Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лаванда. Вирощування лаванди (посадка і догляд)

  1. Лаванда як вид
  2. Місце для посадки лаванди
  3. Грунт для лаванди
  4. Коли висаджується лаванда?
  5. Посадка лаванди навесні розсадою
  6. Посадка лаванди у відкритий грунт
  7. Посадка лаванди в зиму
  8. Догляд за лавандою
Лаванда. Вирощування лаванди (посадка і догляд)

Лаванда дуже красиву квітку, з по істині чарівним ароматом. Якщо ви хочете самостійно виростити лаванду, ознайомтеся з простими правилами її вирощування. Лаванда стане прикрасою будь-якого саду і будь-який клумби на вашій ділянці.

Так само не рідко лаванду вирощують у вазонах і навіть в кімнатних горщиках. Лаванда досить невибагливі і не потребує особливого догляду, тому не створить вам багато клопоту і труднощів в її вирощуванні. Трохи зусиль і у вас неодмінно виросте шикарна лаванда, яка прикрасить вашу ділянку, терасу або балкон.

Лаванда як вид

Перед тим як посадити будь-яка рослина необхідно знати його загальні характеристики для того щоб мати уявлення про те, що ж ви хочете виростити на своїй ділянці.

Лаванда рослина вічнозелена, що робить її ще більш привабливою для будь-якого садівника. Вона має зелений матовий стовбур, який весь укритий невеликими листочками.

Суцвіття зібрані в стрілу на якій розташовуються дрібні квіточки фіолетового кольору. Вони облаем яскравим, насиченим ароматом.

Не всі знають про те, що аромат мають не тільки квіти, але стебло і листя лаванди. Вони мають такий же аромат, як і квіти, але трохи менше виражений і більш м'який. Звичайна лаванда має зріст не менше 20 см, кущ в діаметрі досягає 40 см.

Коренева система у лаванди стрижнева з відгалуженнями.

Місце для посадки лаванди

Хоч лаванда і невибаглива, але все ж для повноцінного її зростання варто вибрати максимально підходяще для неї місце у вашому саду. Вона дуже любить відкриті і сонячні ділянки, звичайно в підлозі тіні вона так само приживається, але при малій кількості сонця її цвітіння буде менш рясне, а самі квіти можуть бути дуже бляклими. Тому вибираючи для неї місце необхідно вибрати максимально сонячне.

Лаванда не переносить дуже вологі місця, вона більше хоче сухість, це необхідно враховувати при посадці. Чи не висаджуйте її в місці, з високою вологістю. Лаванда не чутлива до вітрам і протягам, тому вибирати місце, захищене від вітру, не варто.

Грунт для лаванди

Лаванда не переносить зайву вологу, тому її необхідно висаджувати виключно на добре дренованим грунті. Вона погано росте в місцях де близько до поверхні розташовані підземні води, але, якщо у вас саме таке місце не впадайте у відчай, вам просто необхідно буде перед посадкою зробити хороший шар дренажу для швидкого просихання грунту під лавандою.

Так само лаванда не переносить кислий грунт, тому в грунті багатою торфом вона буде рости дуже погано. Ідеальна грунт для лаванди - це піщаник, на ній вона відмінно росте і розмножується.

Коли висаджується лаванда?

Лаванда висаджується навесні і сіється в зиму. Обидва пори року дуже добре підходять для її посадки. На зиму вона висаджується насінням, роблять це в кінці жовтня. Навесні використовується розсада і висаджується вона на початку травня.

Посадка лаванди навесні розсадою

Для посадки лаванди навесні розсадою звичайно для початку необхідно виростити розсаду. Для вирощування розсади необхідно заздалегідь підготувати грунт для її вирощування, звичайна грунт для розсади для неї не підійде. Зробіть суміш з 2 частин звичайного органічного перегною і 1 частини річкового піску, звичайний пісок не підійде він невеликий і швидко ущільнюється. Потім візьміть ящик для вирощування розсади, насипте в нього приблизно 2 см дренажу, підійде звичайний дренаж, який ви використовуєте для посадки квітів.

Починати вирощувати розсаду лаванди необхідно починаючи з середини лютого і до середини березня. Для цього посипте насіння на підготовлений грунт, засипте насіння трохи річковим піском, товщина піску не повинна бути більше 3 мм, полийте посаджені насіння трохи водою, а краще обприскати з пулівезатора. Накрийте ящик плівкою. Поставте майбутню розсаду в добре освітлене місце, але не на прямі сонячні промені. Періодично піднімайте плівку, щоб в ящик поступало повітря. Як тільки ви побачите паростки зніміть плівку. Далі, як тільки паростки досягнуть розміру 1-2 см, розсадите їх так щоб між паростками залишилося відстань не менше 5 см.

Посадка лаванди у відкритий грунт

Розсада лаванди у відкритий грунт висаджується до середини травня. Перед посадкою лаванди грунт необхідно перекопати з перегноєм і річковим піском. Потім зробіть лунки глибиною 20 см, відстань між ними має бути не менше 80 см інакше рослинам буде тісно. На дно кожної лунки насипте будь-дренаж. Далі розташуйте розсаду в лунці так, щоб коріння розташовувалися в ній вільно. Акуратно засипте коріння землею. Потім добре полийте розсаду водою, досипьте землі, якщо вона просіла.

Посадка лаванди в зиму

Лаванда в зиму висаджується виключно за тієї умови, що в вашому регіоні теплі зими. Для посадки обов'язково перекопайте землю з перегноєм і річковим піском. Чи не висівайте насіння там, де багато вологи, вони пропадуть. Посійте насіння в кінці жовтня. Їх висівають на підготовлену землю і присипають 3-4 сантиметрами все тієї ж грунту. Трохи поливати необхідно тільки за умови посухи і тільки до падіння температури до +5 градусів. Взимку рясно засинайте ділянку з лавандою снігом, якщо ж у вас не сніжні зими, засипте цю ділянку рясно листям з осені.

Догляд за лавандою

Лаванда досить невимоглива в догляді, але все ж варто врахувати деякі особливості.

Найперша вимога в догляді за нею це грунт, вона завжди повинна бути добре дренувати. Згодом вона буде ущільнюватися, тому необхідно іноді обкопувати лаванду, додаючи річковий пісок.

Обов'язково прибирайте все бур'яни навколо квітки, особливо уважно до збирання бур'яну необхідно поставитися в перший рік життя рослини. Прикоренева частина куща лаванди не повинна бути перезволожений, інакше можливе підгнивання коренів.

Коли лаванда почне цвісти, це відбувається на 2-3 рік життя рослини. Перші квіти бажано зрізати. Це дозволить зміцніти кореневій системі і дасть їй поштовх зростання.

Обов'язково мульчируйте грунт навколо лаванди, відступаючи від прикореневій частині куща, це дасть їй тримати необхідну кількість вологи і перегниваючи мульча дасть їй додаткове харчування.

Поливати її необхідно в міру. Якщо поливу буде занадто багато вона почне жовтіти, а коріння будуть гнити. Але й не пересушити її, поливу раз в тиждень їй буде достатньо за умови не дуже високих температур.

Лаванду необхідно щорічно обрізати, пагони необхідно постійно вкорочувати на 3-5 см. Обов'язково перед зрізом огляньте гілки, рівень зрізу не повинен бути нижче задерев'янілими частини гілки.

Якщо ви хочете виростити лаванду у себе на підвіконні або балконі, терасі, то горщик підбирайте глибокий і широкий. Коренева система лаванди досить-таки потужна. На дно горщика обов'язково помістіть шар дренажу.

Грунт для лаванди має такий склад: земля листова, пісок річковий, перегній, з розрахунку (3: 1: 2). Пісок додатково перемішайте з вапном пушонкой або використовуйте раскислитель грунту Вапно-Гумі .

Місце для горщика з лавандою вибирайте сонячне і досить добре провітрюється. Влітку, якщо є можливість, виносьте горщик з лавандою на балкон або терасу, за склом від прямих сонячних променів лаванда буде страждати від сонячних опіків.

Для вирощування лаванди в районах з суворими зимами підійдуть морозостійкі сорти лаванди. Найпопулярніший сорт - лаванда вузьколиста, вона ж англійська, вона витримує морози до -35 ° С. З настанням холодів кущі лаванди вкриваються покривним матеріалом і присипаються опалим листям або ховаються ялиновим гіллям. Протягом зими додатково засипається випав снігом.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете виростити прекрасну ароматну лаванду!

Коли висаджується лаванда?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама