Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування бегонії з насіння в домашніх умовах

  1. Існуючі способи розмноження бегонії
  2. Бегонія з насіння: вирощування
  3. Готуємо ємності для пророщування насіння
  4. підбираємо грунт
  5. Як правильно сіяти насіння бегонії
  6. Крок №1 - чекаємо потрібного терміну посіву
  7. Крок №2 - підготовка грунту, придатної для вирощування рослини
  8. Крок №3 - висаджуємо насіння
  9. Крок №4 - розміщуємо ящики і чекаємо проростання насіння
  10. Будуємо розсаду бегонії на торф'яних таблетках
  11. Догляд за розсадою
  12. пересаджуємо розсаду
  13. Як вибрати сорт бегонії
  14. бегонії листяні
  15. кущові бегонії
  16. бульбові бегонії
  17. Підведемо Підсумки

Бегонія - дуже красива декоративна рослина, одне з найулюбленіших у квітникарів, як досвідчених, так і любителів. Вона може запасти в серце кожного хліборобові, просто тому, що існує безліч різноманітних сортів даного квітки. Розмножувати бегонію можна безліччю способів, і ви вільні вибирати найбільш зручний саме для вас, однак, вирощування бегонії з насіння в домашніх умовах вважається найбільш вдалим, якщо у вас є бажання отримати відразу велику кількість примірників квітки. Давайте розберемося, як саме здійснити нашу задумку, вивчивши представлений матеріал. Бегонія - дуже красива декоративна рослина, одне з найулюбленіших у квітникарів, як досвідчених, так і любителів

Вирощування бегонії з насіння в домашніх умовах

Зміст статті

Існуючі способи розмноження бегонії

Сортове різноманіття бегонії може вразити навіть найвибагливішого садівника. Так, всього існує приблизно дві тисячі сортів даної рослини, серед яких можна знайти екземпляри:

  • однорічні;
  • багаторічні;
  • вічнозелені;
  • декоративно-квітучі або -ліственние;
  • листопадні;
  • кореневищні і інші різновиди.

Мало того, що ви вільні вибирати будь-яке вас сорт, що підходить згідно бажаним параметрами, спочатку ви ще можете визначити спосіб, яким хочете розмножити ту чи іншу рослину.

Мало того, що ви вільні вибирати будь-яке вас сорт, що підходить згідно бажаним параметрами, спочатку ви ще можете визначити спосіб, яким хочете розмножити ту чи іншу рослину

Існує безліч різних способів розмноження бегонії, які ви можете використовувати, однак, найбільш переважними є саме плекання розсади з насіння, так як даний спосіб має високу продуктивність

Так, найбільш поширеними методиками розведення вважаються:

  • укорінення отриманих від бегонії живців;
  • бульбове розподіл;
  • вирощування рослини з відірваною листової пластини або ж частини листа;
  • розподіл дорослого куща бегонії;
  • вирощування розсади з насіння.

Якщо ви недосвідчений садівник, то найпростіше вам буде вперше виростити бегонію саме з бульби, поділеного на кілька сегментів, або ж шляхом живцювання, так як обидві згадані методики практично не мають на увазі будь-яких тонкощів або складнощів.

Однак, у цих спрощених технік є один нюанс: вони нездатні забезпечити вас за один раз великою кількістю розсади, тому, якщо вам потрібно засадити бегоніями велику територію, і ви не вмієте підбирати в великій кількості відповідний для розмноження бегонії вегетативним шляхом матеріал, найкраще вам звернути увагу на посівний спосіб вирощування даної рослини.

Насіння бегонії продаються повсюдно, в вигляді гранул, які дуже зручно висівати в грунт

Генеративний спосіб розведення бегонії, зрозуміло, куди більш довгий, і, звичайно, трудомісткий, однак, саме він здатний показати найбільшу продуктивність.

Щоб розмноження бегонії за допомогою насіння мало успіх, необхідно дотримуватись деяких правил, про які ми говоримо нижче в статті.

Бегонія з насіння: вирощування

Правила вирощування бегонії з насіння дещо відрізняються від звичних нам методик вирощування розсади для квітів, так як саме насіння даної рослини зовсім не схожі на звичні кісточки з квіткових коробочок. Навіть якщо порівнювати з маком, насіння бегонії будуть куди менше, адже вони скоріше схожі на пил, ніж на кульки. Так як же поводитися з таким маленьким посівним матеріалом?

Готуємо ємності для пророщування насіння

Правильно підібрана ємність для вирощування бегонії з насіння - дуже важливий крок на шляху отримання здорових зразків цікавить нас рослини. Так, основні вимоги до посуду для квітів наступні:

  • вона повинна бути неглибокою;
  • мати компактні розміри.

Насіння потрібно пророщувати в неглибоких горщиках

Так, відмінно підійдуть для нашої задумки:

  • контейнери для вирощування розсади, що продаються в садівничих магазинах;
  • дерев'яні ящики з низькими бортиками;
  • торф'яні лотки;
  • навіть силіконові форми з-під кексів відмінно зіграють роль горщика для молодої бегонії.

У такому посуді буде не тільки зручно доглядати за паростками, а й потім проводити процедуру пікірування, визначаючи бегонію на постійне місце проживання в інші ємності.

підбираємо грунт

Як відомо, грунт - основна живильне середовище для рослин, в якій знаходяться всі необхідні для розвитку квітки речовини. Втім, далеко не кожна грунт надасть сприятливий вплив на зростання бегонії.

Втім, далеко не кожна грунт надасть сприятливий вплив на зростання бегонії

Готовий грунт для бегонії можна придбати відразу в судовому магазині, або ви також можете змішати його самостійно

Так, найкращі результати показує ця рослина, коли знаходиться в грунті:

  • слабокислом;
  • нейтральному.

Таку землю можна або придбати в магазині, або виготовити самостійно, змішавши наступні складові:

  • листову землю, отриману шляхом перегнивання великої кількості листя, в кількості, що дорівнює ½ всього обсягу суміші;
  • торф, в кількості, що дорівнює ¼ від кількості майбутнього грунту;
  • пісок, в аналогічному торфу кількості.

Отриману грунтову суміш необхідно просіяти з використанням звичайного сита, щоб видалити зайві домішки і грудочки, а потім заповнити їй підготовлені до посадки лотки.

Отриману грунтову суміш необхідно просіяти з використанням звичайного сита, щоб видалити зайві домішки і грудочки, а потім заповнити їй підготовлені до посадки лотки

Торф'яні таблетки відмінно підходять для вирощування бегоній

Зверніть увагу: якщо у вас немає часу, або відсутнє бажання змішувати грунт для бегоній, то ви можете скористатися для вирощування розсади торф'яними таблетками, відразу обладнаними сіточкою для утримування.

Така живильне середовище також відмінно підходить для вирощування цих квіток, проте, варто пам'ятати, що її постійно потрібно зволожувати, адже вона швидко висихає. Якщо цього не робити, насіння рослини просто-напросто не виживуть.

Якщо цього не робити, насіння рослини просто-напросто не виживуть

Плюси і мінуси торф'яних таблеток

Як правильно сіяти насіння бегонії

Якщо ви - початківець садівник, кращим варіантом для вас буде використання гранульованих насіння бегонії - промислового варіанту насіння рослини, які садити куди простіше, ніж розбиратися з самостійно зібраної, необробленої насіннєвий «пилом».

Проте, якщо ви не шукайте легких шляхів, і бажаєте розмножити конкретну бегонію, не вдаючись до покупки промислової сировини, дотримуйтесь рекомендацій з інструкції, представленої нижче.

Крок №1 - чекаємо потрібного терміну посіву

Як відомо, кожна рослина, що існує в світі, живе відповідно до своїх біологічним годинником. Так, справедливо це твердження і для бегонії. Щоб вона правильно розвивалася, і радувала вас результатами виконаної роботи, приступати до посіву насіння необхідно в кінці січня - початку лютого.

Щоб вона правильно розвивалася, і радувала вас результатами виконаної роботи, приступати до посіву насіння необхідно в кінці січня - початку лютого

Найбільш оптимальний час для закладки в землю насіння бегоній - це кінець січня-початок лютого

Справа в тому, що після посадки насіння, бегонія дасть перші квіти не раніше, ніж через 5 місяців, тому затягувати не варто. Однак, починати висадку насіння на початку зими теж не варто, так як це не відповідає природним потребам квітки.

Крок №2 - підготовка грунту, придатної для вирощування рослини

Яка грунт потрібна бегонії, ми вже сказали. Ви можете:

  • або зробити живильну суміш з використанням землі, торфу, піску;
  • або купити торф'яні таблетки.

Готуємо або купуємо грунт

Грунт необхідно буде помістити в ящики, і зволожити, попередньо розрівнявши, щоб остаточно підготувати його до висадки насіння.

Крок №3 - висаджуємо насіння

Зібрані раніше насіння бегонії потрібно помістити на поверхню грунту, покладеної в горщики. Засипати їх землею зверху не потрібно.

Зверніть увагу на цікавий рада: якщо ви боїтеся, що не зможете рівномірно розподілити посівний матеріал, попередньо покладіть на поверхню землі сніг, і вже зверху насипте насіння. Коли сніжна маса під впливом кімнатного тепла почне танути, посівний матеріал рівномірно розподілиться природним шляхом.

Вносимо в грунт зібрані або куплені насіння

Якщо ви не використовували при посадці сніг, то вам потрібно буде обприскати засіяну землю з пульверизатора, бажано, щоб вода при цьому не була надмірно холодної.

Засіяний горщик потрібно перетворити в домашній еквівалент теплиці, тому, його слід накрити одним з наступних пристроїв:

  • склом;
  • плівкою;
  • пластиковою кришкою;
  • пакетом;
  • вологою марлею і т.д.

Дане покриття можна буде зняти відразу ж після того, як з'являться сходи, буквально через 2-3 дня після їх проривання через землю, щоб маленьким стеблах «новонародженої» бегонії не боротися з важким накривним матеріалом самостійно.

Крок №4 - розміщуємо ящики і чекаємо проростання насіння

Розміщення засіяних ящиків потрібно здійснити будинку в добре обігрівається місці, таким чином, щоб посіви постійно перебували в зоні температурного режиму, рівного приблизно 23-25 ​​° C.

Розміщення засіяних ящиків потрібно здійснити будинку в добре обігрівається місці, таким чином, щоб посіви постійно перебували в зоні температурного режиму, рівного приблизно 23-25 ​​° C

Чекаємо появи сходів

Як тільки з землі з'являться сходи бегонії, необхідно буде подбати про облаштування для неї додаткового освітлення, краще використовувати лампи денного світла. Продовжити світловий день маленьким бегоній потрібно до 12 годин.

Будуємо розсаду бегонії на торф'яних таблетках

Якщо ви вирішили, що будете використовувати в якості грунту торф'яні таблетки, то краще вибирайте насіння, що вироблялися промисловим шляхом, гранульовані. Використовуючи їх, досить просто здійснити точну посадку, і таким чином, позбутися від пов'язаних з різними підготовчими матеріалами труднощів. Крім того, всі бегонії, зрощує на торф'яних таблетках, не потрібно пікірувати, і тим самим наражати розсаду небезпеки.

Таблиця 1. Вирощування сіянців в торф'яних таблетках

Кроки Опис Крок №1 - готуємо торф Підготовка торфу в даному випадку буде полягати в викладенні таблеток в піддон, і розмочуванні їх великою кількістю води кімнатної температури. Крок №2 - викладаємо гранулу насіння бегонії на торф На одну торф'яну таблетку доводиться одна гранула насіння бегонії, правильно буде укласти вбрання драже посередині таблетки, і залишити його там, не вдавлюючи в тіло грунту. Крок №3 - зволоження насіння Зверху насіння бегонії необхідно зволожити, використовуючи пульверизатор з теплою водою, так як вологи, вбраної до цього торф'яної таблеткою, недостатньо для наших цілей. Крок №4 - створюємо міні-парник Для підтримки необхідного нам рівня вологості, необхідно торф'яну таблетку з насінням накрити, якщо немає під рукою пластикового контейнера, або ж пакета, прекрасно підійде звичайний скляний стакан. Крок №5 - регулярно поливаємо Полив рослини повинен здійснюватися регулярно, щоб торф'яна маса не пересихала, через піддон. Здійснювати зволоження грунту необхідно також з використанням пульверизатора, щоб не переборщити з кількістю води. Температура, в якій повинні знаходитися посаджені насіння, при цьому повинна складати не більше 20 ° C. Кроки Опис Крок №1 - готуємо торф Підготовка торфу в даному випадку буде полягати в викладенні таблеток в піддон, і розмочуванні їх великою кількістю води кімнатної температури

Купуйте торф'яні таблетки, якщо у вас немає часу займатися змішуванням землі

Догляд за розсадою

Перед тим, як зняти з наших імпровізованих парників покривний матеріал, паростки потрібно поступово привчити до дискомфортних умов навколишнього середовища. Так, для цього:

  • покривний матеріал знімають з горщика;
  • через приблизно 15 хвилин повертають його назад.

Такі провітрювання привчають рослина не тільки до знижених температур, але також до циркуляції повітряних потоків. У день загальний час таких повітряних ванн для бегонії не повинно становити понад півтори години.

Зверніть увагу: таке загартовування не тільки підвищує життєстійкість рослин, але і допомагає здійснити профілактику розвитку грибкових захворювань, які часто виникають в землі з надмірною кількістю вологи.

Після зняття плівки необхідно перемістити бегонії в добре освітлюється, тепле місце

Як тільки скло буде знято остаточно, паростки бегонії відразу ж потрібно буде перемістити на добре освітлене місце, але, тим не менш, захищене від прямих сонячних променів. В цей час ще не потрібно підгодовувати бегонію, так як дана процедура проводиться виключно після пікіровки.

пересаджуємо розсаду

Пікірування сходів бегонії, яку ви самостійно виростили з насіння, необхідно виконувати в три етапи. Яких, розглянемо в наступній таблиці.

Таблиця 1. Етапи пікірування розсади бегонії, вирощеної в домашніх умовах з насіння

Етап Опис етап №1 Перший раз пікіровка розсади проводиться в тару трохи більшого розміру, при цьому, склад використовуваної грунту зберігається аналогічний.
Схема розміщення рослин дорівнює 3 на 3 сантиметри (3 сантиметри між паростками в ряду і 3 сантиметри між рядами).
Після проведення першої пікіровки, потрібно повернути покривний матеріал на поверхню тари, щоб зберегти ще на деякий час умови, близькі до парникових. Етап №2 Другий етап пікіровки проводиться рівно через місяць. На цьому кроці схема розміщення квіток буде такою:

  • 6 сантиметрів між сходами;
  • 6 сантиметрів між рядами.
    На другому етапі в грунт слід вмішати кілька перегною, а потім, ще через 15 днів, додати в землю потрібно буде і комплексне садове добриво, що реалізуються в професійних садових магазинах.

Етап №3 На третьому етапі рослини пікірують вже на окреме місце проживання, в горщики, діаметр кожного з яких не перевищує 8 сантиметрів.
Час проведення третього етапу пікіровки - місяць до моменту висадки рослини у відкритий грунт. На даному етапі температура змісту рослин повинна становити 18 ° C.
Коли висадити рослину на грядку, вирішать погодні умови, що встановилися в вашому регіоні, так як, якщо можливе повернення заморозків, висока і вірогідність того, що рослина загине.

Як вибрати сорт бегонії

Селекціонери, що займаються роботами по виведенню сортів бегонії, постаралися розподілити всі різновиди шуканого рослини на три основні категорії. Знаючи про приналежність вашого рослини до тієї чи іншої зі згаданих категорій, ви зможете визначити, який догляд для нього оптимальний, і як краще розмножувати його.

Знаючи про приналежність вашого рослини до тієї чи іншої зі згаданих категорій, ви зможете визначити, який догляд для нього оптимальний, і як краще розмножувати його

Як вибрати сорт бегонії, вам підкажуть спочатку пред'являються до рослини вимоги

бегонії листяні

Дана категорія бегоній включає в себе всі сортові різновиди бегонії, які найбільш ефективно розмножуються з використанням вегетативного розмноження, тобто, шляхом відокремлення від материнського куща листя або пагонів.

Причина перевагу вегетативного розмноження полягає в тому, що у бегоній даного різновиду досить складно дістати насіння в домашніх умовах, так як:

  • цвітіння дуже послаблює рослину;
  • доведення квітів до насіння рослина вбиває.

Оскільки краса квітів листяних сортів бегонії не настільки приваблива для садівників, навряд чи хтось з них стане домагатися появи насіння, гвалтуючи рослина.

Оскільки краса квітів листяних сортів бегонії не настільки приваблива для садівників, навряд чи хтось з них стане домагатися появи насіння, гвалтуючи рослина

Далеко не всі різновиди бегонії цвітуть рясно, деякі сорти навіть гинуть після цвітіння

Крім того, всіх згаданих складнощів можна уникнути, просто купивши насіння в квітковій крамниці. До слова, зараз особливо популярні такі сортові різновиди листяної бегонії:

  • «Королівська»;
  • «Грифон».

Другий згаданий сорт є гібридом, і цінується за велике листя, ефектно виглядають, і прикрашають будь-кімнату і сад.

Щоб отримати розсаду листової бегонії, висівання можна проводити з кінця січня до кінця лютого. Втім, тут мова йде про бегонії, яка потім буде проживати у відкритому грунті, якщо ж мова йде про кімнатному рослині, то посів можна проводити в інший час.

Температурний режим, актуальний для даних рослин, становить не більше 26 ° C, і не менше 22 ° C

кущові бегонії

До цієї групи входить досить популярна у російських садівників бегонія вечноцветущая. Кущові варіанти розглянутого нами рослини, на жаль, також цвітуть не рясно, за винятком сорту під назвою «Елатіор». Проте, відсутність обильности цвітіння компенсується:

  • тривалістю життя бутонів;
  • відсутності періоду зимового спокою

Купівля готової розсади скоротить ваші тимчасові витрати

У випадку з кущовими бегоніями, переважними способами розмноження є:

  • покупка готової розсади;
  • самостійне вирощування насіння.

Садити кущові бегонії необхідно в слабокислий грунт, використовуючи неглибокі ящики для розсаджування рослин. Оптимальні строки посіву - січень місяць. Дрібні насіння найкраще перед зануренням в грунт змішувати з піском. Після викладення, горщик накривається склом. Температура вирощування дорівнює 21-24 ° C.

Температура вирощування дорівнює 21-24 ° C

кущова бегонія

бульбові бегонії

Дана категорія бегоній відрізняється цвітінням квітами великого розміру і яскравого забарвлення. Що представляють її рослини прекрасно підходять для вирощування у відкритому грунті, а також в умовах квартири. Розмноження бульбових бегоній краще всього здійснюється за допомогою:

  • листових черешків;
  • бульб.

Якщо ви вирішите розмножити бегонію за допомогою бульб, зробити це можна так.

  1. Знайдіть великий втечу рослини, пагони якого вже прокинулися.
  2. Розділіть даний бульба на сегменти, кожен з сегментів при цьому повинен бути оснащений одним втечею.
  3. На третьому етапі проводиться знезараження зрізів, і їх висушування, щоб максимально знизити ризик загнивання.
  4. Отримані сегменти заглиблюються в грунт рівно на половину своєї величини.
  5. Після вкорінення дана ємність засипається землею.

Спочатку бульбову бегонію доцільно виростити з насіння, а вже потім необхідно для своїх цілей розмножувати її шляхом відділення бульб.

Спочатку бульбову бегонію доцільно виростити з насіння, а вже потім необхідно для своїх цілей розмножувати її шляхом відділення бульб

Бульбове розмноження бегонії

Підведемо Підсумки

Вибираючи сорт бегонії, вам потрібно буде не тільки визначитися з кращими зовнішніми характеристиками даної рослини, але також і зрозуміти, який потрібен буде для нього догляд. Вирощування бегонії найкраще проводити з насіння, так як таким чином ви зможете отримати здорову, молоду розсаду. Згодом, які виросли з неї рослини проживуть довге життя без хвороб, і не будуть вимагати по відношенню до себе особливого догляду.

Відео - Вирощування бегонії з насіння

Так як же поводитися з таким маленьким посівним матеріалом?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама