Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гвоздика Шабо: посадка і догляд у відкритому грунті, фото, вирощування з насіння

  1. Посадка і догляд за гвоздикою Шабо (коротко)
  2. Гвоздика Шабо - опис
  3. Вирощування гвоздики Шабо з насіння
  4. Догляд за розсадою гвоздики Шабо
  5. Пікіровка гвоздики Шабо
  6. Посадка гвоздики Шабо в грунт
  7. Як садити гвоздику Шабо в саду
  8. Догляд за гвоздикою Шабо
  9. Пасинкування гвоздики Шабо
  10. Розмноження гвоздики Шабо
  11. Шкідники і хвороби гвоздики Шабо
  12. Гвоздика Шабо в домашніх умовах
  13. Сорти гвоздики Шабо

Гвоздика Шабо (лат Гвоздика Шабо (лат. Dianthus caryophyllus var. Schabaud) - трав'янистий багаторічник гібридного походження роду Гвоздика сімейства Гвоздикові. Отримано ця гібридна форма в XIX столітті аптекарем Шабо з Тулона від схрещування двох видів гвоздики: Dianthus caryophyllus і Dianthus suffruticossus. У культурі цей різновид гвоздики садової вирощують для зрізання і оформлення ландшафту - рабаток, міксбордерів, клумб, а також для прикраси балконів, альтанок і терас.

Посадка і догляд за гвоздикою Шабо (коротко)

  • Цвітіння: з середини літа до заморозків.
  • Посадка: посів насіння на розсаду - з другої декади січня до третьої декади лютого, висадка сіянців у відкритий грунт - в другій декаді травня.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: родюча, добре дренированная, нейтральною або слаболужною реакції.
  • Полив: регулярний, що підтримує грунт весь час в злегка вологому стані.
  • Підживлення: через тиждень після висадки - азотними добривами, в період бутонізації - азотно-калійними. Мінеральні добрива можна вносити під гвоздику кожні 2 тижні, а органічних добрив вона не любить.
  • Підв'язка: високі сорти потребують підв'язки до опори.
  • Розмноження: найчастіше живцями.
  • Шкідники: трипси, кліщі, попелиці.
  • Хвороби: грибкові гнилі.

Детально про вирощування гвоздики Шабо читайте нижче

Гвоздика Шабо - опис

Висотою гвоздика Шабо від 30 до 70 см. Коренева система у неї стрижнева, що розташовується на глибині 10-20 см. Форма куща обратнопірамідальной з добре вираженим основним стеблом. Пагони голі, вузлуваті, округлі, сизо-зеленого кольору. Листя теж сизо-зелені, вузькі, довжиною до 12 см і шириною до 7 мм. Великі квіти можуть бути простими, махровими або напівмахрових, різного забарвлення, складчасті, гофровані, вигнуті або глибоко розсічені. У простих квіток тичинок зазвичай 10, а у махрових їх може бути до 30 і більше штук. Плід гвоздики Шабо - загострена на кінці циліндрична багатонасінні коробочка з п'ятьма зубцями, в якій дозрівають дрібні плоскі чорні насіння з шорсткою поверхнею.

Багаторічна гвоздика Шабо в умовах нашого клімату вирощується як літник. Ми розповімо вам, як сіяти гвоздику Шабо на розсаду, як доглядати за сіянцями, як вирощувати гвоздику Шабо у відкритому грунті, як і чим її годувати, коли поливати, коли прищипувати гвоздику Шабо і як захистити її від хвороб і шкідників.

Вирощування гвоздики Шабо з насіння

Посів гвоздики Шабо

Для вирощування розсади гвоздики Шабо використовують легкий субстрат нейтральної реакції, наприклад, суміш дернової або садової грунту, торфу, перегною і піску в співвідношенні 2: 2: 2: 1. В якості посуду підійдуть пластикові контейнери, ящики, миски, фотокювети або будь-які інші низькі ємності з дренажними отворами. Оптимальна висота посуду для розсади повинна бути не більше 5-6 см, оскільки глибокі ємності підвищують ризик появи надлишкової вогкості субстрату.

Сіють насіння гвоздики Шабо на розсаду з другої декади січня до третьої декади лютого. Більш ранній посів потребують постійної штучної підсвічування, а більш пізній може відсунути цвітіння гвоздики на кінець літа.

Насіння гвоздики Шабо в попередній обробці не потребують, але можна потримати їх в розчині стимулятора росту - шкоди від цього не буде. Наповніть розсадну ємність вологим субстратом, вирівняйте поверхню, намагаючись не надто притискати земляну суміш, і розкладіть насіння гвоздики Шабо по поверхні на відстані 1 см один від одного. Зверху насіння присипають шаром прожареного піску товщиною 3-4 мм - цей захід вбереже сіянці від захворювання чорною ніжкою. Накрийте посіви склом або плівкою.

Догляд за розсадою гвоздики Шабо

Насінням гвоздики Шабо для проростання потрібні особливі умови. Оптимальна температура для цього процесу 15 ºC, але якщо у вас в кімнаті тепліше, то помістіть посіви якомога ближче до підлоги. Не дозволяйте субстрату просихати, але провітрювати посіви і видаляти з плівки конденсат потрібно щодня, оскільки розсада гвоздики Шабо дуже чутлива до гнилей. Зволоження субстрату виробляють вранці з дрібнодисперсного розпилювача, як тільки підсохне верхній шар грунту.

Насіння почнуть проростати вже на 4-5 день, а масова поява сходів почнеться через тиждень після посіву. Як тільки проклюнутся перші паростки, плівку знімають, посіви переміщують на південний підвіконня і містять при температурі 12-13 ºC. До занадто довгим сіянцям потрібно підсипати грунтосуміш. Контролюйте розвиток розсади, і якщо вона почне витягуватися, організуйте для неї штучне підсвічування протягом декількох годин в день. Не забувайте регулярно провітрювати приміщення, не створюючи при цьому протягів. Поливи повинні бути мізерними, що підтримують грунт в злегка вологому стані. Не допускайте перезволоження!

Пікіровка гвоздики Шабо

Через занадто раннього посіву гвоздиці Шабо знадобиться дві пікіровки. Перша пікіровка проводиться в фазі формування пари справжніх листків. Сходи розсаджують по окремим стаканчиках або розсадним касет з осередками діаметром 4 см. Друга пікіровка здійснюється приблизно в кінці березня на стадії повного розвитку чотирьох пар листя: рослини разом із земляною грудкою перевалюють в горщики діаметром не менше 10 см. При кожній пікіровки рівень заглиблення сіянців зберігається колишнім, і тільки якщо вони сильно витягнулися, заглибити їх не більше ніж на 2 см.

Коли у розсади сформується п'ять пар листя, сіянці потрібно прищипнуть. Якщо рослини виглядають блідими і дуже повільно ростуть, проведіть підгодівлю сіянців по листю азотними добривами в слабкої концентрації.

Відразу ж після другої пікіровки гвоздика Шабо з насіння піддається гартують. Найпопулярніший спосіб адаптації розсади до холоду - знижувати нічну температуру на 10 градусів. Для цього ємності з сіянцями виносять на ніч в неопалюване приміщення. Коли настане тепло, можна тримати розсаду під плівкою в парнику, якщо, звичайно, не буде нічних заморозків. Можна виносити сіянці днем ​​в сад на сонечко, подалі від вітру і протягів, а на ніч вносити їх в парник, поки температура повітря вночі не підніметься до 7-10 ºC.

Посадка гвоздики Шабо в грунт

Коли садити гвоздику Шабо

Висаджують розсаду у відкритий грунт відразу після травневих свят, не чекаючи літньої погоди, оскільки загартованим сіянцям гвоздики Шабо не зашкодять навіть короткочасні заморозки до -3 ºC. Рослина віддає перевагу сонячним ділянкам з родючим нейтральним або слабколужних грунтом. Чи не приживеться гвоздика Шабо тільки в бідному піску або у важкій глині.

Як садити гвоздику Шабо в саду

Грунт на ділянці для гвоздики Шабо готують з осені: під перекопування закладають по 45 г фосфатів і по 20 кг компосту або перегною на м². Навесні в грунт вносять азотні і калійні добрива по 15 г і 25 г на м² відповідно. Процедура висадки сіянців звичайна: попередньо политі рослини перевалюють разом з грудкою землі в посадочні лунки, заглиблений кореневу систему в грунт строго на той же рівень, на якому вона перебувала раніше. Тобто коренева шийка повинна залишатися над поверхнею. Площа харчування однієї рослини приблизно 25х25 см, це означає, що на одному м² ділянки можна розмістити не більше 16 рослин. Після посадки саджанці поливають.

Догляд за гвоздикою Шабо

Як доглядати за гвоздикою Шабо

Вирощування гвоздики Шабо справа непроста. Для того щоб отримати великі квіти на зрізання доведеться вкласти багато праці. Як виростити гвоздику Шабо? Вам необхідно буде виконувати наступні процедури:

  • регулярні поливи, що підтримують легку вологість грунту;
  • обережні прополки і розпушування грунту після дощів і поливів;
  • внесення в грунт добрив: перший раз підгодівлю здійснюють азотними добривами (аміачною селітрою, наприклад) з розрахунку 15 г на м² через тиждень після висадки розсади на клумбу, другий раз - в період бутонізації аміачною селітрою з розрахунку 10-15 г на м² і таким же кількістю сульфату калію. Як і всі літники, гвоздика Шабо не любить органічних добрив, а мінеральні можна продовжувати вносити кожні 2 тижні;
  • підв'язування пагонів високих сортів, які від дощу або сильного вітру можуть полягти;
  • постійний контроль за станом рослин і проведення профілактичних заходів щодо захисту від хвороб і шкідників.

Майте на увазі, що гвоздику Шабо можна вирощувати на одному місці більше двох років, і намагайтеся не загущать посадки.

Пасинкування гвоздики Шабо

Якщо вам потрібні великі квіти на зрізання, з того моменту, коли на гвоздиці Шабо почнуть утворюватися бутони, і до глибокої осені потрібно проводити пасинкування: все бутони і пагони виламуються з пазух до шостого вузла, щоб центральний бутон розвинувся у великий квітка. Цвітіння гвоздики можна продовжити, прибираючи вчасно зів'ялі квіти. Цвісти гвоздика може до глибокої осені, але з настанням прохолодних днів бутони будуть розпускатися все повільніше, та й якість квіток буде погіршуватися.

Розмноження гвоздики Шабо

Оскільки гвоздика легко перезапилюється, насіннєвий спосіб розмноження при використанні власноруч зібраних насіння може не дати очікуваного результату, оскільки не гарантує збереження ознак сорту. Саме тому краще викопати восени вподобане вам рослина, вкоротити його пагони, перенести його на зиму в прохолодне приміщення, а навесні нарізати живці із середньої частини пагонів маточного куща.

Нижній зріз у міжвузля роблять косим, ​​обробляють його Корневином або іншим стимулятором утворення коренів і висаджують живці у вологий пісок. Залиште на них тільки верхні листки, а нижні видаліть. Накрийте живці прозорим ковпаком або скляною банкою, щоб створити парниковий ефект. Щодня провітрюйте живці, зволожуйте в міру необхідності пісок, і тижні через три у живців відросте коріння, а незабаром сформуються і кущики. Живцювання - єдиний спосіб зберегти всі сортові ознаки гвоздики Шабо.

Шкідники і хвороби гвоздики Шабо

При правильному і своєчасному догляді гвоздика Шабо хворіє рідко, проте в дощові задушливі сезони її можуть здолати грибкові захворювання. Сильно постраждали від інфекції рослини потрібно з ділянки видалити, а інші кущі обробити медьсодержащими фунгіцидами - Хомом , Купроксат, бордоською рідиною або подібними препаратами.

З шкідників гвоздиці можуть завдати шкоди сисні комахи - трипси , Кліщі, попелиці. Вони прокушують наземні частини рослини і харчуються клітинним соком, від чого квіти, листя і пагони починають відставати в розвитку, деформуються, і рослина втрачає свою привабливість. Крім того, сисні комахи є рознощиками невиліковних вірусних хвороб. Якщо шкідників трохи, з ними можна справитися настоєм лушпиння цибулі, часнику, розчином дігтярного або господарського мила, але якщо окупація значна, то доведеться вдаватися до обробкам гвоздики розчинами інсектоакарицид - актеллика , Актари або карбофоса .

Гвоздика Шабо в домашніх умовах

Для кімнатної культури гвоздика Шабо квітка невідповідний: не дарма її називають гвоздикою садової. Однак з настанням холодів гвоздику Шабо можна викопати, посадити в горщик і внести в приміщення, де вона буде цвісти до середини листопада, а то і довше. Але вона вимагатиме від вас приблизно тих же умов, при яких вирощується розсада: прохолодного змісту і дуже яскравого освітлення. Навесні перезимували маточне рослина можна використовувати для живцювання.

У кімнатній культурі краще вирощувати китайську, гібридну і навіть турецьку гвоздику, а Шабо і Гренадіни, за винятком деяких сортів, рослини для саду.

Сорти гвоздики Шабо

Найвідомішими сортами гвоздики Шабо є:

  • Лежьен Д'Онер - рослина з темними вишнево-червоними квітками;
  • Жирофле - фіолетова гвоздика;
  • Марі Шабо - рослина з жовтими квітками;
  • Жанна Діоніс - гвоздика з білими квітками;
  • Аврора - сорт з лососевою-рожевими квітками;
  • сорту Фойер Кеніг і Етінселян - сорти з квітками червоного відтінку;
  • сорт Мікадо - гвоздика з ліловими квітками;
  • Рубін - темно-червона гвоздика;
  • Вогняний король - гвоздика з яскраво-червоними квітками з помаранчевим відтінком;
  • Рожева королева - сорт з яскравими рожевими квітками;
  • Ля Франс - гвоздика зі світло-рожевими квітками;
  • Бенігно - світло-фіолетові квіти з фіолетовою облямівкою;
  • Неро - темно-червоні оксамитові квіти, які не вигорає на сонці;
  • Монблан - запашна біла гвоздика;
  • Шампань - сорт з жовтуватими квітками.

Добре зарекомендували себе серії сортів Пікоті, Гігантська махрова, Акварель, Диско, Ліон, а також серії гібридів Люмінет мікст і Найт Серіес мікст різних забарвлень і забарвлень.

У сучасних гібридів часовий відрізок з моменту появи сходів до цвітіння в два рази коротше, ніж у давно виведених сортів, тому їх можна висаджувати не в лютому, а в березні, коли світловий день вже досить довгий, і вам не доведеться організовувати сіянцям штучне освітлення. Гібридні рослини цвітуть все літо, а компактні сорти зі стійким стеблом використовують при озелененні балконів і квітників. Деякі з них можна вирощувати навіть в кімнатній культурі.

Після цієї статті зазвичай читають

Додати коментар

Як виростити гвоздику Шабо?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама