Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гриб глива королівська - вирощування, фото, властивості

  1. Ботанічний опис
  2. Корисні властивості
  3. Шкода і протипоказання
  4. способи вирощування

Глива королівська - вид грибів, що відносяться до відділу базидіомікотові, класу агарикоміцети, порядку агарикових, сімейству плевротові або плевротовие, роду глива (Pleurotus)

Глива королівська - вид грибів, що відносяться до відділу базидіомікотові, класу агарикоміцети, порядку агарикових, сімейству плевротові або плевротовие, роду глива (Pleurotus). Вирощуються штучно і ростуть в природних умовах. Англійці називають цей гриб устричним (oyster mushroom), так як він має схожість з відкритою устрицею, а в Японії він відомий як плоский гриб. У Росії називають «гливи» через їх специфічного зростання. Вони обсипають дерева, немов підвішені в повітрі. Відомі як Ерінг (eryngii), ерінгі, степовий боровик, королівський трубадур.

Де і коли виростає

У природних умовах королівські гливи ростуть на останках листяних дерев і чагарників (відходи лісозаготівель, пні, стовбури, гілля). Часто в якості субстрату виступає деревина липи, вільхи, осики, дуба. Ерінг створюють великі зростки, кількість плодових тіл в яких може доходити до 30 і більше і масою до 3 кг.

Зустріти цих представників грибного царства можна на території Північної Америки, Німеччини, Португалії, Данії, Словаччини, Франції, Польщі, а також в країнах Північної Африки (Судан і Єгипет) і азіатських країнах (Пакистан, Індія, Малайзія.

У Росії ці гриби ростуть майже всюди, навіть в Східному Сибіру і Приморському краї. Цей вид глив плодоносить тільки в весняний період.

Ботанічний опис

Глива королівська відноситься до цінних їстівних грибів. У цього виду капелюшок овальна або кругла, злегка опукла, від 4,5 до 14 см в діаметрі. У міру дорослішання набуває воронкоподібну або плоску форму. Капелюшок забарвлена ​​в червоно-коричневі відтінки і покрита волокнами або дрібними лусочками. Колір змінюється на бурий або блідо-охристий в міру старіння гриба.

Ніжка циліндрична, білої або буро-охристой забарвлення, в діаметрі від 2 до 5 см. Розташовується по центру капелюшки, рідше трохи зміщена.

Гіменофор пластинчастого типу з часто розташованими рожево-кремовими пластинками, які розташовані до половини ніжки.

М'якоть м'ясиста, біла, іноді з легким рожевим або бурим відтінком.

Корисні властивості

Необхідно піддати термічній обробці плодові тіла Ерінг перед їх вживанням. Їх використовують в смаженому і тушкованому вигляді, також для приготування супів і соусів, маринують і солять. У м'якоті цих грибів міститься необхідна для нормальної життєдіяльності організму кількість корисних речовин:

  • Амінокислоти - фенілаланін, лейцин, валін, треонін.
  • Мінерали - йод, залізо, калій, кальцій.
  • Вітаміни - B, PP, C, Е, D2.
  • Вуглеводи в складі плодових тіл королівського гриба майже на 20% складаються з фруктози, сахарози, глюкози, які без праці переробляються організмом і не призводять до відкладення жирів.
  • Жири, що входять до складу в невеликих кількостях, входять в групу поліненасичених жирних кислот, що знижують рівень вмісту в крові холестерину.
  • Полісахариди мають протипухлинну і потужним імуномодулюючою дією.

Спиртові екстракти і витяжки, заготовлені з глив, дозволяють проводити профілактику:

  • ожиріння;
  • тромбофлебіту;
  • атеросклерозу;
  • гіпертонічної хвороби.

Також королівський гриб сприяє виведенню токсинів і радіоактивних ізотопів з організму. Завдяки низькій калорійності, присутності великої кількості клітковини і харчових волокон, Ерінг ефективно використовують для боротьби із зайвою вагою в дієтології.

Шкода і протипоказання

У м'якоті цих грибів є хітин, який практично не засвоюється організмом людини. І ця речовина руйнується тільки під дією високих температур. Тому гливи обов'язково піддають тепловій обробці. Для того щоб вони приносили користь, рекомендують використовувати їх в їжу не більше 2 разів на тиждень.

  • Фахівці не радять давати гриби дітям до п'яти років.
  • Підліткам їх слід вживати в їжу з великою обережністю і в невеликих кількостях. Це стосується і людей похилого віку.
  • При проблемах з печінкою, шлунково-кишковим трактом, нирками і підшлунковою залозою варто обмежити кількість уживаного продукту.
  • При зборі і готуванні слід дотримуватися обережності людям, схильним до алергічних реакцій. Так як насіння ерінгі при вдиханні може викликати алергію.

способи вирощування

  • Королівські гливи є делікатесним і корисним продуктом. Вони мають дуже коротким циклом розвитку плодового тіла і досить високою врожайністю, тому їх вирощування дуже популярно у всьому світі.

Головна характерна особливість ерінгі - її стійкість до вірусів і бактеріальних поразок. До всього іншого, цей вид добре переносить зберігання і перевезення, при цьому абсолютно не втрачає смаку і зовнішнього вигляду.

Чимало важливо, що технологія вирощування дуже проста і обходиться набагато дешевше ніж, наприклад, культивування шампіньйонів. Для самостійного культивування необхідно підготувати субстрат. Найчастіше вибирають колоду або пеньок листяного дерева. Краще, якщо це буде береза, осика або вільха. Також знадобитися дриль і упаковка міцелію. Спочатку потрібно оглянути вибране дерево на предмет ураження гниллю або іншими грибками. Товщина колоди не повинна перевищувати 30 см., А його довжина може бути 35-50 см.

У природних умовах вирощування Ерінг на деревині необхідно починати в кінці квітня-травні, коли встановиться стійка тепла погода. У приміщенні вирощувати ці гриби можна цілий рік за умови опалення в холодну пору року. Оптимальною температурою буде діапазон від 10 до 27 градусів.

Перед посадкою, підготовлену деревину необхідно вимочити протягом кількох днів, щоб дерево грунтовно наситилося вологою. Далі дерево дістають і, протягом декількох годин дозволяють стекти зайвої рідини. Залишати його на більш довгий термін або виносити на сонце немає необхідності, воно може пересохнути. У підготовленому субстраті дрилем проробляється кілька отворів глибиною від 4 до 10 см і діаметром не більше 1 см. Для того, щоб не занести в міцелій цвіль або бактерії слід ретельно помити руки і надіти рукавички. Потім міцелій акуратно поміщається в усі заздалегідь просвердлені отвори. Далі, вони обережно затикаються воском або прикриваються дерев'яними пробками.

Для прискорення процесу пророщування деревину покривають мішком або грубою тканиною. Підготовлене колоду з міцелієм прибирають в темне, добре провітрюване місце. Вологість субстрату необхідно підтримувати на високому рівні. При вирощуванні в природних умовах, зволожувати потрібно не тільки деревину, але і землю навколо нього. При правильних діях незабаром субстрат встелили білим міцелієм. І приблизно місяців через 3-5 з'явитися перший урожай грибів.

  • При відсутності місця або неможливості використання колод, виростити королівські гливи у себе в саду або будинку є можливість. Для цього підійде будь-яке приміщення: гараж, сарай, погріб або підвал. Як субстрат можна використовувати будь-які ємності: пластикові пляшки, банки, ящики і навіть поліетиленові мішки. Необхідно тільки акуратно і правильно посіяти міцелій і дотримуватися деяких умов:
  • Температура повинна бути від + 16 ° C до + 27 ° C.
  • Вологість повітря не нижче 90%.
  • Коли почнеться плодоношення, слід подбати про освітлення.

Далі особливий догляд буде не потрібен, так як ці представники грибного царства абсолютно невибагливі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама