Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Топ 10 актуальних ідей для українського АПК

Топ 10 актуальних ідей для українського АПК

Український агросектор, незважаючи на всі виклики, залишається одним з найбільш інвестиційно-привабливих в Україні.

Більш того, експерти вважають, що в українських умовах ведення сільського господарства право на життя можуть отримати навіть найсміливіші бізнес-ідеї.

Представляємо вашій увазі види бізнесу, які розвиваються в Україні, однак про які мало хто говорить наліво і направо (ідеї подаємо в алфавітному порядку - ред.).

коноплярства

Суть бізнесу: Генеральний директор Linen of Desna, праправнук українського цукрозаводчика Миколи Терещенка, Мішель Терещенко , Повернувшись на історичну батьківщину, одним з перших в Україні почав вирощувати технічну коноплю . Він влаштувався в Глухові Сумської області.

«Раніше в Україні існувала традиція вирощування цієї культури, але з часом вона зникла. Я прийняв рішення відродити виробництво. Купив пенькозавод, модернізував його, і вже півроку він працює », - розповідає Терещенко Національному агропорталу Latifundist.com про те, як починався конопляний бізнес.

Економічна вигода: З технічної конопель виробляють натуральне волокно, яке використовують для виготовлення шпагату та іншої продукції. У світі зараз спостерігається тенденція витіснення синтетичних і мінеральних волокон натуральними, бо вони не токсичні і легше. «Ми виробляємо шпагат і продаємо його як в Україні, так і за кордоном. Найбільший інтерес до цієї продукції проявляє Китай », - говорить Терещенко.

Перспективи поширення в Україні: Для коноплярства в Україні непогані перспективи. По-перше, - це виробництво продукції з конопель. «Україна може стати лідером в світі з виробництва натурального волокна. Цього можна досягти за 10 років, коли льоном і технічної коноплями буде засіяно 100 тис. Га », - раніше озвучував такий прогноз Національному агропорталу Latifundist.com Терещенко. По-друге, - дуже перспективним є вирощування та експорт насіння. Адже, за оцінками вчених, українські сорти конопель дуже цінуються в світі і вони вже зареєстровані в країнах ЄС, Канаді, окремих штатах США, Австралії, Китаї. Їх унікальність полягає в тому, що вони ненаркотичні, високопродуктивні, можуть давати великий урожай: соломи - 50-70 ц / га, волокна - 20-25 ц / га і насіння - 10-12 ц / га. Але багато в чому реалізація цих планів залежить від того, підкреслює Терещенко, чи буде в Україні створено інститут, який надає якісний посівний матеріал.

МІНІ-елеватор

Суть бізнесу: Міні-елеватором називають елеватор з об'ємом одноразового зберігання до 5 тис. Т зерна. В середньому його будівництво обходиться компанії в $ 3-4 млн. За оцінками директора проектно-інжинірингової компанії «Інтерпроект GmbH» Івана Куня , На сьогоднішній день в Україні близько 50 компаній пропонують міні-елеватори. З них - п'ять вітчизняних компаній-виробників. Решта - імпортери з Польщі, Німеччини, Італії, Іспанії, Франції, США, Китаю, Туреччини. Інтерес до них продиктований двома групами клієнтів. Перша - невеликі господарства, які бажають завершити свій виробничий цикл. Зокрема мова йде про доочищення, сушінні і зберіганні зерна після збору врожаю. Друга - комерсанти, які використовують такі елеватори для доопрацювання зерна на перевалочних пунктах.

Економічна вигода: В цілому це вигідний бізнес, як для українських, так і для зарубіжних виробників. Але впевненіше себе почувають на внутрішньому ринку українські компанії. «Вітчизняні виробники більш конкурентоспроможні за рахунок того, що вони знаходяться ближче до клієнта. Але, щоб виграти конкуренцію, їм треба зменшити собівартість, значна частка якої - імпортну сировину », - каже Кунь. За його оцінками, прибутковість бізнесу з виготовлення міні-елеваторів коливається від 20 до 35%.

Перспективи поширення в Україні: Головними покупцями міні-елеваторів на сьогоднішній день є самодостатні господарства, обробні до 10 тис. Га землі. Вони спеціалізуються на рослинництві.

«За великим рахунком, вони не хочуть укрупнюватися. Навчилися заробляти гроші і твердо стоять на ногах. Їх багато: близько сотні. Вони вже купили техніку, мають запас фінансової безпеки, але у більшості немає елеваторів. У кращому випадку - переобладнані приміщення, напольниками. І для побудови ефективної логістики продажів їм гостро необхідні елеватори. Оскільки вони досить потужні і готові інвестувати в це гроші, то на ринку намічається бум продажів міні-елеваторів », - прогнозує Кунь.

ПЕРЕРОБКА жому КАРТОПЛЯРСТВА

Суть бізнесу: Перший напрямок - виробництво гранульованого жому - продукту, що залишається в процесі цукрового виробництва. В компанії «Астарта-Київ» давно развіваюn цей напрямок. Як розповів Національному агропорталу Latifundist.com генеральний директор «Астарта-Київ» Віктор Іванчик , Виробництво цього продукту стало більш актуальним 10-15 років тому, коли чисельність домашньої худоби в приватному секторі стала скорочуватися. За його словами, кількість продукції щороку коливається, тому що залежить від обсягу виробництва цукру. Сухий гранульований жом в «Астарті» проводиться на кількох цукрових заводах. Продукт в основному купують тваринницькі компанії для виготовлення комбікормів. Однак це ще й важлива експортна позиція.

«Географія експорту українського сухого гранульованого жому: країни Північної Африки, Чорноморського басейну і Південно-Східної Азії», - відзначають в компанії.

Ще одним дуже перспективним напрямком використання залишається після виробництва цукор жому є переробка його на біогаз. У «Астарті» в минулому році такий комплекс побудували на Глобинському цукровому заводі.

Економічна вигода: Рентабельність виробництва гранульованого жому залежить від ціни на газ і цін на зернові на світовому ринку. Але в будь-якому випадку це вигідніше, ніж направляти кошти на утилізацію жому.

Переробка сирої жому на біогаз дозволяє отримати суттєву економію виробничих енерговитрат.

«Це поки нове для України, але ми його вже апробували. Наш біогазовий комплекс може дати 60 млн кубометрів біогазу (близько 30 млн куб. М природного газу). Це - 50% потреб цукрового заводу », - каже Віктор Іванчик.

Перспективи поширення в Україні: В «Астарті» впевнені, що виробництво біогазу має дуже великі перспективи. Якщо подібні проекти будуть реалізовані на двох десятках українських цукрових заводів, це дозволить отримати близько мільярда кубометрів газу - відзначають в компанії.

Виробництво сухого гранульованого жому перспективно для розвитку вітчизняних і цукрової, і тваринницької галузі. З одного боку це можливість реалізувати побічний продукт цукрового виробництва, з іншого - отримати цінну складову для кормів.

ПЕРЕРОБКА ЯЄЦЬ

Суть бізнесу: Одночасно з виробництвом фасованих яєць в Україні здійснюється їх переробка в інші продукти. Яскравий тому приклад - завод «Овостар» , Який в 2006 році запустила «Ovostar Union».

«У процесі розвитку бізнесу нашою метою було ефективне розподілу обсягів виробництва яєць ЯСЕНСВІТ при значному щорічному зростанні виробничих потужностей. До того ж, яєчні продукти - це товар переважно для ринку B2B, тоді як брендоване яйце - продукт, орієнтований на кінцевого споживача. Тобто, розвиваючи напрямок виробництва яєчних продуктів, ми розширили свої можливості і диверсифікували канали реалізації », - розповідає про причини розвитку цього напрямку директор по маркетингу компанії« Ovostar Union » Наталія Власнюк .

Вона уточнила, що основні споживачі - виробники кондитерських, хлібобулочних виробів і соусів. Сьогодні завод виробляє сухі яєчні продукти: яєчний порошок, білок яєчний сухий знецукрений (альбумін), жовток яєчний сухий пастеризований, жовток яєчний сухий ферментований термостабільний, а також рідкі: меланж яєчний рідкий пастеризований, білок яєчний рідкий пастеризований, жовток яєчний рідкий пастеризований, жовток яєчний рідкий ферментований термостабільний і яйця курячі харчові оброблені.

Економічна вигода: Конкретних цифр по прибутку компанія не вказує. При цьому Власюк зазначила, що за 2013 рік ГК «OvostarUnion» переробила 266 млн шт. яєць (у 2012 році - 254 млн шт. яєць). Обсяги реалізації рідких і сухих яєчних продуктів збільшилися на 35% до 6 803 т і на 8% до 1 508 т (у 2012 році - 5 032 і 1 398 т, відповідно). Очевидно, що виробництво вигідно.

Перспективи поширення в Україні: Директор по маркетингу компанії «Ovostar Union» впевнена, що компанії в цій сфері можуть і будуть збільшувати свої частки за рахунок збільшення попиту на продукти переробки яєць. «Адже з кожним роком зростають потреби в яєчних продуктах, так як збільшуються обсяги виробництва кондитерських, олійно-жирових, рибних і ін. Галузей харчової промисловості», - підкреслила вона. При цьому вона уточнила, що в торгівлі на зовнішніх ринках основним продуктом є яєчний порошок, а перспективними - сухі жовток і білок (альбумін). «Найбільш багатообіцяючими з точки зору експортних поставок є країни Африки і Близького Сходу. В останні роки саме в цих регіонах спостерігається найбільше зростання населення », - деталізувала вона.

СИРОП З БУРЯКА

СИРОП З БУРЯКА

Суть бізнесу: В розвинених країнах світу все більше поширюється виробництво цукру у вигляді сиропу (ліквічіно). Його використовують в промисловому виробництві продуктів харчування і замість звичайного цукру в повсякденному житті. В Україні вже була спроба впровадити подібний проект на виробництві.

«Вітчизняний виробник соку закуповував сироп на Пожмівском цукровому заводі, - розповідає Національному агропорталу екс-голова ради директорів холдингу ВАТ« Цукровий союз «Укррос» Олексій Крутибіч . - Була збудована вся логістичний ланцюжок доставки, але виробництво не було пристосованим, щоб приймати ці сиропи. Тому спроба була невдалою. Наприклад, в ЄС цукровий сироп виготовляється з різних рецептурах, і він представлений досить широким асортиментом, що дозволяє використовувати його у виробництві, наприклад, кондитерських виробів і соків. В Європі це дуже популярно », - розповідає він.

Економічна вигода: Виробляти сироп на 15% дешевше, ніж білий цукор. Щоб зрозуміти, звідки така економія, потрібно переглянути виробничий ланцюжок. «Спочатку буряк очищається, виварюється, перетворюється в сироп. І тільки потім з нього роблять білий цукор, який сушать, пакують і доставляють споживачеві. Якщо цукор йде на виготовлення продукції, його спочатку треба розчинити у воді, а значить - нагріти її. Це - витрати. При використанні сиропу виробнику вдається їх уникнути », - пояснює Крутибич. Сьогодні йде боротьба за збут продукції. Тому, хто першим з українських виробників запровадить використання сиропу, той отримає додаткові конкурентні переваги на ринку і матиме менше проблем зі збутом в разі перевиробництва.

Перспективи поширення в Україні: Ця технологія цікава, в першу чергу, кондитерам. І вони повинні домовлятися з виробником цукру про конкретні рецептурах виробництва цього сиропу, і модернізувати свою систему приймання і переробки сировини. «Протягом 10 років Україна до цього прийде. Цей процес прискорить вихід на європейський ринок. Щоб виграти в конкурентній боротьбі у західних компаній, українським кондитерам необхідно впроваджувати цей метод економії », - підсумував Крутибич.

СОРГО

СОРГО

Суть бізнесу: В Україні, особливо на півдні, в останній час вирощують сорго. Піонером серед вітчизняних компаній в цьому напрямку можна назвати «НІБУЛОН» .

«Зернове сорго займає четверте місце після пшениці, рису і кукурудзи в світовому виробництві. У світі сорго оцінюється з дисконтом ... В останні 50 років посівні площі під сорго в світі збільшилися на 60%. Основні його виробники: Мексика, США, Аргентина і Японія. Відстежуючи світові тенденції, «Нібулон» з метою збільшення обсягів продукції почав сіяти зернове сорго у філіях компанії в Миколаївській області », - розповідав про причини розвитку цього напрямку кілька років тому генеральний директор ТОВ СП« НІБУЛОН » Олексій Вадатурський .

Зараз же «НІБУЛОН» на базі дослідницького підрозділу «Лідіївське» вирощує різні сорти сорго. За даними компанії, в 2012 році вона зібрала понад 55 т високоякісного зерна з середньою врожайністю 38,7 ц з га. «Високий урожай сорго на демонстраційно-випробувальному ділянці довів, що навіть в екстремальних погодних умовах ця культура має стабільну врожайність і займає по праву перше місце в світі по засухо- і солестійкості, що дуже цінно, враховуючи жорсткі грунтово-кліматичні умови південного регіону», - йдеться в інформації компанії.

Економічна вигода: Цифр і оцінок рентабельності цього бізнесу у відкритій інформації немає. Але в даних компанії за 2012 рік вказано: якщо порівнювати посіви ярового ячменю і сорго на демучастке, то за підсумками 2012 року з урахуванням кліматичних умов регіону, середня врожайність ячменю склала б 10 ц / га, що майже в 4 рази менше врожайності сорго. Так що економічна вигода очевидна.

Перспективи поширення в Україні: З огляду на зростання фактора посухи в Україні, актуальність цієї культури зростає. Зокрема, експерти стверджують, що перспективним є виробництво фуражного сорго, яке може споживати і зовнішній ринок.

СТРАУСЯЧА ФЕРМА

Суть бізнесу: «Агро-Союз» займається промисловим розведенням страусів. Спочатку це не було бізнесом, а скоріше - хобі. Перші 12 голів страусів завезли 2000 року (4 сім'ї з 4 самців і 8 самок). І тільки в 2003 році було прийнято рішення зайнятися промисловим виробництвом. «Перш, ніж зайнятися цим бізнесом, подивилися ферми в США, Канаді, Південній Африці», - каже Національному агропорталу Latifundist.com співвласник корпорації «Агро-Союз» Сергій Прокаєв . У 2003 році «Агро-Союз» побудував найбільшу в Європі і єдину в Україні племінну страусину ферму, завезя для цих цілей племінних страусів з Південної Африки (372 птиці). В даний час там містяться 450 південноафриканських черношеіх і голубошеіх страусів-виробників. До комплексу входять: інкубатор, ферма підрощування молодняка і товарна ферма. У 2004 році компанія зареєструвала торгову марку «Жар-птиця» і почала займатися комерційним продажем страусиного м'яса в Україні. Особливість м'яса страусів - його дієтично. У ньому рівень холестерину практично дорівнює нулю. Оскільки страусів не годують антибіотиками, то це ще й екологічний продукт. Крім м'яса виробляють також шкіру, яка йде на виготовлення взуття. Додаткові продукти: харчові яйця (харчова промисловість), шкаралупа від яєць (виготовлення сувенірної продукції), жир (виготовлення косметичної продукції), пір'я (виготовлення прикрас, аксесуарів).

За словами Прокаєва, компанія більшу частину продукції продає на внутрішньому ринку. Але до кінця року планує вийти на ринок ЄС. «Закінчуємо підготовку певних санітарних умов для цього ... Ми будемо експортувати живих страусів на забій в Європу», - зазначив він в бесіді з Національним агропорталом Latifundist.com.

Економічна вигода: Промислове страусоводство у всьому світі є найбільш рентабельним видом птахівництва при грамотному підході до нього. Уже за перший рік прибуток становить 200-400%. Адже страус легко пристосовується до різних кліматичних умов і невибагливий в харчуванні (так, йому прекрасно підходять українські люцерна і конюшина).

Перспективи поширення в Україні: «Не думаю, що це буде масовий вид бізнесу. Оскільки в ньому все ж є своя специфіка годування і розведення птиці », - підкреслив Прокаєв.

СУХЕ МОЛОКО

СУХЕ МОЛОКО

Суть бізнесу: Виробництво сухого молока - це невід'ємна частина великого молочного бізнесу в Україні. Його привабливість для виробників полягає в двох аспектах. По-перше, - це продукт, який допомагає правильно розпоряджатися надлишками сировини і диверсифікувати ризики в міжсезоння. «Сьогодні покупець може відмовитися від продукту, наприклад, від сирів. І куди тоді подіти сировину? », - стверджує в розмові з агропорталом головний виконавчий директор Milkiland NV Анатолій Юркевич . Вихід - переробка в сухе молоко. Нагадаємо, що компанія Milkiland з 1999 року займається виробництвом сухого молока і в 2013 році виробила його близько 20 тис. Т (практично всі продали за кордон). По-друге, розповідає Юркевич, суцільномолочні продукти і рідким молоком на міжнародному ринку ніхто не торгує.

«Якщо подивитися на світові фондові біржі, то там присутні масло, сухе молоко і сир», - говорить він. Так що це ще і експортний продукт, який завжди користується попитом на зовнішніх ринках.

Економічна вигода: Рентабельність бізнесу колівається в часі (в залежності від ціни сировини и Світової ціни на сухе молоко) и может буті як з плюсом, там и з мінусом. Однак, за словами Юркевича, головна вигода для підприємства-виробника в тому, що сухе молоко виконує роль балансуючого продукту і утримує компанії від збитків в разі втрати тих чи інших ринків.

Перспективи поширення в Україні: На думку Юркевича, виробництво сухого молока в Україні було і буде. Правда, більш активно воно може розвиватися, якщо Україна швидко не знайде заміну російському ринку для збуту своїх сирів.

УПАКОВКА СИРОВИНИ (АГРАРНА КОНСЕРВАЦІЯ)

УПАКОВКА СИРОВИНИ (АГРАРНА КОНСЕРВАЦІЯ)

Суть бізнесу: Використання австрійською технологією дозволяє забезпечити збереження агарного сировини (зерна, кормів, буряка, жому, молока) в тому вигляді, в якому його отримали. Генеральний директор групи компаній MNCgroup Григорій Мазур розповідає, що за допомогою спеціальної машини (тюкователя) в Австрії роблять зерновий мікс (суміш кукурудзи, гороху, пшениці, вівса). Відразу ж в поле машина упаковує його в плівку без доступу кисню. «Немає умов для розвитку анаеробних бактерій, відповідно в сировині не буде процесу бродіння. Зберігати зерно в такому вигляді можна як мінімум рік », - говорить він. Дана технологія, за його словами, у міру її поширення допоможе в перспективі поступово відмовлятися від дорогих елеваторів, оскільки зерно не потрібно буде сушити. Компанія-виробник цієї техніки працює в Австрії вже 10 років.

Економічна вигода: На питання про рентабельність Мазур не відповів. Але про неї можна судити, виходячи з терміну окупності однієї такої машини. За його словами, при вартості техніки в 270 тис. Євро великий агрохолдинг, що займається тваринництвом і рослинництвом, окупить її за рік.

Перспективи поширення в Україні: Мазур впевнений, що перспективи для цього бізнесу в Україні є. Оскільки в країні багато великих агрохолдингів, розвиваючих, як рослинництво, так і тваринництво. І ця технологія може бути цікава в першу чергу тим, хто працює в цукровій, молочній і рослинницької галузях.

ЧАСНИК

Суть бізнесу: «Активний розвиток чесноководства в Україні спостерігається останні 6 років, - каже Національному агропорталу Latifundist.com керівник проекту« Український часник » Михайло Сорока . - Із небуття повернули старі сорти, вивели нові. Сьогодні десять середніх підприємств займаються виробництвом часнику. Вони висаджують від 10 до 40 га і вирощують не більше 5 тис. Т. Ще 20-25 тис. Т вирощуються населенням. Так як Україна споживає в рік 80 тис. Т часнику, то решта імпортується. Сума інвестицій в цей бізнес пристойна: від 50 тис. Грн на 1 га, але є компанії, що інвестують і 80 тис. На 1 га ».

Економічна вигода: У зв'язку з тим, що валюта подорожчала, то економічна вигода експорту подвоїлася. І це, на думку експерта, буде сприяти збільшенню експорту в Європу. «При стабільних умовах (відсутність валютних коливань), наприклад, з 2008 по 2010 рік початківці виробники отримували прибуток 100-200%. Середні могли розраховувати на 500% в рік. А в урожайний рік при правильному посіві і дотриманні технології - і на всі 600%. Але такий рік був всього один », - розповідає він.

Перспективи поширення в Україні: «Попит на український часник в Європі зростає не по днях, а по годинах», - каже Сорока. Зараз Україна має право поставляти в Європу часник за ліцензією «Б». «Ввезення, скільки хочеш. Але за кожен кілограм заплати мито в розмірі 1,5 євро », - розповідає він. На його думку, протягом п'яти років Україна може повністю забезпечити свій ринок часником, а за десять років - зможе лідирувати на європейському ринку разом з іспанцями. Для цього необхідно вкласти в цілому $ 4-5 млн. Головна перевага українського продукту - екологічність і маркування «Зроблено в Європі». І європейці вважатимуть за краще наш продукт китайському.

Ірина Наталенко, Національний агропортал Latifundist.com

Дізнавайтесь дерло найсвіжіші новини агробізнесу України на Нашій странице в Facebook , Каналі в Telegram , Завантажено додаток в AppStore , Підпісуйтесь на нас в Instagram або на нашу розсилку .

І куди тоді подіти сировину?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама