Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квітка лотос: фото, вирощування і догляд

  1. Що являє собою лотос?
  2. як розмножується
  3. Як самостійно виростити

Напевно, багато хто буде здивований, що такий екзотичний вид як лотос, може бути культивований як садового і тим більше домашнього рослини. Лотос відноситься до сімейства лотосів, яке складається всього лише з двох різновидів цієї квітки: лотоса горіхоносного і лотоса американського. Відмінності між ними не істотні: в забарвленні, ареоле проживання і силі аромату. Перший вид більш поширений - і як дика культура, і як садові, особливо в країнах Азії (можливо, тому індійський лотос іноді називають «індійським»). Саме цей різновид лотоса згадується в індійських і китайських міфах і релігійних трактатах. Зустрічається він також в Австралії, на півдні та сході Росії. Напевно, багато хто буде здивований, що такий екзотичний вид як лотос, може бути культивований як садового і тим більше домашнього рослини

Лотос

Що являє собою лотос?

Даний вид належить до земноводним багатолітникам. Частина рослини занурена в воду, частина - височіє над нею. Кореневище лотоса дуже довге, міцне, йде в мулисте дно водойми. Рослина забезпечено двома видами листя. Перші пристосовані для підводного способу життя і або знаходяться в товщі води, або плавають на її поверхні. Вони плоскі і круглі, немов зелені тарілки. Листя іншого типу кріпляться до частини стебла, що розвивається на повітрі. Вони перевищують підводні за розміром і досягають в діаметрі півметра і більше. Посередині ці листи мають характерне поглиблення, що додає їм форму воронки. Серед смарагдово-зеленої маси яскравою плямою виділяються квіти. Лотос має махровий, великий, діаметром від 20 до 30 см, квітка. Забарвлення його пелюсток варіюється від білого до яскраво-рожевою. Іноді можна зустріти лотос, квіти якого мають яскраво-жовте, сонячну забарвлення. Це американський «колега» лотоса горіхоносного, що відрізняється від азіатського побратима так само більш сильним запахом.

Квітка не плаває на воді, а підноситься над нею на висоті до двох метрів за рахунок довгих квітконосів. Вся поверхня рослини покрита тонким восковим нальотом, завдяки якому воно «грає» на сонці різними відтінками. Вода не розтікається по листю і не вбирається, вона скочується одиничними краплями. Через місяць-півтора після цвітіння лотос утворює плоди. За формою вони схожі на душову лійку-розпилювач. По суті - являють собою многоорешнікі, всередині яких розвиваються насіння лотоса. Насіннячко цієї квітки досить велике, розмірами і вугільно-чорним забарвленням нагадує добірні маслини. У міру визрівання «горішків» плодова коробка важчає, нахиляється, насіння падають в воду і осідають на дно.

У міру визрівання «горішків» плодова коробка важчає, нахиляється, насіння падають в воду і осідають на дно

як розмножується

Це земноводне рослина відтворюється поділом кореневища і насінням. Коріння лотоса масивні, по зовнішньому вигляду віддалено нагадують дайкон. Усередині вони трубчасті. Для вигонки нового рослини використовують деленки кореневища лотоса, віком не молодше 8 років. В такому випадку можна очікувати, що вже на наступний рік молодняк порадує декількома суцвіттями. Однак кореневої посадковий матеріал далеко не завжди доступний, на відміну від насіння, які можна виписати поштою.

Як самостійно виростити

У домашніх умовах краще вирощувати лотос саме насінням. До речі, лотос - один з небагатьох представників флори, за схожість насіння якого можна не переживати. «Горішки» можуть зберігатися десятками, а деколи і сотнями років, вичікуючи відповідних умов для проростання. У літературі описується випадок, коли виявлене при розкопках древніх стоянок людини насіння рослини, що пролежало в землі близько тисячі років, поміщене в сприятливе середовище, проклюнулися, і з нього проріс повноцінний лотос. Вирощування цієї квітки - процес вкрай захоплюючий і складається з декількох етапів: пророщування у водному середовищі, висадки в підводну частину грунту, пересадки рослини на постійно місце.

Як виростити лотос з насіння початківцю квітникарю, якому вкрай хочеться роздобути цей реліктовий заморський квітка в свою колекцію? Професіонали дають наступні рекомендації.

Насіннячко лотоса має щільну захисну оболонку, яку паростку нелегко пробити. Для прискорення прокльовування «горішків» радять навмисно порушити цілісність їх «шкарлупки» з тупою боку, стесати її ножем або підпилявши наждаком. Деякі користуються для цієї мети «болгаркою». Працювати потрібно з обережністю, намагаючись не пошкодити ніжну білу м'якоть ембріона. Готують прозору ємність з водою, добре підійде звичайна літрова банка. Воду можна брати будь-яку, навіть водопровідну. Головне, щоб її температура постійно перебувала на рівні 25-30оС. Скаріфіцірованную насіння укладають на дно заповненої водою банки, яку поміщають в тепле місце. «Горішки» повинні опуститися на дно. Спливли насіння видаляють, вони непридатні для пророщування. 12 годин рекомендують міняти воду в контейнері на свіжу, щоб уникнути загнивання насіння. Приблизно на третій день після замочування на шкаралупі з'являється тріщина. Через п'ять днів уже чітко видніються молоді паростки. У банку з водою лотоси тримають до появи перших двох листочків і формування білястих корінців. За часом цей процес зазвичай займає до двох тижнів, так як зростає лотос досить швидко.

Далі готують два контейнери: один поменше - з землею, другий, значно більшого розміру - з водою. Склад грунту бажаний такий: суміш звичайної садової землі, торфу, сапропелю (мул прісноводних водойм) в рівних пропорціях. Можна додати трохи піску. Садити пророслу лотос потрібно на глибину близько 6-7 см. Грунт навколо сіянців прикривають керамзитом, щоб земля не спливала. Горщик з квітками поміщають в широку і глибоку ємність. Добре підходить під ці цілі круглий акваріум. За стінках акваріума повільно наливають злегка теплу воду, намагаючись не розмивати грунт в горщику з квітами. Рівень води повинен бути таким, щоб самі нижнє листя лотоса плавали по поверхні. Якщо шар води буде занадто великим і листя підуть під воду, рослина загине. У міру зростання сіянців воду в ємності підливають. У такому вигляді паростки тримають до червня, поки остаточно не мине загроза заморозків. Далі вирощування лотоса продовжують у відкритому водоймищі. Квітка висаджують або в ставок, або в іншу об'ємну посуд: вазони, діжки, бочки, діжки. На першому році життя лотосу потрібно забезпечити шар грунту не менше 20 см, а води - близько 40 см. Якщо садовий водоймище глибокий, рослина краще посадити в прибережній зоні, а в міру дорослішання - перемістити на глибину. У перший рік лотос може зацвісти тільки в південних регіонах. У середній смузі це подія очікують не раніше другого, а часом і третього року від посадки. У глибоких і промерзає ставках лотоси можуть зимувати під відкритим небом. Для того, щоб не допустити схоплювання льодом дна водойми, його прикривають пінопластом, гілками з листям. Якщо неможливо створити умови для зимівлі лотоса в ставку, його переносять в прохолодне приміщення. Кореневище квітки обкладають вологим мохом, тирсою або піском і стежать, щоб цей субстрат не пересихала.

Квітка лотоса вирощують також і вдома, як кімнатну культуру. Для цього з насінням виробляють все ті ж дії, тільки замість висадки рослини в садовий водоймище, його поміщають в більш простору ємність з водою. Тримають контейнер з лотосом в добре освітленому місці, не допускаючи зниження температури води і повітря нижче 20оС.

Що являє собою лотос?
Як виростити лотос з насіння початківцю квітникарю, якому вкрай хочеться роздобути цей реліктовий заморський квітка в свою колекцію?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама