Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Алое Віра: догляд і вирощування в домашніх умовах, пересадка і розмноження рослини

  1. Алое Віра в природі і вдома
  2. види алое
  3. складаємо грунт
  4. підбираємо горщик
  5. влаштовуємо дренаж
  6. Як пересадити доросле алое?
  7. пересадка
  8. Правила поливу і обприскування
  9. Як і чим удобрювати квітка в залежності від сезону?
  10. Як змусити столітник цвісти в домашніх умовах?
  11. період спокою
  12. Хвороби і шкідники рослини
  13. Таблиця: хвороби і шкідники, що вражають алое Віра
  14. Розмноження відростками покроково
  15. Розмноження живцями покроково
  16. розмноження насінням
  17. Відгуки квітникарів

Звичний нам столітник, він же алое, в південних країнах виростає до п'ятнадцяти метрів у висоту. Звичайно, в домашніх умовах не вдасться отримати рослина таких значних розмірів, але от перемогти забобон про те, що алое цвіте раз в сто років, можна. Правильний догляд допоможе йому розпустити помаранчеві або червоні квіти вже через кілька років після посадки.

Алое Віра в природі і вдома

До того як алое завоював наші підвіконня, оселившись там під назвою «столітник», місцем його проживання були жаркі країни - Південна Америка, Африка та острів Мадагаскар, Аравійський півострів.

Правда, ми могли б не впізнати рослина, зустрівши його в природному середовищі, - дуже вже воно відрізняється зовнішнім виглядом від звичних нам квітів з водянисто-зеленим листям. Дикі екземпляри досягають п'ятнадцяти метрів у висоту, випускають з розетки листя довгу стрілку, на кінці якої можна побачити вогненно-червоний або яскраво-жовта квітка. На жаль, деяким видам, наприклад, алое Олени і алое Сюзанни, загрожує вимирання.

У країнах, де алое вирощують професійно, їм засаджуються цілі гектари (приблизно 15 000 рослин на 1 га), а листя збираються не більше трьох разів на рік. Використання пестицидів для удобрення грунту суворо виключається.

Використання пестицидів для удобрення грунту суворо виключається

У природі алое досягає 15 м у висоту

Ботаніка налічує понад п'ятсот видів рослини. У домашніх умовах ми можемо виростити алое Віра, деревоподібна і інші. У догляді вони приблизно однаково прості.

види алое

  1. Алое Віра (барбадос). Рослина має коротке стебло, на якому розміщена розетка соковитих і жорстких листя. Формує суцвіття по типу кисті і утворює цветонос довжиною до 90 см. Цвіте жовтими і іноді червоними квітками.
  2. Алое деревоподібна. Високий стебло рослини формує багато пагонів, має вузькі і досить соковиті листя.
  3. Алое складчатое. Невелике деревце з коротким стволом, на якому виростають подовжені листя в кількості 10-16 штук.
  4. Алое страхітливе. Рослина відрізняється м'ясистим і товстими листям, з невеликими червоно-коричневими шипами. Цвіте яскраво-червоними квітами, зібраними в колосовидні суцвіття;
  5. Алое остисте. Відмінною рисою рослини є великі, численні і товсті листи з м'якими і прозорими шипами. По краю листової пластинки проходить біла облямівка.

Фотогалерея: видове різноманіття алое

особливості посадки

Пересаджувати алое рекомендується часто. Процедуру проводять з видаленням старого грунту з коренів, а також способом перевалки, не порушуючи земляний кому.

складаємо грунт

Якщо ви готуєте грунт самостійно, не додавайте до складу суміші торф. Найкраще використовувати:

  • перегній;
  • крупнозернистий пісок;
  • листової грунт.

Якщо грунт для алое Віра купуєте в спеціалізованому магазині, можна взяти той, який призначений для сукулентів.

підбираємо горщик

Добре підійде легкий пластиковий горщик. Якщо рослина висаджувати не вперше, а пересідає, він повинен бути трохи більше попереднього, хоча в цілому до розміру ємності алое невимогливий, оскільки у нього не дуже широка коренева система.

влаштовуємо дренаж

Для пристрою дренажу використовують:

  • керамзит;
  • дрібно биту цеглу;
  • гравій;
  • перліт;
  • крупнодісперсной пісок.

Висота дренажної подушки повинна складати не менше 3-5 сантиметрів.

Висота дренажної подушки повинна складати не менше 3-5 сантиметрів

Земля для сукулентів підходить для вирощування алое найкраще

Як пересадити доросле алое?

Пересадка робиться досить часто: для рослин молодше трирічного віку щороку, після досягнення трьох років - кожні два роки: за цей час алое встигає виснажити грунт. Є два способи це зробити: один називається, власне, пересадкою, другий - перевалкою.

пересадка

  1. Рослина акуратно виймають з грунту разом з частиною землі і поміщають в воду.
  2. Ком перетирають руками, звільняючи від грунту.
  3. Після цього алое висаджують в новий горщик з уже підготовленою грунтом.
  4. Ущільнюють грунт і посипають крупнодісперсной піском або дрібним керамзитом.
  5. Перші три-чотири дні після процедури квітка не поливають.

Перевалка

  1. Рослина витягують з горщика разом з грудкою землі.
  2. Чи не видаляючи старий грунт, ставлять кому на шар дренажу в новій ємності.
  3. Підсипають навколо кореневої системи новий грунт і трохи ущільнюють її.
  4. Після перевалки, на відміну від пересадки, рясно поливають рослину.

Відео: нюанси посадки алое Віра

Сезонні умови для вирощування рослини - таблиця

Як вирощувати і доглядати за алое в домашніх умовах?

Алое сам по собі невибагливий і може виживати в самих екстремальних умовах, як і всі сукуленти. Але для буйного росту і цвітіння полив потрібно організувати по-особливому.

Правила поливу і обприскування

Воду для поливу алое потрібно відстоювати кілька днів при кімнатній температурі в закритій ємності. Взимку її температура повинна бути приблизно на шість-вісім градусів вище кімнатної.

Поливати слід розетку рослини з лійки, причому поливати рясно, щоб всі верстви грунту зволожилися рівномірно, - зайва вода просто збереться в лотку, звідки можна буде її прибрати. Якщо алое знаходиться під впливом прямих сонячних променів, обприскувати його не слід, інакше на листках з'являться опіки. В якості корисної добавки в воду для поливу можна додати власний сік рослини.

Як і чим удобрювати квітка в залежності від сезону?

Алое удобрюють рідким комплексним мінеральним складом, який можна придбати в квітковому магазині. Підживлення проводять в період з травня по вересень приблизно кожні три тижні. Взимку цього робити не потрібно, так як рослина перебуває в періоді спокою.

При добриві слід дотримуватися кількох правил:

  1. Підживлення не виробляють в перші півроку після того, як алое було пересаджено в новий грунт - робити це немає сенсу, так як грунт починає виснажуватися тільки після закінчення декількох тижнів.
  2. Вносять добрива разом з водою для поливу.
  3. Хворі рослини не підживлюють, поки причина захворювання не з'ясована і залишається невирішеним.

Якщо ви збираєтеся використовувати рослину в терапевтичних або косметичних цілях, удобрювати його мінеральними комплексами не можна. Оброблені пестицидами та інсектицидами рослини (наприклад, якщо довелося зробити це через ураження хворобами або шкідниками) також не можна використовувати для приготування ліків або косметики.

Як змусити столітник цвісти в домашніх умовах?

Алое цвіте дуже рідко, приблизно раз в 20 років (при гарному догляді, можливо, раніше), переважно в холодну пору року. Найчастіше з'являється тільки одна квітка, завжди - в пазухах верхніх листків. Спектр квітів може варіюватися від яскраво-жовтого до червоного. Для того щоб допомогти рослині зацвісти, потрібно забезпечити йому період спокою.

У квітці алое дуже багато нектару, за рахунок цього він має сильний специфічний, хоча і приємний, запах.

Алое цвіте не раз в сто років, як прийнято вважати: домогтися цвітіння можна належним доглядом

період спокою

В цей період - він триває зазвичай з вересня по березень - алое поміщають в прохолодне місце (але з температурою не нижче 10 ⁰C). Полив скорочують до одного разу на місяць.

Хвороби і шкідники рослини

Алое Віра виключно рідко вражають захворювання і шкідники, в основному рослині загрожує перезволоження коренів при надмірному поливі або протяги. Але є і ряд випадків, коли квітка дійсно потребує лікування.

Таблиця: хвороби і шкідники, що вражають алое Віра

Фотогалерея: хвороби і шкідники

Як розмножити кімнатний алое?

У природі алое розмножується насінням або прикореневими відростками. Квітникарі можуть скористатися способом, який буде зручний особисто їм.

Розмноження відростками покроково

  1. Коли прикореневій відросток досягає в довжину приблизно п'яти сантиметрів (або п'ятої частини від довжини дорослої рослини) і обзаводиться двома-трьома власними листочками і повноцінної кореневою системою, його відокремлюють від «донора».
  2. Чистим, гострим ножем молоду поросль відрізають від дорослого алое.
  3. Землю в приготованому горщику поливають так, щоб волога дійшла до дренажного шару і з'явилася в піддоні. Коли грунт повністю просякла водою, надлишки води прибирають.
  4. Відросток садять в грунт на глибину в один сантиметр.
  5. Горщик з молодим рослиною залишають в такому місці, куди проникає достатня кількість світла (але не прямих сонячних променів).
  6. Протягом декількох днів підтримують грунт у вологому стані, після цього доглядають як за дорослим рослиною.

Прикореневі відростки алое Віра відокремлюються чистим гострим ножем

Розмноження живцями покроково

  1. Чистим гострим ножем від материнської рослини відокремлюють кілька листів з тих, що знаходяться ближче до основи.
  2. Через кілька годин, коли зрізи покриються плівкою, їх присипають товченим активованим вугіллям.
  3. Через два дні живці висаджують у вологий пісок.
  4. Поливають рослину тільки, коли воно вкорениться в піску.
  5. Приблизно через місяць алое висаджують в грунт.

Найпростіше розмножувати алое живцями

розмноження насінням

Розмноження насінням - самий трудомісткий спосіб. Етапи процесу наступні:

  1. Грунт для висадки насіння алое готують так само, як для розсаджування вегетативним способом, єдина відмінність - не потрібно дренажу.
  2. На 20 годин насіння замочують в слабкому (світло-рожевому) розчині марганцівки (можна замінити сумішшю соку алое і чистої води).
  3. Більш насиченим розчином обробляють ємності, в які передбачається висаджувати насіння. Якщо марганцівки немає або квітникар не хоче нею користуватися, її замінюють міцним мильним розчином.
  4. На самому початку весни насіння висівають в грунт на відстані 2 см один від одного, при цьому температура в приміщенні повинна становити не менше 22 ⁰C.
  5. Насіння присипають просіяним річковим піском.
  6. Організовують полив знизу, ставлять горщик в воду і тримають там до тих пір, поки верхній шар ґрунту не стане вологим.
  7. Після цього поміщають горщики з насінням в теплицю з температурою 25-30 ⁰C.
  8. Коли у молодої порослі з'являється приблизно по 2 листочка, рослини пікірують в широкі і неглибокі ємності з точно таким же грунтом (бажано навіть з частиною старого, так рослини випробує менше стресу).
  9. У маленькі горщики з повноцінним дренажем молоді алое пересаджують, коли вони помітно підростуть і зміцніють.

Насіння Алое перед посадкою слід вимочувати в слабкому розчині валеріани: це потрібно для профілактики хвороб

Відгуки квітникарів

Алое досить простий в догляді. Головне, пам'ятати, що це суккулент, а значить, ні в якому разі не заливати його і не давати переохолоджуватися. Якщо за ним буде організований належний догляд, рослина порадує садівника квітами вже через кілька років після посадки.

Як змусити столітник цвісти в домашніх умовах?
Як і чим удобрювати квітка в залежності від сезону?
Як змусити столітник цвісти в домашніх умовах?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама