Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Способи посіву ячменю озимого

Посів проводять 3 способами:   Суцільний рядовий з міжряддями 15см Посів проводять 3 способами:

  1. Суцільний рядовий з міжряддями 15см.
  2. Перехресний з міжряддями 15см.
  3. Узкорядний з міжряддями 7-8см.

Для посіву використовують сівалки СЗУ-3,6; СЗТ-3,6; СЗ-3,6 і т.д. Глибина загортання насіння залежить від грунту - кліматичних умов і лежить в межах 3 - 6 см. На важких суглинистих і глинистих ґрунтах глибина закладення повинна бути 3-4см .; на посушливих, піщаних і супіщаних грунтах - 7-8см.

Найпоширеніший спосіб посіву ячменю - порядковий з міжряддями 15 см. Узкорядний спосіб посіву має перевагу в тому, що більш рівномірно розміщує насіння в рядку. Сівалки нового типу СПУ-6Д, Містраль та ін. Формують міжряддя на 12 см.
Глибина посіву ячменю озимого

Глибока і нерівномірна закладення насіння в грунт є основною причиною зниження польової схожості і формування малопродуктивних посівів озимого ячменю. У зоні яка характеризується достатнім зволоженням ґрунту, оптимальна глибина сівби становить 2-4 см. Насінням для проростання необхідно тепло, волога і кисень. Ячмінь через плівчастість зерна вимагає більше вологи для проростання. При поглибленні насіння підвищується його постачання водою, але погіршується доступ кисню. Озимий ячмінь сіють щодо пізніше, при менших середньодобових температурах, тому при глибокому загортання зростає тривалість періоду сівба - сходи.

При ресурсосберегательних технологіях, з дотриманням всіх технологічних вимог сівби, глибина загортання не повинна перевищувати 2-3 см.
Норма висіву ячменю озимого

Вже багато десятків років рекомендовувалось сіяти озимий ячмінь з нормою висіву приблизно 4,5 млн / га схожих насінин. Але в останні роки, в зв'язку зі створенням сортів інтенсивного типу і впровадження ресурсосберегательних технологій, спостерігається тенденція до зменшення норм висіву. Загущення посівів озимого ячменю призводить до вилягання, поширенню хвороб, зниження наповненості і озерненості колоса. Важливо дотримуватися оптимального співвідношення між густотою продуктивного стеблостою (максимум 650 шт / м2) і масою зерна з колоса (0,8 - 1,0 грамів).

Встановлювати норму висіву потрібно виходячи від властивостей грунту на якій буде вирощуватися озимий ячмінь. Якщо це поля з родючими і добре підготовленими ґрунтами з достатньою кількістю вологи, то норма висіву може бути на рівні 3,0 млн / га. Для забезпечення високої кущистості рослин озимого ячменю при таких низьких нормах висіву застосовують агротехнічними заходами: підбираються відповідні сорти, вноситься достатня кількість добрив, застосовуються регулятори росту. Найвищі результати отримують при висіві 3,5 млн / га схожих насінин. І тільки при запізненні з посівом і погіршенні умов вирощування норму висіву необхідно збільшувати до 4,0 млн / га (400 насінин / м 2).

На полях з низькою культурою землеробства необхідно застосовувати традиційно рекомендовані високі норми висіву (4,5 - 5,0 млн / га, або 450-500 / м2).
Строки сівби ячменю озимого

Якщо озимий ячмінь посіяний занадто рано то він переростає і не перезимує. В умовах теплої осені до моменту припинення осінньої вегетації озимий ячмінь може досягти фази виходу в трубку, що набагато знижує його зимостійкість і призводить до вимерзання. Запізнення з посівом призводить до слаборозвиненим посівам, які розвиваються в гірших гідротермічних умовах.

Оптимальні строки сівби ячменю настають у другій половині або в кінці сівби озимої пшениці.

На підставі даних науково - дослідних установ, сортоділянок і виробничої практики, сіяти озимий ячмінь потрібно в перед- карпатської зоні з 5 по 20 вересня, в полісся - з 15 по 25 вересня і в лісостеповій - з 20 по 30 вересня. Кращим строком сівби цієї культури в Закарпатській низовині є період з 20 по 30 вересня, у передгірній зоні - з 15 по 24 вересня.

Орієнтовні строки сівби і норми висіву озимого ячменю:


Двугодічкі (можна сіяти восени і навесні), які восени сильно переростають, висівають на 5 - 7 днів пізніше від типово озимих сортів ячменю. Біологічної особливістю двугодічек є те, що восени вони пізніше закінчують вегетацію, а навесні ранше її відновлюють. Це дає їм можливість краще розвинутися при пізніх сходах. Двугодічкі, які пізно висіяні, можуть зійти навесні і добре розкущитися.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама