Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Айстри: посадка, догляд, розмноження, хвороби і шкідники

  1. розмноження айстр
  2. вирощування айстр
  3. Догляд та підживлення айстри
  4. Подзимний посів айстри
  5. хвороби айстри
  6. шкідники айстри

Астра займає особливе місце на квіткових грядках саду або присадибної ділянки. Компактні зелені кущики використовують для прикраси клумби в кінці літнього сезону, коли всі багаторічні квіткові насадження закінчують своє цвітіння, адже астру по праву вважають осіннім квіткою. Різнокольорові шапки низькорослих сортів служать бордюрним прикрасою клумби, високорослі сорти цвітуть в центрі, покриваючи своєю зеленню вже відцвілі багаторічники. Як же правильно виростити айстри, щоб насолоджуватися привабливими квітами на своїй ділянці? Чим і коли краще підгодувати рослина? І існують хвороби, що не дрімають, тому рослина потребує профілактики

розмноження айстр

Айстри - це шалено красиві квіти, які прийнято розмножувати двома способами: діленням кореня і насінням. Безумовно, обидва способи хороші, але практика показує, що розподіл кореня не актуальне, а ось насіннєва посадка відразу у відкритий грунт або шляхом вирощування розсади - це головні види розмноження для айстри.

Вегетаційний період росту рослини триває більше трьох місяців. При посіві насіння в кінці квітня у відкритий грунт, дружне цвітіння настає лише в серпні і триває до кінця жовтня. Ранні сорти зацвітають через 90 днів після посіву, середні через 110 днів, а пізні радують садівників через 130 після висаджування розсади.

Перш, ніж приступити до посіву цього теплолюбного рослини, необхідно ознайомитися з деякими особливостями і вимогами до посадки айстри для отримання великого і красивого квітки.

вирощування айстр

Вирощувати айстри - процес не складний, але слід уважно вивчити всі рекомендації, щоб уникнути поширених проблем.

  1. Підготовка насіння. Для посіву і отримання великої квітки, необхідно використовувати тільки свіже насіння, зібрані зі здорового рослини в минулому сезоні, відкалібровані і добре просушені. Насіння айстри швидко пересихають, тому використовувати насіння двох або трирічної давності не рекомендується. Насіння з пакета, перш за все оглядають, прибирають дрібні і пошкоджені насіння, після обов'язково знезаражують, помістивши в слабкий розчин марганцевого калію на дві години, або ж в розчині будь-якого фунгіциду. Добре зарекомендував себе препарат «Фундазол». Знезараження допоможе боротися молодому рослині з кореневими гнилями, які особливо часто вражають рослини на ранній стадії зростання розсади.
  2. Підготовка ґрунту. Астра дуже вимоглива до грунту, тому до цього питання потрібно підходити особливо ретельно. Для посіву насіння на розсаду, грунт, вийнятий з розсадника обов'язково обробляють, додають на дві частини землі по одній частині торфу і піску, деревну золу. Добре використовувати перліт, додавши його в грунт, відповідно до інструкції на упаковці. Він допоможе «дихати» коріння квітки і поглине зайву, непотрібну вологу після поливу. Ні в якому разі не можна вносити в підготовлювану грунтосуміш органічні добрива, астра не переносить органіки особливо в ранній стадії зростання. Отриману грунтосуміш, якщо це не великий обсяг, потрібно прогріти в духовці. Цей процес добре знезаражує ґрунт, так як під дією високих температур гинуть практично всі суперечки грибкових захворювань, що знаходяться в землі. Якщо процес прогрівання або пропарювання неможливий, тоді всю землю необхідно пролити розчином того ж «фундазолом», дати грунті висохнути, і тільки після цього приступити до формування борозенок для насіння, які теж проливають розчином марганцевого калію безпосередньо перед висівом насіння.
  3. Посадка насіння. На підготовленому грунті в розсаднику, роблять борозни на відстані близько 10-15 сантиметрів між рядами і глибиною від одного до півтора сантиметрів. Знезаражені насіння рівномірно розподіляють по всій борозенці, зверху можна присипати прожареним річковим піском для збереження вологи, потім акуратно засипають землею, злегка утрамбовують для кращого зіткнення насіння з грунтом. Зверху злегка зволожують грунт з пульверизатора. На цьому процес висівання насіння айстри закінчений. Розсадник вкривають поліетиленовою плівкою або склом і залишають на сонячному місці. Швидке пророщування насіння спостерігається при температурі повітря від 15 до 20 градусів тепла. Через 20 днів на місці посіву насіння зійдуть перші сходи, почнеться процес формування кісткової. Плівку знімають, оглядають посіви і видаляють слабкі паростки, тим самим трохи проріджуючи посадку. Далі можна приступати до процесу пікірування розсади в садові склянки для кращого розвитку, як самого куща, так і кореневої системи майбутнього квітки.
  4. Основні правила пікірування. Після утворення 3-4 листочків, астра готова до пікірування. Садові склянки наповнюють все тієї ж підготовленої почвосмесью, додавши трохи мінеральних добрив, що містять фосфор, азот і калій. Грунт ретельно перемішують, для рівномірного розподілу добрива, набивають нею садові склянки. Молоду розсаду з розсадника акуратно виймають, перш якісно полив грядки. При необхідності збереження квітки в розсаднику, посіви проріджують, залишаючи по одному, добре розвиненому рослині в ряду, на відстані 15 сантиметрів один від одного. Так можна залишити кущики в розсаднику аж до цвітіння, що не пересаджуючи їх на нове місце. Зайві паростки пікірують для кращого вкорінення і розвитку квітки. У грунті склянки роблять невелике заглиблення, поливають і розміщують коріння сіянця, намагаючись максимально рівно їх розподілити, при цьому не допустити механічного пошкодження або залома коренів. Якщо коріння занадто довгі, то допустимо невелике прищипивание. Поміщений сіянець поглиблюють і засипають ґрунтом, злегка ущільнивши його навколо шийки паростка для запобігання вимивання саджанця при поливі. Висаджена рослина добре поливають, уникаючи змочування водою листя, і виставляють на тепле місце, затінюючи від попадання прямих сонячних променів. До якісного вкорінення розпікувати кущиків, сонце може спалити не зміцніла рослина. Добре вкорінюється розпікувати розсада при температурі близько 20 градусів тепла. Після вкорінення, розсаду гартують на свіжому повітрі, поступово залишати на ніч, допускаючи зростання кущика при більш низьких температурах.
  5. Посадка в клумби відкритого грунту. Коли розсада вже добре підросла, загартувалася, на кущику з'явилося сім - вісім листочків, а висота стебла досягає близько 7 сантиметрів, значить, настав час висаджування айстри на постійне місце росту. З метою недопущення ураження кореневими гнилями, айстри можна висаджувати щороку на один і той же місце на клумбі, навіть максимально замінивши і знезаразити грунт. Необхідно щороку міняти місце висадки квітки.

Розсаджувати сформувалися кущі айстри необхідно рано вранці, до настання спекотної погоди, або пізно ввечері, коли сонячні промені не такі активні, температура повітря набагато нижче денної. На клумбі розбивають рядки в залежності від обраного сорту. Якщо висаджують килимову, низькорослу астру, яка у ролі бордюру, то по краю клумби роблять лунки на відстані близько 20 сантиметрів і висаджують розсаду, перш добре змочивши землю. Якщо астра високоросла, то її доцільно висадити в центрі грядки, тим самим формуючи красу і різнобарвність клумби. Висаджені паростки добре поливають, засипають землею, злегка ущільнивши її навколо рослини, і роблять невеликі лунки для збору вологи при поливі. Після висадки лунки з айстри мульчують перепрілими тирсою, що є захистом коренів від перегріву і розмивання. Для мульчування підходить і сухий торф, що одночасно служить і підгодівлею зростаючому квітці.

Догляд та підживлення айстри

Якщо врахувати, що на ранньому періоді розвитку сіянця були дотримані всі вимоги щодо підготовки грунту, то підживлення розсади практично не потрібно, адже в грунті вже досить багато мінеральних добрив. Підживлення айстри потрібно в другій половині вегетаційного росту добривами, що містять калій і фосфор. Рослини підсипають суперфосфатом, що впливає на рясне і барвисте цвітіння, і калійної сіллю, тим самим перешкоджаючи розвитку грибкових захворювань.

Подальший догляд за айстри полягає в регулярному поливі, мінімальному розпушуванні грунту і видаленні можливих бур'янів.

Подзимний посів айстри

Досвідчені садівники, в цілях економії часу навесні, отриманні сильнішою розсади безпосередньо на грядці, минаючи теплицю або розсадник, а також раннього, великого і красивого квітки, використовують подзимний посів айстри. Це якась альтернатива стандартною методикою. Його виробляють після закінчення осінніх робіт, коли вже були перші заморозки і земля злегка промерзла, відлиг не очікується. Насіння спокійно ляжуть в землю, не проросте, і сходи утворюються тільки ранньою весною. При подзимнем посіві айстри, можна отримати великий квітка вже в липні, адже перші листочки з'являться в березні, кущ почне своє активне зростання вже в квітні. Саме айстри селекціонери радять висаджувати під зиму, тому, що ці квіти дуже швидко занедужують фузаріозом, а подзимний посів дозволяє скоротити ймовірність захворювання в три рази, так як рослина сильніше і загартоване.

При подзимнем посіві неможливо взяти весь верхній шар подмёрзшей землі з грядки і пропарити його в духовці, тому майбутню грядку піддають термічній обробці. На місці майбутнього розсадника розводять багаття, спалюючи сміття, гілки та рослинні залишки. Під багаттям земля добре прожариться і прогріється. На місці розведення багаття утворюються всілякі деревне вугілля та попіл, який необхідно рукою розподілити по всій площі майбутньої грядки. Саме тут роблять борозенки для висіву насіння на глибину до 3 сантиметрів і відстанню між рядами до 15 сантиметрів. Насіння з пакетів, перш знезаразити, розподіляють по борозні, висіваючи їх в мерзлу, грудкувату грунт, зверху засипають покупним, пухким, збагаченим мінеральними речовинами, грунтом, який не утворює кірки при зволоженні і молоді сходи легко проб'ються ранньою весною. Поливу і підгодівлі подзимний посів не вимагає. Так залишають грядки до весни, можна зверху злегка накрити сухими гілками або листям для додаткового укриття від вимерзання.

Навесні, коли сіянці зійдуть, їх пікірують на потрібне місце на клумбі, минаючи процеси загартовування, підсвічування і зігрівання. Підзимова розсада міцніша, стійка до різних погодних катаклізмів і як мінімум, на два тижні раніше настане цвітіння.

Переваги подзимнего посіву - це значна економія часу навесні, отримання більш сильних і здорових сходів, раннє і дружне цвітіння.

Переваги подзимнего посіву - це значна економія часу навесні, отримання більш сильних і здорових сходів, раннє і дружне цвітіння

хвороби айстри

Астра занадто схильна до різних захворювань, тому завжди слід перебувати на чеку, і ретельно оглядати кожну рослину, щоб вчасно визначити проблему, щоб якомога швидше її побороти без істотної шкоди рослині.

Фузаріоз - це найбільша проблема для айстр, так як цим грибковим захворюванням рослина може захворіти в будь-який період вегетації, хоча найчастіше це випадає на період бутонізації та цвітіння. Гриб тривалий час перебуває в грунті і атакує кореневу систему, що призводить до загнивання. Після кореня інфекція стрімко поширюється по всій рослині, утворюючи своєрідні темні п'ята у вигляді поздовжніх смуг. В результаті поразки айстр фузаріозом, рослина починає змінювати забарвлення, темніти і просто гинути.

Головною причиною появи у айстри такого серйозного захворювання - це наявність свіжого гною, так як вже зазначалося, що астра не сприймає органіку. Також підвищений рівень кислотності грунту може позначатися. Не слід загущать посадки айстр, так як при тісному контакті рослини швидше заражаються і в підсумку може загинути велика половина висаджених рослин.

Якщо проблема виникла, з нею слід боротися, причому негайно. Для боротьби з цією недугою допоможе «Фундазол», який слід розводити з розрахунком, що на 10 л води знадобиться 20 грам препарати. Ці пропорції розраховані на один квадратний метр.

Сіра гниль - одне з найпоширеніших захворювань, які атакують рослина з необичаенной швидкістю. Ураження підвладні всі частини рослини: корінь, стебло і суцвіття уражаються не тільки плямами, а й загнивають.

Основне джерело проблеми - це погана дощова погода, яка стимулює розвиток і прогрес захворювання. Побороти сіру гниль слід швидко, поки вона не нашкодила насадженням. У цьому допоможе 100 г бордоською рідини і 50 г хлорокиси міді, розведені на відро води.

Бура плямистість - це поширене захворювання, яке дуже швидко здатне погубити все рослини. Помітить проблему можна ще на періоді бутонізації, так як під бутонами починають темніти листочки. Плями збільшуються, і рослина здатна повністю засохнути.

Слід уважно оглядати рослини на предмет бурої плямистості під час сильної спеки, так як в цей період рослина схильне багатьох проблем і випробувань. Густі посадки айстри є можливою причиною швидкого розвитку хвороби. Якщо біда спіткала, обов'язково обробляйте рослина хлорокисью міді і бордоською рідиною, з розрахунку, 50 і 100 грам на відро води.

Чорна ніжка - це справжній бич айстр, який проявляється чорнінням основи стебла. Як результат, рослина швидко в'яне і зникає. В середньому, після поразки, рослина може загинути через дві доби.

Причиною найчастіше стає надлишок вологи і погано дренований грунт. Також чимало важливо - це дотримання відстані під час посівів, так як густота призводить до швидкої поразки. Боротися з недугою слід швидко, тому використовуються перевірені препарати від грибкових захворювань. Уважно огляньте клумби і обов'язково видаліть пошкодження рослини, а ґрунт потрібно полити слабким розчином марганцівки.

шкідники айстри

Найголовнішим і основним шкідником айстри прийнято вважати тлю, яка швидко здатна погубити рослина, випиваючи все соки. Звичайно, розповсюджувачами попелиці є мурахи, тому від зараження цією бідою ніхто не застрахований.

Щоб побороти тлю, слід тверезо оцінити занедбаність ситуації, адже якщо попелиці занадто багато, то сміливо використовуйте сильний фунгіцид або інсектицид. А ось якщо рослина зовсім недавно заразилося, то можна використовувати народні методи, тим більше, що на нашому сайті є окрема стаття на цю тему.

Айстри - це чудові квіти, які можна сміливо вирощувати у себе на ділянці, тим більше, що процес посадки і догляду не володіє неймовірними вимогами.

Приєднуйтесь до нашої групи в Facebook

Як же правильно виростити айстри, щоб насолоджуватися привабливими квітами на своїй ділянці?
Чим і коли краще підгодувати рослина?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама