Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ожина

  1. опис
  2. посадка
  3. догляд
  4. Корисні властивості

Ожина, як і малина, використовується в їжу з незапам'ятних времeн. Проте, не дивлячись на загальне визнання, еe до XIX століття не вводили в культуру. Ймовірно, завдяки великій кількості заростей дикоростучої ягоди, в цьому не було необхідності. Крім того, велика кількість гострих колючок на пагонах утримувало від посадки рослини в садах. Однак висока врожайність і відмінну якість плодів ожини не могли не привернути до ягоді уваги садівників.

Купити саджанці ожини >>

опис

Ожина - підрід роду Рубус (Rubus) сімейства Рожеві (Rosaceae). У різних місцях Росії цим ім'ям називають, головним чином, два види: Ожину сизу (Rubus caesius) і Ожину рунисту (Rubus fruticosus). Ожиною справжньою називають перший з цих видів - це в'юнкий чагарник, а другий деякі називають Куманіка, у неї прямостоящие стебла; іноді перший з видів називають Ожина - на Україні, або ажина - на Кавказі.
Обидва види являють собою чагарники з пагонами до 3,5 м завдовжки, стебла засаджені шипами. Стеблові пагони у них гнучкі, то піднімають, то лежачі, незграбні, саджені прямими або загнутими вперед шипами. Листя непарноперисті, з 3-5 листочками, довгочерешкові, трійчасті або пальчаті, листочки яйцевидні. Квітки білі або рожеві, зібрані метельчато на кінцях гілок. Цвіте ожина сиза в червні-липні. Дозріває в липні-серпні. А ожина кущисті в травні-червні. Плодоносить в липні.
Плоди - великі, довгасті складні блискучі чeрние кістянки до 3 см завдовжки і до 2 см в діаметрі. В процесі дозрівання набувають спочатку зелений, потім бурий, а потім яскравий червоно-бурий колір. Зрілі плоди ожини мають чeрний колір.
У Rubus caesius плоди чeрние з сизим налeтом, тому подекуди їх називають бірюзою; у Rubus fruticosus налeта немає. Сік плодів тeмно-червоний; смак кислий, злегка смолистий; в південних країнах ці плоди солодкуваті. Можуть бути використані для приготування варення. Обидва види дуже поширені в помірних і теплих країнах Європи до Скандинавії і західній частині Архангельської області включно.

посадка

Як і у малини, у ожинові пагонів дворічний цикл розвитку: в перший рік вони ростуть, закладають нирки, на другий - плодоносять і відмирають. Цвіте ожина пізно, а це значить, що квітки не пошкоджуються весняними заморозками і ягоди визрівають щорічно і рясно.
Ожина починає плодоносити на другий рік, і регулярно. Вона невибаглива - растeт на самих різних грунтах. Під прямостоячі сорти ожини відводять тeплие, добре прогріваються, защіщeнние від північних і східних вітрів місця. Хороший ріст і плодоношення можливі на вологих, але не перезволожених, родючих і глубокодренірованних грунтах легко-і среднесуглинистого механічного складу. Для успішного вирощування ожини на супісках необхідно подстіланіі їх з глибини не більше 50 см влагоeмкімі і проникними суглинними грунтами. Стелеться ожина росте на тeплих місцях. В іншому рослина невимоглива. Не любить лише карбонатні грунти і засолення. Ожина чуйна на підживлення.
Садити еe розумніше навесні. Посадковий матеріал отримують з кореневих нащадків або укоренeнних відводків. Під кожен кущ готують посадкову яму розміром 40х40х40 см. Перед посадкою в неe вносять 5-6 кг добре перепрілого гною, 100-150 г суперфосфату, 40-50 г калійних добрив і ретельно перемішують з грунтом. Коріння краще засипати природною грунтом, для того щоб уникнути опіків, а збагачену грунт помістити в ямі зверху. Саджанці пряморослих ожини розміщують на відстані 0,8-1 м один від одного; відстань між рядами - 1,8-2 м.
Висаджуючи росяніка і малино-ожинові гібриди, треба враховувати, яким буде розмір дорослого куща. Шпалери під ожину повинні бути висотою не менше 2 м. При віяловій формуванні відстань між рослинами повинна бути не менше 2,5-3,5 м.
Прямостоячі сорти ожини мають потребу в опорі, їх кріплять за допомогою дужок або підв'язують до шпалери, що представляє собою кілька паралельних рядів натягнутого дроту або мотузки. Для зручності вирощування прямостоящей ожини (куманики) можна прищипувати головні пагони.
Сланкі сорти ожини також підв'язують до опори: якщо залишити її стелитися по землі, ожина утворює непрохідні хащі. Плодові і молоді стебла поділяють. Плодоносні гілки фіксують і направляють по опорі, наприклад, вправо, а молоді стебла - вліво. Такий поділ стебел забезпечує кращу освещeнность куща, визрівання ягід і полегшує збір врожаю

догляд

Догляд за рослинами ожини полягає в поливах, підгодівлі, підтримці грунту в рядах в пухкому стані (грунт навколо кущів перекопують, але не ближче 20см від центру куща), знищення бур'янів і зайвих нащадків. Особливо найбільша потреба у волозі в період дозрівання ягід.
Для підтримки вологості грунту, особливо в посушливе літо, необхідно поливати ожину в період росту пагонів і зав'язі, інакше можна втратити урожай: ягоди стають дрібними, сухими і обпадають перед дозріванням. Корисно проводити в жовтні і подзимний полив посадок.
Надалі один раз в 2-3 року під рослини ожини вносять 4-6 кг перепрілого гною або компосту на 1 кв.м, а в роки між внесенням органічних добрив вносять мінеральні, наприклад 20-30 г нітрофоски на 1 кв.м.
У прямостоячих сортів стебла найчастіше вкорочують восени на одній висоті - 1,6-1,8 м. Навесні видаляють пошкоджені морозом верхівки. При сильному пошкодженні стебла зрізують над добре сформованої перезимували ниркою. У сортів з спадають верхівками стебла вкорочують в місці перегину. У травні-червні проводять нормування знову відростають пагонів. Залишають звичайно 6-8 штук на 1 кущ (або 12-16 шт. На 1м ряду), видаляючи всі слаборозвинені і виходять за лінію ряду.
Дуже важливим заходом, що збільшує урожай наступного року, є пинцировка, або видалення верхівки втечі. Дана процедура сприяє пробудженню бічних бруньок, утворення розгалужень. Це призводить до збільшення зони плодоношення. На першому році життя пагонів, коли вони досягнуть висоти 90-120 см, проводять першу обрізку верхівки на 7-12 см. Після відростання бічних пагонів їх вкорочують до 40-50 см. Ця обрізка не дає бічним паросткам виростати дуже довгими, робить кущ більше компактним.
Восени після збору врожаю отплодоносившие стебла зрізують біля основи - на наступний рік їх місце займуть нові молоді пагони.

Восени після збору врожаю отплодоносившие стебла зрізують біля основи - на наступний рік їх місце займуть нові молоді пагони

Корисні властивості

З ягід ожини можна приготувати сік, варення, джем, компоти, желе, мармелад, пастилу, киселі, всілякі начинки і напої. Ягоди їдять і переробляють відразу, вони практично не зберігаються. З листя виходить відмінний чай. У народній медицині вважають, що він має багатостороннім дією - ранозагоювальну, протизапальну, потогінну, сечогінну, терпким і кровоспинну. Тривале його вживання покращує обмін речовин і склад крові. Свіжі плоди і сік ожини - полівітамінний, загальнозміцнюючий засіб, добре вгамовує спрагу при високій температурі. Також вони покращують діяльність шлунково-кишкового тракту, посилюють травлення, апетит. Зрілі ягоди злегка розслаблюють шлунок, незрілі - володіють терпкою властивістю. Плоди ожини вживають при запаленні нирок і сечового міхура.

Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу
біолога Олену Ігнатьєву

жимолость

чорниця

лохина

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама