Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування суниці взимку в домашніх умовах

суниця

Г. І. Тьомкін і сам не думав, що, вирушивши вересневого дня на ринок, зробить покупку, яка покладе початок захопленню кімнатним садівництвом. Може бути, я помиляюся і мені лише здалося, що своїми авторськими свідоцтвами (а їх понад 20) по основній його спеціальності - електроживлення радіоустановок Гарольд Ісаакович пишається менше, ніж вирощеними їм на вікнах московської квартири суничними рослинами.

Ймовірно, він не збирався саме в цей день, в який ми його відвідали, висівати чергову партію насіння, але вирішив показати, як він це робить. Ягоди, зняті з рослин тижнів зо два тому, лежали, подвяліваясь, а потім підсушуючись, просто на письмовому столі. Гарольд Ісаакович взяв поліетиленовий формочки і встановив на ньому п'ять чашок Петрі. З фільтрувального паперу вирізав кола, які повністю співпадали з дном чашки. Змочив папір водою і вишелушіл на неї насіння, не змішуючи: з кожної рослини - окремо. Потім формочки вклав в поліетиленовий пакет. Тепер його можна поставити хоча б на книжкову шафу або в інше таке місце, куди не заглядає сонце. Час від часу папір треба змочувати водою.

Чи не менше тижня пройде, поки проростуть насіння. Коли ж довжина корінця і надземної частини стане 1 см (це тижні через 1,5), він пересадить рослинки в дерев'яний ящик, наповнений дернової землею , Попередньо розрівнявши і засипавши її ретельно промитим піском. При нас Тьомкін проробив і цю роботу - пересадив пророслі рослинки. Тупою голкою він взяв саджанці з чашок Петрі і уклав в борозенки, зроблені для них в піску.

Рослин суниці там досить багато, навіть занадто багато на один ящик. Вони посаджені на відстані 2-3 см одне від іншого і присипані легкої землею, змішаної з піском (піску не менше 30%).

У тісній шкілки рослини знаходяться місяці два. Потім пересаджує їх в пластикові пакети, обрізані по висоті на ¾. У низенький пакет він поміщає 1-2 рослини. Якщо два, то відразу ж перегороджує для них земляний кому, щоб потім, при пересадці, не пошкодити їм коріння. І тут суниця росте , Поки у неї ні утворюються п'ять листочків і ні відокремитися сердечко. Тоді рослини висаджуються на постійне місце в пластмасові ящики, які зазвичай використовуються для вирощування квітів на балконі.

На дні цих ящиків насипані камінчики для дренажу, а потім знову ж дернова земля , В стінці збоку зроблені отвори, щоб не застоювалася вода. До слова, поливає він лише в міру висихання землі, визначаючи час поливу на дотик. У таких ящиках (довжина 45 см) посаджено по 2-3 рослини. Вони прекрасно розвиваються, цвітуть і плодоносять.

Г. Петрова

© Чудо-город

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама