Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шовковиця - вирощування і догляд в середній смузі і Підмосков'ї

  1. Ботанічний опис
  2. Особливості культивування шовковиці
  3. посадка
  4. формування крони
  5. Догляд за рослиною
  6. способи розмноження
  7. можливі труднощі

Гілка з плодами різного ступеня зрілості   Мало хто знає, що вирощування шовковиці та догляд за нею в середній смузі і Підмосков'ї стають звичайним і звичним ділом

Гілка з плодами різного ступеня зрілості

Мало хто знає, що вирощування шовковиці та догляд за нею в середній смузі і Підмосков'ї стають звичайним і звичним ділом. З кожним роком все більше шанувальників цього красивого й корисного рослини висаджують тутовник (так ще називають шовковицю) в якості постачальника смачних ягід, в декоративних цілях, для створення тінистих куточків і живоплотів.

Садівників привертає до себе, в першу чергу, можливість отримати урожай ароматних і цілющих ягід. Ті, хто спробував їх хоч раз, обов'язково захочуть мати таке прекрасне рослина у себе на ділянці. Особливо приємно, що плодоносить шовковиця регулярно і врожаї дає рясні.

шовковиця вельми красива. Чудові вкриті блискучими ягодами гілки, декоративні її різьблені листя і розлога крона.

Невибагливість і пластичність - ще одна перевага. Деякі ентузіасти ростять шовковицю і в Сибіру. Вирощування і догляд за нею мають ті ж рекомендації, що і для середньої смуги, але бажано обмежиться кущовими формами і ретельніше вкривати на зиму кореневу систему, яка найбільш схильна до морозів.

Ботанічний опис

На батьківщині (в Закавказзі, Середній Азії, Китаї) тутового дерева досягає великих розмірів - до 15-20 метрів заввишки. Вирощуючи шовковицю в умовах середньої смуги Росії, можна отримати рослина не вище 5 метрів. Досить часто її культивують у вигляді чагарнику.

Описано понад півтора десятка видів цієї рослини. У наших умовах використовують зазвичай два різновиди: чорну і білу. Для Підмосков'я і Середньої смуги краще буде посадка шовковиці білої, так як цей різновид краще переносить холоду, має більші і солодкі плоди.

Цікаві факти.Отлічаются ці два види НЕ забарвленням ягід, як спочатку можна припустити, а кольором кори. Будь-яка з різновидів може мати ягоди світлого і темного кольору. також біла шовковиця має більш м'які листя, що є улюбленими ласощами шовковичного хробака, власне, і дав назву цій рослині.

Бажано мати на ділянці 2-3 рослини, щоб не шукати відповіді на запитання, чому не плодоносить шовковиця. Справа в тому, що тутовник є рослиною дводомних і відсутність рослини запилювачі може бути причиною, чому плоди не зав'язуються. Хоча у цієї рослини іноді ягоди можуть утворитися і без запліднення.

Особливості культивування шовковиці

Для посадки саджанців слід вибрати світле місце, захищене від північного вітру. До ґрунтових умов шовковиця невибаглива, добре росте навіть на бідних ґрунтах. А ось близько розташовані грунтові води їй не до вподоби, таких місць бажано уникати. Після посадки шовковиця починає плодоносити на 7-й рік, якщо рослина вирощена з насіння. Отриманий за допомогою щеплення саджанець дасть перші плоди року через 3 або 4.

посадка

Як посадити шовковицю, щоб вона краще прижилася і в подальшому відчувала себе добре? Зробити це треба навесні, але посадкова яма повинна бути готова з осені. Кущові форми розташовують на відстані 2-3 метра. Дерева садять не ближче 5 метрів один від одного. Це найважливіший рада для посадки штамбової шовковиці: посаджені тісноті рослини погано розвиваються, їх гілки оголюються, зменшується урожай і знижується декоративність.

Коріння слід акуратно розправити на зробленому в центрі ями горбку, присипати землею, змішаної з перегноєм і невеликою кількістю комплексного добрива (сірникову коробку на саджанець). Грунт обережно, але ретельно ущільнюють і рясно поливають. Після поливу можна трохи досипати землі і обов'язково замульчувати поверхню.

Увага! Коріння шовковиці досить тендітні!

формування крони

Ця процедура особливо важлива в перші роки розвитку молодого рослини. Обрізка шовковиці спрямована на те, щоб рослина прийняло бажаний для власника вид. Сильно скорочуючи пагони, можна надати шовковиці форму куща. Щоб рослина розвивалося у формі деревця, у нього залишають головний ствол і кілька скелетних гілок на ньому, розташованих рівномірно.

Після 5-6 років зростання шовковиця сама регулює розвиток своєї крони, загущаючі крону гілки відмирають самі. Садівникові залишається лише своєчасно їх зрізати.

Санітарну обрізку дерев виробляють один раз в 3-4 року. Бажаний час для неї - пізня осінь. В крайньому випадку, переносять цю процедуру на ранню весну. При проведенні обрізки пізно навесні або влітку, молоді пагони можуть не визріти і згодом вимерзнуть.

Догляд за рослиною

Дивною особливістю нашої гості з південних країв є її невибагливість. Іноді її називають рослиною для ледачих. Ретельний догляд за шовковицею потрібен тільки в перші роки її розвитку. Вода є найважливішою потребою для молодих рослин, поки повністю не розвинеться коренева система. Зміцніле рослина вимагає мінімального уваги і в поливі практично не потребує, досягаючи своїм корінням глибоких грунтових горизонтів.

Перші три роки шовковицю не підживлюють, так як внесених при посадці добрив цілком вистачить розвивається шовковиці. А чим удобрювати шовковицю в подальшому? Зрілому рослині підгодівлі потрібні лише в тому випадку, якщо грунт на ділянці занадто бідна. Зазвичай обмежуються стандартною схемою: рано навесні в пристовбурні кола вносять азотні добрива, в кінці сезону - калійні та фосфорні. Після внесення мінеральних туків поверхню грунту мульчують компостом або перегноєм.

способи розмноження

Шовковиця здатна розмножуватися більшістю відомих способів: кореневої порослю, відводками, живцями, щепленням, насінням. Кожен з способів розмноження має свої переваги.

  • Найпростіший і легкий спосіб - використання кореневої порослі. Але в цьому випадку посадкового матеріалу виходить мало.
  • Прискорити утворення молодих паростків можна, зробивши відведення або нарізавши живці. Коли і як краще посадити шовковицю живцями? Літо - оптимальний час для отримання зелених живців і їх вкорінення. У зрізаних пагонів видаляють 2-3 нижніх листа, залишаючи 2-3 верхніх (скорочуючи їх наполовину). Поміщені під плівку у вологий субстрат живці приблизно через місяць вкорінюються. Напівздеревілими черешкам для цього знадобиться в півтора рази більше часу. Повністю здеревілі пагони вкорінюються з ще більшим працею, для цього знадобиться застосування спеціальних стимуляторів коренеутворення.
  • Найбільш поширений спосіб отримання саджанців - вирощування шовковиці з насіння. Вище схожість у них стає після стратифікації. Для цього зволожені насіння близько півтора місяців тримають в холодильнику. Можна проводити природну стратифікацію, висіяти насіння в грунт напередодні зими. Важливою перевагою отриманих з насіння саджанців є їх менша плинність і найкраща акліматизація. Недолік цього способу - пізніше вступ молодих рослин у плодоношення.
  • Щеплення шовковиці дозволяє отримати перший урожай ароматних ягід набагато раніше. Крім цього, щепленням на один штамб різних сортів рослини вдається домогтися чудового результату: чарує ажурне листя різноманітної форми та кольору і калейдоскоп різнобарвних блискучих ягід доповнює ефект!

Порада. В якості підщепи краще брати шовковицю білу, яка є більш стійкою формою.

Що можна прищепити на шовковицю? Звичайно ж, її найрізноманітніші сорти, що відрізняються формою крони, розрізом і забарвленням листя, кольором і смаком плодів. І навіть виноград прищеплюють! Для цього в периферичної частини стовбура материнської рослини просвердлюють отвір, в яке протягують молодий парость виноградної лози. Деякий час вони існують спільно, потім гілочка винограду зростається з шовковицею.

можливі труднощі

Порівняно нова для середньої смуги Росії культура, на щастя, хворіє досить рідко. Найбільш часта причина пошкодження - подмораживание. Схильні до йому не визріли повністю гілки і коренева система. Захистити останню порівняно просто, достатньо навалити в пристовбурні кола сіно або лапник. Обмерзання частини гілок рослина переносить безболісно, ​​швидко відновлюючись по весні.

  1. Плямистість листя. Як і більшість грибкових захворювань рослин, плямистість з'являється в умовах підвищеної вологості повітря, в загущених посадках. Перша міра - прорідити крону і обробити медьсодержащими препаратами. Якщо захворювання з'являється регулярно, потрібна обробка сильнішими засобами, рекомендованими для присадибних ділянок. Лікування краще проводити системними препаратами, що не вимагають сильної обробки всієї крони.
  2. Бактеріальне в'янення. Хвороба характерна лише для південних регіонів вирощування. Щоб запобігти її, на початку розпускання листя, крону обробляють бордоською рідиною.

А чим удобрювати шовковицю в подальшому?
Коли і як краще посадити шовковицю живцями?
Що можна прищепити на шовковицю?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама