Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вісник садівника - СУНИЦЯ САДОВАЯ: агротехніка, огляд сортів

  1. Весняна обробка суниці
  2. Підживлення і полив суниці, профілактика захворювань
  3. Вибір сортів суниці
  4. Повернутися до ПЛОДОВИЙ САД

Суниця була, є і буде найпопулярнішою ягідної культурою. Про нові сорти суниці і секрети агротехніки розповідає доктор сільськогосподарських наук НІНА Стольнікова (ГНУ НДІ садівництва Сибіру ім. М. А. Лісавенко, м Барнаул).

ії

Весняна обробка суниці

Для тих, у кого суниця вже посаджена, весняні роботи на суничної галявині починаються з перевірки - який видалася для неї зимівля.

Сподіваюся, ви не дали снігу достроково стаять, а затримали його, щоб уберегти рослини від пошкоджень. Якщо немає, то в наступному березні рекомендую замульчувати поверхню снігу заготовленими з осені бадиллям, листям, соломою або тирсою шаром 2-5 см. Таке укриття не тільки сповільнить танення снігу, а й поповнить запас талої води, яка має великий фізіологічною активністю, прискорює мікробіологічні процеси в грунті, яка поліпшує надходження поживних речовин в рослини.

Хочете отримати ягоди раніше? Закрийте посадки поліетиленовою плівкою, як тільки стануть видні ряди суниці. Дуги ставте з осені. Якщо не поставили, то застосуєте бескаркасное укриття, т. Е. Прямо по рослинах. Тоді краще використовувати перфоровану плівку або нетканий матеріал (спанбонд, лутрасил), закріпивши їх краю рейками, цеглою.

Якщо ви живете в малосніжна районі і вам на зиму доводиться вкривати посадки тирсою або соломою, навесні, як тільки сніг зійде і відтане верхній шар грунту, зніміть укриття, щоб рослини не подопрелі. Для зимової захисту стали застосовувати і укривной нетканий матеріал. Можна, але тільки беріть більш тонкий, тому що під самим товстим (60 г / п. М) рослини можуть випріває.

Підживлення і полив суниці, профілактика захворювань

Якщо суниця погано перезимувала або весна холодна, затяжна, то мікроорганізми в грунті малоактивні. Запаси засвоюється азоту мізерно малі, рослини відчувають азотне голодування, що видно по листю. Вони стають світло-зеленими. Необхідна підживлення сечовиною або аміачною селітрою (15-20 г / м2). Хороший ефект дають рідкі коров'як або пташиний послід. Коров'як розбавляють водою в 3-4 рази, пташиний послід в 11-12 разів. Добрива вносять в борозенки глибиною 8-10 см з розрахунку відро на 2 погонних метра. Після вбирання розчину борозенки засипають ґрунтом.

Останнім часом розроблені препарати стимулюючої дії. Наприклад, біогумус збільшує в 1,3-3,0 рази чисельність всіх груп мікроорганізмів у грунті. Поліпшується забезпеченість грунту нітратних азотом, рухомим фосфором і обмінним калієм, підвищується вміст майже всіх елементів живлення.

Якщо суниця погано перезимувала, швидко відновитися їй допоможе полив.

Не поспішайте видаляти торішнє листя, які не тільки захищають грунт від висушення, а й захищають рослини від передчасного прогріву і заморозків. Відмерлі листя видаляють, коли починають відростати нові. Але і запізнюватися з цим не можна, щоб суниця не відстала в рості.

На серпневих посадках часто спостерігається випирання, кущі або лежать на грунті, як ніби їх висмикнули, або утримуються в ній лише кінчиками коренів. Оголені коріння обережно вдавлюють в грунт, залишаючи на поверхні сердечко. Іноді, навпаки, розсада затягується всередину, тоді сердечко потрібно звільнити від ґрунту.

Щоб позбутися від хвороб, носії яких благополучно перезимували, дуже корисно влаштувати суниці гарячий душ з лійки при температурі води 60-65 ° С, а для профілактики майбутніх хвороб обприскати або полити рожевим розчином марганцево-кислого калію.

Після очищення від листя, підгодівлі і розпушування можна замульчувати міжряддя щільним картоном, чорною плівкою або лутрасилом, хвоєю, тирсою. Мульча пригнічує ріст бур'янів, покращує температурний, водний, харчової режими грунту, оберігає її від руйнівної дії дощу і захищає ягоди від забруднення.

Вибір сортів суниці

Тепер кілька порад тим, хто зібрався розводити суницю. Почати треба з вибору сортів, які, за словами І. В. Мічуріна, і вирішують «успіх справи». Часто любителі запитують: «Який сорт самий-самий, адже їх безліч? І який ви садите у себе вдома? »Селекціонеру особливо важко, тому що серед них є і його« діти », а кожна дитина для нього« най-най ». Треба пам'ятати, що ідеальних сортів немає, у будь-якого є і переваги, і недоліки. Як вважає селекціонер з Брянська С. Д. Айтжанова, модель ідеального сорту повинна включати в себе 56 ознак. Поєднання їх в одному генотипі - завдання майбутнього, але дослідження в цьому напрямку ведуться постійно.

Оскільки суниця - делікатесний продукт, для неї головне - смак і зовнішній вигляд. У різних країнах споживачі оцінюють її гідності по-різному. Наприклад, у Фінляндії ягоди прийнято запасати про запас, а тому вони повинні бути придатними до заморожування. У Німеччині, де суниця часто використовується як прикраса тортів і випічки, ягоди повинні бути гарного кольору, ароматними і щільними.

В аматорському садівництві цінуються не обов'язково врожайні, зате незвичайні сорти. Наприклад, зарубіжний сорт 'Гигантелла Максим' з великими, до 9 см в діаметрі і понад 70 г вагою ягоди. Більшості ж садівників потрібен високий урожай, а не окремі великі ягоди, хоча вони і радують. Захоплюватися великою кількістю сортів не потрібно, достатньо п'яти різного терміну дозрівання. Період збору ягід при наявності на ділянці ранніх, середніх і пізніх сортів розтягується на місяць. Цей термін можна продовжити ще на місяць-півтора, вирощуючи ремонтантні сорти.

Щоб уникнути помилок при виборі, садівники повинні знати основні ознаки сортів суниці і їх вимоги до природних умов. Для кожного регіону обробітку існує районований сортимент. Селекціонери і сортоведи, перш ніж дати висновок щодо сорту, не менше трьох років вивчають його. Неперевірені сорти ми не розмножуємо.

Сорт, що добре зарекомендував себе в одному місці, не завжди буде настільки ж хороший в іншому. Наприклад, 'Зенга Зенгана' на Донецькій дослідній станції давав урожай в 10 і більше т / га, а на Алтаї - не більше 2. Не варто вирощувати всього 1-2 улюблених вам сорту. Адже погода непередбачувана: в один рік більш врожайними будуть одні сорти, на наступний - інші.

Є сорти екологічно пластичні. 'Фестивальна', виведена Ю. К. Катинській в 1950 р, півстоліття вирощувалася у всіх регіонах і була еталоном урожайності, крупноплідність і зимостійкості. Але в останні роки стала сильно дивуватися гнилями, борошнистою росою, а в результаті тривалого вегетативного розмноження накопичила велику кількість рецесивних мутацій і патогенів. Нами був проведений клонових відбір, і ми вирощуємо цей сорт в невеликих обсягах і сьогодні.

Крім якості ягід, продуктивності і термінів дозрівання треба враховувати й інші показники: посухостійкість, зимостійкість, стійкість до шкідників і хвороб.

Зимостійкість - найважливіший для нас (особливо в північних і східних областях європейської частини, на Уралі, в Сибіру) показник сорту. Найнадійнішими крім наших сортів вважаю: 'Альфу', 'Амулет', 'Кокінскую Пізню', 'Лорд', 'Марію', 'мускатний Бірюлёвскую', 'Павловчанку', 'Рубіновий Кулон', 'Слоненя', 'Фею'.

У період цвітіння нерідкі заморозки, у нас - так майже щороку. Стійкі до них сорти землянично-полуничного походження ( 'Цукати Мускатний', 'Пенелопа', 'Мускатна Бірюлёвская') і пізні ( 'Трубадур', 'Маківка', 'Холідей', 'Барабинская').

Впливає на врожайність і кількість опадів, так як при їх надлишок або нестачу закладається менше генеративних бруньок. Далі в цьому ряду вишикувалися такі чинники: мінімальна температура повітря восени до випадання снігу, пошкодження малиново-суничним довгоносиком, ураження листя білої плямистості і борошнистою росою.

Звичайно ж, любителів в першу чергу цікавить смак ягід, кількість в них цукрів і кислот, які залежать від умов зростання. Більше цукрів в ягодах накопичується при жаркій погоді і хорошій освітленості. У дощові роки через опади та меншої суми активних температур ягоди кислі. Гарним смаком відрізняються знову ж наші сорти, а також 'Даренка', 'Фестивальна', 'Ромашка', 'Юнія Смайдс', 'Атлас', 'Александріна', 'Джерело', 'Сюрприз Олімпіаді', 'Фея', 'Бряніч ',' Гренада '.

Є у нас така народна забава - «ганятися» за якимось сортом, не замислюючись, коштує він того чи ні. Років 20 тому в моді була "Марійка '(' Московська Ювілейна '), потім' Лорд '. Так, сорти справді вартісні. А ось останнім часом стали популярні ремонтантні сорти: 'Королева Єлизавета', 'Єлизавета 2', 'Камароса', 'Остара', 'Сельва', 'Діамант'. Найчастіше вони недостатньо зимостійкі. Після того як ми провели випробування, можу порекомендувати вам зимостійкий, урожайний, з дуже смачними ягодами ремонтантний брянський сорт 'Осіння Забава'.

Селекційна робота і сортовипробування по суниці на Алтаї проводяться з дня утворення в 1933 р опорного пункту з садівництва (зараз НДІ садівництва). Вченими доведено, що в ідеальних умовах з гектара можна зібрати до 112 т ягід суниці, а в Росії - не більше 40. В реальності у нас лише окремі господарства отримували по 9-15 т / га, а в середньому і того менше - до 4 . у Західній Європі - вже до 30 т / га, в Каліфорнії - 50-70. На великій території Росії з різноманітними кліматичними умовами виникло крім нашого кілька центрів селекції і сортовивчення суниці. На північному заході, на Павлівській дослідної станції, зібрана найбільша, близько тисячі сортів, колекція. Їх відомі сорти: 'Фестивальна', 'Сударушка', 'Царскосельская', 'Відмінниця', 'Знахідка'. У Центрі Росії селекцією суниці займаються в ВСТІСП (Москва - Бірюльово), в Брянську, в Мічурінськ, на Уралі - Оренбурзька і особливо Свердловська станції, де за останні роки створені сорти: 'Орлец', 'Даренка', 'Акварель', 'Віола '. З 1996 р в украй суворому кліматі Якутії теж розгорнуті такі роботи. У селекції використовується місцева популяція суниці східної (Fragaria orientalis). Першими сортами стали - 'Богдолена' і 'Покровська'. На Новосибірської дослідної станції садівництва з'явилися 'Танюша', 'Розана', "Балерина". В Інституті цитології і генетики (Новосибірськ) почали займатися селекцією ремонтантної суниці.

І наостанок хочу представити вам створені в останні роки в нашому інституті прекрасні, зимостійкі, урожайні, великоплідні сорти суниці: середнього терміну дозрівання - 'Забелінская', 'Першокласниця', 'Сонячна Полянка' і среднепозднего - 'Анастасія', 'Барабинская'.

'Забелінская'. Кущ потужний, напівкулястий. Ягоди масою 8,9-22,4 м Перші майже циліндричної форми, без шийки, червоні, рівномірно забарвлені. Урожайність 1,1-1.3 кг з п. М. Сорт стійкий до борошнистої роси, бурої плямистості листя. C умма цукрів - 6,6%, вітамін С - 45,2 мг / 100 г ягід.

мммммммммммммммммммм

'Першокласниця'. Кущ низькорослий. Ягоди масою 10,1-38,1 г. Перші - бочонковідниє форми, наступні - тупоконическая, без шийки, асиметричні, слаборебристі, яскраво-червоні з блиском. Смак солодко-кислий. Урожайність 1,1-1,5 кг з п. М, період плодоношення розтягнутий. Сорт стійкий до борошнистої роси і білої плямистості листя. Сума цукрів - 6,6%, вітамін С - 41,8 мг / 100 г ягід.

іііііііііііііііііііі

'Сонячна Полянка'. Кущ високий. Ягоди масою 7,7-43,1 м Перші майже прямокутної форми, наступні - подовжено-конічні, без шийки. Забарвлення - яскраво-червона, з блиском, поверхня злегка горбиста. Урожайність 1,1-1.4 кг з п. М. Сорт стійкий до борошнистої роси і суничного кліща. Сума цукрів - 6,9%, вітамін С - 44,6 мг / 100 г ягід.

мммммммммммммммммммммммм

'Анастасія'. Кущ високий, прямостоячий, утворює багато вусів. Маса ягід 7,1-27,2 г, вони вирівняні до кінця зборів, тупоконическая, без шийки, червоні, блискучі, злегка горбисті. М'якоть соковита, кисло-солодкого смаку, з ароматом. Урожайність 0,9-1,0 кг з п. М. Сорт стійкий до борошнистої роси і суничного кліща. Сума цукрів - 6,8%, вітамін С - 42,9 мг / 100 г ягід.

ііііііііііііііііііііііііі

'Барабинская'. Кущ середньорослий. Маса ягід 8,7-31,2 м Перші - правильні тупоконическая, без шийки, наступні - правильної конічної форми, темно-червоні. М'якоть щільна, соковита. Урожайність 1,1-1,3 кг з п. М. Сорт відзначається дружнім дозріванням ягід: 90% врожаю збирається за 3 збору. Стійкий до сірої гнилі, борошнистої роси. Сума цукрів - 7,4%, вітамін С - 47,9 мг / 100 г ягід.

іііііііііііііііііііііііі

Ніна Стольнікова, доктор с.-г. наук, ГНУ НДІ садівництва Сибіру ім. М. А. Лісавенко, Барнаул. Фото автора.

Повернутися до ПЛОДОВИЙ САД

ьььььььььььььььььььььььььь

Хочете отримати ягоди раніше?
Часто любителі запитують: «Який сорт самий-самий, адже їх безліч?
І який ви садите у себе вдома?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама