Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Про врожайність полуниці, фактори підвищення і методи | Ягідний сад, або прикладне садівництво в радах, питаннях і відповідях

  1. Від чого залежить врожайність полуниці? У деяких країнах до цього наближається: лідером в Європі...

Від чого залежить врожайність полуниці?

У деяких країнах до цього наближається: лідером в Європі вважається Іспанія: віддача з 7 тис. Га - 307 000 тон, або 44 т / га! Для порівняння - в Японії продуктивність культури становить 27.4 т / га, в Південній Кореї 28.6 т / га, в Ізраїлі - до 30 т / га. Світовим же лідером можна назвати США: до 48 т / га - є куди прагнути.

Якщо в Україні ремонтантий сорт віддає ягоду до самих заморозків, то в Підмосков'ї його врожайність нижче - частина плодів, до 20%, підуть в зиму, яка приходить набагато раніше - це для загального розуміння картини: продуктивність - поняття дуже широке. А ще на неї впливають:

  • Склад грунту і кліматична зона, погодні умови;
  • характеристика сорту - час дозрівання (рання, середньо-рання, пізня);
  • вік посадкового матеріалу - на 3-4 рік стрімко падає валовий збір разового плодоношення, на 3 році слід міняти посадковий матеріал ремонтантних сортів;
  • час посадки розсади: висаджені в вересні саджанці дадуть менше ягоди, ніж саджанці серпневої посадки. При весняній на достатній рівень, якщо це не Фріго разового плодоношення, можна не розраховувати: плодові бруньки не встигли закластися в потрібній кількості.
  • рівень агротехніки: системи поливу, добриво, боротьба з шкідниками і профілактика хвороб;
  • для виробництва - своєчасний збір, кваліфікація складальників.

Наведемо приклад інтенсивних технологій вирощування.

З посиланням на В. Павлюк к.с.-х. н., Інститут Садівництва УААН, Україна. Окрема розмова про укриття - низьких тунелях, укритті агровлокном, міжрядь плівкою ранньою весною збільшує збір на 0.9-1 кг - трохи менше, ніж в 2 рази, а терміни плодоношення скорочуються на 14-18 днів (Шеренговой П.З., Гонтар В. Т. 2009 р).

Нехитрі агропріеми - укриття і мульчування прискорюють дозрівання на 8-10 днів, при цьому на 10% збільшується зростання біомаси рослин, 9-13% листя. Мульчування грунту чорною плівкою на 2-3 дні наближає збори, збільшує обліствленность на 33-36%, зростання біомаси на 32% (Буцик. Р.М., 2011).

При комбінуванні обох методів зростає кількість квітконосів на 10-12%, к.-під квіток на 18-20, зав'язі на 10%. У сукупності продуктивність збільшується на 16-26%.

Осіннє укриття білим агроволокном забезпечить приріст від 1.3 до 3.8 т / га (Буцик. Р.М., 2012). Випробування проводилися на сортах Хоней і Ольвія.
Весняне укриття забезпечило підвищення валового збору на 1.3-2 т / га.

Дані наведені для вирощування у відкритому грунті, перспективи для закритого ще ширше - під закритим увазі теплиці закритого типу - втім, це тема окремої статті.

Про врожайних сортах

Про врожайних сортах

Лише при рівних перерахованих умов можна порівнювати врожайність сортів суниці. Але спробуємо привести середні значення. Варто обмовиться: приводиться вище продуктивність на полях дослідних інститутів і промислових господарств, розплідників і на грядці садівника будуть відрізнятися - зі зрозумілих причин. Якщо виключити використовувані агротехнічні заходи, то залишається якість посадкового матеріалу - якщо в досвідчених плантаціях інституту використовувалися саджанці класу Еліта, то яку розсаду використовує садівник? Також варто робити поправку і на кліматичні умови, і на склад грунту.

Багато що залежить від потенціалу сорту: від кількості розеток, від кількості квітконосів: так, кущик Ельсанта нагадує букет, усіяний ягодами - море квітконосів з величезними ягодами. У Клер, Мармелади - менше, хоча вони вважаються досить перспективними. Більш детально про кращих сортах суниці а даної публікації.

Крім того, якщо ми підраховуємо врожайність полуниці з 1м2 або з 1 га, з 1 сотки в відкритому грунті, варто уточнити щільність посадки: скільки рослин розташовані на даній площі. Не зайвим буде уточнити їх вік, склад грунту і інші фактори. Як бачите, складно все - складно і взаємозалежно.

Урожайність ранніх сортів суниці, т.зв. КСД - короткого світлового дня в середньому складе 250-300 г з куща, як максимум до 400-700 г в умовах відкритого грунту. Останні цифри стосуються сортів великоплідних - наприклад, голландської селекції Віма КСІМЕ, Віма Тарда та ін., Гигантелла Максі. Середнє значення порахувати нескладно - близько 300-350 м Продуктивність на першому році життя в 1.5-2 рази менше.

Як приклад: знаменитий Хоней може дати від 20 т / га до 22-24 т / га або до 400 г з куща, мармеладу подарує нам з кущика до 600 г, Ельсанта 400-700 г, Клер до 700-800 г, Альба , Віма КСІМЕ, Полка 1.5 кг з погонного метра, Корона 1.37 кг / м2, Зенга Зенгана 1.6 кг / м2. Варто відзначити, що ці цифри наводяться в описах, що приводяться чи оригінатора (правовласниками), то чи розповсюджувачами (розплідниками, приватними господарствами, магазинами та ін.).

Більшість садівників при весняній посадці не допускають плодоношення, обриваючи зав'язь і тим самим сприяють нарощуванню коровий системи, закладці безлічі плодових бруньок на наступний рік. На промислових плантаціях метод не знайшов застосування зважаючи на неефективність: всі танці з бубном можливі лише в умовах особистого невеликого господарства, вельми трудомісткою.

Про врожайність ремонтантних сортів суниці розмова окрема. З огляду на, що ремонтанти дають від 4 до 6 хвиль плодоношення, починаючи віддавати ягоду разом з середньо-ранніми і закінчуючи восени, валовий збір значно вище. Середня врожайність ремонтантной полуниці від 450-500 г до 1.7 кг з м2 - в залежності від сорту.

Королева Єлизавета 2, Чамора Турусов як великоплідні дасть більше 1 кг ягід з куща - до 2-х, за відгуками багатьох садівників. Нагадаємо, що для отримання дійсно великих плодів використовуються інтенсивні агропріеми: підживлення, укриття навесні, крапельне зрошення і ін.

Сорти нейтрального фотоперіодичну типу, плодоносні безперервно незалежно від світлового дня, так звані нейтрали віддають практично стільки ж.

Варто відзначити, що інтенсивність плодоношення безпосередньо залежить від інтенсивності технології вирощування - організації гряд, мульчування, густоти посадки, підгодівлі, чистоти матеріалу в кінці кінців і його віку. Так, на 3 рік збори стрімко падають - плантацію необхідно оновлювати. Фермерські господарства і зовсім вирощують суницю в одно- дво- річної культурі, висаджуючи розсаду Фріго.

Деякі дані можуть підтвердити фермери і садівники, деякі - спростувати. Крім того, цифри на ділянках двох цих категорій л будуть істотно різниться. На полях із застосуванням інтенсивних технологій врожайність суниці буде в рази більше, ніж на грядці садівника, в теплиці - ще більше.

Це справедливо для промислових сортів. Для великоплідних, десертних, які не можна вирощувати в промислових масштабах - багато використовуються в малому виробництві - ситуація зворотна: садівник може дозволити собі дихати над кущиком, годує і плекати його і отримувати ахів продуктивність. Фермер - на жаль. Саме тому великі виробники вибирають інтенсивний метод вирощування - в одно- дворічної культурі продуктивні, невибагливі сорти з великою, але не особливо ягодою.

Схожі матеріали

Від чого залежить врожайність полуниці?
Від чого залежить врожайність полуниці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама