Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Капуста брокколі у відкритому грунті: посадка, вирощування і догляд за розсадою в домашніх умовах

  1. вибір сорту
  2. Підготовка до посадки
  3. особливості вирощування
  4. методи вирощування
  5. Догляд за спаржевої капустою
  6. Захворювання і шкідники

Багато людей в наш час намагаються вести здоровий спосіб життя і дотримуватися принципів правильного харчування Багато людей в наш час намагаються вести здоровий спосіб життя і дотримуватися принципів правильного харчування. Не секрет, що капуста брокколі містить в собі масу поживних речовин, білка і клітковини.

Це сприятливо позначається на стані шлунково-кишкового тракту. Крім того, броколі є дієтичним продуктом і відмінно підходить для тих людей, які намагаються тримати себе в формі.

вибір сорту

Капуста брокколі, друга назва якої - спаржева капуста, дуже популярна у городників в багатьох країнах, а безліч її різновидів робить процес вирощування цього овоча надзвичайно захоплюючим.

Любителям спаржевої капусти перед посадкою необхідно визначитися з тим видом, який вони хочуть виростити на своєму городі. Сорти брокколі можна розділити за термінами дозрівання: ранньостиглі, середньої стиглості і пізньостиглі. До ранньостиглий відносяться:

  • Тонус - сорт відомий давно, ідеальний для вирощування в умовах Підмосков'я, оскільки добре переносить як високу, так і низьку температуру повітря. Час дозрівання - до 90 днів. Головки міцні, масою 200-300 г. Збір врожаю починають в середині червня.
  • Лінда - гібридний сорт, дозріває за 80-85 днів, головна головка велика - до 500 г, бічні - по 50-65 г Містить велику кількість йоду, придатна як для вживання в свіжому вигляді, так і для консервування.
  • Монако - гібрид, що володіє хорошими смаковими даними, технічна зрілість на 75-80 день. Цей вид брокколі вирощують і у відкритому грунті, і в теплиці. Головний качан куполоподібної форми масою до 500 г. Має високою врожайністю і стійкістю до хвороб.

У середньостиглих сортів термін дозрівання трохи більше, ніж у ранньостиглих, і становить в середньому 90-100 днів.

До цієї групи належать такі різновиди:

  • Гном - високоврожайний сорт, що володіє хорошим смаком, стійкий до високих температур повітря, головка округлої форми масою 400-600 г, прибирання в липні і серпні.
  • Цезар - стійкий до хвороб, формує невеликі еліптичної форми головки масою близько 200 г. Зростає як у відкритому, так і в закритому грунті. Прибирання в липні. Придатний для вживання в свіжому вигляді.
  • Фортуна - сорт підходить для вирощування на дачах середньої смуги Росії, а також на Україні і в Молдові. Високоврожайний, головки масою до 150 г. Має хорошу стійкість до хвороб.

Пізньостиглі сорти мають більш довгі строки дозрівання в порівнянні з ранньостиглими і середньостиглих. Ці види досить добре підходять для тривалого зберігання. До них відносяться:

Садівники-аматори можуть посадити на своїх присадибних ділянках не одну, а кілька різновидів брокколі, вирощування і догляд у відкритому грунті яких не має принципових відмінностей.

Підготовка до посадки

Технологія вирощування капусти броколі включає в себе підготовку насіння до посадки. Підготовка полягає в їх сортуванні і вибракування неякісного посадкового матеріалу. Для цього на насіння можна направити слабкий струмінь повітря, тоді пошкоджені, порожні і підсохлі насіння будуть списані, а більш важкі (схожих) залишаться на місці.

Ще один спосіб - занурення зерен в ємність з водою: ті з них, які спливли на поверхню, є невсхожімі. Після того як відібрані насіння для посадки, їх необхідно обробити, щоб підвищити схожість і усунути можливі захворювання. Методи обробки можуть бути наступними:

Насіння після обробки можна використовувати для вирощування улюблених овочів.

особливості вирощування

Оскільки в багатьох країнах зростає число любителів брокколі, то питання про те, як вирощувати цей овоч, цікавить не тільки городників зі стажем, а й початківців овочівників. Вирощування капусти брокколі у відкритому грунті вимагає від садівників певних навичок, він більш трудомісткий.

методи вирощування

За допомогою розсади. Насіння при цьому способі вирощування капусти висівають в спеціальні ящики, заповнені грунтом, на глибину 1-1,5 см. Посів здійснюється на початку квітня, через 5-7 днів при кімнатній температурі з'являються перші сходи розсади. Після того як на паростках капусти з'являються 3-4 справжніх листочки, розсаду пересаджують в окремі ємності. Висаджування в грунт відбувається після того, як встановиться оптимальна температура повітря.

Розсадний спосіб є найбільш популярним при розведенні капусти брокколі. Вирощування у відкритому грунті також не складе великих труднощів, якщо знати всі тонкощі культивації цієї овочевої культури.

У відкритому грунті. Цей спосіб підходить тим, у кого не виникає бажання займатися розсадою. Насіння спаржевої капусти при цьому висіваються прямо в землю. Посів проводиться в кінці квітня - початку травня, коли температура повітря досягне 10 ° C і стабільно протримається протягом хоча б 10 днів. Грядки для капусти мають у своєму розпорядженні на добре освітлених ділянках городу.

Догляд за спаржевої капустою

В першу чергу необхідно організувати правильний режим поливу, він повинен бути помірним: не можна допускати пересихання земляної грудки, але в той же час надлишок вологи може привести до загнивання коренів і інших захворювань. Землю навколо саджанця необхідно розпушувати для полегшення доступу повітря до кореневої системи рослини.

Протягом сезону вегетації проводять два підживлення брокколі. Перший раз через 2-3 тижні після появи паростків. В якості добрива застосовують настій коров'яку. Другий раз підгодівля здійснюється комплексними добривами, до складу яких входить ряд мікроелементів, таких як фосфор, бор, молібден.

У проміжках між підживленням перед поливом можна застосовувати деревну золу для підсипки навколо стовбура рослини. Крім того що в золі міститься багато калію і фосфору, вона ще є відлякує засобом для такого шкідника, як хрестоцвіті блішки.

Захворювання і шкідники

Спаржева капуста, так само, як і інші види цього овоча, хворіє всіма основними захворюваннями і схильна до впливу тих же шкідників, що і інші види хрестоцвітних. Найбільш поширеними з них є наступні:

  • Кіла - це грибкове захворювання, якому найбільш схильні саме хрестоцвіті. Зараження відбувається через ґрунт, де містяться хвороботворні суперечки. Збудник хвороби може потрапити в грунт через заражені насіння або покупну розсаду. В першу чергу вражається коренева система, яка перестає повною мірою поставляти вологу і поживні речовини до інших частин рослини. В результаті культура виглядає похиленою і надалі гине.
  • Чорна ніжка - також є грибковим захворюванням, особливо добре поширюється при густій ​​посадці розсади і надмірному перезволоженні грунту. Вражає в основному молоді рослини в нижній частині стебла і прикореневій шийці. В результаті ці місця загнивають, що веде до загибелі рослини.
  • Судинний бактеріоз - бактеріальне захворювання, що вражає рослини сімейства хрестоцвітних. Джерелом зараження можуть служити неперегнівшіх органічні залишки, заражені насіння, в яких містяться збудники. Ця хвороба може розвинутися в будь-який період вегетації культури. Характеризується ураженням судинної системи рослини, в результаті чого спочатку жовтіє і опадає листя, а потім гине і сама рослина.

З шкідників найбільш часто Спаржеву капусту атакують такі види:

  • Хрестоцвіті блішки - це дрібні стрибають жучки темно-сірого і чорного кольору. Зимують в грунті під залишками органіки. При масовому ураженні цей шкідник здатний за 2-3 дня погубити всю розсаду броколі.
  • Капустяна білявка - це широко поширений шкідник всіх видів капусти. Метелик білого кольору відкладає яйця на капустяному листі, а гусениці, вилупившись, починають харчуватися паренхіми і м'якоттю листа, тим самим завдаючи шкоду сільськогосподарської культури.
  • Трипси - дуже дрібний шкідник, погано помітний неозброєним поглядом. Пошкоджує листя і головки брокколі, знижуючи її товарний вигляд. Небезпечно це комаха ще й тим, що здатне бути переносником вірусних захворювань хрестоцвітних.

Для лікування цих захворювань і боротьби з шкідниками застосовуються як промислові інсектициди, противірусні та антибактеріальні препарати, так і безліч перевірених часом народних технологій, не раз випробуваних городниками на своїх присадибних ділянках.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама