Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування чорниці, в тому числі в Підмосков'ї і в Україні, а також стратифікація насіння в домашніх умовах

  1. Чорниця в саду
  2. розмноження чорниці
  3. насінням
  4. Кущами і пагонами
  5. Догляд за чорницею
  6. Грунт
  7. Місце
  8. Полив, прополки, мульчування
  9. обрізка кущів
  10. Відео: вирощування чорниці в саду

У дикій природі чорниця широко поширена в лісах Європи, Росії та на півночі Середньої Азії. Люди займаються збором ягоди, але справа це трудомістке і малопродуктивне. Спробувати виростити чорницю можна і в своєму саду.

Чорниця в саду

Окультурена чорниця - рідкість. По-перше, для її вирощування потрібен особливий грунт, зовсім не такий, який підходить для більшості садово-городніх культур. По-друге, вихід врожаю з одиниці площі не такий великий. Ділянки у більшості садівників невеликі, і займати дорогоцінні квадратні метри через декілька кілограм чорниці вирішується не кожен. Але ягоду вирощують, і успішний досвід вже напрацьовано. В результаті правильного догляду вона дає більше врожаю, ніж дика в лісі.

В результаті правильного догляду вона дає більше врожаю, ніж дика в лісі

При правильному догляді чорниця в саду дає хороші врожаї

розмноження чорниці

При спробі купити саджанці чорниці в розплідниках можуть бути непорозуміння. Справа в тому, що в США і Канаді ростуть близькі родичі нашої лісової чорниці (Vaccinium myrtillus) - лохина вузьколиста (Vaccinium angustifolium) і чорниця канадська (Vaccinium myrtilloides). Культурна лохина - високоросла рослина (до 3 м), вона набагато врожайніший чорниці звичайної. Ягоди лохини світліше, про що говорить сама назва, менш соковиті і не залишають темних плям, як чорничні.

Тому, щоб завести звичайну лісову чорницю, швидше за все, доведеться шукати посадковий матеріал не в розплідниках, а в лісі. Розмножують чорницю наступними способами:

  • цілими кущами, викопаними з корінням;
  • розділеними на пагони кущами з корінням;
  • насінням.

насінням

Це процес трудомісткий і багаторічний. Від сходів насіння до першого врожаю проходить 3 роки.

  1. Стиглу ягоду тиснуть в посуді до стану дрібно розтертого пюре. Заливають водою, перемішують. Порожні насіння спливають вгору, їх видаляють. Осад багаторазово промивають, поки не залишаться повноцінне насіння. Вони важча за воду і осідають на дно.

    Для підготовки насіння чорниці відбирають стиглі ягоди, які потрібно розтовкти

  2. Насіння можна висаджувати відразу після просушування.
  3. Як субстрат використовують лісової грунт з тих місць, де росте чорниця. Можна приготувати суміш самостійно з рівних часток піску, торфу, перегнившей або подрібненої хвої.
  4. Стратифікована (загартовувати при низьких температурах) насіння чорниці немає сенсу. Ця операція підвищує морозостійкість теплолюбних культур. Але чорниця росте навіть на південних кордонах полярного кола, тому в додатковій загартуванню немає сенсу.
  5. Насіння загортають на глибину 0,5-1 см, накривають плівкою або склом для створення парникових умов і тримають при кімнатній температурі.
  6. Сходи повинні з'явитися через 21-30 днів. До цього можна тримати розсаду і в темному місці, але відразу після першого проклюнулися паростки світло необхідне, інакше рослини дуже швидко витягнуться і будуть блідими.

    При появі паростків чорниці ємність потрібно поставити в світле місце

  7. Кожен день ящики відкривають, провітрюють, при пересиханні верхнього шару грунту трохи зволожують.
  8. Взимку розсаду тримають на світлі при температурі 5-10оС.
  9. Навесні розсаду пікірують по одному паростку в окрему тару ємністю не менше 0,5-0,7 л. У цих горщиках її ростять ще рік, а наступної весни висаджують на постійне місце.

Кущами і пагонами

Поділяючи кущ, вибирають пагони з 5-7 нирками і добре розвиненими кореневими відростками. Також до осені можна отримати самостійний втечу, якщо навесні гілочку притиснути до землі і присипати грунтом. У цьому місці до осені утворюються коріння, і втеча можна буде обрізати і пересадити.

Процес посадки куща:

  1. У лісі або в розпліднику викопують 2-3-річний компактний кущ, бажано з великим комом землі. З пересадкою затягувати не слід. Чим швидше будь-яка рослина з відкритою кореневою системою переїжджає з місця на місце, тим легше воно приживається. Не встигають загинути тонкі коріння, а в перший час за рахунок кома вологого грунту рослини навіть не в'януть. Якщо необхідно, кущ зберігають в тіні і прохолоді, укривши коріння від світла вологою ганчіркою з натуральної тканини.
  2. На місці посадки роблять ямку за розміром коренів. Садять як все саджанці - розправляють коріння, ставлять на горбок сипучої землі, підготовлений в лунці, кореневу систему засипають ґрунтом, щоб не залишалося порожнеч, щільно трамбують, добре проливають.
  3. Посадка пагонами проводиться точно також, різниця лише в тому, що втеча менше куща і ямки роблять меншими за розміром.
  4. Після посадки площа під чорницею потрібно замульчувати, бажано лісової мульчею з тих місць, де добре росте чорниця. Це свіжі та згнилі листя, хвоя, можна з сипучим верхнім шаром грунту. Чорницю висаджують в кінці жовтня - початку листопада, і таке мульчування не тільки захистить грунт від пересихання наступного літа, дасть підгодівлю на роки вперед, але і захистить ще не зміцнилася кореневу систему від вимерзання взимку.

    Для посадки в саду підходять 2-3-річні кущі чорниці, викопані в лісі

Догляд за чорницею

Чорниця добре росте на величезних просторах нашого континенту, тому ніяких особливих відмінностей в її вирощуванні, наприклад, в помірно холодному Підмосков'ї і теплішою Україні, немає. Різниця може бути тільки в термінах дозрівання (на півдні перші ягоди дозріють раніше) і в строках висаджування (восени чорницю висаджують до настання стійких морозів).

Грунт

Рідний грунт для чорниці - це пухкі, дихаючі лісові супесчанікі з великим вмістом природного перегною з опалого листя та хвої. Вони майже ніколи не пересихають і завжди вологі через лісову притенения і товстого шару мульчі. Чорниця - культура, якої потрібна дуже кислий грунт з рН 4-5,5. У менш кислому середовищі у рослини з'являється хлороз.

Важливо пам'ятати, що чорниця, як і більшість представників вересових, може розвиватися тільки в симбіозі з грибом. Невидимі частки міцелію будуть засіяні в грунт разом з грунтом на коренях рослини.

Можна створити грунт для чорниці штучно. Спочатку по всій площі, очищеної від бур'янів, розсипають листовий перегній або сфагновий торф в кількості 12-15 л на 1 м2. Потім копають посадочні ями діаметром і глибиною 30 х 30 см. Вийнятий грунт в пропорції 1: 1 перемішують з перегноєм або торфом. При посадці цією сумішшю засипають коріння рослини.

Якщо грунт глинистий, важка, до грунту і органіці додають річковий пісок. В мізерну і неродючу землю на кожну ямку можна розсипати 50-70 г кісткового борошна. Цю підгодівлю можна замінити сульфатом амонію, який розсипають після посадки (15 г на 1 м2).

Листовий і будь-який рослинний перегній за своєю природою дуже кислі. Можна використовувати будь-який інший перегній, наприклад, з гною, тирси. Якщо ви не впевнені в достатній кислотності підготовленого грунту, можна зволожити ділянку розчином лимонної кислоти в розрахунку 1 ч. Л. на 10 л води. Також підвищує кислотність розсипаний порошок сірки з розрахунку 50-60 г на 1 м2.

Також підвищує кислотність розсипаний порошок сірки з розрахунку 50-60 г на 1 м2

Найбільш підходяща для чорниці грунт - подібна до тієї, в якій вона росте в лісі

Місце

У лісі може здатися, що чорниця не любить сонця. Але досвід вирощування довів - при достатньому освітленні вона плодоносить краще, плодів більше, вони крупніше і смачніше. Проте чорниця тіні. Не варто її садити на абсолютному пріпёке, наприклад, на південних схилах без найменшого притенения, де вона може вигоріти. І можна садити в півтіні, де влітку сонце буває, але не повний день, або в розсіяною тіні під негустими кронами на розумному віддаленні від кущів і дерев.

І можна садити в півтіні, де влітку сонце буває, але не повний день, або в розсіяною тіні під негустими кронами на розумному віддаленні від кущів і дерев

При хорошому, але не надто яскраво чорниця плодоносить краще

Полив, прополки, мульчування

Потрібно стежити за достатньою вологістю ґрунту протягом усього теплого сезону. Хоча досить товстий шар мульчі вирішить цю проблему майже повністю. Під нею грунт не пересихала, і полив потрібно тільки в період довгої посухи.

Прополка також обов'язкове. У чорниці не дуже потужна коренева система. Більшість садових бур'янів здатні створити їй сильну конкуренцію і навіть заглушити зростання. Із застосуванням інструменту полоти потрібно до внесення мульчі, а після мульчирующий шар під кущами не дасть пробитися дрібним бур'янам, а рідкісні великі неважко видалити руками.

Згодом мульча перегниває, і необхідно в міру потреби підсипати свіжу. Під зиму також потрібна свіжа мульча, яка збереже коріння від вимерзання.

Перегній мульча служить джерелом харчування для чорниці, тому вона не потребує додаткових підгодівлі. Мало того, мінеральні добрива можуть навіть зашкодити рослині. Наприклад, азотна підгодівля викличе вибух росту зеленої маси, порушить нормальний обмін речовин, погіршить якість ягід.

обрізка кущів

З приводу обрізки низькорослих кущів чорниці немає єдиного твердого думки. Одні садівники вважають, що чорницю чіпати не потрібно зовсім і вона повинна рости сама, як їй хочеться. Інші стверджують, що обрізка після 3 років зростання і є основа високого і якісного врожаю.

Можна зупинитися на золотій середині. потрібні:

  • санітарна обрізка (видаляють всі хворі і слабкі гілки);
  • проріджувати обрізка (видаляють частину гілок, що ростуть усередину крони, для поліпшення освітленості всередині куща);
  • омолоджує обрізка (проводиться на кущах віком понад 5 років. Обрізують старі гілки, що стимулює зростання нових пагонів).

Відео: вирощування чорниці в саду

Відгуки

З вирощуванням чорниці в саду немає особливих складнощів і проблем, крім ґрунту. У правильно складеної або принесеної з лісу почвосмеси кущі рослини приживуться і будуть плодоносити. Правда, врожаї чорниці невеликі через малого розміру ягід.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама