Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити абрикос з кісточки: посадка і догляд на дачі у відкритому грунті

  1. Які абрикосові кісточки підійдуть для посадки
  2. Коли садити абрикос
  3. навесні
  4. восени
  5. Про схему посадки
  6. Рекомендований склад грунту
  7. Оптимальне місце для висаджування
  8. небажане сусідство
  9. Глибина посадки саджанця
  10. На якій відстані садити
  11. Догляд після посадки саджанця
  12. Захист від шкідників і хвороб
  13. формування дерев
  14. добриво
  15. полив
  16. Догляд за абрикосом взимку
  17. Прищеплення деревця, вирощеного з кісточки
  18. Чи буде плодоносити абрикос, вирощений з кісточки
  19. Нюанси і терміни посадки в відповідно до кліматичних умов
  20. Посадка абрикоса в середній смузі Росії
  21. Посадка абрикоса в Білорусі
  22. Посадка абрикоса на Уралі
  23. Посадка абрикоса в Сибіру

Абрикос - дерево, що прославилося врожайністю, смаковими якостями плодів, невибагливістю у догляді. Саме тому навіть в невеликому садку господарі намагаються виділити ділянку для деревця. Купувати саджанці не обов'язково, якщо заздалегідь розібратися в тому, як виростити з кісточки абрикос і в основних правилах агротехніки, цілком можливо отримати якісний посадковий матеріал.

Які абрикосові кісточки підійдуть для посадки

Вважається, що вирощені з кісточок дерева рідко зберігають материнські характеристики, хоча багато садівників на практиці переконалися, що це не так. Саме тому, збираючись розмножувати культуру насінням, рекомендується звернути увагу на смакові якості плодів. Абрикоси повинні бути великими, солодкими, з соковитою ароматною м'якоттю. Перевірити на смак потрібно і ядра кісточок - занадто явною гіркоти бути не повинно. Попередньо потрібно також визначитися, який сорт кращий для регіону. У прохолодних районах краще вирощувати ранню абрикос, в теплих краях - середнього або навіть пізнього періоду дозрівання.

Плануючи вирощування деревця з насіння, рекомендується попередньо перевірити якість посадкового матеріалу:

  1. Налити в ємність теплу воду.
  2. Опустити насіння в рідину.
  3. Видалити кісточки, плаваючі на поверхні, для вирощування вони непридатні, паростків неякісний матеріал не дасть.

Використовувати для посадки тільки свіже насіння. Навіть при правильному зберіганні в прохолодному приміщенні схожість всього за рік значно знижується.

Коли садити абрикос

Оптимальні терміни висаджування насіння абрикоса - осінь, весна, але навіть влітку садівники, які обожнюють експериментувати, висаджують кісточки, які швидко дають паростки. Незалежно від того, коли саме посадковий матеріал буде відправлений в грунт, потрібно підготувати кісточку до посадки. Поки вона не промерзне (не пройде етап стратифікації), очікувати появи паростків не доводиться.

Правильно проморожувати посадковий матеріал рекомендується в природних умовах, але перед весняної або літньої посадкою доведеться відправити насіння в морозилку. Осіння посадка простіша - досить просто відправити кісточки в грунт, щоб з приходом тепла з'явилися паростки.

навесні

Навесні рекомендується проводити пророщування посадкового матеріалу у відкритому ґрунті. Важливо заздалегідь подбати про підходяще місце - вибрати сонячний ділянку, без протягів.

Пересадка рослин, висаджених після зими, можлива тільки на наступну весну, протягом літа рекомендується проводити звичайний догляд.

За 2-3 місяці до посадки відправити насіння на стратифікацію. Використовувати для цього морозилку - низька температура гарантує високу схожість. Якщо часу на заморожування не залишилося, рекомендується застосувати екстрений метод - витримати в крижаній воді кісточки протягом 2-3 днів. Рідина з шматочками льоду регулярно міняти.

восени

Рослини, отримані з кісточок, висаджених восени, відрізняються стійкістю до складних кліматичних умов і захворювань, але по схожості значно поступаються весняному посадкового матеріалу. У відкритий грунт насіння відправляються перед самими заморозками - з останніх днів жовтня і до випадання снігу.

Чи не перешкода для висаджування посадкового матеріалу навіть заморозки. Головне - заздалегідь виконати борозенки і запастися грунтом, яким згодом присипати насіння.

Про схему посадки

Висаджувати кісточки абрикоса краще в довгі борозни. Відстань між рядами не менше півметра, це дозволить без ризику пошкодити ніжні деревця проводити поливи, розпушування грунту, внесення підгодівлі. Глибина посадки - до 7 см.

Між кісточками залишати невелику відстань - 20-30 см, яке рекомендується скоротити, якщо є сумніви в якості посадкового матеріалу. Краще спочатку проростити насіння, потім провести проріджування.

Рекомендований склад грунту

Успіх вирощування деревця абрикоса багато в чому залежить від правильно обраного грунту. Грунт повинна бути легкою, забезпечувати доступ кисню. Якщо грунт на ділянці важка, краще придбати готовий субстрат для розсади або змішати спеціальний склад:

  • 3 частини садової грунту;
  • частина крупного піску;
  • 2 частини дерну;
  • частина деревної золи;
  • 2 частини торфу;
  • частина глини.

Рекомендується додати трохи селітри (на 10 л грунтосуміші не більше жмені). Ретельно перемішати - компоненти повинні розташовуватися рівномірно. Цей же склад грунту рекомендується використовувати і при пересадці саджанців.

Обов'язково покласти шар дренажу - дрібного щебеню, гальки, подрібненого цегли. У борозну покласти підготовлену грунтосуміш, акуратно розташувати кісточки, присипати шаром грунту. Рекомендується використовувати мульчу (торф, компост), яка дозволить не турбуватися про висиханні грунту.

Оптимальне місце для висаджування

Для посадки молодих рослин на дачі рекомендується підібрати затишний куточок без протягів. Подбати про те, щоб пориви вітру не заподіяли шкоди деревам - поставити паркан або вибрати ділянку біля господарських будівель. Абрикоси - теплолюбна культура, тому рекомендується обрати для їх висаджування сонячне містечко. Легка півтінь теж допускається, але залишається ризик, що деревця занадто витягнуться.

небажане сусідство

Сумісність з іншими плодовими деревами також грає важливу роль. Не рекомендується висаджувати абрикоси поблизу великих культур - яблунь, груш, горіхів. Широкі крони сусідніх рослин перешкоджають доступу сонячних променів, свіжого повітря, що стає причиною захворювань, поганого плодоношення.

На ділянці найбільш рекомендованими сусідами для абрикосів є вишні, сливи. Непогано почувається культура біля чагарників - смородини, малини.

Глибина посадки саджанця

Посадкову яму під абрикос краще підготувати заздалегідь. Рекомендований діаметр - не менше 70 см. Глибина - до півметра. Обов'язково покласти дренуючих шар.

Основні правила висаджування рослин:

  • на дренуючих шар покласти підготовлений поживний грунт (10 см);
  • насипати невисокий горбок, на якому розташувати кореневі відростки;
  • присипати грунтом, легко утрамбувати;
  • покласти мульчирующий шар;
  • провести рясний полив.

на дренуючих шар покласти підготовлений поживний грунт (10 см);   насипати невисокий горбок, на якому розташувати кореневі відростки;   присипати грунтом, легко утрамбувати;   покласти мульчирующий шар;   провести рясний полив

Обов'язково відразу підв'язати саджанець до опори, яка дозволить не турбуватися про пориви вітру.

На якій відстані садити

При розрахунку відстані між саджанцями рекомендується враховувати сорт абрикоса. Деякі представники цієї культури виростають до 15 м з радіусом крони більше 4 м. Не слід висаджувати рослини занадто близько один до одного або іншим плодовим деревам - згодом така недбалість до правил агротехніки загрожує поганим плодоносінням.

Рекомендована відстань між абрикосами - не менше 5 м. Можна застосувати шахове висаджування - залишати між рядами також 5 м.

Догляд після посадки саджанця

Незалежно від культури, пересаджування є чималим стресом для рослини. Саме тому слід приділити саджанців чималу увагу, забезпечити своєчасні поливи, внесення поживних елементів, обрізку. Регулярно оглядати деревця, перевіряючи наявність шкідників, - комахи здатні погубити молоді рослини.

Захист від шкідників і хвороб

Найпростіший спосіб захистити рослини - своєчасно проводити профілактичні заходи. Регулярно видаляти сухі, пошкоджені або уражені захворюваннями гілки, збирати комах. Обов'язково проводити профілактичне обприскування саджанців бордоською сумішшю, мідним купоросом. Рекомендується не забувати і про побілки гашеним вапном.

Розпушування грунту проводити не рідше ніж раз на місяць, бур`яни забирають з грунту чимало корисних речовин, що негайно позначиться на зростанні і розвитку культури.

формування дерев

Як і більшість плодових культур, абрикос вимагає формування крони. Починати обрізку рекомендується через 1-2 роки після висаджування на постійне місце. Коротшає зазвичай основний стовбур, відстань від поверхні грунту до точки зрізу - 75-80 см.

Після формування крони проводиться обрізка скелетних пагонів. Центральну гілку залишити, скоротивши приблизно на третину. Регулярно також видаляти пагони, що ростуть з однієї точки, - залишати рекомендується всього 1-2 гілочки.

Регулярно також видаляти пагони, що ростуть з однієї точки, - залишати рекомендується всього 1-2 гілочки

добриво

На перших порах абрикосу достатньо поживних компонентів, які внесені при посадці. Якщо грунтосуміш не використовувалася, рекомендується покласти мульчу (компост змішати з суперфосфатом, калійними підживлення). Для поліпшення цвітіння і більш активного плодоношення рекомендується восени провести обприскування азотним складом. Розчин готувати з розрахунку 100 г азотних добрив на 10 л води.

полив

Поливи абрикосів проводити в посушливу погоду, але не дуже часто - деревця бояться перезволоження. Норма на саджанець - до 10 л рідини. Рекомендується попередньо провести розпушування грунту, це дозволить волозі проникнути на велику глибину.

Особливу увагу поливу приділяти потрібно тричі - в пору цвітіння, при появі зав'язі, за два тижні до дозрівання абрикосів. Рідина використовувати тільки теплу, витриману протягом декількох годин під сонцем.

Рідина використовувати тільки теплу, витриману протягом декількох годин під сонцем

Догляд за абрикосом взимку

Коренева система абрикоса стійко виносить навіть сильні морози, але молоді деревця на зиму краще утеплити. Зробити це просто - спорудити навколо стовбура невеликий курінь з гілок, обернути плівкою, покласти лапник. Старші дерева захищати від морозів простіше - досить обернути головний ствол мішковиною або соломою. Пристволову зону укрити товстим шаром мульчі, взимку підгорнути снігом.

Прищеплення деревця, вирощеного з кісточки

проводити щеплення абрикосів , Які вирощені з насіння, не обов'язково - нерідко трапляється, що навіть без цієї операції деревце починає через кілька років активно плодоносити. Оптимальні терміни для проведення щеплення - рання весна, нирки повинні знаходитися в стані спокою. Прищепа краще заготовити заздалегідь - ще з осені.

Зберігати в прохолодному місці - в підвалі, холодильнику. Рекомендований для молодих саджанців метод щеплення - копулировка. Зрізи робити довгі (до 3 см). Після з'єднання зрізів щільно зафіксувати місце щеплення.

Після з'єднання зрізів щільно зафіксувати місце щеплення

Чи буде плодоносити абрикос, вирощений з кісточки

Вирощені з насіння абрикоси не відрізняються по плодоношення від щеплених рослин, хоча перші плоди з'являться на 2-3 роки пізніше, ніж у культурних сортів. Під час дозрівання рясно поливати деревце, інакше є ризик, що рослина не впорається з вагою плодів. Після плодоношення рекомендується переконатися в тому, наскільки деревце повторило материнські характеристики. Якщо абрикоси не відрізняються розмірами або смаковими якостями, потрібно провести щеплення.

Нюанси і терміни посадки в відповідно до кліматичних умов

Багато що в вирощуванні абрикоса залежить від кліматичних умов. Чим тепліше регіон, тим вище можливість отримати повноцінні рослини з насіння, домогтися гарного врожаю, не приділяти уваги укриттях на зиму.

Посадка абрикоса в середній смузі Росії

Вирощування культури в регіонах з помірними кліматичними умовами не складе особливих труднощів. Висаджування саджанців проводити навесні (квітень, травень) або в середині осені (жовтень). Обов'язково на зиму вкривати рослини - використовувати мішковину, лапник, сніг.

Посадка абрикоса в Білорусі

Помірний клімат Білорусі дозволяє проводити посадку саджанців ранньою весною або в середині осені. Як і в регіонах Росії, що не відрізняються низькими суворими температурами, доведеться використовувати накриття на зиму. З настанням перших теплих днів неодмінно зняти лапник або мішковину - талі води здатні нашкодити культурі.

Посадка абрикоса на Уралі

Суворі умови Уралу дозволяють виростити гарні великі абрикоси, але перевагу рекомендується віддати раннім сортам. Посадку проводити не раніше травня і не пізніше кінця вересня. Обов'язково покласти товстий мульчирующий шар, який послужить додатковим накриттям перед заморозками. Стовбур теж неодмінно утеплити - сильні морози здатні пошкодити ніжну кору молодих дерев.

Посадка абрикоса в Сибіру

При висаджуванні саджанців в суворих сибірських умовах рекомендується стежити за погодними умовами. Вирушати в сад після настання стабільного тепла - в травні, червні. З осінніми термінами теж краще не запізнюватися - посадку проводити в серпні, вересні. Тепле накриття на зиму обов'язково, причому утеплювати рекомендується пристовбурні кола і основний стовбур.

Якщо рослина не надто велике, обернути мішковиною або плівкою навіть гілки, попередньо зібрати їх в великий пучок і зафіксувати шпагатом. Вирощування абрикоса, цієї чудової культури, з насіння - процес цікавий і не дуже складний. Головне - дотримуватися рекомендацій, правил агротехніки, ретельно доглядати за деревцем, не допускати грубих помилок, які можуть стати фатальними для рослини.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама