Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

5 хитрощів, які допоможуть виростити кавуни і дині навіть в суворих умовах

У середній смузі Росії літо коротке і часто прохолодне, а в таких умовах баштанні культури можуть не встигнути дати урожай У середній смузі Росії літо коротке і часто прохолодне, а в таких умовах баштанні культури можуть не встигнути дати урожай. Однак виростити стиглі, смачні і ароматні плоди можна навіть у нас, передає « Комсомольська правда ».

Хитрість перша: подвійне укриття

При такому способі кавуни і дині висівають у відкритий грунт на глибину 3-4 см: кавуни через 1,5-2 м один від одного, дині - через 1-1,2 м. У кожну кладу по 2-3 насінини. Але роблять це не в кінці травня, як зазвичай рекомендується, а в першій половині - тоді їм вистачить часу повністю визріти. Хтось скаже: так ще попереду півмісяця заморозків, сходи загинуть! А ось тут-то і головна хитрість - молоді рослини треба вкрити. Причому незвичайним чином.

Спочатку посіви накривають літрової пластикової пляшкою зі зрізаним дном. Низ її підгортають піском і через шийку поливають теплою водою (45-50оС). Поверх першої пляшки ставлять другу, п'ятилітрову, теж без дна. Виходить така собі матрьошка, в якій прекрасно зберігається тепло.

Коли у рослин з'явиться перший справжній лист, з трьох сіянців в кожній лунці залишають найсильніший. Після проріджування рослини рясно поливають і вкривають, але тепер вже тільки п'ятилітровими пляшками. І не поспішайте їх знімати на початку червня - нехай кавуни і дині гріються під пластиковими ковпаками до 15-20 червня.

Хитрість друга: місце під сонцем

Ідеально, якщо грунт на ділянці під кавуни і дині буде легка, піщана. Але це не найголовніше. Важливо, щоб на баштан потрапляло багато сонця. Так що поруч не повинно бути ніяких дерев і чагарників.

Але ось коли почнуть дозрівати плоди, їх треба притенить, щоб не спеклися на сонці. Для цього підійдуть листя лопуха або газета - їх кладуть поверх кавунчиків і диньок в спекотні дні.

Хитрість третя: дощечка під бочок

Ще одна проблема баштанних культур в прохолодних умовах - гнилі. Від вогкості гниють і плоди і навіть пагони. А щоб цього уникнути, під кожну диню і кавун треба покласти дощечку, щоб вони не стикалися з грунтом. У кореневої шийки насипати 2-3 жмені піску.

Хитрість четверта: полив осторонь

У баштанних культур корені сягають глибоко в грунт - в жарких і сухих умовах вони так добувають собі воду. А ось в північних регіонах, де грунтові води часто дуже близько, довге коріння грають злий жарт - досягнувши водоносного шару, вони загнивають.

Тому важливо змусити коріння рости не вглиб, а вшир. Зробити це просто - треба поливати рослини не під корінь, а по борознах, які роблять посередині між рядами.

Однак з поливами важливо не переборщити - вони потрібні тільки в дуже сильну спеку. А на наступний день землю обов'язково треба розпушити і замульчувати, щоб не було ґрунтової кірки.

Хитрість п'ята: обрізка батогів

Велика кількість плодів в умовах прохолодного короткого літа все одно не встигне дозріти, а кущик витратить на них сили на шкоду іншому врожаю. Так що на кожній рослині треба залишати не більше 5-6 кавунів або динь.

У кавунів жіночі квітки утворюються на головній батоги, тому її не чіпають, а ось бічні вирізують. А у динь, навпаки, обрізають основну батіг над 5-6 листом.

При такому способі вирощування баштану урожай можна буде збирати вже в кінці серпня.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама