Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гладіолуси в горщиках (кашпо): посадка і догляд на вулиці, на балконі

Останнім часом дуже модно вирощувати гладіолуси в горщиках для озеленення лоджій, балконів або відкритих терас. Щоб такі квіти обдаровували своїх власників, необхідно знати всі секрети посадки і догляду за рослиною.

1

Підготовка цибулин і грунту

Щоб вирощувати гладіолуси в контейнерах, необхідно підібрати сорти квітів. Найкраще для цього підходять мініатюрні, мелкоцветковиє і среднецветковие рослини. За 3-4 дні до висадки необхідно очистити діток від криють лусок. Відзначимо, що слід вибирати клубнепочкі, діаметр яких становить 5-7 мм. Обов'язково потрібно відібрати хворі цибулини і викинути, оскільки вони все одно не проросте. При невеликих пошкодженнях можна просто вирізати хворе місце, а потім змастити рану зеленкою. Крім того, потрібно висаджувати тільки ті цибулини, які мають кілька кореневих горбиків, навіть незважаючи на їх розмір.

Підготовлені бульбоцибулини потрібно розмістити в коробках, на яких вказати сорти. Після цього ємності потрібно виставити на розсіяне світло, а пересаджувати рослини в горщики дозволяється, коли паростки будуть довжиною в 5 см. Щоб підвищити стійкість гладіолусів до грибкових захворювань, а також прискорити їх цвітіння, використовують Фітоспорін або Фундазол. Такими препаратами потрібно обробити цибулини рослин.

Коли посадковий матеріал буде готовий, необхідно приступати до вибору і підготовки горщика. Відзначимо, що контейнер повинен бути глибиною мінімум 30 см і в той же час зміг вмістити достатню кількість грунту і обсяг рослин. Важливий нюанс - горщики зобов'язані мати отвори для дренажу, щоб могла йти зайва вода. Така необхідність пояснюється тим, що гладіолуси не переносять зайвої вологості.

На дно кашпо потрібно помістити дренаж. Для цього використовують черепки розбитих горщиків для квітів, які знайдуться в кожному господарстві. Рідина через такий шар швидко проходить, тому гладіолуса НЕ доведеться рости в калюжі стоячої води. Крім того, черепки не дозволяють грунту висипатися з дренажного отвору. Поверх шару дренажу потрібно помістити живильне і пухкий грунт.

Кращі домашні дерева в горщиках: вирощування і догляд

2

Висадка і полив рослин

Оптимальний період для висадки гладіолусів - кінець березня - початок квітня. У контейнери рослини потрібно розміщувати в 2 рази нижче, ніж у відкритий грунт.

На яку глибину висаджувати гладіолуси? Це залежить від розміру цибулини і структури землі. Зазвичай бульбоцибулини розміщують приблизно на 12 см в глибину. Від розміру посадкового матеріалу залежить і те, з якою частотою буде виконано розміщення. Великі цибулини закопують на відстані 15 см, а маленькі - 7,5 см. Щоб прикрасити балкон гладіолусами, необхідно ставити контейнери на південній або східній стороні. Головне - сонце повинно освітлювати горщики протягом усього дня. Відзначимо й те, що квіти не переносять сильних вітрів і протягів. Якщо провести посадку гладіолусів в термін і дотримуватися всіх порад, то рослини порадують своєчасним і тривалим цвітінням.

Гладіолуси в кашпо необхідно регулярно поливати, оскільки вони вважають за краще добре зволожений грунт, але разом з тим не переносять, коли застоюється вода. Якщо в грунті буде бракувати вологи, то це погано позначиться на зростанні гладіолусів, особливо зашкодить їх квітконосів. Вони викривити, стануть нестійкими і втратять свою декоративність.

Нагадаємо, що грунт в горщиках набагато швидше висушуються, в порівнянні з відкритим грунтом. Щоб уникнути такого процесу, потрібно регулярно проводити мульчування перегноєм або торфом, який під час поливу буде віддавати рослинам поживні речовини, а також прослужить відмінною підгодівлею.

У спекотні дні гладіолуси необхідно поливати до 3 разів на добу теплою водою, а потім стежити, щоб грунт залишався пухким і повітропроникним. В іншому випадку - коріння задихнуться. Відзначимо, що рослини найбільш вимогливі до поливу в фазі третього-п'ятого аркуша, на етапі формування другого ярусу кореневої системи. Не менш важливо регулярно поливати гладіолуси в період бутонізації, коли тільки починає з'являтися суцвіття.

Вирощування бугенвиллии в домашніх умовах: посадка, розмноження і догляд

3

Як підгодовувати квіти в контейнерах?

Щоб у гладіолусів були красиві бутони, за ними необхідно правильно доглядати і годувати їх. У різні фази розвитку квітів потрібні різні добрива. Перше поджівленіе рекомендують проводити, коли відросте другий справжній лист. Для цього використовують 35 г калійної селітри, а при її відсутності застосовують 20 г сульфату калію, розведеного у відрі води. Можна також використовувати аміачну селітру або сечовину (по 30 г того чи іншого речовини).

Проводити другу підгодівлю слід, коли на стеблі буде вже більше трьох листя. Для добрив застосовують по 25-30 г сульфату калію і сечовини. Щоб отримати потужні квітконоси, досвідчені садівники рекомендують проводити позакореневе підживлення за допомогою мікродобрив. Користуватися такими речовинами слід, дотримуючись інструкцій. У цей період добре звертатися до поджівленію борною кислотою, яку розчиняють у відрі води. Третій раз виконувати добриво рекомендують, коли на гладіолуса відросте 6 листя. Потрібно взяти 30 г сульфату калію і 15 г сечовини. Четвертий раз підгодовувати рослина потрібно після появи бутонів і початку цвітіння. Для цього в 5 л води розчиняють 15 г нітрофоски. Відзначимо, що припиняти поджівленіе гладіолусів потрібно на початку вересня. Крім того, досвідчені садівники рекомендують чергувати добрива органічними і мінеральними підживлення.

Крім того, досвідчені садівники рекомендують чергувати добрива органічними і мінеральними підживлення

Якщо ваші гладіолуси сповільнюються в рості і цвітінні, то слід використовувати обробку за допомогою стимуляторів - Епін і циркону, але не частіше ніж 3 рази за літній сезон.

Якщо ваші гладіолуси сповільнюються в рості і цвітінні, то слід використовувати обробку за допомогою стимуляторів - Епін і циркону, але не частіше ніж 3 рази за літній сезон

Вирощування віоли в домашніх умовах, посадка і догляд у відкритому грунті

4

Боротьба з хворобами

Щоб гладіолуси на балконі росли здоровими і регулярно обдаровували пишними бутонами, необхідно стежити за станом квітів. Найпоширеніше захворювання, яке вражає рослини - фузаріоз. Його викликає гриб роду фузариум. Гладіолуси, які страждають від такої недуги, відрізняються погано розвиненими країнами, тонкими і викривленими листям. Якщо не вживати ніяких заходів - гладіолуси пожовтіє і усохнуть, а бульбоцибулини загинє при зберіганні. Уражені рослини потрібно викопати і видалити разом із землею. Щоб уникнути появи такого захворювання, потрібно проводити дезінфекцію клубнелуковиц розчином фундазолом. Крім того, перед закапуванням посадковий матеріал необхідно тримати в настої чорнобривців протягом 9 годин. Щоб приготувати такий розчин, слід взяти сухі чорнобривці, подрібнити їх, помістити в емальоване відро з водою і настояти протягом 2 днів.

Щоб проводити профілактику хвороб, можна застосовувати календулу і чистотіл. Потрібно взяти зелені частини цих рослин, подрібнити їх, залити окропом (1: 2), настояти протягом 72 годин. Перед тим як обробляти гладіолуси, слід додати в такий розчин 50 г прального порошку. Цим препаратом потрібно обдавати рослини 1 раз в 7 днів протягом всього літнього сезону.

Цим препаратом потрібно обдавати рослини 1 раз в 7 днів протягом всього літнього сезону

Ще 1 поширене захворювання - склеротинія. Це гниль, що з'являється через вологість повітря і грунту. На листках утворюються ледве помітні темні плями з окантовкою. Крім того, бульбоцибулини починають тверднути і гнити. Ще 1 різновид хвороби - ботритис. Щоб попередити її появу, необхідно обробляти бульбоцибулини розчином питної соди (на 10 л води беруть 50 г речовини). Якщо ж перед посадкою не вдалося провести обробку, то можна обприскати дорослі рослини 1% розчином бордоської рідини або 0,4% хлорокисью міді.

Якщо правильно висаджувати і доглядати за гладіолусами, то вони прикрасять будь-який балкон або лоджію своїм прекрасним цвітінням.

На яку глибину висаджувати гладіолуси?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама