Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ремонтантна суниця - посадка, вирощування і догляд

  1. Переваги та недоліки ремонтантної суниці
  2. Правильна посадка - запорука гарного врожаю
  3. Який повинен бути догляд
  4. Як підготувати до зими
  5. Кращі сорти
  6. Королева Єлизавета II
  7. Діамант
  8. Московський Делікатес

Те, що суниця - королева ягід, ніхто сперечатися не стане Те, що суниця - королева ягід, ніхто сперечатися не стане. На кожній дачі з нетерпінням очікують появи перших ароматних плодів. Не завжди витрачена енергія і час на догляд за плантацією вінчається успіхом. Велике значення має вибір сорту і правильний догляд.

Для отримання хороших урожаїв протягом усього сезону, все більший інтерес садівники проявляють до ремонтантних великоплідних сортів суниці. Ці рослини дають урожай не менше двох разів протягом вегетаційного періоду. І сьогодні ми розповімо вам про особливості посадки і догляду за ремонтантної суницею.

Переваги та недоліки ремонтантної суниці

Безперечні переваги:

  • високі смакові якості;
  • тривалість плодоношення;
  • врожайність;
  • великі і гарні плоди;
  • морозостійкість;
  • транспортабельність.

Активне плодоношення ремонтантної суниці вимагає підвищеної уваги. Часті поливи, регулярні рідкі підгодівлі, видалення дрібних квітконосів - це забирає багато часу.

Рослини швидко виснажуються і потребують заміни через 2-3 роки. Це можна віднести до недоліків ремонтантних сортів.

Правильна посадка - запорука гарного врожаю

Найкраще нові грядки закладати ранньою весною. У цей період посадки досягається найкраща приживлюваність рослин, гарний розвиток і отримання повноцінного врожаю в наступному сезоні. Вдаються посадки і в першій декаді серпня.

Для кращої приживлюваності при літній посадці, великі листи слід видалити, залишаючи 2-3 листочки.

Для кращої приживлюваності при літній посадці, великі листи слід видалити, залишаючи 2-3 листочки

Якщо розсада купується в стаканчиках, то такі рослини можна висаджувати в будь-який час.

Ділянка відводять на сонячному провітрюваному місці. Його звільняють від бур'янів.

Ремонтантна суниця вимоглива до підвищеного вмісту поживних елементів в грунті.

Для гарного росту і плодоношення необхідні як органічні, так і мінеральні фосфорно-калійні добрива.

Перед перекопування на 1 м2 розкидають 2 відра повністю розклалася гною або компосту, 25-30 г калійної солі і 50-60 г суперфосфату.

Перед перекопування на 1 м2 розкидають 2 відра повністю розклалася гною або компосту, 25-30 г калійної солі і 50-60 г суперфосфату

Деякі садівники практикують внесення добрив в лунки перед посадкою. Для цього готують грунтову суміш з розрахунку:

  • розклався гній - 1 відро;
  • компост - 1 відро;
  • садова земля - ​​1 відро;
  • деревна зола - 2 склянки.

Таким складом заповнюють заздалегідь підготовлені лунки глибиною 20-25 см.

Для ремонтантних великоплідних сортів необхідна велика площа живлення, ніж для рослин одноразового плодоношення.

Посадку проводять з відстанню між кущами 35-40 см в ряду. Міжряддя повинні складати 60-70 см.

Розсаду слід висаджувати, виконуючи певні правила:

  1. Посадочні ямки добре полити.
  2. Коріння рослин перед посадкою необхідно вкоротити, залишаючи довжину 10 см.
  3. Кореневу систему рівномірно розподіляти в ямці, не допускати загибания вгору.
  4. Не слід заглиблювати рослину. Сердечко має перебувати на рівні грунту. Дрібна посадка також не допускається. Вона призведе до висихання рослини.
  5. Після посадки рослини поливають.

Посадки покривають шаром мульчі і затінюють. Протягом 10-12 днів в залежності від погоди проводять поливи.

Який повинен бути догляд

Вирощування ремонтантної суниці - справа непроста, зате і результат відмінний. Догляд за рослиною полягає в регулярних поливах, розпушування грунту, підгодівлі.

Навесні, як тільки трохи підсохне земля, проводиться розпушування, прибираються старі листя.

Слідом за розпушуванням міжряддя ховаються мульчею. Найчастіше садівники використовують поліетиленову плівку. Це значно скорочує витрати праці і часу по догляду за плантацією. Під покровом мульчі не проростають бур'яни, не потрібно розпушування, скорочується кількість поливів.

Протягом всього сезону потрібно видаляти старі і червоніє листя. Це омолоджує рослини. Всі дрібні і слабкі квітконоси видаляють.

Всі дрібні і слабкі квітконоси видаляють

Посилене плодоношення, вимагає регулярних підгодівлі.

Якщо є комплексне мінеральне добриво, то досить розчинити 2 столові ложки в 10 літрах води. Поливати 1 раз в два тижні по 1 л під кущ.

Хто віддає перевагу натуральним природні добрива, може застосовувати пташиний послід і деревну золу. Вихідний розчин готують з 1 кг пташиного посліду і 10 л води. Наполягають від 5 до 10 днів в закритій ємності, поки не припиниться виділення газів. Для підгодівлі беруть 1 л вихідного розчину, розводять в 10 л води і додають 2 столових ложки просіяного попелу. Отриманий робочий розчин застосовують після поливу або сильних дощів з розрахунку 1 л на рослину.

Підживлення ремонтантної суниці проводять через тиждень. Можна чергувати з розчином золи, де в 10 л води внесено 2 столових ложки просіяного попелу.

Як підготувати до зими

Цвітіння і плодоношення ремонтантної суниці триває до заморозків. Ця особливість заважає початківцям садівникам визначитися, як підготувати ягідні грядки до зими.

Досвідчені садівники рекомендують проводити необхідні роботи для підготовки ремонтантної суниці до зими ближче до холодів. Що ж слід зробити:

  1. Удобрити рослини суперфосфатом з розрахунку: 30-40 г на 1 м2 площі. Достатня кількість фосфору в ґрунті збільшить морозостійкість, і забезпечить розвиток квіткових бруньок навесні.
  2. Необхідно провести накопичувальний полив. Рослини повинні піти на зимівлю з достатнім запасом вологи.
  3. Грунт в рядах слід покрити мульчуючими матеріалами. Підійдуть старі тирсу, перегній. Важливо точку росту при цьому, залишити відкритою.
  4. З настанням заморозків грядки вкривають нетканим утеплювачем або хвойним гіллям. Також підійдуть гілки, сухе бадилля овочевих культур. Це буде сприяти накопиченню снігу і захисту рослин від морозів.

Це буде сприяти накопиченню снігу і захисту рослин від морозів

Кращі сорти

Думаючи про закладення ягідної плантації на своїй ділянці, кожен дачник передбачає отримувати хороший урожай. Цього можна домогтися, віддавши перевагу ремонтантних сортів суниці .

Досвідчені садівники вважають кращими великоплідні сорти голландської, французької та вітчизняної селекції. Рослини добре переносять наші суворі зими, дають високі врожаї солодких красивих ягід.

Найбільша кількість хороших відгуків і найвищої оцінки серед садівників, отримує сорт Королева Єлизавета II.

Також популярністю користуються сорти: Діамант, Російський розмір, Московський делікатес, Гірлянда.

Також популярністю користуються сорти: Діамант, Російський розмір, Московський делікатес, Гірлянда

Королева Єлизавета II

Це один з найбільш врожайних сортів ремонтантної суниці. Красиві блискучі дуже великі ягоди залучають естетичним виглядом, прекрасним смаком і ароматом.

Зустрічаються окремі плоди вагою 100 грамів. Сорт добре переносить транспортування, зберігання.

Діамант

Невеликий компактний кущ, висотою 20-30 см з великими конічними ягодами насиченого червоного кольору. Маса плодів 30-35 г, м'якоть рожева з високим вмістом цукрів.

Вирощування можливо як у відкритому грунті, так і в контейнерах і кашпо. Урожай збирають з червня і до заморозків. При гарному догляді кожна рослина дає до 1,8 кг ягід.

Сорт стійкий до червоної плямистості листя, ураження павутинним кліщем.

Московський Делікатес

Сорт вражає рясним плодоношенням до заморозків. Ягоди темно-червоного кольору блискучі, красиві, вагою до 35 м Кущики сильні, з високими цветоносами. До переваг цього сорту, поряд з високою врожайністю і відмінними смаковими якостями, відносять високу морозостійкість, а також стійкість до захворювань.

Вирощування і догляд за ремонтантної суницею вимагає багато уваги, але воно окупиться з лишком відмінним урожаєм ароматних красивих ягід.

Автор статті: Афанасьєва Олександра

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама