Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Глоксинія

  1. особливості глоксинії
  2. Глоксинія прекрасна (Gloxinia speciosa)
  3. Догляд за глоксинією в домашніх умовах
  4. освітленість
  5. Вологість повітря
  6. Температурний режим
  7. як поливати
  8. підживлення
  9. пересадка
  10. Догляд після цвітіння
  11. Догляд в зимовий час
  12. розмноження глоксинії
  13. Як розмножити листовими пластинами
  14. Захворювання і шкідники
  15. шкідники
  16. можливі труднощі

Глоксинія (Gloxinia) є представником сімейства Геснерієві. Ця рослина була так названо на честь ельзаського ботаніка і лікаря Беньяміна Петера глоксинії. Це квітуча рослина представлено напівчагарниками і тропічними трав'янистими багатолітниками. Родом таку квітку з Південної і Центральної Америки, там він вважає за краще рости на скелях на території Мексики, в листопадних лісах Перу і Бразилії, на річкових берегах і в Андах. Ще глоксинію називають синнінгія (Sinningia), так квітка був названий на честь Вільгельма Синнінгия, який був садівником Бостонського університету, ця людина більшу частину життя займався гібридизацією і селекцією глоксинії. Результатом його праць стала поява домашньої або гібридною глоксинії, яка має велику кількість гібридів і сортів.

особливості глоксинії

особливості глоксинії

Кімнатна глоксиния є бульбове багаторічна рослина. Пагони в неї коротенькі, а соковиті листові пластини оксамитові і мають яскраво-зеленим забарвленням. Оксамитові квіти дзвонові форми можуть бути махровими або простими, вони пофарбовані в червоний, фіолетовий, рожевий і білий колір, а також зустрічаються оборчатие, в цяточку і двокольорові. У поперечнику такі квіти досягають 70 мм, а в довжину - 50 мм. У глоксинії є велика кількість насіння, які мають дуже маленьким розміром. У природних умовах налічується 25 видів цієї рослини, проте селекціонери в основному працюють лише з глоксинією прекрасної і глоксинією королівської.

У природних умовах налічується 25 видів цієї рослини, проте селекціонери в основному працюють лише з глоксинією прекрасної і глоксинією королівської

Це квітуча рослина має потовщеними пагонами, висота яких не перевищує 100 мм. На поверхні темно-зелених пластин є опушення, по верхній стороні розташовуються прожилки сріблястого забарвлення, а на нижній - блідо-червоні. Широкоовальні листя розміщуються супротивно по 4-6 штук, в довжину вони досягають 15-20 сантиметрів. На довгих квітконосах розташовуються пониклі темно-фіолетові квіти дзвонові форми, що досягають в поперечнику 70 мм, а в довжину - 50 мм.

Глоксинія прекрасна (Gloxinia speciosa)

Глоксинія прекрасна (Gloxinia speciosa)

Це трав'яниста рослина має длінночерешковимі листовими пластинами широкоовальной форми, вони звужуються до основи. Такі листи пофарбовані в рівномірно зелений колір. Квітки в залежності від сорту можуть мати різну форму, вони пофарбовані в червоний, синій, пурпуровий, білий, фіолетовий або рожевий колір, зустрічаються форми з білою облямівкою по краю.

Ця квітка має деякі особливості, про які потрібно знати квітникарю:

  1. Коли цвітіння буде закінчено, то частина рослини, розташована над землею, відімре. Дуже важливо почекати, поки цей процес сам закінчиться.
  2. Перш ніж у рослини почнеться період спокою, його потрібно підгодувати і використовують для цього добрива, в яких немає азоту, наприклад, монофосфатом калію.
  3. Горщик для такого квітки потрібен чималий. Так, доросле глоксинію потрібно посадити в горщик, в поперечнику досягає не менш 15 сантиметрів.
  4. Щоб цвітіння тривало протягом усього року, для таких рослин необхідно обладнати теплу полку або стелаж, де кущики будуть досвічувати протягом 14 год в день.

Догляд за глоксинією в домашніх умовах

Догляд за глоксинією в домашніх умовах

освітленість

При вирощуванні глоксинії в кімнатних умовах для неї необхідно вибрати просторе місце, яке повинно бути дуже добре освітлено, при цьому світло потрібне яскраве, але розсіяне. Оптимальна тривалість світлового дня для такого квітки дорівнює 12-14 ч. У зв'язку з цим йому знадобиться підсвічування, особливо в період довгих ночей. Дізнатися чи достатньо рослині світла дуже просто: якщо стебло коротенький, а листові пластини темно-зеленого забарвлення розміщуються горизонтально, то це означає, що все нормально. При нестачі світла стебло і листя будуть тягнутися вгору. Дуже важливо пам'ятати, що на таку квітку не повинні потрапляти прямі промені сонця, тому що вони можуть погубити рослина. Також слід пам'ятати, що глоксинія вкрай негативно реагує на протяги, в зв'язку з цим вікно, де вона стоїть, відкривати не можна ні в якому разі.

Вологість повітря

Глоксинія потребує підвищеної вологості повітря, однак слід запам'ятати, що обприскувати її не можна, так як рідина не повинна потрапляти на її листя і квітки. У зв'язку з цим для збільшення вологості поруч з квіткою рекомендується ставити відкриті ємності з водою.

Температурний режим

Температурний режим

У період вегетації цієї квіткової культури досить буде звичайної кімнатної температури. Однак в період спокою квітка слід переставити в прохолодне місце (близько 10 градусів). Уважно стежте за квіткою, і ви самі зрозумієте, коли йому буде чогось не вистачати. Так, якщо в кімнаті дуже жарко, то листя у кущика починає тягнутися вгору. А якщо йому холодно, то листові пластини опускаються нижче краю ємності.

як поливати

У період вегетації полив квітки потрібно здійснювати через піддон або можна скористатися верхнім поливом, при цьому постарайтеся, щоб ні на листя, ні на квіти не потрапили крапельки води. Поливати рослину потрібно тільки тоді, коли верхній шар грунтосуміші підсохне. З останніх днів серпня поливи починають проводити все рідше, так як до кінця жовтня квітка повинен поступово увійти в період спокою. Поливайте глоксинію вчасно і не допускайте, щоб в субстраті застоювалася рідина. Для поливу використовують відфільтровану або добре відстояну воду, яка повинна бути трохи тепліше (на 1-2 градуси) кімнатної температури.

підживлення

підживлення

Підживлення проводять під час інтенсивного росту 1 раз в декаду, для цього використовують повне комплексне добриво для декоратівноцветущіх рослин. Підгодовувати глоксинію перестають з другої половини серпня. Якщо ж її не підживлюють зовсім, то це вкрай негативно позначається як на зростанні, так і на цвітінні кущика. Наприклад: квітка починає рости повільніше, спостерігається мельчанія бутонів, окрас квіток стає менш яскравим, кущик втрачає свою колишню декоративність, скорочується тривалість цвітіння.

При недостатній кількості бору в субстраті у глоксинії можуть початися проблеми. Зрозуміти це можна влітку, коли тривалість дня максимальна: по кромці листя утворюються глибокі щербини. Щоб це виправити, рослина підгодовують розчином бури (2%). Однак з підгодівлею не слід переборщувати, так як надлишок добрив так само вкрай негативно відбивається на рослині.

пересадка

пересадка

Щороку по закінченню періоду спокою кущик пересаджують в нову ємність. При цьому субстрат беруть точно такий же, що і для бегоній або фіалок. При бажанні готову грунтосуміш можна придбати в спеціалізованому магазині, а ще її можна зробити своїми руками: для цього з'єднайте перегнійну і листову землю, а також пісок в співвідношенні 1: 2: 1.

Пересадку проводять в лютому. Для цього квітка потрібно витягти з ємності разом із земляною грудкою, потім його перевалюють в нову ємність, яка повинна бути лише трохи більше старої. На дні горщика не забудьте зробити хороший дренажний шар, який зверху присипається тонким шаром субстрату. Після чого потрібно потроху підсипати грунтосуміш і ущільнювати її. В результаті бульби повинні бути занурені в грунтосуміш лише на ½ частину. Таким чином, проводиться і первинна посадка даного квітки.

Догляд після цвітіння

Догляд після цвітіння

Після того як цвітіння закінчиться, як правило, це трапляється в травні або червні, потрібно буде зрізати стебло, а ще практично всі листові пластини, на кущику має залишитися від 2 до 4 нижніх листя. У пазухах даних листя повинні найближчим часом зрости пасинки, з них слід вибрати 2 найбільш потужних, а що залишилися вирізати. Фахівці радять в даний період підгодувати глоксинію добривами для зростання, а через 4 тижні після появи бутонів рослини знадобляться добрива для цвітіння. Найчастіше повторне цвітіння більш убоге, якщо його порівнювати з першим. У деяких випадках цвітіння триває весь літній період, і тоді рослина повторно не цвіте. Після того як рослина відцвіте повністю, необхідно поступово скоротити полив, а також перестати годувати його. Коли листові пластини стануть жовтими і засохнуть, бадилля необхідно вкоротити таким чином, щоб над бульбою залишався пеньок, в довжину досягає 10-20 мм.

Догляд в зимовий час

Після того як кущик буде обрізаний на зимівлю, його слід прибрати в прохолодне і темне місце, де він буде зберігатися до останніх днів лютого. Не допускайте, щоб в зимовий час повністю висохли бульби, для цього субстрат треба буде зволожувати 1 або 2 рази в 4 тижні. Також глоксинію можна на зберігання на зиму поставити під ванну або прибрати на утеплену лоджію.

Існує й інший спосіб зберігання даної рослини в зимовий час. Для цього вам восени доведеться витягти бульби з горщика. А так як в останні дні січня або перші - лютий проводиться пересадка глоксинії з повною заміною субстрату, то восени витяг з горщика бульби не буде обтяжливим заняттям. З бульби слід видалити всі залишки субстрату потім його прибирають в пакет з замочком, виготовленим з поліетилену. У пакет потрібно всипати грунтосуміш, з'єднану з вермикулітом (1: 1), потім його щільно застібають і кладуть на зберігання на полицю холодильника, призначену для овочів. При такому зберіганні бульба точно не висохне без поливів і пролежить все 3 або 4 місяці до висадки.

Вирощене з насіння зовсім молоде рослинка зимує в горщику. Йому слід забезпечити помірний полив, щоб воно змогло пережити зиму.

розмноження глоксинії

Вирощування з насіння

Вирощування з насіння

У квіткових магазинах можна при бажанні придбати насіння найрізноманітніших сортів глоксинії і спробувати з них виростити квітку власними руками. Але слід бути готовим до того, що даний захід може не дати очікуваних результатів.

Насамперед слід купити насіння даного квітки, і досвідчені квітникарі рекомендують зупинити свій вибір на гранульованих насінні. Як правило, на пачці з насінням написаний термін проростання від 4 до 6 місяців, а іноді і 9 або 10 місяців, проте це лише в тому випадку, коли висів проводиться восени або взимку. Щоб сіянці з'явилися якомога швидше, посів слід проводити в березні. Для посівів знадобиться міні-тепличка, яку можна купити в магазині або зробити своїми руками: для цього в глибокій ємності із пластику, що має кришку, необхідно розмістити торф'яні таблетки, які потрібно замочити. Потім на ці таблетки розкладаються гранули з насінням, заглиблювати в субстрат їх не потрібно. Щоб в спорудженому вами парнику не застоювалася повітря, в кришці потрібно виконати кілька дірочок для вентиляції. Міні-тепличку слід прибрати в добре освітлене і тепле (від 22 до 23 градусів) місце. Протягом 10-15 днів субстрат потрібно при необхідності дуже акуратно зволожувати. Після чого залишиться лише чекати, поки з'являться сіянці.

Після того як сіянці з'являться і підростуть, їх слід посадити в індивідуальні одноразові стаканчики разом з торф'яними таблетками. А через деякий час їх висаджують в постійні горщики.

Як розмножити листовими пластинами

Як розмножити листовими пластинами

Розмноженні глоксинії листовими живцями в порівнянні з генеративних набагато надійніший спосіб. Тому якщо є така можливість, то краще зупинити свій вибір саме на цьому способі розмноження. Так як у даної рослини листові пластини мають досить великим розміром, то слід знайти або найбільш маленький лист, або велику пластину необхідно розділити на частини. Лист потрібно розрізати впоперек паралельно поперечно розташованим жилах. Черешок у пластини потрібно вкоротити до 20 мм, не більше. Врахуйте, що розрізати пластину необхідно дуже гострим інструментом, в іншому випадку нерівні краї можуть з часом почати гнити.

Частини листової пластини треба посадити в індивідуальні горщики, заповнені трохи зволоженою легкої почвосмесью. Їх ставлять в невелику тепличку або зверху накривають поліетиленовим пакетом. Протягом чотирьох тижнів провітрювати або поливати листової держак не потрібно. Через зазначений час частини листової пластини повинні вкоренитися, і їх необхідно почати поступово привчати до життя в кімнатних умовах, для цього потрібно на деякий час відкривати укриття. Тепличку з вкорінюються листовими живцями треба поставити в тепле і світле місце.

Захворювання і шкідники

хвороби

хвороби

Глоксинія, як і багато інших рослин, що вирощуються в домашніх умовах, схильні до різних хвороб. Найчастіше хворіють ті квіти, за якими неправильно доглядають.

Сіра гниль - на листі ураженого примірника утворюються цятки коричневого кольору. Виріжте всі уражені частини рослини і обприскати кущик розчином фунгіцидної препарату.

Коренева гниль - нею глоксиния уражається найчастіше. Коренева система забарвлюється в темно-коричневий колір, а також спостерігається перегнивання стебла біля основи, після чого квітка гине. Дана хвороба розвивається, якщо для поливу кущика використовується холодна вода, а ще це може статися, якщо в субстраті весь час буде застоюватися рідина.

Крім цього така квітка може вразити чорна ніжка, фітофтороз, борошниста роса та інші грибкові хвороби. З метою профілактики обприскуйте рослина Фітоспорін, а щоб вилікувати хворий кущ, його потрібно обробити фундазолом.

шкідники

шкідники

Ця рослина схильне захворюванню і вірусними хворобами, головними переносниками яких є павутинні або цикламенові кліщі і трипси.

Цикламенові кліщі дуже дрібні, і їх можна розглядати, лише озброївшись мікроскопом. Однак якщо кліщів дуже багато, то їх скупчення можна розглядати на виворітного поверхні листя, при цьому виглядають вони, як шар звичайної пилу. Зрозуміти, що на глоксинії оселилися такі кліщі, можна за такими ознаками: спостерігається деформація і потовщення листових пластин, при цьому по кромці вони загортаються вниз, також має місце перекручування стебла, в'янення бутонів, деформація пелюсток на квітках і засихання верхівок пагонів.

Павутинного кліща теж дуже важко розгледіти. Даний шкідник так само селитися на виворітного поверхні листя, при цьому він висмоктує клітинний сік з рослини. Ознакою зараження рослини павутинним кліщем є наявність точок білого забарвлення на поверхні листових пластин, які з часом перетворюються в коричнево-жовті цятки. Якщо шкідників на кущі дуже багато, то на його поверхні можна виявити тоненьку павутину.

Якщо на глоксинії оселилися трипси, то на його листових пластинах з'являються штрихи, точки і цятки світлого забарвлення, при цьому неушкоджений ділянку пластини набуває сріблястий блиск. Через деякий час ці ділянки засихають, а з нижньої сторони вони забарвлюються в бурий колір, при цьому спостерігається загортання країв пластини наверх. Обробіть кущ 3 рази з перервою в 7 днів інсектицидною засобом (карбофос, актеллика, Актара або Фітоверма), після цього буде потрібно замінити верхній шар субстрату або цілком поміняти його. Це робиться, тому що личинки шкідника йдуть в субстрат. Тими ж самими інсектицидами можна знищити і кліщів, проте в цьому випадку заміни землесмеси не знадобиться.

можливі труднощі

можливі труднощі

При правильному догляді тропічна красуня глоксиния може прожити до 10 років, радуючи своїх господарів барвистим цвітінням. Причому, чим старше і більш розвинене рослина, тим більше на ньому буде квіток. Іноді їх кількість досягає 50 штук!

  • На листі глоксинії коричневі плями - це свідчать про попадання води на них, а також про використання для поливу занадто холодної води.
  • У глоксинії жовтіють листя - ознака пересушеного або занадто вологого повітря, попадання прямих сонячних променів або надлишку добрива.
  • У глоксинії закручуються листя - це відбувається при надмірній підгодівлі і при впливі протягів.
  • Витягнуті сполотнілі листя - ознака нестачі освітлення.
  • Наліт сірого кольору на квітах і листі - це свідчить про поразку рослини сірою гниллю.
  • Квітки залишаються прихованими під листям - це відбувається при короткому світловому дні або занадто низькій температурі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама