Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Запашний горошок: посадка і догляд

  1. Переваги вирощування запашного горошку
  2. Умови для зростання запашного горошку
  3. Корисні поради по вирощуванню запашного горошку
  4. Коли садити запашний горошок
  5. Підготовка насіння запашного горошку
  6. Посадка запашного горошку
  7. Догляд за запашним горошком
  8. Запашний горошок - фото

Перетворити садову ділянку в справжній райський куточок нескладно за допомогою ніжних суцвіть запашного горошку. Дане витка квітуча рослина прикрасить будь-яку територію, обплітаючи невагомим килимом різні опори і поширюючи в повітрі приємний тонкий аромат. Як видно з назви, ця рослина має суцвіттями з приємним ніжним запахом. Крім того, завдяки широкій палітрі кольорів нескладно вибрати собі відтінок пелюсток до душі.

Переваги вирощування запашного горошку

Плетуться на різних опорах запашний горошок з ніжними кольорами має низку незаперечних переваг, завдяки яким він набув широкої популярності серед сучасних дачників і набув поширення у дворах приватних будинків і на садових ділянках. Запашний горошок досить невибагливий і підійде також для вертикального озеленення балкона або лоджії - при достатньому поливі його нескладно виростити в ящиках із землею.

Серед переваг запашного горошку можна згадати наступне:

  • високі декоративні властивості - за допомогою даного кучерявого рослини нескладно створити квітучу ширму на ділянці, прикрасити непоказну стіну будинку чи сараю, садову перголу, альтанку або паркан;
  • невибагливість цієї рослини - воно цілком може переносити осінні та весняні заморозки (до -5 ° C);
  • здатність формувати своїм плетінням на опорах поблизу комфортну розсіяну тінь;
  • низькорослі сорти запашного горошку можна висаджувати на клумби без жодних опор;
  • більш високу швидкість росту в порівнянні з повільно зростаючими кучерявими ліанами-багатолітниками;
  • тривалий період цвітіння в порівнянні з багатьма іншими кучерявими однорічними рослинами (не менше трьох місяців);
  • запашний горошок можна вирощувати не тільки на відкритому грунті, він прекрасно росте на балконах - для цього оптимально підійде південно-східна сторона будівель;
  • ця рослина зберігає свіжість в зрізаному вигляді протягом досить тривалого часу, букети з ніжних квіток запашного горошку виходять просто приголомшливі.

Умови для зростання запашного горошку

Дану культуру можна виростити в різних кліматичних зонах. Запашний горошок прекрасно себе почуває на відкритих і тихих місцях (сонячних або трохи притінених), в зволоженою і дренированной воздухопроницаемой грунті. Ця рослина не дуже добре переносить виростання на важких глинистих ґрунтах, постійне перезволоження або близьке залягання ґрунтових вод, внаслідок значних перепадів температур може скидати пелюстки або гинути.

Перед посадкою запашного горошку потрібно попередньо підготувати грунт, створивши сприятливі умови для нормального розвитку кореневої системи. Для цього слід додати під перекопування на глибину 15-30 см компост, а також фосфорні та калійні добрива в звичайних нормах. Слід врахувати, що для даної культури не рекомендується вносити азотні добрива, а також свіжий гній. Для зростання запашного горошку оптимально підійде досить родючий грунт з нейтральною кислотністю. У разі підвищеної кислотності грунту перед висадкою даної рослини рекомендується завчасно застосувати вапнування за допомогою додавання гашеного вапна.

Корисні поради по вирощуванню запашного горошку

Деякі садівники стверджують, що вирощування запашного горошку здійснити не так-то просто - мовляв, рослина досить капризно. Насправді, розібратися, як вирощувати запашний горошок, не дуже складно.

Для створення оптимальних умов для проростання даної рослини слід враховувати кілька особливостей:

  • вирощування запашного горошку за допомогою розсади - процес більш трудомісткий в порівнянні з висаджуванням насіння у відкритий грунт. До того ж, варто враховувати, що розсада відрізняється меншою морозостійкістю і більш примхлива. Досить глибоко йде в грунт розгалужена коренева система цієї рослини не завжди добре переносить пересадку, до того ж його тонкі довгі стебла легко ламаються. Таким чином, розсаду запашного горошку необхідно пересаджувати разом із земляною горщиком;
  • ця рослина володіє насінням з вельми щільною оболонкою, внаслідок чого проростання їх часто утруднено і відбувається нерівномірно по часу. Садівники застосовують деякі хитрощі, що дозволяють прискорити цей процес (попереднє замочування, надрізання або протирання наждачним папером);
  • висаджені рослини швидко витягуються і можуть ламатися, тому рекомендується якомога раніше встановити опори для плетіння (оптимально - сітки) і підв'язувати до них рослини в міру необхідності;
  • для запашного горошку характерно розвиток заглиблюється в грунт кореневої системи, активно поглинає вологу. Внаслідок цього для нормального розвитку рослин потрібно організувати регулярний рясний полив.

Коли садити запашний горошок

Щоб підібрати підходяще для посадки даної рослини умови, попередньо з'ясуйте, наскільки добре даний конкретний сорт переносить холоду, як садити запашний горошок, які умови є оптимальними для його вирощування. Не варто відтягувати момент висадки, так як вегетаційний період у даної рослини досить тривалий. Від моменту проростання насіння до початку цвітіння запашного горошку буде потрібно близько двох-трьох місяців. Чим раніше це станеться, тим швидше рослина порадує вас своїм цвітінням.

Терміни посадки і догляд за запашним горошком необхідно співвідносити з наявний кліматичними умовами. У місцевості з м'яким субтропічним кліматом допускається висаджувати ця рослина в грунт в листопаді, при помірному - на початку весни (це варто робити, тільки якщо грунт не промерзає). При такому вирощуванні запашного горошку з насіння до середини весни слід очікувати цвітіння рослини.

При суворих зимах висадку запашного горошку також можна зробити в лютому, але не безпосередньо у відкритий грунт, а в закритому приміщенні. Таким чином можна завчасно підготувати розсаду до початку садово-городнього сезону - до висадки після танення снігу на постійне місце зростання. В умовах помірного клімату замочувати насіння рекомендується в квітні-початку травня. При цьому, в залежності від поточних погодних умов, можна висаджувати запашний горошок у відкритий грунт з початку квітня до початку літа.

Підготовка насіння запашного горошку

Щоб прискорити проростання насіння даної рослини, досвідчені садівники застосовують деякі хитрощі. Деякі умільці злегка протирають насіння між шарами наждачного паперу, або акуратно злегка надрізають їх поверхню за допомогою манікюрних ножиць або невеликого ножа. Для створення оптимальних умов насіння запашного горошку буро-коричневого або сірувато-бурого кольору замочують на кілька годин. Слід враховувати, що світло-кремові насіння необхідно висаджувати сухими, так як при замочуванні вони часто гинуть.

Для пророщування помістіть різні сорти насіння в окремі ємності і залийте теплою або гарячою водою (до 60 ° C). Через деякий час (протягом доби) слід злити воду і накрити насіння вологою тканиною, періодично підливаючи трохи води. Можна також помістити їх в зволожений пісок або тирсу. При температурі 18-23 ° C сходи з'являються приблизно через 6-10 днів. Після проростання насіння слід відразу ж висіяти.

Посадка запашного горошку

Як згадувалося вище, ця рослина можна виростити двома способами:

  • з насіння, що висаджуються безпосередньо у відкритий грунт;
  • з розсади.

У кожного з цих методів вирощування даної культури є свої переваги і прихильники. Слід враховувати, що в помірному кліматі при висадці насіння безпосередньо у відкритий грунт цвітіння запашного горошку почнеться не раніше кінця липня. Після танення снігу і при достатньому прогріванні грунту насіння запашного горошку висівають у відкритий грунт по кілька штук (2-3 насіння). Для цього потрібно зробити лунки глибиною 2-3 см, розташовані на невеликій відстані (10-20 см).

Для вирощування розсади запашного горошку слід підготувати грунтову суміш з дернової землі з додаванням перегною, торфу і піску. Як горщиків для розсади можна використовувати досить глибокі вузькі ємності (наприклад, одноразові пластикові стаканчики 200 мл). Насіння необхідно висадити в лунки глибиною близько 2 см і полити. З'явилися сходи слід витримувати в прохолодному і світлому місці при температурі близько 15 ° C, не забуваючи про рясний полив, протягом двох тижнів - такі умови оптимальні для розвитку кореневої системи рослини і освіти бульб, які фіксують з грунту азот. Якщо дозволяють погодні умови, розсаду зручно розмістити на заскленому балконі. Крім того, її можна розставити на підвіконні в прохолодному приміщенні (при цьому хоча б вночі буде потрібно забезпечити приплив холодного повітря). Для стимуляції росту рослин рекомендується провести послідовно пару раз підгодівлю розсади. Через кілька тижнів коріння запашного горошку щільно обплетуть в стаканчиках земляний кому. Після формування двох перших листя прищипують точку росту (видаляють верхівку), потім те ж саме потрібно зробити з бічними пагонами і внести підгодівлю. Таким чином, горошок почне кущитися, нарощуючи кореневу масу.

Для висадки на постійне місце зростання у відкритий грунт необхідно максимально акуратно витягнути з горщика земляний кому з розсадою, щоб не зруйнувати при цьому кореневу систему саджанця. Зручно це робити, попередньо розрізавши і знявши пластиковий стаканчик.

Догляд за запашним горошком

Протягом перших двох-трьох днів перебування у відкритому грунті саджанці бажано притенить. Як правило, спочатку висаджені рослини завмирають на кілька днів, а потім йдуть в зростання. Протягом тижня запашний горошок може відростити нові, вже значно потужніші в порівнянні з розвиненими раніше бічними пагонами.

Після висадки у відкритий грунт ця рослина потребує звичайному догляді у вигляді періодичної прополки, розпушування і не дуже частого, але рясного поливу. Крім того, буде потрібно забезпечити опори для розвиваються витких рослин - для цих цілей підійде сітка або протягнутий шпагат. У міру зростання пагони запашного горошку необхідно орієнтувати в потрібному напрямку, і в такому положенні підв'язувати. Щоб стимулювати розвиток придаткових відростків кореневої системи, потрібно підгортати рослина і вносити підживлення. Для цього живильний субстрат необхідно підсипати до прикореневої системі молодих пагонів.

Для цього живильний субстрат необхідно підсипати до прикореневої системі молодих пагонів

Є ще важливий нюанс, який слід враховувати при вирощуванні запашного горошку. Щоб продовжити цвітіння рослин, необхідно обрізати з'являється зав'язь стручків (відцвілі квітконоси), так як в противному випадку воно може припинитися протягом місяця. Для отримання насіння досить залишити на кожній рослині кілька стручків.

Внаслідок надмірної зволоженості грунту і повітря ця рослина можуть вразити різні захворювання - наприклад, борошниста роса, а також коренева гниль. Крім того, можлива поява шкідників у вигляді равликів і слимаків.

При наявності ретельного догляду з дотриманням вищевказаних рекомендацій по вирощуванню запашного горошку ця рослина здатна порадувати садівників своїм цвітінням протягом усього теплого сезону - аж до початку осінніх заморозків.

Запашний горошок - фото

Запашний горошок - фото

Вирощування запашного горошку - відео

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама