Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування полуниці з насіння в домашніх умовах

  1. терміни посіву
  2. підготовка насіння
  3. підготовка ґрунту
  4. Посів в контейнер
  5. спосіб №2
  6. Пікірування розсади в окремі ємності
  7. Посів в торф'яні таблетки
  8. Чи вийде сорт?
  9. Свої насіння полуниці

Вирощування полуниці з насіння в домашніх умовах - це не складне заняття, незалежно від виду або сорту. Технологія абсолютно ідентична як для великоплідний полуниці, так і для ремонтантной. Різниця між ними лише в тому, що схожість насіння ремонтантної полуниці набагато вище, ніж у великоплідний. Крім цього, великоплідна полуниця набагато дорожче.

Якщо насіння перед посадкою замочити і провести стратифікацію, то їх схожість значно підвищиться. Висівають насіння в спеціальні контейнери, після чого молоді пагони пікірують в окремі ємності. При бажанні, можна висіяти насіння безпосередньо в торф'яні таблетки або інші ємності.

Посадка полуниці насінням на розсаду здійснюється в кілька етапів:

  • Визначення термінів посіву.
  • Підготовчі заходи (робота з насінням).
  • Підготовка ґрунту.
  • Посів насіння в посадковий ящик.
  • Пікіровка в окремі ємності.
  • Догляд за рослинами.
  • Сорт - вийде?
  • Свої насіння для посадки полуниці.

терміни посіву

Посів здійснюється в кінці лютого або на початку березня. Якщо є необхідність в більш ранній посадці насіння, то доведеться організувати підсвічування. Якщо цього не зробити, то молоді паростки загинуть від нестачі освітлення.

підготовка насіння

Насіння великоплідних видів полуниці досить повільно проростають. Якщо перед посадкою їх замочити, то цей процес можна прискорити. Для цього береться прозорий контейнер, який закривається, і забезпечуємо себе ватяними дисками або відрізками дрантя. Посівний матеріал повинен дихати і для цього, в кришці ємності слід виконати отвори. Диски або ганчір'я змочуються водою і поверх зерна розкладаються, які потім накриваються зверху таким же вологим диском або ганчір'ям. За наявності кількох сортів, то краще зробити написи, інакше запам'ятати буде важко.

Після цього, контейнер закривається кришкою і переміщається в тепле місце на дві доби. Після цього насіння встановлюються в холодильник для форсування процесу. У процесі пророщування необхідно контролювати, щоб ватні диски або ганчірки не висохли завчасно. При необхідності їх зволожують і щодня провітрюють. Через два тижні, насіння висівають або окремо в ємності, або в окрему ємність все відразу. Все залежить від рішення городника, як виростити полуницю з насіння в домашніх умовах.

Дивіться також: " Чим підгодувати полуницю ранньою весною і чим обробити »

підготовка ґрунту

Щоб здійснити посів полуниці насінням, необхідно підготувати землю. Як правило, береться проста, що не удобрена земля. Найголовніша умова - вона повинна бути розсипчастою і не твердої. Не поганий варіант, це застосування городньої і лісової землі в рівних пропорціях з додаванням піску. Щоб позбутися від різних мушок, які можуть з'явитися в будь-який момент, земля витримується в духовці протягом 15-20 хвилин. Після такого знезараження, землю залишають на два тижні, щоб в ній почали розвиватися корисні мікроорганізми. До цього моменту будуть готові і насіння.

Посів в контейнер

спосіб №1

Після витримки насіння в холодильнику їх відразу ж можна висівати в контейнер, виконавши наступні операції. Для початку, ємність наповнюється підготовленим грунтом, після чого він злегка ущільнюється і зволожується водою. Для цього можна скористатися пульверизатором. Після цього приступають до укладання насіння. Вона здійснюється за допомогою пінцета. Потрібно робити все акуратно, щоб не пошкодити пророслі зерна полуниці. Насіння акуратно і легко притискаються до вологого грунту. Засипати насіння не потрібно, оскільки вони без проблем дадуть сходи під дією освітлення.

Контейнер закривається кришкою і відправляється в тепле, добре освітлене місце. При цьому, не можна допускати, щоб на нього потрапляли прямі сонячні промені. Вони можуть висушити насіння набагато швидше, ніж вони дадуть сходи. Поки не з'являться перші «гачки», контейнер краще не відкривати. У контейнері обов'язково потрібно зробити маленькі дірочки для вентиляції.

Прозорий контейнер дозволяє візуально контролювати процес зростання. Якщо на кришці відсутні краплі від конденсату, значить зерна потребують вологи. В такому випадку, кришка відкривається і посівний матеріал зволожується. Якщо на кришці дуже багато крапель і вони великі, значить, доведеться відкрити кришку для провітрювання.

спосіб №2

Цей спосіб дозволяє зробити стратифікацію насіння і безпосередньо в контейнері, щоб не здійснювати зайвих дій. Для цього, в ящик насипається земля, причому не повністю. Більше простору необхідно для снігу, який засипається поверх грунту. Сніг рівномірним шаром розподіляється по поверхні землі і злегка трамбується. Поверх снігу розкладаються насіння. Ящик закривається і визначається в холодильник на два тижні. Сніг потихеньку буде танути і насіння самі поглибиться в грунт. Після закінчення 2-х тижнів, контейнер дістається з холодильника і переміщається в тепле, світле місце. Надалі зерна полуниці пророщують за таким же принципом, як і в першому випадку.

Пікірування розсади в окремі ємності

Розсада полуниці, вирощена з насіння в домашніх умовах, вимагає подальшої турботи. Після появи трьох реальних листочків, її необхідно пересадити в окремі стаканчики. Як правило, береться ємність, розміром 5х5 см і не менше. Як варіант, годяться пластмасові або торф'яні горщики. Помічено, що в пластиковому посуді розсада приживається набагато краще, ніж, наприклад, в пакетах з-під соку. Можна використовувати ємності з-під сметани або з-під йогурту.

Пікіровка, як називають цей процес, вимагає організації дренажу, тому, в ємностях проробляють отвори і встановлюють їх на рівний шар річкового піску, шкаралупи горіхів або дрібних камінчик. Після цього, в ємності засипається підготовлений грунт.

Земля змочується, після чого в ній робиться поглиблення за допомогою сірника, зубочистки і т.д. Молоді пагони полуниці висаджуються правильно, щоб сердечко з листочками виявилося над землею.

Оскільки насіння великоплідний полуниці проростає з працею, то і доводиться, так довго морочиться. Зерна ремонтантной полуниці (дрібної) можна висіяти відразу по окремих ємностей. Причому, висіяти можна відразу по кілька насіння. При цьому, не доведеться займатися її пересаджуванні.

При цьому, не доведеться займатися її пересаджуванні

Посів в торф'яні таблетки

Такий спосіб, як вирощування полуниці з насіння будинку в торф'яних таблетках, дозволяє відразу ж посадити насіння в окремі ємності. Для гарантованого отримання паростків, насіння пророщують більш активно перед посадкою. Після того, як насіння побудуть в холодильнику, їх витягують і поміщають в умови, відповідні температурі + 20 ° С. В таких умовах вони повинні знаходитися до тих пір, поки з зерен не з'являться молоді паростки.

Тільки таке насіння можна садити в торф'яні таблетки. Перед висадкою, торф'яні таблетки заливають водою, щоб вони набрякли, тобто ввібрали вологу. Таблетки встановлюються в ящик і в кожного з них укладається зерно, в підготовлене поглиблення. Ящик накривається плівкою, після чого його встановлюють в добре освітлене місце. В процесі зростання особлива увага приділяється вологості торф'яних таблеток: якщо необхідно, то їх зволожують. При цьому, слід звертати увагу і на надлишок вологи: він так само не бажаний.

Після появи реальних сходів, не залежно від способу вирощування, слід здійснювати наступні заходи:

  1. Після появи справжніх сходів не потрібно поспішати знімати накриття і виставляти їх на світло. Це слід робити поступово, крок за кроком, прибираючи плівку по кілька квадратних сантиметрів за день. Це потрібно для того, щоб пагони звикали до навколишнього середовища. В іншому випадку, молоді, що не зміцнілі паростки, засохнуть. Так само обережно слід поводитися з сонячними променями: спочатку на годину, потім на два, а згодом їх взагалі можна залишити на підвіконні, без побоювання, що вони не виживуть.
  2. Молоді паростки можуть витягуватися високо над грунтом. Оскільки стеблинка тоненький, то при появі першого листочка, він може зігнутися під його вагою і загинути. Тому, потрібно вчасно підсипати землю в район корінців.
  3. Через підвищеної вологості може з'явитися цвіль. Її можна прибрати за допомогою сірника, а зелень доведеться провітрити і підсушити. Добре, якщо субстрат обробити протигрибковими препаратами.
  4. При появі зелених пагонів полуниці, полив проводиться точково, за допомогою ложечки. При цьому, потрібно потрапити безпосередньо під корінь.
  5. Починаючи з квітня місяця, розсада піддається загартуванню. Вона виноситься на веранду або в теплицю. Знову ж, загартовування здійснюється поступово, починаючи з декількох хвилин і закінчуючи кількома годинами. Коли на вулиці стоїть тепла погода, то короткочасні пониження температури до + 5 ° С для розсади не страшні, а навпаки корисні.
  6. В кінці травня, початку червня, розсада полуниці, вирощена з насіння в домашніх умовах, висаджується у відкритий грунт.
  7. При появі суцвіть, їх бажано обірвати, щоб рослина добре зміцнилося і змогло закласти урожай на наступний рік.

Чи вийде сорт?

Вирощування великоплідний полуниці завжди пов'язане з ризиком отримати не той сорт, який вказаний на пакетику від насіння. Це пов'язано з тим, що суцвіття полуниці можуть постійно запилюватися іншими сортами. Це може привести до появи якогось гібриду. Після того, як виростуть повноцінні кущі, доведеться відібрати найбільш вдалі, а в наслідок, розмножити їх розподілом або за допомогою вусів.

Дивіться також: " Догляд за полуницею під час цвітіння і плодоношення »

Свої насіння полуниці

Насіння можна заготовити самостійно, якщо сильно захотіти. Для цього потрібно відібрати найбільші ягоди і залишити їх, щоб вони добре дозріли. Після цього, з них знімають верхній шар, де розташовуються зерна. М'якоть можна з'їсти. А далі справа техніки, як кажуть: насіння очищають від плівки, після чого їх промивають і підсушують. Зберігати насіння можна кілька років.

Як правило, насіння, заготовлене самостійно, проростають набагато краще, покупних.

Сорт - вийде?
Чи вийде сорт?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама