Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування дині у відкритому грунті (колгоспниця тощо): агротехніка + фото та відео

  1. Перший етап: вибір ділянки та підготовка насіння
  2. вирощування розсади
  3. Висаджування розсади дині в грунт
  4. Найпопулярніші сорти дині в середній смузі
  5. Відео про вирощування дині у відкритому грунті

Хіба знайдеться людина, якій не до смаку соковита, солодка диня? Всі ми чекаємо сезону, коли можна буде купити цей чудовий південний плід. А чи можливо вирощування дині у відкритому грунті в наших, не самих теплих широтах? Сьогодні ми поговоримо про те, як забезпечити себе динями самостійно.

Перший етап: вибір ділянки та підготовка насіння

Як відомо, диня - дуже теплолюбна рослина. Тому ділянку для її вирощування потрібно підібрати відповідний: захищений від вітру, добре освітлений і прогрівається сонцем, родючий.

Готувати ділянку потрібно з осені: неглибоко скопати грядку (приблизно на багнет лопати), і удобрити грунт перегноєм з розрахунку 3-4 кг на 1 м.кв. Якщо на ділянці переважає глинистий грунт, не забудьте подпушью її, використовуючи річковий пісок - піввідра на 1 м.кв.

Навесні продовжите підготовку грядки. Перекопайте її ще раз і внесіть калійні і фосфатні добрива в тих пропорціях, які вказані на упаковці. Безпосередньо перед тим, як висаджувати дині, додайте азотні добрива або перепрілий гній.

Тепер приступайте до підготовки насіння для вирощування розсади. Їх ви можете купити в магазині або заготовити самостійно.

Хіба знайдеться людина, якій не до смаку соковита, солодка диня

Намагайтеся вибирати великі насіння дині для вирощування

Виявляється, у динь є цікава особливість. Насіння минулого врожаю можуть дати сильні, міцні рослини, які не принесуть плодів. Пояснюється це тим, що квітки на таку рослину будуть тільки чоловічими, і не дадуть зав'язі. Для отримання хорошого врожаю краще візьміть насіння мінімум трирічної давності.

Вибираючи насіння для розсади, звертайте увагу на ті, що побільше. Обов'язково обробіть їх спеціальним складом для такого насіння, який можна купити в магазині, або розчином сірчанокислого цинку з борною кислотою. У такому розчині насіння вимочуються не менше 12 годин.

Фахівці радять гартувати насіння дині для вирощування в середній смузі. Опустіть їх в теплу воду (до 35 градусів), вийміть, і протягом доби витримуйте при температурі 18-20 градусів. Після поступово знизьте температуру до 0 градусів, і витримайте насіння в цих умовах близько 20 годин. Знову підвищить температуру до первинного значення. Цю процедуру потрібно повторити тричі в останній тиждень перед тим, як висаджувати насіння.

вирощування розсади

Для вирощування розсади відмінно підійдуть торф'яні горщики або торф'яні таблетки діаметром до 10 см. Так же можна використовувати картонні або пластикові стаканчики. Перевага торф'яних ємностей в тому, що їх можна повністю занурити в грунт разом з розсадою, не дістаючи її. Торф згодом виступить в якості природного добрива.

Торф згодом виступить в якості природного добрива

Насіння слід висаджувати в спеціально підготовлений грунт

  1. Заповніть стаканчики і горщики спеціальним грунтом для овочевих культур. Можна приготувати самостійно таку суміш: 1 частина піску, 9 частин торфу, ретельно перемішати, додати деревну золу з розрахунку 1 стакан на 10 літрів грунту.
  2. Замочіть насіння на добу перед посадкою. Порожні насіння спливуть, їх відразу викидайте. Таким чином ви проведете відбраковування.
  3. У підготовлені горщики висаджуйте насіння по 2-3 штуки на глибину до 5 см. До того, як з'являться перші паростки, тримайте ємності в приміщенні, дотримуючись температурний режим: вдень 18-20 градусів, вночі - не нижче 15 градусів.
  4. Перші сходи повинні з'явитися приблизно через тиждень. Прорідити їх, залишивши в горщику один найсильніший паросток.
  5. Після прояви третього або четвертого найсильнішого листочка, Прищепа розсаду. Це сприяє розвитку бічних пагонів.
  6. Догляд за розсадою зовсім не складний. Єдина особливість - менший полив без попадання води на стебла і листя. Щоб уникнути появи чорної ніжки, насипте навколо стебла шар сухого річкового піску.

Посів насіння потрібно проводити в квітні, а пересаджувати розсаду в грунт можна через 25 днів.

Висаджування розсади дині в грунт

Отже, грядка під дині на вашій ділянці вже підготовлена. Гарненько розпушити грунт за допомогою граблів. Зробіть лунки, витримуючи відстань між ними як по довжині, так і по ширині, приблизно в 70-80 см.

Зверніть увагу: ні в якому разі не висаджуйте розсаду, якщо ще не закінчилися заморозки. Краще перечекайте до остаточного потепління, інакше дині загинуть ще на стадії сходів.

Ставтеся до паростків дині дуже дбайливо, щоб ні в якому разі не пошкодити коріння. Найкраще висаджувати розсаду разом з землею, в якій вона росла в горщику або стаканчику. Саме в цьому випадку можна переконатися в користі торф'яних стаканчиків або таблеток: їх просто занурюють у лунку і присипають землею.

Саме в цьому випадку можна переконатися в користі торф'яних стаканчиків або таблеток: їх просто занурюють у лунку і присипають землею

Дотримуйтесь відстань 70-80 см між лунками, в які буде висаджена розсада

Перед посадкою влийте в лунку воду і внесіть трохи перегною. Висадіть стебло так, щоб він не заглиблювався. Комок грунту, з яким ви висадили розсаду, повинен трохи виступати над поверхнею землі. Ще раз полийте висаджену розсаду і присипте землею.

Протягом перших двох діб створіть тінь розсаді, щоб вона краще прийнялася. Якщо спостерігаються сильні температурні перепади між денним і нічним часом, накрийте посадки плівкою, яка, до того ж, захистить дині від дощів.

Плівку можна замінити звичними всім пластиковими пляшками. Розріжте велику (від 2 до 5 літрів) пляшку на 2 частини в поперечнику. Кожен паросток накрийте половиною пляшки. Таку просту конструкцію дуже просто прибрати перед поливом, а після - поставити на місце.

Найпопулярніші сорти дині в середній смузі

  1. Сорт Колгоспниця, виведений Бирючекутской дослідною станцією, є найбільш підходящим для середньої смуги. Він дуже стійкий, і тому набув широкого поширення. Плоди такого сорту виходять круглими, помаранчевими, маса становить близько 1 кг. М'якоть біла, дуже легка і солодка. За сезон урожай може скласти до 100 центнерів з гектара.
  2. Сорт Алушта, виведений Кримської дослідної станцією. Період визрівання плодів становить 70 днів. Плоди овальної форми, великі, оранжево-жовті, у вазі досягають 1,5 кг. М'якоть біла, соковита, солодка. Урожайність може досягати 175 центнерів з гектара.
  3. Золотиста, сорт, виведений Краснодарським НДІ, відноситься до середньостиглих сортів. Термін визрівання 80-90 днів. Плоди округлі, жовті з помаранчевим відтінком, зі слабо вираженою сіткою. Маса до 1,6 кг. М'якоть соковита, білого кольору. Врожайність досягає 120 центнерів з гектара. Сорт дуже стійкий до хвороб.
  4. Сорт Десертна 5, виведений Краснодарським НДІ овочевого господарства. Плоди невеликого розміру, укорочено-овальні, з мелкоячеистой поверхнею. Вага досягає 1,6 кг. М'якоть солодка, ніжна, біло-зеленого кольору. Сорт відноситься до високоврожайних, може принести від 140 до 160 центнерів з гектара. Переваги цього сорту в тривалому зберіганні плодів.
  5. Южанка (іноді сорт називають Латаття) виведена Кубанської дослідною станцією ВНІІР. Плоди великі, вагою 1,8-1,9 кг, круглі, з поздовжніми ребрами, оранжево-жовтого забарвлення. Цукристість така ж, як у Колгоспниці. Високоврожайний сорт, врожайність досягає 220-240 центнерів з гектара.

Дині різних сортів

Доглядаємо за динею в період зростання і дозрівання

Диня не надто вимоглива в догляді, але тим не менш, потрібно дотримуватися певних правил. Протягом всього періоду зростання, диню потрібно полоти, підгортати, поливати, і розпушувати грунт навколо неї.

  1. Перші 2 розпушування між рядами робіть не глибше 15 см. В наступний раз розпушування проводиться на глибину 10 см, причому поруч зі стеблом грунт не зачіпається. Після того, як з'являться перші бічні батоги, підсапуйте диню, нагортаючи до стебла валик землі.
  2. В умовах баштану культура росте практично без вологи. Тому полив повинен бути помірний. Якщо зранку випадає роса, полив потрібно скасувати. Поливати потрібно міжряддя, так, щоб вода не потрапляла на батоги і листя.
  3. Перше прищипування робиться ще коли диня в розсаді. Після того, як диня висаджена в грунт і пройшла період адаптації, проведіть ще одне прищипування над 7 листочком головного стебла. Так само зробіть і з бічними петлями, а після видаліть зайві квіти, залишивши 3 зав'язаних плода, що знаходяться на відстані один від одного. Пагони без плодів видаліть, щоб вони не тягнули сік.

Крім цього, диня потребує підгодівлі. У перший раз це робиться через 2 тижні після висадки в грунт. Для цього можна використовувати селітру, коровняк або курячий гній. Наступні підживлення потрібно робити кожні 10 днів. Можна купити комплексні добрива або розвести курячий послід і додати золу. Перед дозріванням плодів підживлення можна припинити.

Перед дозріванням плодів підживлення можна припинити

Щоб уникнути гниття, підкладіть під зав'язь дощечку або фанерний лист

Прополка грядки з динею здійснюється тільки при необхідності. Не забувайте регулювати ріст батогів, вони не повинні потрапляти в міжряддя. Під кожну зав'язь підкладіть дощечку або фанеру, щоб уберегти плід від загнивання при торканні вологої землі.

Зверніть увагу: в кліматичних умовах середньої смуги оптимальним варіантом буде вибір скоростиглих сортів дині. Навіть якщо диня не встигне визріти до заморозків, і вам доведеться зняти її передчасно, вона дійде до стиглості будинку.

У вирощуванні дині завжди керуйтеся трьома головними правилами:

  • своєчасний захист висадженої в грунт розсади від заморозків;
  • правильне формування і прищипування стебел, видалення зайвих зав'язі;
  • своєчасна систематична підгодівля.

Таким чином, ви гарантовано отримаєте хороший урожай дині.

Відео про вирощування дині у відкритому грунті

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам виростити солодкі, соковиті дині навіть в умовах нашого короткого літа. Якщо у вас є досвід вирощування дині в грунті, поділіться з нами в коментарях, розкажіть про ваші методи, порадьте більш підходящі сорти. Удачі вам і теплого літа!

А чи можливо вирощування дині у відкритому грунті в наших, не самих теплих широтах?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама