Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Іриси посадка і догляд у відкритому грунті

  1. підготовка ґрунту
  2. посадка ірисів
  3. догляд
  4. Хвороби і шкідники
  5. Використання в саду

Витончені і яскраві іриси стали улюбленими квітами багатьох садівників - як професіоналів, так і любителів. Красиві багаторічники вдало заповнюють паузу між цвітінням ранніх весняних рослин і літніх.

Крім того, цвітуть іриси починаючи з другої декади травня і закінчуючи початком липня, тому, правильно підібравши змінюють одне одного сорту, можна близько двох місяців милуватися безперервної веселкою барв.

Однак щоб іриси були дійсно розкішними, слід звернути увагу на деякі правила їх посадки і догляду у відкритому грунті.

підготовка ґрунту

Іриси не рекомендується висаджувати в будь-якому вільному місці саду. Ділянка під посадку варто ретельно спланувати. Слід дренувати грунт, якщо грунтові води знаходяться на високій позначці. Також краще вибрати сонячне місце, оскільки в тіні багаторічники цвітуть набагато гірше. Рекомендується підняти клумбу на 15 см.

З огляду на особливості ґрунту на ділянці, необхідно внести в неї органічні і мінеральні добрива. Однак не варто додавати безпосередньо перед посадкою гній - це краще зробити за рік. Далі грунт розпушують, повторно перекопують вилами і роблять клумбу або грядку з невеликим ухилом на південь.

Далі грунт розпушують, повторно перекопують вилами і роблять клумбу або грядку з невеликим ухилом на південь

Залежно від сорту, іриси можна вирощувати на одному місці 5-10 років. Оскільки за цей період вони дуже сильно розростуться, не забудьте врахувати це, вибираючи площа для посадки. В іншому випадку, рослині не буде вистачати живильних речовин, і воно буде набагато слабкіше.

посадка ірисів

Квіткова брунька закладається у ірису ще в літню пору, тому взимку вона вже сформована і готова дати квіти в новому сезоні. Важливо враховувати, що ніжні сорти дуже чутливі до морозів, і при -7-10 ° С квіткові бруньки можуть загинути.

Посадкової одиницею ірису, яку називають також деленка, лопатка, віяло або отводка, є річне ланка кореневища довжиною 3 - 5 см і діаметром 1-2 см. Листя при цьому слід вкоротити на третину довжини, а коріння залишити довжиною 7-10 см (фото ).

Правильна посадка багаторічних ірисів

Найкраще висаджувати влітку, після закінчення цвітіння. В цей час нирка ще не встигла зав'язатися, а кореневище вже справило нові ланки. На молодому ланці коріння знаходяться лише на зародковому етапі, і їх активне зростання почнеться вже через 7-14 днів після посадки. Коли почне закладатися квіткова брунька, ірис вже міцно вкорениться.

Якщо ж рослини доводиться висаджувати восени, то слід їх вибирати з заклали ниркою довжиною до 6 см і діаметром 2-3 см. При сприятливих умовах є шанс, що квітка швидко вкорениться і зможе зацвісти вже на наступний рік.

Успішність посадки багато в чому залежить від правильного розташування кореневища в землі. Посадкову ямку необхідно викопувати відповідно до довжини кореневої системи і так, щоб вона перебувала на рівні ґрунту. На дні ямки роблять невеликий горбок і мають у своєму розпорядженні на ньому коріння. Далі трохи притискують саджанець і засипають його шаром землі.

Правильна ямка для посадки ірису

Листовий віяло ірису має залишатися вертикальним, якщо його трохи потьопала долонею. Далі потрібно полити, а потім повторити полив через 3-5 доби. Якщо дні висадки занадто спекотні, не буде зайвим притенить саджанці. А для додаткового обігріву радиться розташовувати кущ листям на північ.

догляд

Ірис Монако

Вимоги до догляду за ірисами трохи відрізняються від традиційних. Як і в разі будь-яких багаторічних рослин , Необхідно своєчасно рихлити ґрунт, видаляти бур'яни, боротися зі шкідниками та хворобами, а також здійснювати полив і сезонну підгодівлю.

Як і в разі будь-яких   багаторічних рослин   , Необхідно своєчасно рихлити ґрунт, видаляти бур'яни, боротися зі шкідниками та хворобами, а також здійснювати полив і сезонну підгодівлю

Крім того, рекомендується вкривати однорічні іриси листям або сосновим лапником на зиму, а навесні це укриття зняти. Старі посадки в подібному укритті не потребують.

Добриво залежить від типу грунту. У деяких випадках підживлення не потрібне, іноді ж грунт вимагає три типи підживлення мінеральними добривами, яка проводиться ранньою весною, під час дозрівання бутонів і через місяць після цвітіння.

В посушливе літо рекомендується вечірній полив. При цьому вода не повинна потрапляти на квітки. У другій половині літа його частоту можна зменшити.

Повністю відцвілі квітконоси бажано зрізати, причому якомога ближче до основи.

Хвороби і шкідники

Хоча рослини можна вважати стійкими до захворювань і впливу шкідників, існує певна небезпека ураження кореневища і підстави листя. Перш за все, слід уникати перезволоження грунту, яке може привести до загнивання. Якщо ж від такого процесу вже не вдалося вберегти, потрібно викопати кущ, вирізати всі уражені частини і на півгодини помістити здоровий корінь в спеціальний розчин. Після такого замочування, якщо погода сонячна, кореневище можна залишити на відкритому місці приблизно на 12 годин.

Ще одну небезпеку для ірисів може представляти гетероспороз. Зазвичай хвороба проявляється у другій половині літа у вигляді характерних коричневих плямах на листках. В такому випадку, уражені листя слід обрізати і спалити, а рослина обробити мідним купоросом з розрахунку 5 л води на 50 г препарату.

Серед шкідників найбільш небезпечним для ірису є гладіолусовий трипс. Уражені їм листя виглядають пригнобленими і втрачають восковий наліт. Позбутися від нього допоможуть спеціальні хімічні препарати.

Використання в саду

Використання в саду

Найчастіше квіти висаджують групами біля дерев, чагарників і на газонах, низькорослі види прекрасно виглядають в рокарії, а іриси-карлики підходять для альпійських гірок . Низькорослі сорти природно виглядають в саду, який імітує природний ландшафт. Деякі види (наприклад, аіровідний і сибірський) можуть рости біля берегів водойм і басейнів, а є і придатні для вирощування в воді.

Завдяки оригінальним листям, які зберігають свій зовнішній вигляд весь вегетативний сезон, їх можна використовувати в міксбордерах і щодо великих композиціях.

Сподобалася стаття? Проголосуйте!
1 1 1 1 1 Рейтинг 5.00 [2 Голоси (ів)]

Сподобалася стаття?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама