Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Манго: де і як росте, як посадити в домашніх умовах, фото

  1. Де росте манго і його особливості
  2. Як посадити манго
  3. Відео: посадка манго кісточкою
  4. Як доглядати за манго
  5. Хвороби манго і способи боротьби з ними
  6. Таблиця: хвороби манго і їх лікування

Плід манго, дозрілий в природних умовах, володіє чудовим ароматом і незвичайним смаком, який асоціюється з абрикосом, ананасом, полуницею. Багато роблять спроби виростити цей фрукт будинку. Знаючи особливості посадки рослини і правила догляду за ним, це неважко зробити.

Де росте манго і його особливості

Манго - плід тропічної фруктового дерева, яке називається мангіфера. Це вічнозелені дерева заввишки до 40 метрів, які живуть триста років, а плодоносити починають з десятирічного віку. Листя мангіфери досягають приблизно 30 см в довжину. Вони жовтуваті або рожеві в молодому віці і темно-зелені в дорослому стані. Цвіте мангіфера з грудня по квітень, пелюстки забарвлені в ніжно-рожевий або жовтий колір. Суцвіття являють собою вертикальні волоті завдовжки 40 см і виділяють аромат, схожий на запах лілій.

Суцвіття являють собою вертикальні волоті завдовжки 40 см і виділяють аромат, схожий на запах лілій

Суцвіття манго - вертикальні волоті завдовжки до 40 см

Батьківщиною манго вважається Індія. Цей фрукт вирощують в Китаї, В'єтнамі, Індонезії, в Австралії, Африці, США, Мексиці. У Таїланді вирощується в 6 разів менше манго, ніж в Індії, але саме таїландське манго вважається самим соковитим. Найсмачніші плоди в Таїланді можна спробувати в провінціях Крабі та Транг, а також на Пхукеті і в Бангкоку. Сезон манго в різних країнах припадає на різні пори року. Взимку і навесні - у В'єтнамі, на Балі урожай збирають з жовтня по січень. Розпал сезону манго в Таїланді - весна.

Фрукт манго з'являється на кінці довгого нитевидного стебла

налічується більше 300 сортів манго . Вага фрукта в залежності від сорту коливається від 200 гр до 2 кг. Забарвлення плоду може бути жовтою, помаранчевою, зеленої або червоної. М'якоть біла, жовта або помаранчева, за смаком трохи нагадує абрикос.

Корисні речовини, які містяться в цьому фрукті, зміцнюють серцевий м'яз і покращують роботу мозку. Манго незалежно від сорту багато наступними вітамінами і мікроелементами:

  • D,
  • C (½ добової норми вітаміну),
  • A,
  • Е,
  • вітаміни групи В,
  • кальцій,
  • цинк,
  • калій,
  • залізо,
  • фосфор,
  • тіамін,
  • рибофлавін,
  • фолієва кислота,
  • магній,
  • молібден.

Манго - багатий вітамінами і мікроелементами фрукт

Вважається, що регулярне вживання манго служить профілактикою ракових захворювань. Вітаміни, що містяться в ньому, відмінно зміцнюють імунну систему, плюс манго є антиоксидантом. В кольорах, кісточках і корі рослини також містяться корисні речовини. У їжу вживаються плоди, з яких роблять джеми, цукати, соки.

Як посадити манго

Як і багато екзотичні фрукти, манго можна виростити в домашніх умовах з кісточки . Кісточка повинна бути від дуже стиглого плода. Зайнятися посадкою треба відразу ж після вилучення серцевини фрукта, в цьому випадку приживлюваність буде вище. Садити рослину краще в більшу ємність. Коренева система манго займає багато місця, і місткий горщик вибирається для того, щоб не робити пересадку і не пошкодити коріння саджанця. Грунт купують в магазині. Ґрунтова суміш повинна бути легкою і ph-нейтральною. Підійде будь-який універсальний грунт. Обов'язково потрібно зробити дренаж, щоб після поливу вода не застоювалася і не псувала коріння рослини: на дно горщика викладають керамзит, дрібний щебінь, шматочки битої цегли.

Кісточку промивають, видаляють залишки м'якоті ножем. Якщо в кісточці є тріщина, треба обережно дістати внутрішню частину (насіння).

Відділення насіння манго від шкаралупи підвищує шанси на проростання

  1. Для пророщування кісточку або витягнуте насіння поміщають в стакан з м'якою водою.
  2. Воду змінюють через день, щоб вона не закисає.
  3. Через 2-3 тижні корінець виросте і буде готовий до посадки. Якщо в воду опускали нерозкриту кісточку, то на цьому етапі треба дістати насіння. Оболонка за час знаходження у воді стане м'якше і легко розкриється ножем.
  4. Перед посадкою насіння з паростком обробляють фунгіцидом для захисту від шкідників.
  5. В землю насіння поміщають корінцем вниз, присипають грунтом. ¼ частина насіння повинна залишитися на поверхні.
  6. Грунт рясно поливають водою кімнатної температури, горщик накривають плівкою або склом і ставлять в сонячне місце.
  7. Періодично краю укриття треба піднімати для провітрювання.
  8. Паростки з'являться через 2-3 тижні, тоді плівку або скло знімають з горщика.

Відео: посадка манго кісточкою

Рослина, вирощена з кісточки, буде виконувати тільки декоративні функції. Щоб воно зацвіло і початок плодоносити, потрібно щеплення. Для проведення цієї маніпуляції беруть нирку від плодоносному манго, яку зрізають гострим стерильним ножем разом з шматочком стовбура. На своєму дереві роблять Т-подібний надріз в нижній частині стовбура, відгинають кору і поміщають туди нирку. Місце щеплення обмотують ізоляційною стрічкою. Після щеплення манго зацвітає через два роки.

Після щеплення манго зацвітає через два роки

У домашніх умовах манго без щеплення не плодоносить

Для вирощування в домашніх умовах можна придбати саджанці манго в розплідниках, що спеціалізуються на тропічних і субтропічних рослинах. Любителям екзотики пропонують слаборослиє сорти, які вирощуються в контейнерах. Вони швидко зацвітають і починають плодоносити. Вартість коливається від 800 рублів за однорічні саджанці до 1550 рублів за дворічні.

Контейнерне вирощування манго дозволяє перенести дерево перед настанням холодів в тепле приміщення

Як доглядати за манго

Рослинам потрібно багато місця і сонячного світла. Не можна пересушувати грунт, в якій росте манго. Необхідно регулярно поливати деревце, в літній період листя обов'язково треба обприскувати. Навесні верхівки рослин прищипують, щоб крона була більш пишною. На літо мангіферу виносять на відкрите повітря (терасу або балкон).

Увага! Сік, який виділяється з поламаною гілочки, отруйний і може викликати подразнення шкіри. Треба бути обережними при видаленні сухих гілок і листя, а також при проведенні прищипування.

Підживлення манго проводять влітку один раз в тиждень азотсодержащими добривами або органікою. Підійдуть добрива для пальм або цитрусових. У зимовий період кількість підгодівлі скорочують до одного разу на місяць.

У зимовий період кількість підгодівлі скорочують до одного разу на місяць

Для підгодівлі манго в домашніх умовах підійдуть добрива для пальм

Нещеплених рослина може зацвісти при правильному догляді років через шість. У щеплених примірників квіти з'являються на другий рік, зазвичай на початку весни. Плоди утворюються через 6 місяців після в'янення квіток. Смакові якості можуть не передатися від батьківського дерева, тому що дуже важко в домашніх умовах забезпечити потрібний мікроклімат.

Хвороби манго і способи боротьби з ними

Манго, як і всі домашні рослини, може бути уражена хворобами. Це відбувається через порушення правил догляду. Лікують мангіферу так само, як звичайні кімнатні квіти.

Таблиця: хвороби манго і їх лікування

При захворюванні борошнистою росою на листках манго з'являється білий наліт

З шкідників для манго небезпечні павутинний кліщ і трипси. Методи боротьби однакові для обох видів:

  • рослина миють мильно-спиртовим розчином;
  • цим же розчином обробляють все поверхні поблизу рослин;
  • уражені частини деревця видаляють;
  • обробляють препаратами проти кліщів, наприклад, Фітоверма, Клещевітом, Акарін.

Вирощування манго - захоплюючий процес, результат якого може поповнити домашню колекцію екзотичних рослин. Для вирощування мангіфери буде потрібно створення особливих умов. Але всі праці будуть винагороджені з лишком, незвичайне і красиве рослина стане прикрасою інтер'єру будинку, навіть якщо не вдасться домогтися плодоношення.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама