашніх умовах, цього краще не робити.
  3. Укладають кісточки в ємність з водою кімнатної температури і залишають на 48 годин. Кожні 7-8 годин жідость змінюють. На другу добу буде помітно набухання кісточок, від них відшаруються (якщо є) залишки м'якоті.

Для стимуляції проростання посадкового матеріалу, в воду можна додавати препарати «Циркон» або «Епін».

Підготовка ємності і грунту

У фінікової пальми в період проростання досить тендітні паростки і коріння. Тому для посадки придатні тільки легкі, повітропроникні ґрунти. У магазинах для садівників пропонують готові грунтосуміші для вирощування фінікової пальми з кісточки в домашніх умовах.

Підходить для цієї мети субстрат можна приготувати і самостійно.

Оптимальний склад грунтосуміші:

  • торф і пісок в пропорції 1: 1;
  • перегній, дерен і пісок в пропорції 1: 1: 1;
  • дерен, пісок, подрібнений мох в пропорції 1: 1: 1;
  • перегній, пісок, торф, дернова або листова земля в пропорції 4: 2: 1: 2;
  • по 1 частини тирси, дерну, перегною і торфу.

Для пророщування кісточок підійдуть будь-які невеликі ємності: керамічні, пластикові або пластмасові. Важливо зробити на дні кілька отворів діаметром 5-6 мм. Через них будуть йти надлишки води. Згодом, коли з'являться і зміцніють паростки, рослини пересаджують в більші контейнери.

Є й інший підхід до посадки фінікової пальми: кісточки заглиблюють в грунт в одній великій ємності: горщику або діжці. При необхідності зійшли і підросли рослини розсаджують.

Правила посадки

Кращий час для початку пророщування кісточок - пізня осінь або зима. Справа в тому, що пальма - світлолюбна і теплолюбна дерево. Молодим рослинам з самого початку їхнього життя буде потрібно велика кількість сонячного світла і тепла. Кісточки проростають довго, від 3-х місяців до півроку. Тому до часу появи паростків настане літо.

Процес посадки:

  1. Набряклі кісточки занурюють вертикально в грунт.
  2. Сильно не заглиблюють: максимум на 10 мм.
  3. Помірно поливають.
  4. Створюють парниковий ефект, уклавши на грунт мох сфагнум або пластиковий контейнер догори дном.
  5. Поміщають ємність з посадковим матеріалом в тепле місце.

Поміщають ємність з посадковим матеріалом в тепле місце

Найважливіше в очікуванні паростків - утриматися від спокуси розкопати грунт для того, щоб подивитися, чи не проклюнулися чи кісточки. Їх виймають, якщо після закінчення півроку немає результатів. Це можливо з двох причин:

  • загнивання посадкового матеріалу;
  • його нежиттєздатність.

Полив і пересадка

Після того як молоді рослини досягнуть у висоту 10-12 см, їх пересаджують в більш простору ємність. Причому пересадка - регулярний процес при вирощуванні фінікової пальми з кісточки в домашніх умовах. Для дорослих рослин вона здійснюється методом перевалки. Для молодих потрібно інший підхід: рослини разом з кореневою грудкою акуратно витягують з одного горщика і поміщають в інший.

Не можна допускати застою води в грунті, так як це негативно позначається на стані рослини.

Пальма повинна отримувати достатню кількість сонячного світла, тому її тримають на підвіконні або поблизу від нього. Оптимально - з південного боку. Важливо регулярно повертати ємність з рослиною для того, щоб світло і тепло діставалися всім його листю. Якщо ця вимога проігнорувати, наростання зеленої маси буде Пальма повинна отримувати достатню кількість сонячного світла, тому її тримають на підвіконні або поблизу від нього нерівномірним. Це значно знизить декоративність рослини.

Температура повітря в приміщенні повинна бути стабільною і не опускатися нижче + 18 ° С. Поки пальма не зміцніє, не можна допускати протягів. Оптимальна вологість повітря для цієї рослини - 50-60%.

Щомісяця пальмі потрібно влаштовувати водяний душ. Перед процедурою землю в горщику вкривають поліетиленовою плівкою. Можна рясно обприскувати з садового розпилювача або зрошувати рослина у ванній за допомогою душової лійки. Це не тільки оздоровча, а й гігієнічна процедура. Підтримка чистоти листя знижує ризик розвитку захворювання або поразки шкідниками.

Догляд за пальмою

Фінікова пальма невибаглива. Але це справедливо для дорослого сильного рослини. Молоді вимагають пильної уваги і регулярного догляду. Якщо дерево відчуває якийсь дискомфорт, про це просигналізує такі ознаки неблагополуччя, як поява плям, пожовтіння країв листя або їх почорніння, засихання.

А ви вже посадили у себе вдома це екзотичне дерево?

О так! Ще немає

Взимку горщик з рослиною встановлюють в глибині кімнати так, щоб воно отримувало достатньо світла. З настанням тепла переносять на лоджію або балкон. Температура повітря повинна бути не нижче + 12 ° С. Листя дерева регулярно протирають вологою серветкою.

Фінікову пальму підгодовують спеціальними добривами, які розроблені для цього виду рослин. Ці препарати можна купити в будь-якому магазині, що реалізує товари для садівників.

Якщо дотримуватися запропонованих рекомендацій по вибору посадкового матеріалу і правилам вирощування фінікової пальми, в домашніх умовах можна отримати сильне дерево значних розмірів. Довгі роки воно буде прикрашати інтер'єр і радувати своєю ефектною кроною.

Відео-поради по вирощуванню фінікової пальми


А ви вже посадили у себе вдома це екзотичне дерево?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама