Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Город на балконі своїми руками: що посадити на підвіконні, вікні

  1. Що можна садити на балконі
  2. Овочі
  3. ягоди
  4. Пряні трави і гриби
  5. коли садити
  6. підготовка насіння
  7. Як організувати город
  8. Тара для посадок
  9. Грунт
  10. освітлення
  11. температура
  12. Вологість повітря
  13. Особливості вирощування окремих культур
  14. метод гідропоніки
  15. вирощування грибів
  16. Город на балконі відео
  17. Город на балконі фото

Зміст статті

Людина є частиною природної екосистеми і йому важко існувати і бути завжди щасливим в сучасних міських квартирах серед штучних матеріалів Людина є частиною природної екосистеми і йому важко існувати і бути завжди щасливим в сучасних міських квартирах серед штучних матеріалів. Деякі городяни заповнюють спілкування з природою заняттями садом і городом на дачі, це в теплу пору року. Люди, які розводять на підвіконнях кімнатні квіти, знають, яка це приємна турбота. Ще більш цікаве і захопливе напрямок - город на балконі своїми руками. Що можна вирощувати на балконі? Якщо балкон добре утеплений, то є можливість використовувати його на зразок теплиці: зробити посадки овочів, трав, ягід і навіть грибів.

Що можна садити на балконі

Отже, ви вирішили влаштувати міні город. Що посадити на ньому?

Овочі

Для вирощування на домашньому городі підходять такі культури:

  • плодові: огірки, помідори, перець;
  • коренеплідні: редис;
  • цибульні: зелений лук;
  • листові: салат, мангольд, селера;
  • зелень: петрушка, кінза, кріп.

Вирощування редису на балконі

Деякі вирощують баклажани. Навіть морква дрібних сортів вдається вирощувати в домашніх умовах на городі на підвіконні. Через те, що приміщення балкона не дуже велике, садити гарбузи, кабачки, картопля пробувати не варто. А ось висаджувати овочі, що не потребує великого обсягу землі для коренів, які дуже хочеться виростити на домашній грядці - має сенс це робити, користуючись готовими напрацюваннями або експериментувати. Головне, зважитися створити город на балконі, а що посадити на ньому - рослини, за якими подобатися доглядати, спостерігати, милуватися. А вони вам вже точно дадуть відповідь взаємністю!

ягоди

Найпоширеніші ягоди, які вирощують на грядці на балконі - полуниця і суниця. Якщо правильно підібрати сорти ягід, то насолоджуватися ними вийде з кінця весни до початку осені. Вирощування полуниці і суниці - це не тільки урожай солодких ароматних ягід, а й естетичне задоволення від споглядання цвітіння і яскравих плодів.

Пряні трави і гриби

В городі на підвіконні і балконі ростуть чабер, меліса, розмарин, м'ята, чебрець і майоран. Пряні трави використовують під час приготування їжі. Багато з них мають різні відтінки листя і здатні стати прикрасою не гірше визнаних зелених домашніх улюбленців.
З грибів на балконі вирощують опеньки та гливи. Опеньки менш вибагливі. При дотриманні світлового та вологісного режиму гриби порадують урожаєм.

коли садити

Розсада на сонячному балконі

Вибравши для себе, що садити на балконі, переходимо до наступного питання. Залежно від орієнтації балкона по сторонах світу, будуть визначатися строки посадок рослин. Південна сторона забезпечить багато світла. В кінці квітня можна висаджувати насіння відразу на постійне місце. Західна сторона менш освітлена, тому посадки краще перенести на кінець травня. Північна сторона балкона теж підходить для посадок, але починати їх слід в червні. Також можна використовувати розсаду для того, щоб прискорити процес появи плодів. Розсаду виростити можна на більш сонячних підвіконнях або купити. При вирощуванні розсади на городі на вікні рекомендується кожні два дні розгортати тару по відношенню до сонця іншою стороною, щоб вона росла рівна і міцна.

підготовка насіння

Для городу на балконі, влаштованого своїми руками, як і для звичайних грядок, насіння для більшої врожайності краще до посадки готувати. Насіння замочують приблизно на двадцять чотири години, особливо якщо у них щільна оболонка або є ефірні масла, як у насіння моркви, наприклад. Насіння поміщають в марлеві мішечки і опускають в ємності з чистою водою. Насіння огірків замочують на дванадцять годин. Судини тримають в темному місці, при цьому через кожні чотири години змінюють воду, а насіння виймають на короткий час, щоб не задихнулися без кисню.

Перед посадкою можна насіння пророщувати, щоб прискорити процес і бути впевненими в їх схожості. На блюдце кладуть скляну пластинку, на неї поміщають насіння і наливають трохи води, щоб не потрапила на платівку. Насіння загортають у марлю, її кінці стикаються з водою. Створюється вологе середовище, в якій насіння добре прокльовується.

Як організувати город

Щоб створити домашній город своїми руками, слід вирішити безліч організаційних питань: підбір тари, ґрунту, забезпечення необхідної освітленості, температури.

Тара для посадок

Для висіву насіння на розсаду підійдуть дерев'яні або пластмасові ящики для квітів, контейнери, тази, горщики і, взагалі, будь-які ємності, куди можна насипати грунт. Ємності повинні мати на дні отвори для стоку води. Дерев'яні ящики забезпечуються планочками, щоб дно стояло на підставі не впритул, а з зазором. Можна для посіву насіння використовувати маленькі пластикові стаканчики.

Ємності для постійного знаходження культур визначаються потребою рослин в необхідному обсязі для кореневої системи. Слід обов'язково передбачати можливість стоку зайвої рідини. Організовують город на лоджії і в об'ємних пакетах, мішках. В основному на одну рослину передбачають від трьох до п'яти літрів землі, але буває, коли обсяг потрібен до десяти літрів, наприклад, для великогабаритних сортів помідор. Під ємності встановлюють піддони. Якщо тара легка, посипають грунт гравієм для того, щоб під вагою плодів вона не перекинулася.

Високорослі сорти помідорів в горщиках

На балконі намагаються ефективно використовувати весь корисний об'єм приміщення, маючи в своєму розпорядженні ємності з рослинами і у вертикальній площині. Для цього придумують конструкції: стелажі, підвішують ящики до стін на гачки, вибудовують вертикальні піраміди з горщиків.

Для полуниці і суниці використовують конструкцію з двох полівінілхлоридних труб: більшого (150 мм) і меншого (20 мм) діаметрів. Роблять у великій трубі отвори через двадцять п'ять сантиметрів. У вузькій трубі свердлять отвори, через них буде полив. Обертають її щільною тканиною, низ ізолюють, щоб не протікав. Вставляють одну трубу в іншу, заповнюють простір між ними грунтової сумішшю і встановлюють конструкцію на піддон з гравієм. В отвори великої труби висаджують полуницю. Полив здійснюють через внутрішню вузьку трубу, наливаючи в неї зверху воду.

Полив здійснюють через внутрішню вузьку трубу, наливаючи в неї зверху воду

Оформлення городу - робимо вертикальну балконні грядку для полуниці

Для домашнього городу прекрасно підійдуть   пластикові балконні ящики для квітів Для домашнього городу прекрасно підійдуть пластикові балконні ящики для квітів . Більш докладно про особливості їх вибору ми розповіли в окремій статті.

А технологія вирощування полуниці на балконі і підвіконні описана тут .

Грунт

Грунт для посадки роблять пухким. Можна купити в магазині спеціальні городні суміші, на яких вказується, для яких культур вони призначені. Обережні городники пропарюють грунт окропом або прожарюють в духовці. Можна скласти суміш для балконних грядки самому.

варіанти:

  • торф, дернова земля, перегній, коров'як, в співвідношенні: 5 - 1 - 3 - 1,
  • перегній, дернова земля, в пропорції: 2 - 1,
  • перегній, коров'як, дернова земля, в співвідношенні: 7 - 1 - 2,
  • компостній земля, річковий пісок, перегній, в пропорції: 1 - 1 - 2 і на кожне відро грунту дві склянки золи.

Інгредієнти для складання грунту заготовляють заздалегідь в теплу пору року і зберігають в прохолодному місці.

освітлення

Додаткове освітлення розсади на підвіконні

Чим раніше посаджені рослини на домашньому городі на балконі, тим більшою мірою їм необхідно штучне освітлення. У зимовий час організовують вісім годин додаткового освітлення, навесні переходять на чотири години. Для цього використовують люмінесцентні лампи або фітолампи. Продумують можливість розташування таких ламп над посадками і підйому їх на велику висоту при підростанні саджанців.
Якщо домашній город на підвіконні, то влаштовують лампу в віконному отворі над ящиками. У літню пору року необхідно піклуватися, щоб сонце не зашкодило рослини, слід їх затінювати. Для цього використовують папір або марлю.

температура

Залежно від того, які рослини вирощують вдома і стадії їх розвитку, знадобиться підтримувати температуру від чотирнадцяти до двадцяти шести градусів. Градусник - обов'язковий атрибут догляду за домашніми вихованцями. Підвіконня в холодну пору року слід утеплювати, вікна краще - склопакети. На балконі вирощування рослин на городі на підвіконні взимку можливо тільки, якщо балкон (лоджія) утеплений і опалюється.

Вологість повітря

Сухе повітря може нашкодити розсаді. Достатня вологість повітря - одна з обов'язкових умов нормального існування рослин домашнього балконного городу. Використовують зволожувачі, ящики з мокрим гравієм.

Якщо на вашому балконі ще не встановлено штучне освітлення, то радимо прочитати нашу статтю про те,   як провести світло на балкон Якщо на вашому балконі ще не встановлено штучне освітлення, то радимо прочитати нашу статтю про те, як провести світло на балкон . У ній описані способи організації проводки і дані поради щодо вибору світильників.

Деякі з рослин дуже зручно розташовувати на полицях. Про можливі варіанти балконних полиць читайте тут.

В результаті вирощування рослин, підвіконня швидко брудниться. А чим його можна відмити ми розповіли на цій сторінці.

Особливості вирощування окремих культур

Овочі: помідори і перець можна відразу садити на постійне місце або вирощувати через розсаду. Морква, мангольд, редис, огірки, салат і селеру сіють в ту тару, де вони будуть постійно зростати на домашньому міні городі. Слід враховувати, що салат - невибагливий, помідори люблять сонце, але терплять і тіньову сторону. Їх саджають заглиблене для утворення додаткових коренів. Висота ємності для їх вирощування повинна бути як мінімум 35 см.

Висота ємності для їх вирощування повинна бути як мінімум 35 см

Вирощування салату на лоджії

Для посадки огірків часто вибирають сорти, які не потребують запиленні. Редис погано переносить суху спекотну погоду. Полуницю необхідно штучно запилювати. Для цього використовують м'яку пензлик. Слід звертати увагу при посадці рослини, чи потребує воно штучного запилення. Кріп любить затінення. Огірки та перці люблять полив теплою водою.

Для вирощування на домашньому городі підбирають сорти рослин, у яких невеликі плоди. Наприклад, томати: Черрі Ліза, Вишенька чорна, Вишенька рожева, Бонсай, Мінібел. Хоча сорти з більш великими плодами, такі як, наприклад, Анжеліка, Перлина, теж добре справляються зі своїми завданнями.

метод гідропоніки

Добре себе зарекомендував метод гідропоніки, коли до коріння саджанців надходить живильний розчин. Грунт відсутня, тим самим забирається багато проблем, тому що всякі хвороби беруться з грунту. Розчин повинен містити калій, азот, фосфор і магній в пропорції: 2 - 1 0,5 - 0,3. Субстрат, який замінює грунт, може складатися з гравію, торфу, кокосового волокна, яєчної шкаралупи, гідрогелю.

Субстрат, який замінює грунт, може складатися з гравію, торфу, кокосового волокна, яєчної шкаралупи, гідрогелю

Готовий варіант гідропонній установки

Для втілення на практиці цього методу необхідно спорудити певне пристосування (або ж купити готове). Береться ємність для розчину, наприклад, пластмасове відро і пластиковий горщик меншим обсягом, куди поміщається субстрат і висаджується рослина. Закріплюють горщик в відрі, наприклад, виконавши в його кришці отвір. У дно горщика в отвір підводиться трубка для розчину, збоку передбачена дірочка для переливу. Розчин подає акваріумна помпа.

вирощування грибів

Вирощування грибів на балконі

Спочатку слід приготувати компост. Для нього підійде лушпиння насіння, подрібнені солома і качани кукурудзи, тирса. Цю масу кип'ятять в каструлі дві години. Потім зливається вода і волога маса, охолоджена до 250, розкладається в п'ятикілограмові поліетиленові пакети. У кожен пакет поміщається 250 грам міцелію.

Спочатку мішки вивішують в темному теплому (200) приміщенні. В мішках роблять п'ять надрізів по трьох днях. А через два тижні вже з'являються перші гриби. Мішки потрібно вивісити на лоджії, тому що їм потрібно Дванадцятигодинний освітлення і температура повітря 150. Необхідно стежити, щоб повітря було достатньої вологості.

Захоплююче заняття, що вимагає невсипущої уваги, акуратності в дрібницях і працьовитості - домашні грядки. Компенсацією буде урожай, душевна гармонізація, задоволення споглядання.

Город на балконі відео

У цьому розділі представлений короткий відеоролик за темою нашої статті. Ви побачите як на невеликому просторі балкона можна розмістити різні види культур.

Город на балконі

Город на балконі фото

А тут невелика добірка фотографій з оформленням балконних городів.

Сподобалася стаття?
Збережіть її!

Залишилися питання? Задавайте їх у коментарях!

Що можна вирощувати на балконі?
Що посадити на ньому?
Сподобалася стаття?
Залишилися питання?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама