Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Технологія вирощування картоплі

  1. добрива
  2. Посадка і догляд за насадженнями
  3. Збір врожаю
  4. Двуурожайная культура картоплі

Глибока зяблева оранка створює сприятливі умови для розвитку бульб. Тому її проводять на повну глибину орного шару з попереднім лущенням стерні, якщо це поле картоплі розміщують після зернових (на чорноземах глибина оранки становить 27-30 см). При неглибокій оранці ускладнюється підгортання картоплі, що призводить до утворення дрібних бульб, які залягають близько до поверхні грунту. У господарствах, де картоплю садять влітку, навесні грунт розпушують на глибину 20-22 см і обробляють, як чорний пар.

добрива

З урожаєм 10 т / га картопля виносить з ґрунту 50 кг азоту, 20 кг фосфору і 100 кг калію. Слід зазначити, що коренева система картоплі засвоює з грунту калію більше інших культур. Тому при вирощуванні її на піщаних і торф'яних ґрунтах, які містять дуже мало калію, потрібно вносити підвищені дози калійних добрив (орієнтовними дозами мінеральних добрив на запланований врожай 20 т / га є N100-140, Р50-90, К120-180). Під картоплю використовують різні органічні добрива - гній, торфогной, компости, зелені добрива. Внесення гною (20-30 т / га) під картоплю підвищує вміст крохмалю в бульбах і значно збільшує урожай.

Посадка і догляд за насадженнями

Картопля перед посадкою сортують, видаляють всі хворі і пошкоджені бульби. Використання для посадки здорових, вирівняних, з високими врожайними якостями бульб є важливим резервом підвищення врожайності картоплі і одним з основних умов реалізації інтенсивної технології. Садити картоплю починають тоді, коли температура грунту на глибині 10 см досягне 8-10⁰С.

Догляд за картоплею полягає в розпушуванні грунту в міжряддях, кількість яких залежить від кліматичних умов конкретного року. Захист насаджень картоплі від хвороб і шкідників залежить від фітосанітарного стану грунту і рослин. Кількість обробок від колорадського жука і фітофтори значною мірою залежить від ступеня поширення хвороби і жуків. Для ефективної хімічного захисту існує цілий ряд різних препаратів, які, з урахуванням зональних та місцевих особливостей, згубно діють на суто специфічні хвороби, шкідники та бур'яни.

Збір врожаю

Залежно від призначення картоплю збирають в різні терміни. Столові ранні сорти для літнього споживання збирають до настання повної зрілості. Картопля, вирощена на зайнятих парах, збирають на 8-10 днів раніше, щоб мати можливість підготувати грунт для сівби озимих. Пізньостиглі сорти картоплі потрібно збирати до настання осінніх заморозків (раніше повної стиглості).

Двуурожайная культура картоплі

Застосовується як міра ослаблення впливу вірусного ураження і прискореного розмноження насінного безвірусного садивного матеріалу. Кращі результати отримують, використовуючи для цього ранньостиглі сорти.

Метод полягає в тому, щоб спочатку отримати ранній урожай картоплі при весняних строках посадки прогрітими бульбами. Збирають його в кінці червня, відразу після цвітіння, коли бульби ще молоді.

Викопані бульби без спеціальної підготовки, перебуваючи в стані біологічного спокою, після пересадки не проростають. Щоб вивести їх зі стану спокою, проводять спеціальну підготовку:

  1. Великі бульби ріжуть на 2-3 частини, а дрібні надрізають частково. Підготовлені бульби замочують у розчині стимулюючих проростання речовин протягом 30 хвилин.
  2. Робочий розчин складається з двох компонентів: 2-процентної тіосечовини (200 г / 10 л води) і 0,0002-процентного гібереліну (20 мг / 10 л води). Можна використовувати більш складний багатокомпонентний розчин: 1-відсоткову тіомочевину (100 г / 10 л води), 1-процентний роданистий калій (100 г / 10 л води), 0,0005-відсотковий гиббереллин (50 мг / 10 л води), 0,002 -відсотковий бурштинову кислоту (200 мг / 10 л води). У такому розчині бульби замочують лише на 2-3 сек. Цю операцію можна поєднати з висадкою бульб картоплі.
  3. Грунт до посадки ретельно розпушують, поливають, а бульби висаджують гребеневим способом на глибину 6-8 см. Паростки починають відростати на 5-6-й день після посадки. Вологість грунту в цей період підтримують на рівні 70 - 75% НВ, в наступний період - 80-95% НВ. Подальший догляд і збирання врожаю проводять за загальноприйнятою схемою.
  4. Урожай збирають в жовтні, бульби просушують і закладають на зберігання.

Урожайність при літніх строках садіння досягає 200-250 ц / га.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама