Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Правила посадки і догляд за нарцисами

До якого б сорту не ставився нарцис, вимоги до посадки та догляду нарцисів залишаються незмінними

До якого б сорту не ставився нарцис, вимоги до посадки та догляду нарцисів залишаються незмінними.

Нарцис - типово багаторічна рослина. На одному місці без пересадки може рости 5-6 років. Пересаджувати рослини слід тоді, коли цибулини, розростаючись, починають тіснити один одного і цвітіння слабшає.

Цибулини нарцисів багаторічні, складаються з донця, концентричних запасающих лусок, наростаючих рік за роком, і сухих коричневих зовнішніх криють лусок. Цибулини бувають одно- і многовершинная, останні складаються з декількох цибулин із загальними денцем і кроющими лусками, з них можуть вирости кілька стебел з квітами. Многовершинная цибулину можна розділити, розрізаючи по дінцю, присипаючи зрізи золою і витримуючи кілька днів до посадки.

Кращий час для придбання посадкового матеріалу - через 3 місяці після цвітіння. Для нарцисів, вирощених в середній смузі, - це середина серпня і пізніше. Для цибулин, вирощених на півдні Росії, або імпортних можливі і більш ранні терміни.

Купуючи цибулини, в першу чергу зверніть увагу на їх щільність (м'які або рассохшиеся не годяться), чистоту і цілість донця, гладкість і щільність вершин (шийок).

Не рекомендується купувати цибулини:
- навесні;
- викопані зі стеблами, квітками, корінням під час або відразу після цвітіння;
- ті, у яких вже здався паросток;
- многовершинная, якщо одну велику цибулину оточують численні дрібні;
- після настання стійких холодів і промерзання грунту.

Висаджують цибулини нарцисів у вересні . Для посадки вибирайте освітлене, захищене від вітрів місце. Прекрасно себе почуває нарцис і в легкій півтіні. В таких умовах у нього високий цветонос, великі і яскраві квітки. Він довше цвіте.

Нарцис може рости практично на будь-якому грунті - від піщаної до глинистої. Але при цьому треба мати на увазі, що орний шар повинен бути не менше 30 см, саме на цю глибину поширюються коріння нарциса. І не забудьте зробити дренаж. При всій своїй любові до вологи нарцис не виносить застою води, у нього можуть загнити цибулини.

До того ж їх не можна садити там, де напередодні вирощували нарциси (повертатися на колишнє місце можна через 5-6 років), лілії , Тюльпани, луки та інші цибулинні культури, а також флокси , багаторічні айстри і хризантеми . Хороші попередники - злакові, бобові, пряні трави, огірки, томати, півонії .

У важкі глинисті грунти додають пісок (20-30 кг на 1 кв. м), а в піщані - перегній (до 20 кг на 1 кв. м).

При посадці нарцисів ні в якому разі не можна вносити в грунт свіжий гній. Його вносять за рік до посадки з розрахунку 15 кг на 1 кв. м. Але цього нарцисів недостатньо. У червні, готуючи грунт для нарцисів, перекопайте її і внесіть на кожен квадратний метр 50 г суперфосфату і 30 г калійної солі. Добре б додати і перегною.

Садити нарциси найкраще відразу ж після викопування - в середині серпня. Цибулини нарцисів зберігаються погано. Незахищені щільною шкірястою лускою, як у тюльпана, вони випаровують під час зберігання багато вологи. Перед посадкою цибулини треба протягом 20-30 хв потримати в розчині фундазола (0,2%) і Рогор (0,3%). Садять цибулину на глибину, рівну трьом її висот, рахуючи від донця. Якщо стоїть спекотна, суха погода, то нарциси треба полити. Восени перед заморозками нові посадки бажано вкрити шаром торфу або листя. Надалі рослини в укриттях потребувати не будуть, за винятком тацетних нарцисів.

За сезон нарциси підгодовують 4 рази. Перші три підгодівлі - в період сходів, бутонізації та цвітіння - однакові. Кожен раз вносять нітрофоску . Перший раз - 100 г на 1 кв. м, а в наступні два рази - по 60-70 г на 1 кв. м. Четверту підгодівлю проводять після цвітіння і вносять тільки фосфорні (2 частини) і калійні (1 частина) добрива з розрахунку 50-60 г на 1 кв. м. Всі підгодівлі суміщають з поливом, потім землю рихлять або мульчують.

Нарцис - рослина вологолюбна, його треба поливати на всю глибину залягання коренів (до 2 відер на 1 кв. М). Викопують нарциси, як тільки пожовтіє кінчики листя і кущ почне розпадатися. Не чекайте повного відмирання листя. У цьому випадку не буде видно місця, де розташовуються цибулини, і при викопуванні їх можна випадково пошкодити.

Якщо нарциси залишаються на наступний рік, треба, у червні , Дочекавшись повного відмирання листя, згребти їх і обережно розпушити місце посадки.

Деякі квітникарі радять перенести викопування нарцисів на більш ранній термін, до початку вильоту нарціссной мухи , Щоб уникнути поразки цибулин.

Викопані нарциси відразу ж прибирають в тінь і обережно звільняють від залишків землі, проводячи першу вибракування хворих і пошкоджених цибулин. Потім промивають чистою водою і протруюють протягом 30 хв в одному з фосфоровмісних розчинів або 0,2-0,3% -ним розчином фундазола.

Зберігання - дуже відповідальний період в житті цибулин нарцисів. Тюльпани і гіацинти, яким потрібна більш висока температура, їм не компанія. Нарциси віддають перевагу прохолоду: до середини серпня їх цілком влаштує 17-градусна відмітка на термометрі, а потім ще нижче - до 9 ° до моменту посадки. Вологість в приміщенні повинна бути помірною, найкраще підходить сарай де-небудь в тіні з хорошою вентиляцією. Обов'язково двічі на місяць цибулини оглядають і видаляють хворі.

Див. також: Хвороби і шкідники нарцисів

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама