Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гладіолуси посадка і догляд в сибіру

  1. Сорти і види
  2. Загальні правила вирощування
  3. Особливості вирощування в Сибіру
  4. Весняні роботи з вирощування
  5. Висаджування у відкритий грунт і догляд
  6. Використання в ландшафтному дизайні
  7. Лікарські властивості і застосування

Гладіолус - рослина сімейства Ірисові. Через свого високого стебла носить також другу назву - шпажнік. Зазвичай ці декоративні квіти досягають у висоту більше 1 метра, хоча на присадибних ділянках можна зустріти і низькорослі особини. Величезна кількість кольорів гладіолусів приваблюють своєю красою квітникарів.

Величезна кількість кольорів гладіолусів приваблюють своєю красою квітникарів

Сорти і види

На даний момент в світі налічується більше 300 сортів і видів цієї рослини. Найпопулярнішими вважаються:

  • Мелкоцветковиє (невеликі суцвіття, зібрані в групи, розташовані по всьому стеблу рослини);
  • среднецветковие (квіти розташовані на стеблі в суцвіттях типу колос);
  • крупноцветковие (відрізняються не тільки розміром квітки, але і яскравістю забарвлення);
  • гігантські (квіти-велетні, розмір суцвіття досягає 15-20 см. в діаметрі).

Так само за типом квітки можна розділити на гладкоцветущіе, гофровані, бахромчасті і складчасті види. Кольори бутонів варіюють від білого до майже чорного забарвлення, також зустрічаються квіти зеленого і блакитного кольору.

Загальні правила вирощування

Гладіолуси - вихідці з теплих країн і тому при вирощуванні вимагають до себе особливої ​​уваги. Визначаючи місце для висадки рослин, слід враховувати ряд умов для правильного вирощування:

  • Вибір грунту (земля повинна бути досить легка, з великим вмістом поживних речовин);
  • відсутність грунтових вод (при великій кількості вологи в грунті гладіолуси починають хворіти і гинуть);
  • захист від вітру (так як рослини дуже високі, але при цьому мають невелику кореневу систему, навіть легкий порив вітру може завдати непоправної шкоди і зламати квітка).

Особливості вирощування в Сибіру

Однак гладіолуси при належному догляді ростуть не тільки в середній смузі нашої країни, але і в Сибіру. Звичайно, в умовах короткого літа і холодної зими за рослинами потрібен ретельний догляд. Як правильно висадити рослини, і в подальшому зберегти цибулини в зимовий період?

Головне правило квітникарів Сибіру - бульби гладіолусів викопуються з грунту на зиму і зберігаються при температурі не нижче 5 градусів. Тому восени, після того як рослина повністю отцвело і стебла придбали жовтувате забарвлення необхідно викопати бульбоцибулини. Робиться це в сонячний день, так як після викопування цибулини гладіолусів слід відокремити від стебла, промити в теплій воді і ретельно просушити. Готові гладіолуси складають в ящики рядами, пересипаючи шарами сухого торфу або мохом. А ось дітки, молоді цибулинки, утворені на підставі минулорічного кореня слід висадити в ємність з грунтом і прибрати в прохолодне місце на всю зиму.

Зберігати слід в приміщенні, де не тільки відповідна температура, але і вологість не менше 75%. При нестачі вологи цибулини висихають і навесні не дають нових паростків.

Весняні роботи з вирощування

Весняні роботи з вирощування гладіолусів діляться на кілька основних етапів:

  • Підготовка цибулин (слід дістати ящики з посадковим матеріалом, перевірити всі екземпляри, видалити ті, що не пережили зиму);
  • пророщування гладіолусів (цибулини викладають в один ряд в невеликий ящик, наповнений тирсою і политий водою, потім ставлять на сонячне підвіконня, після закінчення часу рослини почнуть давати паростки і коріння);
  • висадка рослин у відкритий грунт (Квіти висаджують в грунт після того, як мине загроза нічних заморозків).

Висаджування у відкритий грунт і догляд

Висаджені рослини слід прикрити нетканим матеріалом на час вкорінення, так вони менше хворіють і сонячні промені не обпалюють молоді пагони. До речі висаджують рослини в одну лінію методом занурення в траншею. В землю перед посадкою рекомендується додати сухий курячий послід, але не більше літра на один квадратний метр.

Полив рослин проводитися раз на три дні, а в жарку погоду щодня, шляхом внесення води під основу стебла. Не варто поливати рослини зверху, це призводить до того, що вода завдає шкоди суцвіттям, псуючи їх зовнішній вигляд.

Добрива необхідні для росту і цвітіння гладіолусів, тому кожні два тижні проводиться підгодівля водним розчином гумату, фосфорних добрив і настоєм коров'яку. За сезон потрібно провести не менше 5 підгодівлі.

Використання в ландшафтному дизайні

Для того щоб красені гладіолуси радували око своїм цвітінням, слід правильно розташувати їх на клумбах. В одиночних посадках рослини губляться, а ось посаджені групою засліплюють буйством фарб. У ландшафтному дизайні при використанні гладіолусів створюють окремі клумби з цими рослинами або висаджують в якості обрамлення зборів. Добре виглядають рослини, посаджені в одну лінію уздовж стежок або садових доріжок.

Способи посадки гладіолусів при оформленні присадибної ділянки:

  • центральна композиція квітника (використовуються високорослі рослини);
  • миксбордери (висаджуються в вигляді ступенів, від нижчих сортів до найвищих екземплярів);
  • композиції в переносних кашпо (використовується для декорування альтанок, ступенів, балконів).

центральна композиція квітника (використовуються високорослі рослини);   миксбордери (висаджуються в вигляді ступенів, від нижчих сортів до найвищих екземплярів);   композиції в переносних кашпо (використовується для декорування альтанок, ступенів, балконів)

Лікарські властивості і застосування

Гладіолуси при всій своїй неземну красу ще вважаються і лікарськими рослинами. Цибулини квітів багаті корисними мікроелементами і вітамінами. Порошок з кореня гладіолуса викликає апетит у людини, підвищує потенцію у чоловіків і підсилює лактацію грудного молока у жінок. У листі і квітках міститься велика кількість вітаміну С що робить їх корисними для прийому під час хвороби. Для того щоб запастися листям і цибулинами для використання їх в лікувальних цілях, слід зелену частину рослини заготовлювати в середині липня, зрізуючи третину рослини. Листя ретельно сушать в темному сухому приміщенні, а потім стирається в порошок. У зимовий час порошок гладіолуса заварюють гарячою водою і п'ють в період авітамінозу або при різних вірусних захворюваннях. Цибулини заготовляють в осінній період, використовуючи злегка пошкоджені механічним шляхом екземпляри. Бульби ретельно миють, сушать, нарізавши на пластинки. Використовують в лікуванні шляхом заварювання гарячою водою.

Гладіолус - чоловіча квітка, його дарують чоловікам, адже букет з цих красенів на мові квітів означає силу, витривалість, стійкість. Однак в нашій країні ці прекрасні квіти давно вже стали символом початку навчального року, адже найчастіше саме з цими квітами діти йдуть на свято знань.

Як правильно висадити рослини, і в подальшому зберегти цибулини в зимовий період?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама