Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування зелені на підвіконні, вітаміни з домашнього городу

Вітаміни бувають не тільки в аптеці. Їх можна виростити на підвіконні.

Сезон закінчився. Повертаючись з дачі, де городні грядки були під вікнами, добре б подумати про продовження споживання свіжих зелених овочів будинку, про "домашнє" городі. Тим більше, що це не так вже й складно.

По-перше, слід звернути увагу на цибулю-порей. Мало сортів і гібридів цього цінного овоча, навіть будучи посіяним на початку березня, встигають дати повноцінний урожай за наше коротке літо. Тому-то цей вид цибулі дорощують і відбілюють в прикопа в підвалі, на веранді, лоджії. Так само роблять з пізніми сортами цвітної капусти і зберігають листову капусту.

Ріпчасту цибулю можна виганяти практично всю зиму. Зазвичай використовують мостовий спосіб посадки (т. Е. Впритул, цибулина до цибулини) в ящиках в ширину підвіконня. У цибулин обрізають верхню частину, або знімають шкірку, замочують їх у розчині марганцівки і висаджують. Економічніше використовувати вибірок (цибулини розміром з волоський горіх) многозачаткових сортів, що мають короткий період спокою, типу Арзамаський місцевий, Бессоновский місцевий, Погарский місний покращений і т. П., Вирощений з насіння.

Ріпчасту цибулю зазвичай не дає урожай вище 1: 1, т. Е. На кілограм ріпки отримують кілограм зелені. Інша справа цибулю-шалот або сімейний (не плутати з вибірки ріпчастої цибулі). Кілька років тому на наш ринок поставлялися голландські сорти Золотий гурман, Червоне сонце, а також в невеликих кількостях вітчизняні сорти: Каскад, Міжсезоння, Сибірський жовтий, Сір-7 та інші. З насіння обробляють голландський сорт Бонілла. Технологія вигонки шалот та ж, що і ріпчастої цибулі, однак вихід продукції досягає 1:14.

Особлива розмова про багаторічних луках. Для вигонки Батун, шніт-цибуля, запашний, слизун, алтайський і інші види спеціально вирощують з насіння, або використовують посадковий матеріал з ліквідованих (зазвичай п'ятирічних) плантацій, а також зайвий матеріал при розподілі і пересадці. Рослини багаторічних луків висаджують також мостовим способом, зберігають до кінця жовтня в підвалі. Якщо ж вегетирующие рослини після викопування відразу висаджені в ящики, їх можна тут же виставляти на підвіконня. Залежно від умов вигонки з 1 м? зелені цибулі батун, наприклад, отримують до 14 кг. Важливо зрозуміти: продукцію багатьох видів не купиш ні за які гроші. Догляд ж для всіх луків приблизно однаковий - підживлення і поливи.

З селерових виганяти можна і петрушку, і селеру, і любисток. Нестандартні коренеплоди петрушки, селери, кореневища любистку мостовим способом висаджують в ящики, зберігають у підвалі (на лоджії) до вигонки. Перші два тижні вигонки можна проводити в темряві при 12-16 ° С, потім ящики переносять на світло при температурі 18-20 ° С. Якщо ж в ящики, горщики перенесені куртинки вегетуючих рослин, то їх можна відразу виставляти на підвіконня. Причому, тут підійдуть всі різновиди цих цінних овочів.

При використанні продукції Мангольд (листовий буряка) залишаються невеликі коренеплоди, недорозвинені рослини. З більшим чи меншим успіхом можна їх виганяти так само, як, наприклад, кореневої селера, отримуючи при цьому ніжну зелень в самий глухий час року - жовтень-грудень, а при наявності достатньої кількості посадкового матеріалу - всю зиму.

Незаслужено рідко наші городники використовують для вигонки ревінь, а даремно. Адже це нескладно. З плантації три і більше років заготовляють (викопують) кореневища, залишаючи їх на грядках для проморожування (це можна зробити на балконі або лоджії). При необхідності кореневища висаджують в глибоку тару мостовим же способом. Зверху їх засипають ґрунтом шаром 1-2 см (вигнала на світлі) або 5 см (в темряві). Перші два тижні після відтавання кореневища витримують при температурі 8-10 ° С, потім її підвищують мінімум до 16 ° С, ящики, контейнери з ревенем вкривають чорною плівкою або тримають в темному місці. Збирання живців починають через 25-30 днів: при досягненні довжини 15-20 см їх обережно виламують і використовують в їжу. Після цього ящики проливають розчином комплексних мінеральних добрив - і так 2-3 місяці отримують вибілені черешки.

Нетрадиційний для нас овоч - спаржу виганяють і на світлі, і в темряві. Викопані і висаджені з осені в ящики кореневища спаржі пророщують два тижні при температурі 8-10 ° С, а потім переносять в тепле (бажано не більше 16 ° С, інакше пагони істончатся) приміщення. Над рослинами споруджують каркасік, вкривають посадку темною плівкою. Зрізання пагонів проводять через два тижні кожні 2-3 дні протягом двох місяців. Догляд - рясні поливи, рідкісні підгодівлі водорозчинними добривами. На світлі зелені пагони спаржі довжиною 15-18 см зрізають на висоті 3-4 см вище кореневища кожен день.

Досить екзотичний для нас овоч - цікорний салат витлуф Досить екзотичний для нас овоч - цікорний салат витлуф. У гіпермаркетах мегаполісів можна купити вибілені качанчики цього делікатесного овоча. В останні роки з'явилися на ринку його насіння: сорти Конус, Ракета. Стало модно його вирощувати. А отримати їстівну продукцію - вибілені качанчики - може не кожен.

Отже, розсортовані за розміром коренеплоди вітлуф в міру необхідності дістають з підвалу, очищають від відмерлих черешків, підрівнюють (обрізаючи знизу) за розміром і висаджують щільно один до одного в ящики, або по 3-5 штук - в горщики з дренажем (не повинно бути пустот між коренеплодами). Зверху коренеплоди засипають вологим піском, або вкривають кришкою, одним глечиком, щоб зберігалася темрява, але був приплив повітря. Тару з коренеплодами виставляють в теплому місці (кухня, ванна кімната і т. П.). Через 3-4 тижні з верхівкою коренеплоду (інакше розсиплються) зрізають вибілені качанчики і використовують в їжу в якості делікатесної салатної зелені; коренеплоди викидають і виставляють в тепло нову партію їх з підвалу. Без освітлення (т. Е. На світлі) вигонку зелені вітлуф проводять до виснаження коренеплодів, зрізуючи її багаторазово. Для видалення гіркоти зелень витримують в підсоленій воді.

На відміну від рослин на дорощуванні, вигоночних культур, горшкових культур необхідно достатньо світла. А в жовтні-лютому таких умов можна досягти тільки досвітки. У квартирі на підвіконні це найзручніше зробити лампами ЛД-40, ЛБ-40 і т. П., Розташовуючи їх не ближче 10 см від рослин, інакше вони будуть перегріватися. Можна рослини від ламп відокремити склом або прозорим пластиком, або використовувати готові світильники. Час досвічування в жовтні-лютому - близько 6-8 годин. Для цих цілей можна пожертвувати цілим вікном, наприклад, кухонним, розташовуючи рослини в кілька ярусів.

Саме час подумати про посадковому матеріалі: з городу необхідно пересадити в ящики або горщики рослини м'яти, котовника, меліси, естрагону (тархуну), кмину, чебрецю звичайного (чебрецю), шавлії, змееголовника, чабера, базиліка, майорану, иссопа, лаванди, монарди , розмарину, лофанта, рути та інших пряно-смакових культур. Якщо ви раптом не маєте їх на городі, зараз в гіпермаркетах можна купити готові вегетирующие рослини багатьох зеленних і пряно-смакових культур і використовувати їх в домашньому городі. А якщо у вас є діти, то просто необхідно їх залучати до цього процесу, щоб вони з дитинства вчилися справі і звикали вживати пряні і вітамінні трави в їжу. Дуже повчальним був би міні-город в школах і дошкільних установах.

Чого гріха таїти, адже і ми, дорослі, в масі своїй не те що не вживаємо, а навіть не знаємо про існування багатьох цінних рослин, тим самим обкрадаючи себе. Я це знаю з власного досвіду: мені доводилося близьких "привчати" вживати кінзу, наприклад, підмішуючи її в салати. І ті, хто раніше за версту обходив грядку з цією дивовижною травою, тепер навіть не розуміють, як же вони раніше без неї обходилися.

Я, наприклад, не розумію, як приготувати печеню, особливо з баранини, без м'яти. А як вона "прикрашає" смак свіжих салатів, а які чаї можна самому "скласти"! А візьмемо той же майоран. Це і заправка для салатів, супів, грибних страв, страв зі свинини, і ліки для шлунка. Котовник хороший для купажування чаю. А меліса, наприклад, неодмінний компонент страв з риби, сиру (використовувати в сирому вигляді без значної термічної обробки).

Базилік (реган) - одне з найулюбленіших рослин у світі. А ось у нас до нього тільки звикають. На городі він не у всіх вдається - не встигає дати продукцію. Ось тут-то і виручить підвіконня. І ви будете мати чудові на смак салати, соуси ...

Тему можна продовжувати нескінченно. Дерзайте!

На підвіконні при досвічування з жовтня по лютий за 2-4 тижні можна отримати зелену продукцію гірчиці салатної, индау, крес-салату, китайської капусти ... посівом насіння. Догляд за вигоночние і рослинами культурами простий: поливи відстояною теплою водою під корінь, підгодівлі водорозчинними мінеральними добривами, поживними розчинами для кімнатних рослин.

Успіхів вам і доброго врожаю всяких "смакоти"!

Володимир Алексєєв, генеральний директор ТОВ "Пошук-Петербург", кандидат сільськогосподарських наук

4006

Залежно від умов вигонки з 1 м?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама