Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Формування огірків - схема, як правильно

  1. Як підв'язувати огірки?
  2. Формування огірків в одне стебло і кілька
  3. Що радять агрономи і досвідчені дачники - корисний досвід

Бажаєте отримувати багато смачних зеленці з грядки, тоді формування огірків - першочергове завдання, виконавши яку, щедрий урожай буде реальністю, а не мрією. Дізнайтеся, як підв'язати огірки в теплиці і відкритому грунті, як прищеплювати, чи потрібно пасинкувати у відкритому грунті і т.д.

Як підв'язувати огірки?

Підв'язувати огірки можна кількома способами, в залежності від облаштування теплиці або парника, а також вирощуваного сорту або гібрида: Підв'язувати огірки можна кількома способами, в залежності від облаштування теплиці або парника, а також вирощуваного сорту або гібрида:

горизонтально - натягніть кілька рядів мотузки на відстані 0,2-0,4 м. при вирощуванні таким способом потрібно стежити за головним стеблом, щоб не йшов вниз і направляти вгору при необхідності;

вертикально - зверху теплиці натягують горизонтально мотузку, а краще дріт, на яку нанизують підготовлені мотузки, розташовуючи кожну навпроти куща. Потім головний стебло огірка обвивають навколо мотузки кілька разів, щоб добре тримався. Такий принцип підв'язки дуже зручний, коли огірок формують в одне стебло;

V-образно - підійде, коли культуру огірка вирощують в два стебла. Принцип схожий на вертикальну підв'язку, тільки до одного куща ведуть дві мотузки;

на сітці також можна ростити огірки, які будуть чіплятися за неї вусиками. Спосіб більше підходить для відкритого грунту, де є можливість посадити культуру біля паркану з сітки або облаштувати спеціальну грядку;

підв'язка на піраміді - принцип полягає в спорудженні конуса з шпалер (високих кілків, залізних прутів), які з'єднуються вгорі конструкції, при цьому повинен дотримуватися нахил в 60-75 градусів. Зручність такої підв'язки в тому, що огірки будуть тягнутися вгору, не потрібно постійно перенаправляти стебла і в одному місці можна висадити до 10-20 саджанців. Урожай з такої конструкції збирають як з семиметрової грядки. Шкода, в теплиці такий спосіб формування і ведення огірка не застосовують.

Підв'язувати розсаду огірків необхідно після висадки через 5-10 днів, діючи акуратно, намагаючись не пошкодити ніжні листи і стебло. Крім того, не обв'язуйте мотузку занадто туго навколо головного втечі, рослина просто не повинно падати, а через 2-3 доби Ви самі помітите, як вусики міцно охоплять мотузку.

Формування огірків в одне стебло і кілька

Кущ огірка потрібно формувати постійно і бажано правильно, так як культура дуже швидко і активно росте, особливо в тепличних умовах. Не відкладайте процедуру по формуванню, працювати з довгими батогами набагато важче і високий ризик пошкодження рослини. З чого почати формувати огірковий кущ і що робити з плином часу, читаємо далі:

  • один раз в сім днів обов'язково працюємо на грядці з огірками. При вирощуванні огірків на продаж, в теплицю доведеться заглядати як мінімум через день;
  • видаляємо чоловічі квітки (легко відрізнити від жіночих, так як ростуть на тоненькій квітконіжці, жіночої статі - відростають з зав'язі плодів), прибираємо всі погані і хворе листя, також не забуваємо обривати вусики (краще взяти гострий секатор для цих справ).

Як формувати огірки в теплиці? Формування партенокарпических огірків або самозапильних має супроводжуватися видаленням всіх зав'язей і бічних пагонів, що виростають в пазухах 3-5 нижнього листя, таким чином, формуємо огірок в одне стебло. При подальшому зростанні потрібно обрізати всі пагони, що йдуть з пазух листя і залишати тільки зав'язі.

При подальшому зростанні потрібно обрізати всі пагони, що йдуть з пазух листя і залишати тільки зав'язі

формування огірків в одне стебло - на фото

Після того, як культура доросте до стелі теплиці, оберніть акуратно стебло навколо шпалери (мотузки) і направте рослина вниз. Коли відросте на метр, верхівку огірка прищипують. Також огірок можна пустити вгорі по шпалері, вийде свого роду буква «р». Деякі дачники і садівники рекомендують обрізати листову пластину після того, як огірочки виростуть і вже будуть готові до зняття.

Як формувати бджолозапильні сорти огірків для відкритого грунту і теплиць? Особливістю таких сортів є утворення великої кількості чоловічих квіток, тому огірок у відкритому грунті прищипують після 6 листа, далі на грядці без підв'язки більше нічого не видаляють, урожай і так порадує.

У теплиці прищипувати огірок після 6 листа не обов'язково, можна довести культуру до стелі, потім прищипнуть - головне, не видаляти пагони, що йдуть з пазух листя, тому що при уважному огляді, можна побачити квіти і пагони (якщо відріже пасинок, то позбавите себе врожаю).

Щоб бджолозапилюваний огірок не перетворився швидко в пишну ялинку, прищипують пасинки, які виростають з пазух перших 6-8 листків, після появи першого огірочка. Потім можна залишати пагони достовірніше, даючи вирости двом огірочками і т.д. Бджолозапильні сорти огірків наступні - Пальчик, Родничок, Топольок і ін. Пучкові сорти і гібриди огірків ведуть в одне стебло, в т.ч. і огірок Таганай, що славиться спринтерськими темпами зростання і неймовірною врожайністю.

Що радять агрономи і досвідчені дачники - корисний досвід

Агрономи і досвідчені дачники дотримуються того, що формування огірків в теплиці краще проводити різними способами, враховуючи сортові особливості культури. Такий підхід дозволяє вибрати найбільш підходящий метод вирощування і формування куща, оптимально пристосований для своїх умов.

Вибрати вартий той алгоритм, при якому буде найбільш висока врожайність, але в той же час, не варто забувати і про простоту догляду. Якщо вести огірок досить важко і незручно, краще підібрати варіант з меншими затратами праці і хорошим плодоношенням.

Корисні рекомендації провідних фахівців з вирощування огірків:

  • роботи по формуванню огірка (прищипування, видалення пасинків) краще проводити в ранкові години, щоб до вечора ранки затягнулися. Адже саме вночі відбувається розпад органічних речовин, які переходять в плоди, тому для гарного і рівномірного зростання огірків працюйте вранці;
  • використовуйте гострий ніж, секатор або ножиці, щоб менше травмувати рослину;
  • не залишайте пеньків при отщіпиваніем щоб уникнути попадання інфекції;
  • під час активного плодоношення не рекомендується міняти положення пагонів, розгортати листя в іншому напрямку, щоб не послабити зростання і не викликати пожовтіння зав'язей, листя. головний стебло направляють по необхідності, коли буде досягнута межа висоти в теплиці;
  • з огірками, які формують в одне стебло в тепличних умовах, при досягненні стелі потрібно поступити таким чином - розв'язати шпагат, згорнути головний стебло внизу разом з мотузкою в кільце і знову закріпити шпагат. Такий підхід забезпечить високу продуктивність рослини без пробігів, як у випадку з перекруткі вгорі і опусканням головного втечі вниз. Зростаючий вниз огірок ніколи не буде давати високих врожаїв;
  • щоб огірки добре зав'язувалися і не було пустоцвіту при вирощуванні в теплиці (особливо стосується бджолозапильних сортів), можна вдатися до хитрощів - візьміть велику бочку, налийте теплої води і накидайте туди зеленої трави. Коли вміст почне бродити, буде відбуватися виділення газу метану, який сприяє формуванню жіночих квіток, отже, зав'язі огірків будуть з'являтися і рости в більшій кількості.

Як підв'язувати огірки?
Як підв'язувати огірки?
Як формувати огірки в теплиці?
Як формувати бджолозапильні сорти огірків для відкритого грунту і теплиць?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама