Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бамбук

Опис: бамбук складають досить велике підродина в сімействі мятлікові і відрізняються від інших злаків перш за все міцним здерев'янілим стеблом, яке зберігає типове для злаків членисту будову. Деякі види бамбука (в основному тропічні і субтропічні) мають гігантські розміри, досягаючи висоти 40 м. Є бамбук з трав'янистими стеблами заввишки менше 1 м. Існують також види з лазять або кучерявими, ліанообразниє пагонами. Трав'янисті бамбуки ростуть під пологом лісів і виносять значне затінення. Деякі види досить холодостійкі і можуть виносити сніжні зими.

Характерна особливість Бамбуку - надзвичайно швидкий (у деяких до 70-80 см на добу) і нетривале зростання їх стебел, що досягають повної висоти, як правило, протягом декількох (до 6) тижнів, після чого стебло в наступні роки розвиває лише короткі бічні пагони з кількома листям. Більшість бамбука зацвітає і плодоносить дуже рідко, іноді через 60 і понад 100 років.

цвіте бамбук   Світлина   Бондаревой Ольги цвіте бамбук
Світлина Бондаревой Ольги

Бамбуки розповзаються довгими кореневищами, утворюючи суцільні зарості. У нашому садівництві бамбук поки представлені дуже скромно: до них ставляться насторожено через їх репутації тропічних рослин. Є дані, що в Західній Європі навіть багатометрові бамбуки виносять короткочасні морози до мінус 30 ° С, але у нас поки вирощують тільки деякі карликові види, які не піднімаються над рівнем снігу і більше схожі просто на «траву». Треба врахувати, що крім холоду у нас діють і інші фактори, несприятливі для великих бамбука, - щодо сухе повітря в порівнянні із Західною Європою і більш різкі перепади температури. Всі вони дуже схожі.

Найбільш морозостійкі види роду Саза (Sasa) . Витривалі і морозостійкі сінарундінаріі ( фаргезіі ) Блискуча (S.nitida) і Мурільо (S.muriliae). Рослини ці порівняно рідкісні, але на початку минулого століття вони прикрашали багато садів Росії (навіть в Санкт-Петербурзі). На захищених місцях (при укритті на зиму) ці бамбуки досягають 2 м висоти. Неукритих відмерзають до рівня снігу. Втім, фаргезіі легко і швидко відростають влітку, тільки однорічні пагони у них нерозгалужені, так що з вигляду обмерзлі рослини кілька програють. Тому стебла бамбука на зиму слід пригинати до землі і для надійності (на випадок безсніжних морозів) прикривати лапником.

варті згадки Плейобластуси : Бамбук золотистий (Pleioblastus auricomus = Arundinaria auricoma = A. viridistriata) - один з кращих низьких ряболистих бамбука з поздовжніми жовтими смугами на листках, його сорт 'Chrysophyllus' має абсолютно жовте листя. Б. карликовий (Pleioblastus pygmaeus = Arundinaria pygmaea), б. низький (Sasa pumila = Pleioblastus pumilus = Arundinaria pumila), б. присадкуватий (Pleioblastus humiiis = Arundinaria humilis) - рослини низькі, не вище коліна, і дуже морозостійкі. Б. кумасаза (Shibataea kumasasa) легко дізнатися по звивистих стебел, сплющеним з одного боку. Утворює карликовий, компактний кущ. Б. строкатий (Pleioblastus variegatus = Arundinaria for-tunei) зростає щільною низькою куртиною, прикрашений белополосатимі листям. На півдні Росії вирощують філлостахіси (Phyllostachys).

Місцезнаходження: в середній смузі Росії пишніше всього бамбуки ростуть на сонці. Краще ростуть на пухкому, багатою органічними речовинами зволоженою грунті, при високій вологості повітря. Але це - влітку, а зимують вони краще на сухих місцях. Вони вважають за краще рости в затишному, захищеному як від холодних, так і від спекотних вітрів місці, де взимку накопичується багато снігу. Садити бамбук краще навесні.

Грунт: на глинистий грунт бажано насипати шар родючої листової землі. Всі бамбук люблять постійно зволожений, не пересихали землю, високорослі види часто садять поблизу водойм.

Hibanobambusa tranquillans 'Shiroshima'   Фотографія Шахманова Тетяни Hibanobambusa tranquillans 'Shiroshima'
Фотографія Шахманова Тетяни

Догляд: зимує без укриття б. курильське, можливо, і інші низькорослі види будуть зимувати без турбот під покровом осіннього листя. Але краще все ж насипати над ними шар листя товстіший або покласти гілля на випадок ранніх безсніжних заморозків. Взимку накидайте на них побільше снігу.

Розмноження: ці декоративні злаки з насіння розвивається дуже повільно, тому практично розмноження їх здійснюється тільки вегетативним шляхом, відділенням кореневищ або кореневищними живцями, а деяких і стебловими живцями.

Використання: як декоративні рослини бамбуки різко виділяються серед інших деревних порід своїми майже циліндричними, вузлуватими, солом'яно-жовтими або чорними, прямими або красиво вигнутими стовбурами і ажурними листками. Хороші і в невеликих групах.

Природно бамбук краще висаджувати в садах, створених в східному стилі, на тлі декоративних басейнів і струмків. Низькі розповзаються бамбук можуть служити хорошими почвопокровними рослинами для тінистих куточків саду, для закріплення схилів ярів. Високі бамбук можна використовувати як характерну деталь японських садів. Негниючі, міцні і красиві бамбукові палиці - чудовий виріб матеріал для оформлення японського саду.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама