Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Коли сіяти петунію і як за нею доглядати

  1. Що потрібно знати про посіві петуній?
  2. Догляд за петуніями, зростаючими в відкритому грунті

Поряд з невибагливими айстрами і примхливими трояндами в квітниках російських садівників досить часто зустрічається петунія, догляд за якої має свої відмінні риси. Можливо, ви не раз дивувалися, чому на картинках в Інтернеті петунії є прекрасним видовищем, незмінно викликаючи захоплення, а в житті ці маленькі квіточки найчастіше виглядають слабкими і пошарпаними. Щоб не допустити такої гнітючої картини в своєму квітнику, потрібно знати, як правильно посіяти і як доглядати за петунією, що росте в відкритому грунті.

Що потрібно знати про посіві петуній?

Перш за все, приділіть увагу вибору насіння: важливо не тільки якість посадкового матеріалу, а й сорт петуній. Багато старі сорти погано переносять негоду, втрачаючи свою привабливість, а ось новим гібридам сильний вітер, заморозки і дощі не страшні. Тепер можна спокійно вибирати для оформлення клумб навіть махрові петунії , Які раніше вважалися примхливими. Але при цьому враховуйте, що сорти, які відносяться до групи грандифлора, відрізняються найменшою стійкістю до несприятливих погодних умов. Найкраще переносять негоду сорти петунії груп мультифлора і флорибунда.

Найкраще переносять негоду сорти петунії груп мультифлора і флорибунда

Перша половина березня - дуже вдалий час, коли сіяти петунію

Розмноження вподобаних махрових, ампельних і великоквіткова сортів петунії найкраще здійснювати живцюванням, так як одні сорти зовсім не дають насіння, а інші при розмноженні насінням втрачають характерну забарвлення і махровість. До того ж, вирощені з живців петунії починають цвісти тижні на дві раніше, ніж ті, що були вирощені з насіння.

Відео про догляд за петунією

Проте, переважна більшість вітчизняних квітникарів вважають за краще вирощувати розсаду з куплених або самостійно зібраних насіння. Безрассадний метод теж практикується, але для російського клімату він не підходить, оскільки при посіві насіння петунії відразу у відкритий грунт, цвітіння доведеться чекати дуже довго. У той час як за допомогою розсади ви зможете в самому початку літа прикрасити свою ділянку вже квітучими петуніями.

Щоб отримати хорошу розсаду петуній, дотримуйтесь наступних правил:

  • перша половина березня - дуже вдалий час, коли сіяти петунію, тоді вже до початку червня рослини повністю зміцніють і почнуть цвісти;
  • грунт для посадки потрібна нейтральна, родючий, пухка, здатна пропускати зайву воду при поливі;
  • в грунт можна додати мінеральне добриво і перегній, а ось внесення свіжого гною виключається;
  • на дно контейнерів, призначених для розсади, обов'язково укладіть шар керамзиту або інший дренаж;
  • підготовлену грунтосуміш рекомендується просіяти і більший відсів насипати поверх дренажу, а дрібніший - використовувати в якості верхнього шару;
  • грунт трохи ущільните;
  • найдрібніші насіння зручніше змішувати з піском, тоді посів петунії буде більш рівномірним;
  • після розподілу насіння по поверхні грунту, обприскати їх теплою водою з пульверизатора і посипте зверху міліметровим шаром землі (можна і зовсім не прикривати насіння землею);

посадка петунії

  • контейнер прикрийте прозорою плівкою або склом і днів на п'ять залиште проростати при температурі близько +22 градусів (конденсат з плівки час від часу витирайте);
  • з'явилися маленькі сходи обприскуйте водою двічі на день і прочиняйте плівку на короткий час для провітрювання розсади;
  • один раз проведіть обприскування сходів петунії азотно-калійними добривами і при необхідності стимулятором росту;
  • забезпечте сіянцям достатнє освітлення, інакше вони за день можуть витягнутися від нестачі світла;
  • з появою першого листочка плівку з контейнера прибирають.

Щоб маленькі рослини не вразила «чорна ніжка», можна в якості профілактики насипати навколо сіянців деревну золу.

Як тільки на сіянцях з'явиться по другому справжньому листочку, їх слід пікірувати в окремі стаканчики, поглиблюючи в грунтосуміш до листочків, і продовжувати доглядати як за розсадою. Коли кількість листочків досягне п'яти, верхівку сіянців обрізають для більшої кущистості рослини.

Вирощування розсади петунії

Догляд за петуніями, зростаючими в відкритому грунті

З початку травня розсаду вже можна починати гартувати, щоб до середини місяця петунії були готові до пересадки у відкритий грунт. Проводять пересадку після заходу сонця або рано вранці. Кожна рослина поливають теплою водою під корінець і мульчують тирсою. Рекомендована відстань між петуніями - по 30 см, багатоквіткові сорти на клумбах у своєму розпорядженні в 15 см один від одного, а при висаджуванні петуній в кашпо, вазони та балконні контейнери яку можна скоротити ще більше.

Для петунії дуже велике значення має рясний полив під корінь і регулярна підгодівля. Підгодовувати квіти органічними і мінеральними комплексними добривами слід щотижня до закінчення цвітіння (під час закладки бутонів особливо корисні будуть фосфор і калій).

Відео про особливості догляду за петунією

Що стосується хвороб і шкідників, основний збиток садової петунії завдає попелиця, яка викликає деформацію листя і може привести до повного в'янення рослин. Боротися з нею рекомендується за допомогою обприскувань препаратами Кеміфос, Конфідор, Фуфанон, Сплендер і ін. Ці препарати також допомагають в боротьбі з трипсами і білокрилкою. Найбільш небезпечні для петунії хвороби - біла і сіра гниль. Уражені цими захворюваннями рослини знищують, а зростаючі поруч петунії обробляють бордоською рідиною.

Якщо ви хочете, щоб ваша ділянка все літо прикрашала пишна і здорова петунія, догляд за нею повинен бути відповідним. Крім регулярних підгодівлі і поливу приділяйте час видалення зів'ялих квіток. Найвишуканіші сорти петуній, нестійкі до атмосферних опадів, вирощуйте в вазонах і кашпо, щоб можна було в разі дощу перенести рослини під укриття, а ті сорти петуній, які можуть постраждати від вітру, розміщуйте в тихих місцях.

Що потрібно знати про посіві петуній?
Що потрібно знати про посіві петуній?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама