Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування абрикосів в Білорусі: характеристика кращих сортів, вибір місця, способи і технологія посадки, рекомендації з культивування

  1. Характеристика і правила вибору
  2. Як вирощувати абрикоси в середній смузі (відео)
  3. Кращі середньопізні сорти
  4. Правила посадки
  5. технологія вирощування
  6. Як посадити абрикос (відео)

Абрикоси в Білорусі зустрічаються в даний час не так часто, як на Кавказі, в Вірменії, Киргизії і в інших південних країнах Абрикоси в Білорусі зустрічаються в даний час не так часто, як на Кавказі, в Вірменії, Киргизії і в інших південних країнах. Проте, ця корисна і смачна плодова культура викликає незмінний інтерес садівників-любителів.

Нові селекційні досягнення, в тому числі і білоруських фахівців, зробили можливим вирощування теплолюбивой культури в більш північних широтах і навіть так званих зонах ризикованого землеробства.

Характеристика і правила вибору

Для Білорусі, розташованої здебільшого в лісовій зоні, характерна наявність великої кількості рівнин, безлічі річок, озер і заболочених ділянок. Значна площа зайнята лісами і луками, які чергуються з великими щорічно оброблюваних землями. На території Білорусі можна виділити помірно теплу і вологу північну кліматичну область, теплу і помірно вологу центральну область, а також теплу і нестійкий вологе південну кліматичну зону.

Клімат Білорусі помірно континентальний і відрізняється досить високими показниками вологості. Основні типи ґрунтів тут підзолисті, дернові та болотні. У північно-західній частині Білорусі спостерігається почвообразовательний процес буроземного типу, а осушені торфовища Полісся характеризуються ознаками солончакового грунтоутворення.

Найбільшого поширення абрикос отримав переважно в аматорському садівництві на території південних і південно-західних районів Білорусії. На півночі Білорусі можна отримати плодоношення тільки від найменш вимогливих до сонячного тепла і найбільш зимостійких місцевих форм і нових гібридів. На стадії глибокого спокою плодової культури, в зимовий період, правильно вибрані для вирощування сорти здатні витримувати короткочасне зниження температури до -30-32 ° С.

Як вирощувати абрикоси в середній смузі (відео)

Кращі середньоранні сорти

Ранні сорти абрикоса користуються незмінною популярністю у білоруських садівників завдяки здатності формувати урожай в максимально короткі терміни. Плоди повністю визрівають, в залежності від сорту, в період з останньої декади червня до середини липня.

Районований сорт Ботанічний опис дерева Характеристика плодів і м'якоті Переваги і недоліки «Пам'ять Шевчука» Середньої сили росту, з потужною і міцною кроною Плоди великих розмірів, масою до 75,5 г, трохи стислі, помаранчеві з червонуватим рум'янцем. М'якоть оранжевого кольору, ніжна і соковита, кисло-солодка Самоплодность сорт, стійкий до ураження клястероспоріозом «Знаходка» Великі і потужні, швидкорослі, з округлою і досить густою кроною Плоди одномірні, округлої форми, масою 33-52 г, помаранчеві, слабоопушенние. М'якоть світло-оранжевого кольору, кислувато-солодка Підвищена морозостійкість, середня стійкість до поразки клястероспоріозом і висока стійкість до моніліозу «погремок» Дерева сильнорослі, з кулястої і розрідженій кроною Плоди великих розмірів, масою до 55-68 г, округло-овальні, здавлені з боків, тьмяного оранжевого кольору. М'якоть оранжевого кольору, щільної консистенції, кислувато-солодка Самоплодность, лежкий, транспортабельний сорт

Кращі середньопізні сорти

Досвідчені вчені-селекціонери Білорусі протягом останніх років активно розробляють нові інтродуковані форми, придатні для вирощування в умовах аматорського садівництва на території країни. Середньостиглі сорти і гібриди мають переважно столове призначення і повністю формують урожай в першу половину липня.

Районований сорт Ботанічний опис дерева Характеристика плодів і м'якоті Переваги і недоліки «Спадчина» Швидке зростання, наявність розлогою і густий крони Плоди середніх розмірів, масою до 35,5 г, округлі, жовті з рум'янцем, з незначним опушенням. М'якоть ніжно-жовтого кольору, соковита, кисло-солодка Самоплодность і морозостійкий, немає стійкості до парші «Пам'ять Говорухіна» Середня сила росту, наявність розлогою і густий крони Плоди середніх розмірів, одномірні, округлі, масою до 52 г, помаранчеві, слабоопушенние. М'якоть жовтого кольору, кисло-солодка Підвищена морозостійкість, висока польова стійкість до парші, підвищена стійкість до клястероспоріозу, середня стійкість до поразки моніліозом «Пам'ять Лойко» Швидкозростаючі, з округлою і середньозагущеною кроною Плоди середніх розмірів, одномірні, округлі, масою до 45 г, світло-жовті, зі слабким опушенням. М'якоть бежево-оранжевого кольору, кисло-солодка Висока морозостійкість, висока польова стійкість до моніліозу, Може дивуватися клястероспоріозом

Правила посадки

Як і будь-яка кісточкових теплолюбна культура, абрикос повноцінно розвивається і плодоносить тільки на правильно обраному ділянці. Не допускається посадка абрикосових саджанців на перезволожених, важких грунтах або на ділянках з близьким до поверхні заляганням грунтових вод. Дуже важливо не висаджувати абрикос на місцях зі зниженим рельєфом, де є ризик застою холодних повітряних мас. Доброю захистом для абрикосових саджанців від поривів північного вітру може стати стіна будівлі або забір на присадибній ділянці.

Щоб виростити продуктивне плодове дерево, необхідно висаджувати абрикосові саджанці на родючих і швидко прогріваються грунтах. Технологія посадки досить проста:

  • посадка повинна проводитися в ранній весняний період, ще до того моменту, як почнеться сокодвижение і розпускання бруньок;
  • грунт для абрикосових саджанців повинен бути підготовлений заздалегідь, а середній обсяг посадкової ямисоставляет не менше 70 куб. см;

см;

  • навіть при висаджуванні на досить високих ділянках дуже важливо забезпечити кореневій системі абрикоса якісний дренаж з гравію або щебеню;
  • на дренажний шар необхідно насипати поживну грунтову суміш, що складається з садового грунту, деревної золи, вапна, суперфосфату, аміачної селітри, калійної солі і перегною.

В даний час в Білорусі практикується кілька способів посадки абрикосових саджанців з метою вирощування в умовах присадибного садівництва:

  • посадка кісточок добре адаптованих і районованих сортів абрикоса;
  • розмноження плодових насаджень методом щеплення після весняної обрізки;
  • посадка саджанців, придбаних в розплідниках або магазинах, які здійснюють реалізацію якісного посадкового матеріалу.

Розмноження абрикоса краще здійснювати в весняний період. Від догляду за посадженими рослинами буде залежати подальша врожайність плодових насаджень.

технологія вирощування

Догляд за висадженими абрикосами полягає в проведенні наступних заходів:

  • поливи в перші п'ять років після посадки повинні бути регулярними і проводяться по неглибоким борознах, облаштованим навколо стовбурової частини рослин;
  • для поливу дорослої рослини слід використовувати не менше п'яти літрів води, прогрітій на сонці;
  • після поливів або дощів грунт в пристовбурних кругах необхідно піддавати неглибокому розпушування;
  • першу підгодівлю необхідно вносити приблизно через три або чотири роки після посадки, використовуючи органіку у вигляді пташиного посліду, компосту і коров'яку;
  • в якості основних мінеральних добрив слід віддавати перевагу суперфосфату, селітрі і солей калію;
  • основну обрізку доцільно проводити в ранній весняний період, формуючи крону в п'ять основних скелетних гілок;
  • для захисту від хвороб і шкідників потрібно своєчасно білити стовбури плодових дерев, прибирати все опале листя і гнилі плоди, а також обробляти крону і грунт спеціальними інсектофунгіціднимі засобами.

Як посадити абрикос (відео)

На думку фахівців-селекціонерів, найбільш вдалими для культивування в Білорусі є районовані білоруські та російські сорту абрикоса , Які мають відмінну зимостійкість, стійкість до захворювань і шкідників, формують плоди з ніжним смаком і товарним зовнішнім виглядом.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама