Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Жимолость, посадка і догляд

  1. особливості рослини
  2. сорти жимолості
  3. їстівна жимолость
  4. вирощування жимолості
  5. насіннєвий спосіб
  6. вегетативний спосіб
  7. посадка жимолості
  8. Догляд за жимолості
  9. Шкідники і хвороби жимолості
  10. Жимолость: фото

Вирощувати і культивувати садову жимолость стали зовсім недавно, але ця культура відразу ж полюбилася дачникам. Існує безліч видів жимолості, але всі їх можна умовно розділити на дві великі категорії: їстівна і декоративна. У цій статті ми обговоримо кращі сорти жимолості, розповімо, як її вирощувати, щоб завжди отримувати багатий урожай і гарний сад.

особливості рослини

Незважаючи на велику популярність жимолості, її саджанці часом досить непросто знайти в продажу. Ця рослина примітно тим, що його ягоди достигають на пару тижнів раніше, ніж садова суниця і при цьому володіють унікальним хімічним складом. Дослідження довели, що жимолость допомагає боротися з недокрів'ям, цингу, лікує розлад шлунка. Її сік, багатий залізом і вітамінами, зміцнює стінки кровоносних судин, попереджаючи захворювання серцевої системи і атеросклерозу. Це один з найпотужніших природних антиоксидантів, тому жимолость буде особливо корисна людям, що живуть в забруднених умовах, а це практично всі городяни.

Багато сортів володіють високими декоративними якостями, тому вирощування жимолості може доставляти не тільки гастрономічне, а й естетичне задоволення.

Цікаво: Один з найкрасивіших сортів - жимолость каприфоль. У давнину їх асоціювали з любов'ю і вірністю. У стародавній легенді про Абеляра і Елоїзи згадується, що їх кам'яні надгробки увіла жимолость, назавжди скріпивши їх у вічному союзі. У більш відомому творі про Трістана та Ізольду останню не раз порівнюють з ніжним квіткою жимолості.

У більш відомому творі про Трістана та Ізольду останню не раз порівнюють з ніжним квіткою жимолості

Жимолость може досягати 5 м у висоту, тому її нерідко використовують для формування живоплоту. Жимолость каприфоль в цьому плані оптимальний варіант не тільки через красивого цвітіння. Вона дуже швидко розвивається, невибаглива, дає густе листя гарної форми. Якщо ви хочете створити плодоносить живопліт, вам потрібні саджанці жимолості високорастущей, однак не всі високорастущіе чагарники способи давати їстівні плоди. Існують виключно декоративні сорти, тому необхідно уточнити цей момент у продавця.

Корисна порада: Навіть досвідчений продавець-приватник часом не може відрізнити один сорт жимолості від іншого, тому найкраще купувати посадковий матеріал в розплідниках або у людей, які продають жимолость зі свого городу.

Поради щодо вибору саджанців:

  1. Купуйте тільки ті кущі, яким виповнилося 2-3 роки, тоді вже через пару років ви зможете отримати перший урожай.
  2. Уважно огляньте гілки куща - вони не повинні бути занадто сухими або гнучкими.
  3. Якщо кора куща лущиться, нічого страшного - це особливість рослини.
  4. Коренева система повинна бути добре розвинена (чим потужніший коріння, тим краще).
  5. На гілках повинні бути присутніми нирки.
  6. Купуйте не менше трьох сортів саджанців, щоб в майбутньому розмножувати жимолость самостійно.

сорти жимолості

Ще якихось там 20 років тому ніхто майже не чув про садової жимолості, а сьогодні вже можна вибирати з величезної кількості самих різних сортів. Їстівна жимолость дає багаті врожаї корисних і смачних ягід, з яких можна робити компоти, додавати в випічку або просто заморожувати на зиму. Декоративна жимолость стане прикрасою будь-якого саду. Вона не займає багато місця і невимоглива в догляді.

Популярні сорти:

  1. Віліга - названий на честь однойменної річки. Оскільки сорт був виведений на півночі, він відрізняється високою морозостійкістю і здатний витримувати похолодання до-50С. Виростає до 2 м у висоту, невибагливий, слабо обсипається, в ягодах багато вітаміну С, А, нікотинової кислоти. Плоди довгасті близько 3 см з яскраво вираженим терпким смаком. З одного куща можна щорічно знімати до 2,5 кг ягід.
  2. Гжелка - найпізніший за созреваемості сорт, що відрізняється несприйнятністю до заморозків під час цвітіння. На вільній ділянці кущ може вирости до 2 м у висоту, але якщо посадки згустити, Гжелка вийде низькорослої, що жодним чином не вплине на врожайність. Цей сорт можна використовувати і для декоративних цілей, оскільки у нього дуже гарна темно-зелене листя. З одного куща можна зібрати до 2,5 кг ягід.
  3. Жимолость каприфоль - декоративний сорт висотою до 5 м з супротивними шірокоелліптіческіе листям темно-зеленого кольору. Відрізняється дуже красивим цвітінням і приємним ароматом. Цвітіння починається в перших числах червня і триває до 25 днів. На зміну квіткам приходять помаранчеві ягодообразние плоди, які ефектно виділяються на тлі листя.
  4. Попелюшка - один з найбільш плодоносних і скоростиглих сортів їстівної жимолості. Починає давати врожай вже на другий рік після посадки. Виростає до 70 см у висоту, любить сусідство з сортами Амфора і Велетень. Плоди Попелюшки середніх розмірів з легким кислуватим присмаком і легким суничним ароматом. З одного куща можна зібрати до 3 кг ягід.
  5. Морена - сорт примітний тим, що ягоди довго зберігаються на кущі і не обсипаються. Сам кущ виростає до 1 м, має яскраво-зелене листя, зібрану в приосадкувату крону. Плоди Морени великі без гіркоти з тонкої напівпрозорої шкіркою. Однак високоврожайних цей сорт не назвеш - з одного куща виходить до 1,5 кг ягід.
  6. Жимолость кучерява - ще один декоративний сорт жимолості, з якого виходять прекрасні живоплоти. За морозостійкістю не поступається капріфоль. Ліана може виростати в довжину до 5 м, має короткочерешковиє овальні листя довжиною до 7 см, трохи блакитні з тильного боку. Цвітіння жовто-пурпуровими квітками починається в червні і триває близько 14 днів. Існує кілька декоративних форм кучерявою жимолості, особливо популярних у садівників: Бельгійська з щільним листяним покровом і Пізня з тривалим і пишним цвітінням.
  7. Синій птах - сибірський сорт, дозріває рано, абсолютно невибагливий і практично нічим не хворіє, тому ідеально підійде для початківців городників і садівників. Дає урожай на 3 рік і плодоносить до 25 років подовженими ягодами з восковим нальотом на шкірці. Плоди відрізняються ніжним смаком без характерної для інших сортів кислинки. З одного куща можна отримати до 2,5 кг врожаю.
  8. Амфора - морозостійкий середньостиглий сорт, який можна вирощувати в північних регіонах Росії. Виростає до 1,5 м у висоту, любить сусідство з Гжелка, Мореной і Альтаиром. Плодоношення починається на 3 рік, ягоди довжиною близько 2 см характерною кувшинообразную форми з міцною шкіркою, злегка гірчать. З одного куща можна зібрати до 1,3 кг плодів.
  9. Альтаїр - ранньостиглий сорт, якщо вирощувати його в південних регіонах. Рослина невибаглива, дуже рідко хворіє, виростає до 1,5 м у висоту. Відрізняється густий і присадкуватою кроною, дає середні за розмірами ягоди з яскраво вираженим восковим нальотом на шкірці. Вважається одним із найсмачніших сортів їстівної жимолості. З одного куща можна отримати до 2,5 кг.
  10. Дельфін - середньостиглий сорт, придатний для розведення в регіонах з помірним кліматом. Цвіте навесні і восени, а тому відрізняється низькою морозостійкістю. Виростає до 1,5 м заввишки, крона густа і округла. Дає довгасті плоди, верхівка яких нагадує «посмішку» дельфіна, чому сорт і отримав свою назву. Шкірка ягід щільна і трохи горбиста, з куща щорічно можна збирати до 3 кг.
  11. Бакчарское - середньостиглий сорт висотою до 1,3 м з компактною кроною. Дає плоди грушоподібної форми з щільною шкіркою, яка не дозволяє їм м'ятися при зборі. Ягоди не гірчать і мають приємний кисло-солодкий смак. Бакчарское жимолость стійка до осипання, тому за один раз можна зняти до 60% врожаю (до 2,5 кг з куща).
  12. Ленінградський велетень - високоврожайний сорт, виростає до 1,5 м у висоту і починає давати плоди на 3 рік. І хоч дозрівають вони нерівномірно, ягоди обсипаються слабо і збирати їх дуже зручно, тому що вони зібрані в грона. З одного куща жимолості Велетня можна зібрати до 3 кг.
  13. Камчадалка - високоврожайний середньостиглий сорт, виростає до 1,5 м у висоту, відрізняється морозостійкістю і високою декоративністю. Густа листя здатна прикрасити будь-який екстер'єр і сформувати живопліт. При цьому Камчадалка дає великі соковиті плоди довгастої форми з тонкою шкіркою. З одного куща можна зібрати до 3,5 кг.

Незалежно від сорту жимолость хороша тим, що при мінімальних грошових витратах вона дає максимум віддачі. Рослина прекрасно адаптується до нових умов і не заважає розвиватися іншим культурам в саду.

їстівна жимолость

Їстівну жимолость в садах почали вирощувати недавно, а до цього її можна було знайти тільки в лісах і гаях. Плоди на дикорослих чагарниках більш дрібні і терпкі, але селекційні сорти можуть похвалитися великими і солодкими ягодами, з яких виходять корисні заготовки на зиму. Жимолость відкриває ягідний сезон, дозріваючи раніше всіх і допомагаючи запобігти весняний авітаміноз. У ній більше цінних мікроелементів, ніж у чорниці і ожині.

Посадка їстівної жимолості стане розумним внеском в майбутнє. В основному це морозостійкі сорти, які легко переносять невеликі заморозки і дають багатий урожай. Також кущі можна використовувати як садозащітние насадження. Вони спокійно можуть рости на одному місці близько 20 років, а пересаджувати їх можна в будь-якому віці. Особливістю жимолості є і те, що з настанням 3-4 років з неї починає облуплюється кора, за що в народі цю рослину прозвали «безстидницею». Під корою оголюється червона деревина, але це абсолютно нормальний і природний процес.

Під корою оголюється червона деревина, але це абсолютно нормальний і природний процес

Урожай майбутнього року намічається цього літа в нирках в пазухах верхніх листків. У жимолості стрижнева коренева система, яка глибоко йде вглиб грунту і виходить за межі крони приблизно на півметра. Більшість коренів, через які надходить харчування, знаходяться на глибині 70-80 см, що слід враховувати при пересадці. Жимолость - абсолютно невибаглива і корисна рослина, але єдина незручність полягає в нерівномірному дозріванні плодів. Найстигліші і великі ягоди опадають на землю, тому важливо відразу їх підбирати або стелити під кущами поліетиленову плівку.

вирощування жимолості

Перш ніж посадити кущ жимолості, необхідно правильно підібрати для нього місце на ділянці. Рослина буде активно розвиватися і добре плодоносити тільки на добре освітленому просторі, де не буває протягів, а земля збагачена органікою і мінералами. Жимолость не любить височини і затененность, також її краще не садити в неродючий піщаний грунт.

Корисна порада: Фахівці рекомендують купувати і садити поруч кілька сортів, оскільки перехресне запилення підвищує смакові переваги ягід.

насіннєвий спосіб

Жимолость можна розмножувати насіннєвим і вегетативним способом. З насінням доведеться повозитися і набратися терпіння, проте часом іншої альтернативи не існує.

Як проростити жимолость з насіння:

  1. В кінці вересня-початку жовтня візьміть широкий посудину з невисокими бортиками і насипте в нього шар піску. Рясно полийте його і розсипте насіння, після чого присипте їх піском і знову полийте.
  2. Накрийте ємність поліетиленовою плівкою і поставте на нижню полицю холодильника в відділ для овочів.
  3. Раз в 2 тижні збризкуйте пісок з пульверизатора і повторюйте процедуру до настання весни.
  4. У березні підготуйте дерев'яний ящик заввишки 20 см і насипте в нього грунтову родючу суміш на 10-12 см, рясно полийте водою. Рівномірно розсипте по землі пісок з насінням, присипте його землею шаром на 2 см, трохи ущільните і збризніть з пульверизатора.
  5. Знову накрийте ящик плівкою і винесіть його на свіже повітря в сад, якщо встановилася більш чи менш тепла температура без заморозків. Бажано, щоб хоча б 5-6 годин на добу на ящик потрапляли сонячні промені.
  6. Після появи перших сходів зніміть плівку. Для поливу ще незміцнілих саджанців використовуйте пульверизатор.
  7. Вирощують саджанці в ящику все літо, а на початку вересня до настання перших заморозків пересадите їх у відкритий грунт. Для цього підготуйте вузьку грядку, обгородивши її дошками.
  8. Присипте грядку мульчею з опалого листя або хвої, щоб скоротити випаровування вологи до мінімуму.

Насіння можна купити на ринку, але якщо у ваших знайомих або сусідів зростає добре плодоносна жимолость, попросіть трохи ягід, розімніть їх і залийте водою на 30-40 хв. Потім можна процідити насіння або відразу висіяти їх у відкритий грунт. Для цього підготуйте грядку, розпушити грунт і насипавши на неї шар піску товщиною близько 3 см. Вилийте по можливості рівномірно «компот» з насінням і присипте шаром вологої землі.

Перші сходи з'являться через місяць, але ніжні стеблинки слід берегти від птахів і дощу, накриваючи їх плівкою. Оптимальний варіант - встановити над грядкою металеві дуги, накинути на них плівку, але не затягувати торці, щоб забезпечити аерацію. У спекотну погоду плівку краще замінити спанбондом або лутрасилом, або просто накинути відріз марлі, щоб саджанці не отримали опіки від сонячних променів.

Насіннєвий спосіб розмноження жимолості досить непопулярний, оскільки перше ягід доводиться чекати як мінімум 4-5 років. При цьому рослина втрачає свої сортові характеристики. З цієї причини садівники частіше розмножують жимолость черешками або відводками.

вегетативний спосіб

Розмножувати рослина діленням куща можна тільки в тому випадку, якщо йому виповнилося хоча б 8 років, але не більше 15. Деревина дуже тверда, тому для роботи знадобиться пила. На кожній з частин повинно бути присутні не менше 2 скелетних гілок, пара стебел, а довжина кожного кореня повинна бути мінімум 20 см. Обрізати гілки найкраще секатором, відступивши 30-40 см.

Живцювання є найефективнішим способом розмноження жимолості. Воно дозволяє розсадити до 200 кущів з однієї рослини. Для заготівлі задерев'янілих живців підійдуть найпотужніші гілки-однолітки діаметром не менше 7 мм. Зрізати їх потрібно до моменту розпускання бруньок і активного сокоруху (приблизно в середині-кінці березня). Живці нарізають на відрізки довжиною близько 15 см і висаджують в парник або відкритий грунт, якщо земля вже встигла відтанути. Відрізки потрібно заглибити на 10 см, залишивши нирки стирчати на поверхні. Щоб збільшити шанси на приживляемость і полегшити адаптаційний період, рекомендується накрити живці поліетиленовою плівкою або покривним матеріалом. Через 25-30 днів після вкорінення почне розвиватися коренева система.

Для розмноження підходять і зелені живці. Більш того, за деякими твердженнями найякісніші живці виходять якраз з молодих зелених пагонів, зрізаних в момент зупинки зростання. Ягоди жимолості в цей час якраз починають набирати синій колір. Товщина молодого втечі повинна бути близько 6-8 мм.

Товщина молодого втечі повинна бути близько 6-8 мм

Корисна порада: Щоб підвищити приживлюваність живців, обробіть їх «Корневином». А препарати «Гідрогель» і «Аквадон» зможуть підтримувати вологість грунту.

Наступної осені підросли і зміцніли саджанці можна пересаджувати на постійне місце. При цьому рекомендується використовувати добриво AVA, внісши по 1 ст. л. препарату під кожен кущ. Воно замінює собою калій, золу і суперфосфат. Повторна підгодівля проводиться тільки через 3 роки. Тоді препарат необхідно зарихлять в верхній шар ґрунту за периметром крони в радіусі 50 см. Більше навесні жимолость не потребує ні в яких добривах. Від вас вимагається лише своєчасно поливати рослину і вносити органіку після збору врожаю.

посадка жимолості

Жимолость розпускає свої нирки набагато раніше, ніж багато садових рослин, тому її найкраще садити з осені: в кінці вересня або початку жовтня. У цей час рух соків вже сповільнилося, і кущ почав «засипати», а значить не так болісно переживе стресову ситуацію. Зазвичай в ролі посадкового матеріалу виступають вкорінені живці.

Оскільки з опису жимолості ви вже знаєте, що це перехресно запилюється рослину, краще висаджувати поблизу кілька сортів, але не дуже близько - між кущами має бути мінімум 1,5 м дистанції. Ділянка не повинен продуватися протягами і розташовуватися на сильній височини. Найкраще жимолость відчуває себе поблизу парканів та огорож, а також в сусідстві з іншими кущами, але тільки якщо вони не загороджують сонячне світло.

Перед посадкою куща на постійне місце завчасно видаліть всі бур'яни, особливо якщо вони багаторічні. Оскільки рослина невимоглива до грунту, на цей рахунок можна не хвилюватися - підійде супіщаних, суглинних і лісова земля. Єдиний виняток становлять сильно піщані ґрунти. Якщо підвищена кислотність грунту, додайте в неї доломітове борошно, вапно або крейда. Бути може, вам буде цікава стаття « Доломітове борошно: застосування, особливості внесення ».

Викопайте яму глибиною приблизно 45 см і діаметром 50 см. Якщо ви будете вирощувати жимолость рядами, залишайте між кущами 1,5-2 м, а між рядами - 2,5-3 м. У викопану яму додайте 3 ст. л. нітрофоски, пару стаканів золи і трохи органіки, змішайте це з грунтом, полийте і накрийте яму плівкою на 4-5 доби. Опускаючи саджанець в яму, не допускайте сплутування коренів і освіти «повітряних кишень». Заглубляйте кореневу шийку але лише на 2-3 см.

Найвідповідальнішій период - це весна. В цей час саджанців потрібен особливий догляд, від якого буде залежати їх подальша доля. Кущі необхідно підгорнути, після чого перекопати землю навколо на глибину близько 5 см і накидати мульчі з торфу або гною.

Догляд за жимолості

Жимолость дуже невибаглива, причому стосується це як їстівних, так і декоративних різновидів. Перші 5-7 років кущ росте дуже інтенсивно, після чого уповільнює розвиток і дає плоди, вирощуючи на одному місці 15-20 років. Потім його бажано пересадити на інший кінець саду. В принципі, можна взагалі приділяти жимолості мінімум уваги, але якщо ви хочете стабільно отримувати багаті врожаї, доведеться трохи попрацювати.

Основні правила догляду:

  1. Регулярно поливайте кущ, особливо в плодоносний період. Кожен день одного куща потрібно мінімум 1 відро води, а спекотним літом порцію можна сміливо збільшувати вдвічі.
  2. Розкислення грунту потрібно для створення нейтральної грунту. Процедуру необхідно повторювати щорічно 1 раз за літо, використовуючи деревну золу, розведену у воді.
  3. Пізньої осені обов'язково вносите добрива і підгодовуйте чагарник, щоб наступного літа він порадував вас хорошим урожаєм. Проробляйте це через рік, використовуючи суміш з 4 кг компосту, 2 ст. л. суперфосфату і 100 г деревної золи. Навесні можна внести аміачну селітру 15г / м².
  4. Хоч жимолость практично нічим не хворіє, для профілактики захворювань і ліквідації паразитів її все ж рекомендується обробляти хімічними препаратами, але якщо шкідників не видно, цей пункт можна пропустити.
  5. Землю навколо жимолості рекомендується періодично рихлити і постійно прополювати, щоб забезпечити аерацію кореневої системи. У вересні після плодоношення грунт слід перекопати, щоб підготувати кущ до зимівлі.
  6. Час від часу потрібно обрізати старі гілки, щоб ті не загороджували сонячне світло більш молодим паросткам. Першу підрізування можна робити не раніше, ніж рослині виповниться 5 років і воно повністю сформується. Займатися цим краще всього на початку квітня.

Шкідники і хвороби жимолості

Коли на кущах жимолості починають наливатися соком ягоди, велика ймовірність появи шкідників: листокруток і гусениць, які люблять згризали ніжні верхівки молодих втеч. Також нерідко жимолость вражає попелиця, однак цей паразит не гребує і іншими садовими культурами. Вона висмоктує сік з листя, в результаті чого ті швидко жовтіють і в'януть.

Також на жимолості може з'явитися вербова щитівка. Розпізнати її присутність можна, оглянувши кору рослини - вона проявляється у вигляді опуклих горбків. Щитівка висмоктує життєві соки з кори і може привести до відмирання гілок і загибелі всієї рослини. Дуже рідко може з'явитися борошниста роса, але з нею можна швидко впоратися «Фітоспорін».

Найбезпечніший і простий спосіб боротьби з усіма перерахованими вище шкідниками - це обприскування рослин препаратом «Фитоверм», «Агравертін» або «Іскра-біо». Це біологічні препарати, які не здатні заподіяти шкоди врожаю і іншим рослинам.

Посадка жимолості на ділянці є вірним рішенням для тих, хто хоче урізноманітнити свій раціон смачним і корисним ягодами, та до того ж прикрасити сад пишноцветущім чагарником.

Жимолость: фото

Жимолость: фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама