Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лобелія: вирощування з насіння, коли садити розсаду, правила посадки та догляду

  1. терміни посіву
  2. Посів на розсаду
  3. Вибір і підготовка насіння
  4. Грунт для лобелії
  5. вибір ємності
  6. технологія посіву
  7. Мікроклімат для розсади
  8. світло
  9. температура
  10. Догляд за розсадою
  11. полив
  12. пікіровка
  13. прищіпка
  14. загартовування
  15. Складнощі вирощування розсади
  16. Висадка лобелії у відкритий грунт
  17. Як доглядати за рослиною в саду

Лобелія - ​​трав'янистий напівчагарник, на своїй батьківщині, півдні Африки, зростаючий як многолетнік.Умеренний клімат Росії дозволяє вирощувати ніжний красиву квітку тільки як однорічник. Основне питання садівників: як проводити вирощування лобелії з насіння і коли садити на розсаду ці витончені квіти сімейства дзвіночків. Дотримання термінів і правил вирощування сіянців визначають ступінь успіху в оздобленні садової ділянки квітковими килимками.

терміни посіву

Вирощувану як однорічна рослина, лобелію зазвичай розмножують насінням. Розвивається квітка повільно, тому посів насіння на розсаду проводять взимку. Від сходів до розкриття перших бутонів проходить близько 2 - 2,5 місяців, цю точку приймаємо за розрахункову. Іншими словами, терміни посіву визначають так: субтропіки - січень; південні регіони - лютий; помірний кліматичний пояс - березень; умови континентального клімату - квітень.

За місячним календарем в 2018 році посадку лобелії на розсаду проводять на зростаючому Місяці, що знаходиться в сузір'ях Риби, Тельця, Рака. Сприятливі дні для посіву насіння за місячним календарем: лютий - 17-18, 21-22, 25-26 числа; березень - 21 і 25-28; квітень - 21-24.

Посів на розсаду

Найскладніший етап вирощування лобелії - власне посів насіння і виходжування розсади. Розглянемо ці процеси докладно.

Розглянемо ці процеси докладно

Фото: © saseedbank.com.au

Вибір і підготовка насіння

Крихітні насіння лобелії (1 г - це 45 тисяч потенційних рослин!) Набувають в магазинах або збирають самостійно - вони відмінно визрівають в середній смузі. Провідні виробники насіння частіше випускають їх в гранульованої формі, сіяти їх набагато легше. Стандартна упаковка пакетики, рідше ампули.

Купуючи насіння, звертають увагу на форму лобелії, ампельна або кущисті, і умови вирощування. Для напівзатінених місць беруть спеціально виведені гібриди.

Перед посівом насіння 5-7 хвилин вимочують в 3% перекису водню, досягаючи дві мети:

  • посівний матеріал знезаражується (профілактика типового захворювання будь розсади - «чорної ніжки»);
  • перекис порушує цілісність оболонки насіння, що сприяє більш швидкому проростанню.

Після замочування насіння просушують.

Грунт для лобелії

Лобелія любить пухку, повітропроникну з нейтральним рН грунт. Для посіву насіння беруть універсальний грунт для розсади і додають до нього пісок. При самостійному приготуванні субстрату використовують:

  • річковий пісок великої фракції - 1 частина;
  • перегній - 2 частини;
  • торф - 2 частини;
  • дернову землю - 2 частини;
  • доломітове борошно.

Фото: скріншот © Восадулі.ру

Для зменшення кількості органіки, що дає приріст зеленої маси, але зменшує кількість бутонів, використовують грунтосуміш з садової землі, піску і вермикуліту, взятих в рівних частках. Використання торф'яних таблеток полегшує клопоти, пов'язані з вирощуванням розсади, т. К. Відпадає необхідність пікіровки, а тару можна взяти будь-яку.

вибір ємності

Основна вимога до ємностей - невелика глибина (2-6 см). Крім звичайних розсадних ящиків, використовують різноманітну пластикову тару або спеціальні касети з дренажними отворами. Велика тара підходить для великої кількості насіння. Гідність дрібної в тому, що розсаду не потрібно буде пікірувати. Будь-яку ємність попередньо ретельно миють і дезінфікують.

технологія посіву

Насіння лобелії висівають декількома способами. Традиційний - насіння висипають на папір, змішують з чистим дрібним піском. Грунт злегка зволожують. Листок паперу злегка згинають по центру, формуючи жолобок. Висипають насіння рівним шаром. Зволожують посіви водою з додаванням стимулятора росту, накривають плівкою або склом, ставлять на тепле місце - 18-22 ° C. Посів в рулонах (равлик). Спосіб набирає популярність, т. К. Равлики займають мало місця, спрощується процес пікіровки. Нарізаються смуги з поліетиленової плівки шириною 10 см. На кожну смужку кладуть 3-4 шари туалетного паперу. Папір змочують водою з розпилювача або пульверизатора. Розкладають насіння. Відстань між зернятками витримують від 2 до 4 см, відступ від краю рулону - півтора сантиметра.

Насіння накривають шаром паперу. Заготівлю згортають рулончиком, закріплюють гумкою. У пластиковий стаканчик наливають воду на 3-4 см і опускають рулончик насінням вгору. Стаканчик поміщають в міні-тепличку. З появою першого листочка пророслі насіння розсаджують по окремих горщиках, але не відділить від паперу. Непророслих залишають в рулончик і знову поміщають в тепличку. Посів на сніг. Спосіб популярний для пророщування будь-яких дрібних насіння. Переваги: ​​на білому снігу добре видно маленькі насіння, а тала вода рівномірно розподілить насіння в грунті. Грунт перед посівом НЕ зволожують, злегка притискають і викладають шар снігу. Насіння висипають прямо на сніг, зубочисткою коректують їх розташування.

Мікроклімат для розсади

Сходить лобелія досить швидко - протягом 7-10 днів. Ємності з посівами тримають на добре освітленому підвіконні при кімнатній температурі. Щодня міні-теплички провітрюють, субстрат зволожують. З появою сходів догляд стає складніше. Щоб крихітні сіянці стали здоровими, міцними рослинами, які можна безбоязно висаджувати на клумбах, їм створюють особливий мікроклімат.

світло

Росточком лобелії важливо гарне освітлення, інакше вони слабшають, витягуються в бік джерела світла, викривляючи стеблинки. Сіянці досвічують за схемою: січень-лютий - 7-8 годин на додаток до світлового дня; березень - 4-6 годин; квітень - 2-3 години. Якщо погода похмура, лампи залишають включеними на весь день.

температура

Підтримка температурного режиму - найбільш важка частина вирощування розсади. Як тільки з'являються перші сходи, кришку міні-теплички прибирають, і подальше зростання сіянців відбувається в незахищеному режимі. Ємності з розсадою тримають в прохолодному місці з температурою 13-15 ° С.

Якщо прохолоду знайти неможливо, тримають лобелію при кімнатній температурі. За вологістю субстрату уважно стежать, не допускаючи підсихання. Зволоження проводять частіше, але дотримуються «золоту середину», надлишок вологи вкрай небажаний.

Догляд за розсадою

Паростки лобелії дуже маленькі, тендітні. Щоб виростити міцну розсаду в домашніх умовах , Потрібно уважний догляд.

Щоб виростити міцну   розсаду в домашніх умовах   , Потрібно уважний догляд

Фото: скріншот © Восадулі.ру

полив

Поливають розсаду лобелії відстояною м'якою водою кімнатної температури. Воду наливають у піддон. Іноді вологу сіянцям подають за допомогою шприца або підливають чайною ложечкою. Перший варіант кращий, т. К. Не викликає появу плісняви ​​на субстраті.

пікіровка

Пікірують сіянці, що ростуть в загальних лотках. Якщо насіння висівали в стаканчики або торф'яні таблетки по кілька штук, паростки НЕ розсаджують. Алгоритм пікіровки:

  1. Пікірують сіянці з двома справжніми листочками.
  2. Горщики або стаканчики для дорощування наповнюють грунтом, зволожують і злегка ущільнюють, роблять невелику лунку.
  3. З ємності витягають по кілька сіянців з субстратом, користуючись кавовою ложечкою або іншим інструментом відповідного розміру.
  4. Пучки паростків розміщують на новому місці, навколо стеблинок грунт злегка ущільнюють.
  5. Поливають розсаду зі шприца або ложечки.
  6. Поміщають в прохолодне місце з яскравим розсіяним світлом.

Фото: скріншот © Восадулі.ру

прищіпка

Пересаджені сіянці лобелії ростуть дуже швидко. Щоб кущики добре гілкувалися, їх прищипують, коли висота досягне 6-7 см. Досить вкоротити верхівку стебла на 2 мм.

Ампельна (каскадна) лобелія на стадії розсади в прищіпку не потребує.

Для пинцировки вибирають ранкові або вечірні години теплого сухого дня. Корисно звірити дату з місячним календарем, т. К. Місячний цикл включає дні, коли до рослин не варто торкатися.

Місячний цикл включає дні, коли до рослин не варто торкатися

Фото: © garden.org

загартовування

Готувати сіянці лобелії до життя в саду починають відразу після пікіровки. Користуються кожним теплим сухим днем, виносять розсаду на відкрите повітря і залишають спочатку на 15 хвилин, а потім поступово збільшуючи час. Добре загартована лобелія здатна перенести короткочасні заморозки до -2 ° С.

Складнощі вирощування розсади

Головні труднощі вирощування розсади лобелії - її розміри. Догляд за крихітними рослинами зовсім не простий. Суворе дотримання режиму поливу. При надлишку вологи грунт і стеблинки заростають білою цвіллю. При нестачі - листочки швидко згортаються трубочкою, рослинки буквально за годину слабшають і в'януть. Необхідність досвічування. Досвічують не тільки розсаду, а й посіви - насінню для проростання необхідне світло. При короткому світловому дні сіянці швидко витягуються, їм бракує життєвих сил, більшість з них гине. Тому рекомендують садити лобелію на розсаду в березні - дефіцит світла легко заповнимо за допомогою домашніх ламп. Підживлення. Тендітні, маленькі сіянці нерідко викликають бажання підгодувати їх. Спокусі піддаватися не можна. Надлишок поживних речовин провокує захворювання і негативно позначається на цвітінні лобелії.

Надлишок поживних речовин провокує захворювання і негативно позначається на цвітінні лобелії

Фото: скріншот © Восадулі.ру

Висадка лобелії у відкритий грунт

Розсаду ніжною лобелії переселяють у відкритий грунт з настанням стійко теплої погоди. На півдні це друга половина травня, в середній смузі і більш холодних регіонах - Урал, Сибір - не раніше початку червня. Для лобелії вибирають теплі, добре освітлені місця на клумбах, провітрюваних, без протягів. Грунт підбирають повітропроникний, здатний до утримання вологи, нейтральний. Кращими вважають помірно родючі суглинки. Грунт перед посадкою рихлять, формують посадочні лунки, співмірні з розсадними ємностями. Садити лобелію переважно групами, як вона росла в контейнерах, т. К. Тонкі корінці при поділі рослин легко травмуються і не відновлюються. Групи рослин перевалюють з горщика в ямку, підсипають землю і злегка трамбують. Потім посадки поливають. Оптимальне розташування кісткової - на відстані 15 см один від одного. Розміщуючи лобелії в вазонах або підвісних кашпо (ампельні сорти), для більшої декоративності яку скорочують.

Розміщуючи лобелії в вазонах або підвісних кашпо (ампельні сорти), для більшої декоративності яку скорочують

Фото: © gettyimages.com

Як доглядати за рослиною в саду

Основні заходи по догляду за лобелією:

  1. Полив - рясний, регулярний. У суху спекотну погоду квітники з лобелією поливають щодня, контейнерні посадки - вранці і ввечері.
  2. Підгодовують 2-3 рази за період вегетації. Перший раз за два-три тижні після висадки вносять сірчанокислий калій. Далі підгодовують комплексними мінеральними добривами. Горшкових рослин добрива вносять щотижня.

Регулярно видаляють відцвілі пагони. До середини липня роблять повну обрізку кущів до 5-сантиметрової висоти, щоб стимулювати повторне рясне цвітіння. Іноді садівники восени кущики пересаджують в квіткові горщики і перенести в неопалювальну стаціонарну теплицю, а навесні повертають на клумби. Копітка робота з вирощування розсади повністю винагороджується ніжною красою і універсальністю дорослої рослини. Квітучі на клумбах і бордюрах кущики лобелії, ампельні прикраси альтанок і веранд, надають неповторний шарм дачній ділянці.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама