Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Основні принципи вирощування картоплі за традиційною і голландської технологій

  1. Традиційна посадка картоплі
  2. Як виростити картоплю за голландською технологією
  3. Вимоги до посадки за голландською схемою

Важко уявити, що був час, коли ні в Росії, ні в Голландії, ні в усій Європі картоплю не вирощують. Навіть коли цей овоч був привезений мореплавцями з американського континенту, його із задоволенням висаджували в квіткові горщики і використовували як кімнатна рослина. Незважаючи на те що картопля з'явився в Європі в XVI столітті, масово використовувати в їжу його бульби стали до кінця XVIII початку XIX століття.

В даний час Нідерланди стали європейським законодавцем в агротехніці вирощування картоплі. Постараємося розібратися, чим відрізняється вирощування картоплі за голландською технологією від звичних методів.

зміст:

Традиційна посадка картоплі

На території Росії городники найчастіше користуються стандартною технологією посадки і вирощування картоплі на своїх ділянках. Перед початком весняного сезону насіннєву картоплю піднімають з погреба. Роблять це для того, щоб очі на бульбах рушили в зростання. Цей прийом скорочує швидкість проростання бульб, коли вони потрапляють в землю.

Якщо традиційно термін висаджування картоплі у відкритий грунт наступає в останній декаді квітня і триває до кінця першої декади червня, то пророщувати бульби потрібно починати з початку апреля.Непосредственно перед посадкою картопляну грядку перекопують. Глибина перекопування проводиться на багнет - півтора стандартної лопати.

Далі для розміщення бульб в землі або набиваються лунки близько 20 см завглибшки або робляться суцільні борозни тієї ж глибини. Безпосередньо перед посадкою в кожну лунку додають невелику кількість аміачної селітри і змішують її з землею. Після цього насіннєві бульби розкладають в лунки і закривають землею.

Після того як над землею з'являться сходи, картопля спочатку прополюють, а потім приступають до захоплення. Цей прийом призводить до утворення нових коренів і збільшення врожаю. Крім цього, підгортання призводить до поліпшення газообміну і доступу повітря до корням.К збору врожаю приступають після того як картопля відцвіте і бадилля його почне всихати, можна приступати до збору врожаю, підкопуючи кущі, і збираючи бульби.

Перед закладанням на зберігання їх підсушують, перебирають і закладають в прохолодний підвал або льох на зберігання. Такі основні принципи вирощування картоплі на аматорських городах.
Постараємося розкрити принципи голландською технологією вирощування картоплі .

Як виростити картоплю за голландською технологією

Голландія займає під посадки картоплі більш ніж четверту частину всіх посадочних площ і продає свіжу картоплю більш ніж в 70 країн. Важливо відзначити, що голландська технологія розрахована більше на промислові обсяги і механічну обробку грунту. Однак деякі прийоми можна впроваджувати і на садово - городніх ділянках.

Відео про вирощування картоплі за голландською схемою:

Грунт під посадку переорюють механічним плугом на глибину близько 30 см в осінній період. Оранку проводять оборотним плугом з обов'язковим перевертанням пластів землі. Тут потрібно звертати увагу на глибину родючого шару і регулювати глибину в залежності від його середньої товщини. Інакше зверху може виявитися велика кількість неродючому землі.

Після перекопування проводять розпушування землі дисковим культиватором . Навесні така грядка швидше прогрівається і підсихає. Після цього землю рихлять або механічної фрезою, або в крайньому випадку перекопуючи вилами, з відстанню між зубами 2 - 3 см.

Насіннєві бульби повинні бути хорошої якості, без гнилі, одного розміру. З урахуванням того, що в Голландії картоплю садять машинами, розмір бульби дорівнює 5 - 6 см в діаметрі. Незалежно від способу посадки, бульби бажано проростити, але паростки не повинні бути довшими 5 мм. Такого розміру вони досягають приблизно за два тижні після вилучення зі сховища.

Вимоги до посадки за голландською схемою

Голландська технологія передбачає ширину міжрядь на картопляної грядці не менше 75 см, це також пов'язано з механізованим способом посадки. Кількість бульб на сотку залежить від сорту. Ранньої картоплі потрібно близько 500 - 600 штук на одну сотку площі земельної ділянки. Максимальна кількість дрібних або різаних бульб не повинно бути понад 1000 штук.

Зручніше за все використовувати механічні садильники з утворенням гряд при закладенні грунту . Підстава гребеня близько 35 см, висота - близько 10 см. Перша прополка проводиться ще до проростання картоплі на поверхню через 15 днів після посадки. Одночасно з видаленням бур'янів нагортають гребінь висотою 15 -25 см. Найзручніше цю обробку проводити культиватором, але можна і вручну.

В принципі на цьому обробка посадок картоплі закінчується, за винятком боротьби з шкідниками. Перед збиранням врожаю все бадилля скошують і прибирають з ділянки.

Щоб голландська технологія виправдала себе, потрібно вибрати правильні сорти, зараз для цього способу вирощування рекомендовано близько 30 сортів, наприме, р такі:

  • Рамон
  • аузонка
  • Марфа
  • різі
  • пріор

Не варто забувати і про правильні культурах попередників, наприклад, добре розміщувати картоплю після зернових, потрібно пам'ятати і про добриві грунту. Можливо, не вся технологія, а лише окремі її принципи знадобляться на аматорських картопляних грядках.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама