Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка петунії в торф'яні таблетки на розсаду фото

  1. Петунія опис, фото
  2. сорти
  3. Торф'яні таблетки що це, для чого потрібні
  4. Як підготувати таблетки до посіву
  5. Які таблетки вибрати для петунії
  6. Необхідні умови для вирощування насіння
  7. Терміни посадки насіння петунії
  8. Підготовка насіння до сівби
  9. Технологія посіву насіння на розсаду
  10. Догляд за сіянцями
  11. Як доглядати за розсадою петунії (пікіровка, загартовування)
  12. Пересадка в інші ємності
  13. Посадка у відкритий грунт
  14. Догляд за петунії
  15. Можливі проблеми при вирощуванні в торф'яних таблетках
  16. Хвороби і шкідники (лікування) при вирощуванні в таблетках
  17. Форум, відгуки квітникарів

Петунія або петунія - це трав'янистий багаторічник, відноситься до сімейства пасльонових

Петунія або петунія - це трав'янистий багаторічник, відноситься до сімейства пасльонових. Сьогодні в темі розглянемо тему: посадка петунії в торф'яні таблетки.

ЗМІСТ СТАТТІ:

Петунія опис, фото

Батьківщиною квітки є Південна Америка. У перекладі з бразильського назва перекладається, як тютюн. Існує сорт, який росте і в Північній Америці. У культурі петунію використовується досить давно, ще з вісімнадцятого століття. Має безліч різних сортів, які відрізняються один від одного.

сорти

У природі виділяють 4 сорти: кущові, ампельні, низькорослі, багатобарвні. Розглянемо кожен з них детальніше.

Кущові. Найпопулярніший вид. Досить вимогливий до умов утримання і догляду, але все одно славиться серед садівників і полюбився завдяки різноманітним забарвленням і пишним шапок. Серед кущових петуній виділяють шість класів: хіт парад, ПІКОР, Поларіс, хайлайт, шпилька, шторм.

Ампельна. Витончена особа підійде для прикраси літніх веранд, балконів, лоджій. Її довгі пагони влітку будуть прикрашені яскравими квітами. Існують також багаторічні сорти.

Знайте! Ампельна петунія невибаглива. Їй потрібно своєчасний полив і регулярна підгодівля.

Види ампельних петуній:

  • бузковий прибій;
  • водоспад;
  • хвиля удачі.

Низькорослі (карликові). Це невисокий сорт, висота якого становить близько тридцяти сантиметрів. Їх можна садити як у відкритий грунт, так і в підвісних кашпо. Цей вид дуже світлолюбний і болісно реагує на недолік сонця. Не переносить нестачу вологи. Каскадна і махрова - це основні види карликової петунії.

Багатоквіткова. Вважається раннім сортом, квітки дрібні, закривають практично весь стебло, з'являються раніше, ніж у всіх інших петуній. Кущики формуються за допомогою прищипування. У відході не вибагливе, однак, не перенесе заморозків. Виділяють шість класів багатоквітковою: міраж, фентезі, дуо Саммер, прайм тайм, шарм, тарт Бонанза.

Торф'яні таблетки що це, для чого потрібні

Являють собою земляний циліндр, який зроблений з верхового або декількох видів торфу. До землі так само домішуються корисні речовини і препарати, що запобігають початок хвороб. Саме тому, рослини, посаджені в такий спосіб, не страждають від чорної ніжки.

Вони зручні своєю компактністю і підійдуть для вирощування практично будь-якого примірника, також ідеально підійдуть для посадки петунії.

Вони зручні своєю компактністю і підійдуть для вирощування практично будь-якого примірника, також ідеально підійдуть для посадки петунії

За допомогою них дуже зручно розводити квіти або плодові екземпляри з тендітною кореневою системою, так як при появі сходів не буде потрібно пересадка, а значить рослини не будуть піддаватися зайвому стресу.

Як підготувати таблетки до посіву

У підготовці місця посадки, немає нічого складного:

  1. Визначте де верх у таблеток.
  2. Розкладіть їх в контейнері, в якому буде збирати розсада.
  3. Залийте невеликою кількістю гарячої води.
  4. Після того як вони разбухнут в розмірах можна приступати до посіву.

Після того як вони разбухнут в розмірах можна приступати до посіву

Вони повинні збільшитися в висоту раз в шість. Однак, їх діаметр залишиться колишнім. Для кращої схожості земляні циліндри з насінням поміщаються в саморобну тепличку і виставляються на світле місце, якщо буде потрібно їх необхідно підсвічувати фітолампи.

Увага! Обов'язково стежте за зволоженістю землі в таблетках.

Земляні циліндри є одним з кращих варіантів посадки зерен на розсаду, однак такий спосіб досить дорогий. Хоча якщо розводити рослини тільки для домашнього використання, такий спосіб незамінний.

Які таблетки вибрати для петунії

Для петунії вибирають середнього розміру, не більше п'яти сантиметрів. За двадцять хвилин до посіву залийте таблетки злегка теплою водою. Якщо в ємності залишилася ще рідина, то злийте її. Після проведених маніпуляцій можна сміливо приступати до посіву.

Необхідні умови для вирощування насіння

Для гарної схожості, температура приміщення повинна підтримуватися на рівні двадцяти п'яти градусів за Цельсієм. Варто пам'ятати, що якщо вона опуститися нижче 20 градусів, то сходів можна не чекати зовсім.

Однак, після того як зерна проклюнуться температуру приміщення потрібно знизити до 18-20 градусів за Цельсієм. Це робиться для того, щоб молодняк не витягувалися і не хворіли. Сіянці до перенесення на відкриту місцевість або іншу ємність не підживлюють. Всі необхідні поживні речовини присутні в торф'яних циліндрах. Однак, після того як зерна проклюнуться температуру приміщення потрібно знизити до 18-20 градусів за Цельсієм

Терміни посадки насіння петунії

Для повноцінного розвитку петунії необхідно щоб пройшло близько трьох місяців. Тому її посадка починається в останні лютневі дні. Але при такому розкладі, ємності з зернами слід підсвічувати. Однак, за відсутності такого обладнання виведення розсади зсувається на другу половину березня.

Підготовка насіння до сівби

Насіння петунії дуже маленькі, тому вони не потребують спеціальної підготовки. Їх розподіляють по поверхні землі або в нашому випадку кладуть в лунку земляного циліндра. Однак, деякі садівники скаржаться на те що гранульовані зерна гірше проростають, і сходи виходять слабкими. Тому є один спосіб, щоб поліпшити якість паростків.

Після того як всі гранули розподілені по земляним циліндрах, кожне драже змочується водою з пульверизатора. Через деякий час, обережними рухами размягченную оболонку можна розмазати по поглибленню торф'яної таблетки. Це допоможе сходам краще зійти.

Технологія посіву насіння на розсаду

Процес висівання не складний, але варто дотримуватися деяких правил:

  1. Залийте таблетки теплою водою і залиште на 15 хвилин.
  2. У підготовлені земляні циліндри, за допомогою зубочистки, викладіть насіння.
  3. Злегка змочіть поверхню субстрату.
  4. Накрийте лоток прозорим склом або целофаном і виставте на сонячний і теплий підвіконня.
  5. При необхідності використовуйте фітолампи.

Пам'ятайте! Слідкуйте за зволоженістю грунту і вентиляцією саморобної теплиці.

Догляд за сіянцями

Щоб паростки скоріше проклюнулися ящик з ними накривають склом або прозорим матеріалом для вільного доступу повітря. При цьому повинен дотримуватися температурний режим. При пророщування більшого дотримання правил вимагають гібриди. При низьких температурах вони не прокльовується, а при занадто високих стають уразливі перед хворобами і починають витягуватися. При дотриманні всіх правил, перші малюки з'являються через тиждень. Щоб паростки скоріше проклюнулися ящик з ними накривають склом або прозорим матеріалом для вільного доступу повітря

Як доглядати за розсадою петунії (пікіровка, загартовування)

Як тільки проростки з'являться на світло, розсаду починаю гартувати. Скло необхідно знімати раз в день на кілька хвилин. Його прибирають на зовсім тільки тоді, коли з'являться перші справжні листки.

Плюс торф'яних таблеток полягає в тому, що молодняк не потрібно зайвий раз пересаджувати.

У той момент, коли коріння вже починають пробиватися через сіточку, земляний циліндр поміщають п горщик побільше. І з цим краще не зволікати, так як оголені корені швидко пересихають і рослина починає хворіти.

Полив буде залежати від швидкості висихання грунту, однак не варто з цим переборщувати. Підгодовувати молоді екземпляри коштує через сім днів після висадки в великі горщики.

Підгодовувати молоді екземпляри коштує через сім днів після висадки в великі горщики

Пересадка в інші ємності

Посадка петунії в горщики нічим не відрізняється від посадки звичайного кімнатної квітки. Тим більше, коли використовувалися торф'яні таблетки, рослина не піддається зайвому стресу. Деякі види петунії прекрасно приживаються в домашніх умовах на утеплених балконах і лоджіях.

Посадка у відкритий грунт

Супіщані або суглинні породи - це самі відповідні грунту для зростання петуній. Внесення компосту або перегною перед посадкою є бажаним дією. Місце під клумбу варто вибрати сонячне і відкрите.

Пам'ятайте! Гній не підходить для удобрення грунту, так як він призводить до появи різних захворювань.

Безпосередня висадка розсади проводиться приблизно в другій половині травня, коли встановитися хороша погода і все заморозки пройдуть. День перенесення в відкриту землю, повинен бути похмурим. Однак, це можна зробити і в вечірній час доби. Зазвичай петунія висаджується по краях клумб. Роблять це в такий спосіб:

  1. Під рослини викопуються лунки в підлогу метрі один від одного.
  2. Розсада в горщиках добре поливається.
  3. Після того як волога вбереться, кущик переносять в поглиблення, не порушуючи земляного кома.
  4. Після посадки, клумбу поливають.
  5. На наступний день проводять мульчування грунту.

Догляд за петунії

Петунія щодо невибаглива створення і посухостійкі. Проте в спекотні дні вимагає хорошого поливу. І необхідно пам'ятати, що сорти з великими суцвіттями набагато вимогливішими відносяться до поливу, ніж види з дрібними кошиками. Після поливу, на наступний день, проводиться прополка і видалення бур'янів. Так само грунт добре розпушують.

Пишний і регулярний колір залежить від регулярних підгодівлі. Маніпуляції з удобрення починають проводитися через сім днів після пересадки на клумбу. Для цього використовуються комплексні препарати з вмістом калію. Іноді можна використовувати і органічні добрива.

Можливі проблеми при вирощуванні в торф'яних таблетках

Зазвичай проблем, при вирощуванні петунії в торф'яних таблетках, не виникає. Пов'язано це зі стерильністю землі в них і змістом фунгіцидів. Але за рідкісним винятком, трапляється так, що на молодняк нападає захворювання, але пов'язано це лише з невірним вмістом рослини.

Хвороби і шкідники (лікування) при вирощуванні в таблетках

Хвороби у розсади петунії, яка вирощувалася в торф'яних циліндрах, зустрічається вкрай рідко. Однак, при порушенні температурного режиму, а саме підтримання температури вище двадцяти п'яти градусів, на молодих рослинах може утворитися грибкові захворювання, а саме чорна ніжка. Ця хвороба вражає екземпляри на більш пізніх термінах розвитку.

Спочатку чорніє коренева шийка і стебло біля основи. Приблизно через тиждень, пошкоджене місце стає м'яким, і воно ламається. Причини появи грибка можуть бути різні, але найчастіше це відбувається з-за високої вологості і температури.

Пам'ятайте! Чи не загущающих посіви і не намагайтеся відсунути посадку на більш ранній термін. Також стежте за вологістю субстрату, а при покупці землі звертайте увагу на її кислотність.

Перед тим як висівати, необхідно знезаразити грунт за допомогою марганцівки. Якщо так сталося і в торф'яних таблетках сіянці захворіли чорною ніжкою, то молодняк обприскують і поливають спеціальними препаратами. Інший спосіб має на увазі під собою, видалення постраждалих примірників і їх обробка розчином марганцівки.

Сіра гниль. Грибкове захворювання, яке проявляється у вигляді сіро-коричневих пятен.Оні через час набувають сірий пухнастий наліт. Поступово пошкоджені місця загнивають. Зазвичай хвороба з'являється при високій вологості і низькій температурі, а також при густих посадках, рясної підгодівлі азотними добривами недостатньому освітленні.

При виявленні захворювання необхідно видалити всі пошкоджені ділянки і обробити залишки фунгіцидами. А для підгодівлі збільшити використання добрив з вмістом фосфору і калію.

Борошниста роса. При появі цього грибка верхня листя покривається білим нальотів. З перебігом хвороби гриб перебирається на нижнє листя і тильну сторону. Це заважає нормальному розвитку, внаслідок чого листки скручуються, а квіти не розпускаються.

Вражений екземпляр викопується і спалюється, а вся інша посадка піддається проріджування, і обробляється часниковою або гірчичною водою. Для дорослих рослин використовують хімічні препарати.

Знайте! При виявленні борошнистої роси необхідно зменшити підгодівлю за допомогою добрив з вмістом азоту.

Біла гниль. На стеблах і листках з'являються мокнучі плями бурого забарвлення. В умовах підвищеної вологості вони набувають білий наліт. У перебіг хвороби всередині примірника утворюється грибниця чорного кольору. Проявляється захворювання з тих же причин, що і сіра гниль. Борються з нею за коштами видалення пошкоджених ділянок квітки і глибокої перекопування клумби і внесенням в неї вапна. При виявленні грибка на початковій стадії рослина обробляється біологічними і хімічними засобами.

Фітофтороз. Стебло біля основи набуває бурий колір і починає загнивати. В ході хвороби рослина в'яне і гине. Причиною цього захворювання стає рясна вологість, похолодання в темний час доби і рясна роса.

В якості профілактики не варто занадто густо садити насіння, вчасно їх проріджувати, і не забувати про регулярне провітрювання приміщення. Після висівання можна провести, полив з вмістом спеціальних препаратів, що запобігають поява захворювання.

Бура плямистість. Спочатку хвороби на аркушах з'являються круглі іржаві плями, потім вони приймають довгасту форму. Уражені частини в'януть і сохнуть.
З'являється при високій вологості повітря, а також при будь-якому механічному пошкодженні. Поява хвороби можна попередити, за допомогою використання препаратами з вмістом міді.

Шкідники найбільш небезпечні на стадії розвитку рослини. Садова петунія схильна до нападу практично тих же паразитів, що і інші посадки в саду.

Попелиця живиться молодими пагонами. При її появі листя спотворюється, а на пелюстки нападає сажистий гриб і медяна роса. Комаха з'являється там, де є великі скупчення мурашок, так як саме вони переносять яйця цих шкідників.

Одним з кращих способів боротьби з попелиць, є сонечко. Вона і її личинки прекрасно справляються з навалою паразита. Але корисне комаха для цього необхідно залучити на свою ділянку, за допомогою пухнастих рослин. Так само в боротьбі з попелиць допоможуть наступні засоби:

  • вода з додаванням олії;
  • настій часнику чи цибулі;
  • промивання листя і стебел водою;
  • настій тютюну;
  • різні хімічні засоби.

Белокрилка. Як і тля, білокрилка є переносником різних хвороб, в тому числі: грибок сажі і медяний росу. При її появі, пошкоджені частини рослини покриваються жовтими плямами, листя скручуються, а пагони деформуються. З засновником борються наступним способом:

  • промивка листя і стебел проточною водою;
  • обробка водою з додаванням господарського мила;
  • своєчасне видалення бур'янів;
  • перенесення квітки в холод;
  • застосування липких стрічок,
  • застосування інсектицидів.

Пам'ятайте! При використанні хімічних препаратів, його, але застосування відбувається через тиждень після першого разу.

Трипс. Поява цих шкідників можна розпізнати за допомогою підсохлої пилку бурого відтінку, потовщення в районі підстави пестиков і швидкого відмирання бутонів.
Вся рослина покривається білими і чорними точками. Згодом білі точки перетворюються в смуги, а листя з плином часу набувають біло-сріблястий забарвлення.

При відсутності лікування, місця де були білі точки, набувають темне забарвлення. При сильному ураженні, екземпляр видаляють повністю і по можливості спалюють. Коли трипси тільки накинулися на квітку, його верхівка зрізається і спалюється. Для профілактики посадка обробляється біологічними препаратами, проти цих шкідників.

Павутинний кліщ. Харчується соком рослин, після його появи воно втрачає своє забарвлення, в'яне і засихає. Найчастіше, причиною появи паразита, є відсутність належного поливу. Тому не варто пересушувати землю.

Боротися з кліщем потрібно в кілька етапів. Насамперед заражений екземпляр обприскується розчином препарату і на добу накривається целофаном, так щоб до кущі не підступав повітря. Через добу пакет знімається і квітка продовжує так стояти кілька днів, після чого процедура повторюється знову. При необхідності маніпуляцію проводять ще раз.

Знайте! Для боротьби з кліщем також підійдуть домашні засоби, які використовуються для боротьби з попелиць.

Мінери. На листі квітки з'являються мікроскопічні прокусив жовтого відтінку, при відсутності необхідних заходів - лази і ходи паразитів. Укладання цих комах якийсь час розвиваються на листках, а потім, переходячи в наступну стадію, падають на землю. Постраждалі екземпляри відразу ліквідовують, а інші примірники обробляють засобами проти трипсів.

Слимаки. На рослині з'являються помітні прогнози. Звичайно, слимаки не приносять стільки шкоди, як попередні паразити, але з'їдені на половину квіти, навряд чи порадують будь-якого садівника.

Так як шкідник досить великий, то його можна зібрати вручну. Однак можна спробувати залучити на свою ділянку їжаків, які із задоволенням допоможуть у знищенні слимаків.

Не варто забувати про народний засіб з солі. Воно без всяких сумнівів допоможе позбутися від не бажає гостей. Для цього візьміть звичайну перевірену сіль і посипте їй садові доріжки. При зіткненні слимаки з сіллю, це призведе до повного його розчинення.

Коли немає можливості позбутися паразитів народними засобами, доведеться вдатися до спеціальних хімічних препаратів.

Форум, відгуки квітникарів

На багатьох форумах йде суперечка з приводу гранульованих насіння. Одні виступають за їх використання, інші проти. Думки садівників з цього приводу розходяться. Однак, використання гранул полегшує роботу з насінням, так як петунія дає дуже дрібні плоди.

Так само садівники наполягають на додатковому підсвічуванні сходів, так як молодняк без рясного світла лягає і гине.

Практично всі любителі квітів виступають за висадку петунії в торф'яні таблетки, так як паростки з'являються швидко і дружно. А взагалі форумчани пишуть, хоч рослина це місцями і вибаглива, його розведення не зажадає великих зусиль, а результат буде радувати довгий час.

Ну хіба петунія не прекрасний квітка? Скільки різних сортів вона дарує. Вона підкорила серця багатьох садівників і любителів кімнатних квітів. При правильному догляді ця красуня буде прикрасою не тільки саду, але і стане ознакою домашнього затишку. І ми вважаємо, що посадка петунії в торф'яні таблетки не займе багато часу і сил.

Відео: правила посіву насіння петунії в торф'яні таблетки

Ну хіба петунія не прекрасний квітка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама