Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як використовувати в саду хвойні рослини

  1. Хвойні арки
  2. Хвойні на штамбі
  3. Хвойні як почвопокривні
  4. Хвойні як ампельні рослини
  5. Хвойні огорожі і Топіари
  6. Хвойні вертикалі
  7. Хвойні а-ля бонсаї

Про видах і сортах хвойних, їх поєднаннях з іншими рослинами, агротехніці написано так багато, що вже пора поговорити про деталі. Зокрема, про використання хвойних в саду. Спробуйте ширше поглянути на, здавалося б, прості речі, і ви обов'язково відкриєте для себе щось нове.

Хвойні арки

Це дуже виразний прийом, поширений в Європі і Америці. У наших умовах теж можна зробити хвойну арку, проте вона не буде виглядати так само строго. Необхідно спорудити стійку металеву або дерев'яну аркову конструкцію і підсадити по обидва боки плакучі форми хвойних. У нас це можуть бути форми їли звичайної ( 'Inversa', 'Reflexa' і ін.), їли сербської ( 'Pendula', 'Pendula Bruns' і ін). Поки верхівка молода і гнучка, її підв'язують до опори. Згодом вона одревеснеет і залишиться в такому положенні. Спадаючі бічні гілочки при необхідності потрібно підрізати. Теоретично можна було б використовувати і плакучі сорту ялівцю звичайного ( 'Horstmann' і ін.), але він далеко не завжди і не скрізь досягає розмірів стандартної арки.

Хвойні на штамбі

Хвойні   на штамбі

За кордоном входи в будинок або сад часто фланкируют штамбовими формами - нерідко це хвойні та листяні вічнозелені "кулі на паличці ". У нас же для цих цілей можливе використання тільки хвойних - туї західної і карликових форм ялини звичайної ( 'Pygmaea') і ялини колючої ( 'Glauca Globosa'), щеплених на штамб типових форм. У меншій мірі використовують ялівці і ялиці. У всіх випадках потрібно регулярна формування . Також треба мати на увазі, що якщо рослина недостатньо тіньовитривала, то при слабкому освітленні рано чи пізно "кулька" перетворюється в "парасолька", що теж непогано виглядає. Чудово підходить для формування на штамбі модрина , Причому будь-якого виду. Але ця рослина не вічнозелене, хоч і хвойне.

Хвойні як почвопокривні

Хвойні як почвопокривні

Скептики скажуть, що по хвойному покриттю можна ходити. Але і серед грунтопокривних трав'янистих далеко не всі терплять витоптування. Тим часом мікробіота перекрестнопарная виносить тінь, утворює хороші килимки, зеленіють вже відразу після сходу снігу. Особливо ефектно вона виглядає на злегка рельєфній поверхні. Підійдуть і плакучі форми ялини звичайної ( 'Virgata', 'Inversa', 'Reflexa' і ін.), Щеплені в кореневу шийку або на дуже низький штамб, і її розпростерті форми ( 'Repens' та ін.). Кому-то це може нагадати розкиданий лапник, але багатьом подобається. З хвойними з пріподятой над землею кроною, виносять стрижку, можна робити фітопластіку: стригти їх верхню кромку, створюючи потрібний рельєф. Для цих цілей годяться сланкі сорти ялівцю звичайного ( 'Repanda', 'Hornibrookii' і ін.) І ялівець козацький.

Хвойні як ампельні рослини

Хвойні як ампельні рослини

На перший погляд це може здатися фантастикою. Але ті плакучі форми хвойних, з яких можна робити арки, цілком могли б стати і ампельними рослинами. Найчастіше їх пагони виростають значно довші штамба і стеляться по землі, якщо їх не обрізають господарі саду. Саме ця обставина наштовхує на думку про використання їх як ампельних рослин. Види і сорти хвойних можуть бути тими ж, але щеплення повинна бути зроблена або на дуже низький штамб, або в кореневу шийку. Тоді рослина садять, наприклад, на терасу, а його гілки звисають з підпірної стінки . При цьому потрібно враховувати, наскільки ця підпірна стінка промерзає. Якщо сильно, то асортимент скорочується (наприклад, серед ялин перевагу віддамо звичайної, а не сербської), а сама рослина садять по можливості далі від кромки.

Хвойні огорожі і Топіари

Хвойні огорожі   і Топіари

Зрозуміло, що і в наших садах зустрічаються хвойні стрижені стіни і фігури. Але все одно вони не такі, як в Європі. Питання в ступеня деталізації стриженої фігури. Проста огорожа? Немає проблем, і досить великий асортимент рослин (туя, деякі ялини та ялиці і ін.). Куби і паралелепіпеди - та ж огорожа, але розділена на частини, а значить, і той же асортимент. Те ж саме з конусами, кулями, напівсферами та іншими простими геометричними фігурами. Навіть спіралі і багатоярусні пірамідки, нанизані на штамб, можна отримати, наприклад, з таких щільних сортів туї західної, як 'Smaragd'. Але ідея зробити у себе хвойні шахові фігури або коней в упряжці закінчиться крахом. На жаль, відповідних для цього рослин, тим більше вічнозелених, у нас немає. Можна, звичайно, купити і готовий варіант, але у відкритому грунті він вимерзне.

Хвойні вертикалі

Жорсткі вертикалі кипарисів організують простір італійських садів, до того ж це стабільні акценти. У середній смузі Росії їх частково можуть замінити деякі узковертікальние форми хвойних: ялівець звичайний 'Sentinel', ялівець віргінський 'Skyrocket' або 'Blue Arow' і ін. Навіть з недостатньо "струнких" хвойних можна отримати вузькі колони, регулярно формуючи їх - важливо робити це з самого початку, з року в рік зрізуючи хвою все далі від стовбура. Жорстка формування дорослої рослини дасть ствол з напівоголені гілочками, який буде довго заростати, а в гіршому випадку назавжди залишиться голим. Для подібних операцій підійдуть сорти туї західної з вертикальною формою крони , Ялина колюча, ялівець звичайний. Останній може "горіти" на сонці після стрижки особливо сильно - відростають молоді пагони більш уразливі.

Хвойні а-ля бонсаї

Хвойні   а-ля бонсаї

До класики жанру вони мають мало відношення - це скоріше стрижки під бонсаї. На ринку їх багато, коштують вони недешево і далеко не всі показали себе добре. Навіть непогано зимують у нас види, стрижені під бонсаї, починають страждати: з ялівцями проблеми починаються скоро після посадки, з сосною веймутова і деякими іншими - трохи пізніше. Однак формування такого деревця - захоплююче заняття, і цілком можна зробити це самостійно з саджанців сосен гірничої та звичайної і їх сортів - вони зарекомендували себе добре. Краще висадити їх відразу на постійне місце: буде простіше змоделювати потрібну форму, і не доведеться пересаджувати сосну, яка на легких ґрунтах формує глибоку кореневу систему .

Проста огорожа?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама