Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування розсади капусти в домашніх умовах

  1. Вибір сорти капусти і покупка насіння
  2. Підготовка насіння до посадки
  3. підготовка ґрунту
  4. Коли садити капусту на розсаду
  5. Як садити насіння
  6. Догляд за розсадою

На будь-якому присадибній ділянці знайдеться місце для вирощування капусти - однієї з найулюбленіших в нашій країні овочевої культури. Отримати хороший урожай соковитих і смачних качанів досить нескладно, оскільки цей овоч досить невибагливий в догляді і приживається в різних кліматичних умовах, і на різних грунтах. Більшість городників воліє вирощувати капусту через розсаду, оскільки цей спосіб дозволяє прискорити її дозрівання.

Для розведення розсади зовсім не обов'язково мати теплицю або парник - можна вирощувати розсаду капусти в домашніх умовах. Головне при цьому знати, як доглядати за паростками, і як створити для них оптимальні умови.

Вибір сорти капусти і покупка насіння

плануючи вирощувати капусту , Слід визначитися з сортом. В основному, всі різновиди цієї культури можна розділити на ранньостиглі, середньостиглі і пізньостиглі, всі вони мають різний вегетаційний період і свої особливості розведення. Вибирати сорт слід, виходячи з бажаного терміну отримання врожаю і цілей вирощування. Наприклад, для консервації і заготовок на зиму підходять пізні гібриди, а ранні більше годяться для вживання в свіжому вигляді і не володіють високою лежкістю.

Насіння слід купувати в спеціалізованих магазинах, які дають гарантію якості продукції. Купівля на ринку обійдеться дешевше, однак це досить ризиковано, адже недобросовісні продавці можуть продати підробку або прострочений товар. Городники рекомендують купувати відразу декілька сортів капусти від різних виробників, оскільки так більше шансів отримати хороші сходи, навіть якщо одна з партій оказажется бракованою.

Також варто звернути увагу на особливості вибраного сорту капусти, адже селекціонери вивели гібриди, стійкі до різного роду захворювань хрестоцвітних (чорної ніжки, кілі і т.д.). Вибираючи такі сорти, можна зменшити ризик загибелі розсади через ураження хворобою.

до змісту ↑

Підготовка насіння до посадки

Підготовка насіння до посадки

Щоб отримати хороші сходи, важливо попередньо підготувати насіння. В першу чергу їх потрібно розсортувати і відібрати найбільші і здорові фракції. Зробити це можна вручну або замочивши насіннєвий матеріал в солоній воді: повноцінні насіння впадуть на дно, а порожні - спливуть на поверхню.

Далі насіння слід знезаразити, замочивши їх в розчині марганцівки, щоб позбавити від інфекційних хвороб. Однак для насіннєвого матеріалу власної збірки такої процедури недостатньо і необхідна температурна обробка. Для цього потрібно помістити в гарячу (50 градусів) воду на 20 хвилин, а потім в холодну ще на 1 хвилину. Після цього залити на 12 годин розчином мікроелементів, після чого злегка промити і залишити в холодильнику на добу.

Подібні маніпуляції прискорюють проростання насіння і усувають хвороби, хоча якщо грунт буде заражена, наприклад, чорною ніжкою, то паростки все одно можуть «підхопити» захворювання. Покупної насіннєвий матеріал може не вимагати обробки, якщо на упаковці вказано, що він проходив знезараження на виробництві.

до змісту ↑

підготовка ґрунту

підготовка ґрунту

Розсаду потрібно вирощувати в легкому і родючому ґрунті з низькою кислотністю і хорошою повітро-і водопроникність. Звичайна земля для цієї мети не підходить, оскільки в ній, як правило, недостатньо поживних речовин, і вона може бути зараженою хворобами хрестоцвітних або містити в собі шкідників.

Для посіву насіння на розсаду краще використовувати спеціальну грунтову суміш (субстрат), яка складається з торфу, піску і дернової землі в рівних кількостях. Склад субстрату може бути іншим, проте рекомендується, щоб в його основі був торф.

Перед посадкою насіння грунт слід обробити паром або прогріти теплою водою. Досвідчені городники обробляють субстрат розчином марганцівки, щоб знезаразити його.

до змісту ↑

Коли садити капусту на розсаду

Коли садити капусту на розсаду

Терміни посіву насіння капусти на розсаду залежать від запланованої дати висадки паростків у відкритий грунт. Ранні сорти потрібно садити за 45 днів до перенесення у відкритий грунт: саме стільки часу зазвичай потрібно для появи сходів і дозрівання розсади. Для середньостиглих гібридів цей період становить близько 35 днів, а для пізньостиглих - 50 днів.

Посадка ранньої капусти на розсаду починається з 10 по 25 березня, а середньо- та пізньостиглої - з 10 по 15 квітня. Точні дати кожен городник визначає самостійно, орієнтуючись на погодні умови свого регіону і бажані терміни бору врожаю. При наявності опалювальних теплиць сіяти насіння можна набагато раніше - з кінця січня і початку лютого. Отримані в цьому випадку саджанці можна перенести у відкритий грунт під плівку відразу з приходом тепла і виростити дуже ранній урожай капусти.

до змісту ↑

Як садити насіння

Як садити насіння

Існує два способи посадки насіння на розсаду: з пікіровкою і без неї. Головна відмінність методів - використання різної тари, чим визначається необхідність пересадки рослин в окремі ємності (пікіровки). Кожен із способів має свої особливості:

  • Посів з пікіровкою - для вирощування розсади використовують невисокі (5-6 см) розсадні шухлядки, які заповнюють субстратом. Насіння загортають в грунт на глибину 1-1,5 см на відстані 1-2 см один від одного. Сходи потрібно пересадити в окремі горщики (торф'яні таблетки, касети, одноразові стаканчики і т.д.) через 10-12 днів після їх проростання. Пікірувати розсаду потрібно акуратно, намагаючись не пошкодити кореневу систему.
  • Посів без пікіровки - насіння садять по 2 штуки відразу в індивідуальні ємності, закладаючи в грунт на глибину 1-1,5 см. Після того, як посіви зійдуть і трохи зміцняться, з потрібно прорідити, залишаючи з двох паростків найбільш життєздатний.

Багато городників віддають перевагу другому спосіб вирощування розсади, оскільки під час пікіровки можна пошкодити кореневу систему рослин. Крім того, посів капусти в окремі ємності зменшує ризик зараження чорною ніжкою, килою та іншими хворобами хрестоцвітних.

до змісту ↑

Догляд за розсадою

Догляд за розсадою

Вирощуючи розсаду капусти в домашніх умовах, важливо створити для неї оптимальний температурний і світловий режим, щоб паростки були здоровими і не витягнулися. Відразу після посіву насіння температура в приміщенні, де вони знаходяться, повинна бути на рівні + 18-20 градусів, а коли з'являться сходи, її необхідно знизити до + 7-9 градусів.

Подальший догляд за розсадою передбачає:

  • полив;
  • провітрювання приміщення;
  • періодичну підгодівлю;
  • загартовування.

Полив паростків повинен бути помірним: не можна допускати сильного пересихання грунту або, навпаки, її заболочування. Зайва вологість ґрунту може привести до загнивання рослин і поразки їх хворобами.

Розсаду, яку вирощують з пікіровкою, слід підгодовувати три рази: в фазі двох справжніх листків, через 7-8 днів після пересадки в окремі ємності, перед загартовуванням. Якщо саджанці не потребують пікіровки, то підгодовувати їх слід тільки два рази. В якості добрива необхідно використовувати розчин мікроелементів або спеціальні комплексні засоби.

В якості добрива необхідно використовувати розчин мікроелементів або спеціальні комплексні засоби

Гартувати розсаду потрібно, щоб адаптувати її до природних погодних умов. Для цього за два тижні до висадки у відкритий грунт паростки слід щодня виносити на кілька годин на вулицю. Це підвищує холодостійкість саджанців і робить їх більш життєздатними.

Розсада вважається готової для висадки на грядки, коли на паростках з'явиться по 4-6 справжніх листків.

Виростити розсаду капусти в домашніх умовах не тільки можливо, але і не дуже складно. Дотримуючись простих правил по догляду за саджанцями, навіть новачок у вирощуванні овочів зможе добитися хорошого результату.

до змісту ↑

Відео-рада

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама