Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці під плівкою | Сайт про сад, дачі і кімнатних рослинах.

  1. Полуниця і її вирощування в сирому місці - чи можливо це? З плівкою - так!
  2. Розведення полуниці
  3. Нижче інші записи по темі "Дача і сад - своїми руками"
  4. Підпишіться на оновлення в наших групах.

Вдарить надовго посуха - нормальної полуниці не чекай. Тільки й чуєш: з регулярним поливом просто біда! Але ж і навпаки буває - забудуть в небесній канцелярії кран закрити, і пішов по землі потоп ... Думаєте, з полуницею розпрощатися? Як би не так!

Полуниця і її вирощування в сирому місці - чи можливо це? З плівкою - так!

Дача у мене в Ленінградській області з усіма наслідками, що випливають (і затікають) наслідками: через важких глинистих ґрунтів і частих злив грядки заливає так, що ніякі дренажні канави не рятують. Особливо ахова ситуація навесні. Але від всіх цих бід я знайшла порятунок - плівку. Ягоди під нею вирощую вже більше 10 років, і ось надумала поділитися своїм досвідом.

Ділянка у мене всього 6 соток, тому для полуниці я відводжу дві великі гряди, які маю то в центрі саду, то по його кордонів.

Чому грядки «бігають»? Та тому що зрозуміла: більше трьох-чотирьох років вирощувати на одному місці полуницю можна - падає її врожайність, та й сама плівка зношується.

Грядки роблю високими. Після їх формування ретельно пухкому грунті: розбиваю великі грудки граблями, а маленькі -крошу руками.

Грядки влаштовую з невеликою опуклістю посередині, щоб вода після дощів стікала від центру до країв. Рукав чорної плівки розрізаю по бічних згинів, і тоді її стає як би вдвічі більше. Це треба враховувати заздалегідь. Наприклад, на дві грядки довжиною в 6 м можна купити всього 7 м плівки: 1 м піде на загини для торців гряд (по 25 см на кожен).

Далі проходжу лопатою уздовж стінок грядок (там, де вони сходяться з доріжками), вдавлюючи її на полштика в землю і трохи розгойдуючи. Виходять тонкі рови шириною від 1 до 2 см. Потім у безвітряну погоду розкладаю плівку на гряди і її краю все тієї ж лопатою вдавлюю в ці рови. Зазвичай спочатку я закріплюють плівку з одного торця, потім з іншого, і тільки потім вже зашпаровую боковини.

Найголовніше - потрібно добитися рівномірного натягу плівки. Якщо зробити його занадто слабким, то плівка піде бульбашками, а якщо перетягнути, то її перекосить, і вона піде складками.

Домогтися потрібного результату непросто (особливо спочатку), але потрібно постаратися, інакше потім не вийде рівно вирізати отвори. Можна, звичайно, і просто засипати краю плівки землею, але в цьому випадку навіть на важких грунтах вона буде погано триматися під вітром. А так ровик служить надійним «якорем».

Потім я роблю маркер: беру палицю, довжина якої дорівнює відстані, яку збираюся поставити між кущами полуниці. Проходжу вздовж грядок і цим інструментом відзначаю центри майбутніх лунок. До речі, полуницю я саджу в три ряди - так зручніше за нею доглядати. Можна і два зробити, але тоді по ширині грядки залишиться зайва плівка, яку треба буде відрізати або закопувати. Зайвий працю. Отвори по краях уздовж довжини грядки роблю паралельно один одному, а центральні зі зміщенням наполовину (рис.1).

Їх я роблю за допомогою «циркуля», який змайстрував чоловік (рис. 2).

2)

Це звичайна загострена з одного кінця палиця з сучком, що стирчить убік на радіус необхідного отвори, в торець якого вставлена ​​половинка леза від бритви (у нас їх залишилося багато ще з радянських часів). «Циркуль» встромляють в позначку маркера і роблю обертальний рух сучком з бритвою, вирізаючи в плівці коло. Зазвичай це робить чоловік, а я йду слідом і там, де у нього вийшли не зовсім рівні краї, ножицями зрізаю щербини на краях отворів.

Читайте також: Календар догляду за полуницею-суницею

Це зручно робити закругленими манікюрними ножицями, вони дуже гострі і різати нічого не доводиться, просто захопити плівку і ковзати по ній - одне рух, і півкола готове.

Намагалася я у свій час обходитися без «циркуля», просто чікая плівку ножем хрест-навхрест, але швидко відмовилася від цього, тому що місця розрізів розходилися потім все далі і далі. А ось якщо плівка обрізана по колу, то треба ще сильно постаратися, щоб розширити отвір!

Потім я роблю в землі ямки, зміщуючи грунт вбік під плівку, і кладу в кожну з них по пів-ложечки комплексного добрива пролонгованої дії. Виробник цього кошти гарантує його повне розчинення в землі протягом трьох років, як раз на термін роботи грядки і вистачає.

Додаткових підгодівлі вже потім і не роблю. Саджу в одну лунку по 2-3 вусики, трохи розставивши їх один від одного, і поливаю. Подальший полив в нашому кліматі майже і не потрібен: земля не пересихає під плівкою, взимку коріння не гинуть, рослинам тепло і затишно, та й боротьба з бур'янами зведена до мінімуму.

У сусідів, які полуницю вирощують по-старому, вона часто вимерзає, і вони потім просять вуса у мене. Моя ж полуниця завжди молодцем. Якщо навесні кущики починають випирати над грунтом, я заглубляю їх назад. Між іншим, одночасно видирати і ті бур'яни, які все-таки примудрилися забратися в лунки. Наприклад, кульбаба в цей час дуже легко висмикується, не зачіпаючи кущиків полуниці. Міжряддя засинаю тирсою, щоб не росла там всяка капость і було чисто і сухо.

Розведення полуниці

Щодо розведення полуниці теж турбуватися не варто. Щорічно, коли вона отплодоносивших, я обрізаю все листя - до кінця літа вони відростають, і рослини викидають вуса. У тих кущів, які дали найбільший урожай, я залишаю найміцніші вуса, а решта обрізаю.

Вуса від крайніх на грядці кісткової іноді добираються до доріжок і вкорінюються там. Якщо вони лежать на плівці, то я кулачком під ними обминають на покритті поглиблення, і вода, яка накопичується там після дощів, дає трохи відрости коріння. А іноді роблю по-іншому: просто обрізаю вуса і на тиждень ставлю їх в широку плоску ємність з водою, а потім саджу в грунт і притеняю. Спочатку, оскільки корінці знаходяться в зародковому стані, рослини трохи обм'якають, але потім набирають силу і добре йдуть в зростання.

Посилання по темі: Вирощування полуниці - посадка і догляд

У нас в серпні досить дощів, тому я без проблем їду до наступних вихідних. Але якщо вже трапляється погодна аномалія (таке буває раз в п'ять років), то дзвоню сусідам і прошу їх полити мій рассаднічек. Я завжди віддаю їм і зайву розсаду, і квіти, що розрослися, тому вони мені ніколи не відмовляють.

На зиму я на всякий пожежний вкриваю полуницю тонким шаром гілля. У нас в лісі багато молодих ялинок, я зрізаю (виключно секатором) з кожного деревця тільки по одній, найнижчій лапі, яка стосується землі, - все одно через рік-два вона сама засохне. А якщо зустрічаю повалені ялини, то ріжу лапник тільки з них. Там і лапи довші, і вони більш пухнасті. Ці гілки все одно нікому не потрібні. Тому, ніякої шкоди лісі я не наношу.

Що стосується вирощування полуниці під плівкою, то тільки на перший погляд здається, що це занадто складна і трудомістка технологія. А насправді варто лише спробувати, і ...

Тільки в перший рік на укриття грядки і висадку рослин може піти день-два. Потім вже піде все як по маслу.

До того ж все одно треба обрізати засохлу листя, і від зайвих вусів позбавлятися, і обприскувати від довгоносика, і зрізати зелень у отплодоносивших кущиків, щоб наросла нова здорова листя. Так вже краще це робити на грядках, укритих плівкою.

По крайней мере, будете позбавлені від регулярних прополок бур'янів і потопів через дощі. Так, ще одна перевага цього способу: ягоди ростуть чистими (адже вони не на землі лежать) і захищені від гнилі. Так що вирішувати кожному самому, чи варто морочитися з плівкою, а всі тонкощі і складності, з якими ви зіткнетеся, я описала.

Автор: Г.Волкова

ЗАМОВТЕ ЯКІСНІ І ДЕШЕВІ НАСІННЯ ТА ІНШІ ТОВАРИ ДЛЯ ДОМУ І ДАЧІ. ЦІНИ копійчані. ПРОВЕРЕНО! ПРОСТО ПОДИВІТЬСЯ САМІ І здивував ЯК МИ.ЕСТЬ ВІДГУКИ. ПЕРЕЙТИ >>>

ПЕРЕЙТИ >>>

Нижче інші записи по темі "Дача і сад - своїми руками"

  • Рання полуниця - як отримати урожай. Корисні поради УРОЖАЙ КЛУБНИКИ раніше ... Збираюся розширити свою ...
  • Вирощування ремонтантної полуниці в Ленінградській області - посадка і догляд : Поради по вирощуванню ремонтантної полуниці ...
  • Вирощування полуниці без хімії 100% Як вирощувати полуницю без обробок ...
  • Щоб полуниця щороку давала урожай: поради професіонала : Щоб суниці не переводіласьЧтоби ягоди ...
  • Посадка полуниці: майстер-клас і фото : Як правильно посадити полуницю -...
  • Вирощування полуниці на вузьких грядках (Іваново) : Грядки - не місце для ...
  • Вирощування полуниці в мішках в домашніх умовах - мої відгуки про спосіб Як вирощувати полуницю в мешкахВ ...

    Підпишіться на оновлення в наших групах.

    Будемо друзями!

  • Полуниця і її вирощування в сирому місці - чи можливо це?
    Думаєте, з полуницею розпрощатися?
    Полуниця і її вирощування в сирому місці - чи можливо це?
    Чому грядки «бігають»?
    Реклама

    Реклама
    Новости
    Реклама
    Реклама