Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування чорниці для продажу

  1. Корисні властивості чорниці
  2. Вибір оптимального сорту чорниці
  3. розмноження чорниці
  4. Підготовка ґрунту і висадка чорниці
  5. Догляд за кущами чорниці
  6. збір чорниці
  7. збут чорниці

Вирощування чорниці - бізнес, в якому Ви все ще зустрінете дуже мало конкурентів. Він досить швидко окупає всі вкладення і має довгострокову перспективу розвитку. Ми поетапно розповімо, як виростити чорницю на продаж. Але для початку згадаємо, чим же так хороша чорниця.

Корисні властивості чорниці

чорниця має величезну кількість корисних для людини речовин.

  • Вітамін С і пектинові речовин, які входять до складу ягоди, сприяють виведенню солей важких металів і радіонуклідів з організму.
  • Ягоди допомагають людям, які страждають на ревматизм і подагрою.
  • Чорниця покращує зір, обмін речовин і травлення. Призупиняє загальне старіння організму.

Вибір оптимального сорту чорниці

У природі чорниця - це невеликі, заввишки до півметра чагарники. На початку літа вони дають колір, а в липні-серпні - плоди. Для промислового вирощування найчастіше використовують високорослі сорти ягід. Кущі виростають до півтора-двох з половиною метрів і, в залежності від сорту, можуть давати до восьми кілограм ягід з куща або до 20 т з гектара. Перші чотири роки ягода дає близько 20-30% від планового обсягу, тривалість експлуатації чагарнику - більше 30 років. Найбільш рентабельними вважаються такі високорослі сорти:

  • Керрі 728 C,
  • Джонні 71 GM,
  • Аманда 818 M,
  • Блустар 701 M,
  • Чик 725 M.

розмноження чорниці

  1. Розмножувати чорницю можна декількома способами:
  2. Семенамі.Для цього ягоди необхідно розім'яти і залити водою. Зняти все, що спливло наверх - шкурки і порожні насіння, при необхідності процедуру провести ще раз. Воду злити, а насіння, які осіли, відкинути на сито, злегка підсушити і посіяти в горщики з верховим торфом. Насіння, в нормі, проростають через два тижні. На зиму ємності заносять в приміщення з освітленням і температурою від 5 до 10⁰С. Навесні сіянці необхідно пересадити в ящики, а у відкритий грунт їх можна пересадити на наступний рік.
  3. Деленіем.Осенью частина куща відокремлюють від основного рослини і пересаджують в ящики або відкритий грунт.
  4. Черенкованіем.После закінчення плодоношення з кущів нарізаються гілки п'яти-шести сантиметрів завдовжки і висаджуються в теплицю під плівку. Коли живці укорінятимуться, їх пересаджують в ящики.
  5. Пересаджуванні дикого растенія.Куст з лісу акуратно викопується і пересідає з грудкою землі на свою ділянку.
  6. Пересаджуванні дво-трирічних саджанців потрібного сорту з розплідника або інтернет-магазину.

Підготовка ґрунту і висадка чорниці

Чорниця відмінно переносить півтінь або навіть тінь, на яскравому сонці потребує постійного зволоження. Найкраще ягода росте на легких ґрунтах з кислотністю 4-5.

Важливо! Не рекомендується в якості підгодівлі використовувати хлористий амоній і кальцієву селітру.

У грунт перед посадкою, в довільному співвідношенні, можна внести торф, перепрілий листя, тирсу і пісок. Для підкислення грунту найчастіше використовують сірку. Кущі, в залежності від сорту, висаджують за схемами: 0,8х2м, 1,5х2,5м. Оптимальний розмір посадочних ям - 45х45х60 см для високорослих кущів, для більш низьких кущів - трохи менше.

Після посадки грунт навколо куща ущільнюють, поливають і мульчують торфом або тирсою. Для збору більш високих врожаїв можна посадити кілька різних сортів чорниці з однаковим терміном цвітіння.

Догляд за кущами чорниці

Необхідно стежити, щоб верхній шар грунту був вологим, проте не слід допускати застою води. Поливати найкраще дощовою водою або підкисленою річковий (1 ст.л. щавлевої або лимонної кислоти на відро води). Підгодовувати чорницю слід з сьомого року життя рослини (1 ст.л. комплексного добрива на 1 м2). Через три роки чорницю потрібно прорідити, обрізавши загущені й ослаблені гілочки. Обрізку потрібно проводити регулярно, в іншому випадку ягоди стають дрібнішими.

збір чорниці

Ягоди збирають руками або спеціальним комбайном, що нагадує совок з зубчастим краєм. Слід враховувати, що при зборі ягід за допомогою комбайна самі кущі кілька пошкоджуються. Найкраще збирати ягоди в плетені кошики і не перекладати їх до моменту збуту.

збут чорниці

Чорницю можна продавати в свіжому, замороженому або сушеному вигляді. У свіжому вигляді ягоди зберігаються близько двох тижнів, в холодильнику - до півтора місяців. Сушені або заморожені плоди зберігаються значно довше, але заморожені ягоди вимагають для цього спеціального обладнання. На даний момент попит на цю ягоду перевищує пропозицію, особливо відчутна ця різниця в зимовий період, коли чагарники вже давно не плодоносять. Саме тому, вигідно сушити і заморожувати цю ягоду.

Чорницю охоче купують магазини, супермаркети і кафе, переробні підприємства для виробництва дитячого харчування, а також навчальні та лікувальні заклади. Закупівлею чорниці з України, Росії і Білорусі займаються також інші держави.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама