Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Лук шалот: сорти характерні відмінності, користь і особливості

  1. опис лука
  2. Основні переваги
  3. Відмінності від ріпчастої
  4. Ботанічна довідка
  5. Історична довідка
  6. Хімічний склад
  7. сорти рослини
  8. ранньостиглі сорти
  9. середньостиглі сорти
  10. середньопізні сорти
  11. умови вирощування
  12. Хвороби і шкідники
  13. Шкода і користь

Лук шалот (в народі - сімейний цибулю, кущовка, кустовка, сороказубка) - це різновид ріпчастої цибулі. Вирощують він більше 2 тисяч років. Свою латинську назву Allium ascalonicum він отримав від назви міста Асколон в Палестині, де у великій кількості його розводили в давнину. З цих місць в 13 столітті його і стали завозити в Європу хрестоносці.

З цих місць в 13 столітті його і стали завозити в Європу хрестоносці

опис лука

Зовні рослини шалот миниатюрнее ріпчастої цибулі . Листочки його аналогічно трубчасті, проте вузькі, шіловідние, темно-зелені, з восковим нальотом. Шалот не дарма вважають аристократом - цибулинка у нього ніжна, соковита, ароматна і смачна. Особливо цінують його гурмани, оскільки вважається, що він не пригнічує тонкого смаку інших продуктів.

Шалот зовні відрізняється від ріпчастої цибулі дрібнішими цибулинами (двадцять-п'ятдесят грам), великий гіллястістю, а найбільш важливе - великий скоростиглістю, а також гарною лежкістю цибулин, які без особливих проблем лежать до свіжого врожаю. Він формується на місяць раніше ріпчастої цибулі і практично не стрілку. Шалот дивно морозостійкий. Навіть промерзла цибулинка проростає і дає відмінний урожай.

У народі шалот високо шанується за ароматну і соковиту зелень, а також невеликі, відмінно зберігаються цибулини, які навіть в умовах міського житла зберігаються до нового врожаю. Приємний на смак, гострий, але ніжніше, ніж ріпчаста лука. А перо у нього довго не грубіє і вкрай м'яке. Та й ростити його значно легше, ніж ріпчаста цибуля.

Основні переваги

У цибулі шалот, як і у кожного виду є свої особливості і характерні параметри, які його або виділяють з основної маси, або з-за яких вважають за краще не використовувати. Нижче, редакція сайту KustRoz.ru, привела основні переваги:

  • Короткий вегетаційний період і раннє дозрівання цибулин, які формуються при сухій погоді і високих середньодобових температурах в кінці літа.
  • Дружне вилягання листя в кінці липня дозволяє оперативно зібрати врожай і отримати добре визріли цибулини.
  • Раннє старіння і усихання листя захищає рослини від ураження пероноспорозом і шейковой гниллю.
  • Лежкость протягом 8-12 місяців без втрати товарних якостей, не проростає при зберіганні.
  • Прекрасна і ніжна вигонка.
  • Висока врожайність за рахунок загальної маси гнізда. Як правило, в гнізді формується від 4 до 10 штук цибулин, і маса гнізда в середньому становить 150-300 м

Відмінності від ріпчастої

Деякі люди через незнання називають шалот звичайним ріпчастою цибулею, але це не так. Радикальні відмінності все ж є, причому по зовнішнім і смаковим параметрам. Якщо цікаво знати, чим відрізняється цибуля-шалот від ріпчастої цибулі, нижче представлені характерні риси першого сорту:

  • Шалот зовні нагадує сливу, причому за формою і розміром.
  • Ріпчасту цибулю більше, крупніше. Ріпчасту цибулю має гіркий, терпкий смак, тоді як шалот властива м'якість, приємна пікантність.
  • У шалот є порція цукру, суперфосфат, корисні речовини і ємна концентрація вітаміну С. Виходить, що це потужний антисептик в боротьбі з «шкідниками» організму.
  • Ріпчасту цибулю залишає неприємний присмак, а з шалот цього не станеться, тому його додають в блюда на банкетах.
  • В азіатській кухні це незамінний інгредієнт салатів, других страв, вегетаційного меню. В їжу одночасно додається зелень.

Ботанічна довідка

Лук-шалот (інша назва цибулю ашкелонскій) багаторічна рослина сімейства цибулевих. Від свого родича ріпчастої цибулі відрізняється тільки цибулиною. Розрізняють ранні, середні, пізні, напівгострі, гострі і солодкі сорти шалот.

Існує класифікація за забарвленням лушпиння (червоний, білий, фіолетовий) і ступенем розгалуження.

При посіві в перший рік виростає одне гніздо з 5-6 цибулинами. При посадці на другий рік отримують до 40 цибулин в одному гнізді і стрілки з насінням. Лук шалот низькоросла рослина з сильно гілкується стеблом. Листя дудчасті, блідо-зелені. З одного цибулини вистрілює до 35 аркушів. Великий лук зустрічається рідко. Зазвичай цибулини невеликого розміру.

Цибулина неправильної яйцевидної форми, покриті лушпинням різних відтінків (білий, рожевий, фіолетовий). Плід відрізняється гарною схоронністю і транспортабельністю. Коренева система мичкувата зі слабкою всмоктуючою здатністю. Лук-шалот відноситься до поздноцветущих сортам цибулевих. Головні переваги даного виду - скоростиглість і лежкість.

Історична довідка

Батьківщиною рослини вважають Ефіопію, а назва Alliumascalonicum походить від палестинського міста Аскалона, де його культивували в великих масштабах. Перший опис рослини знайдено в роботах Теофраста (372-287 рр до н.е.) В Європу рослина привезли лицарі-хрестоносці в ХІІІ ст. У нашій країні перші селекційні сорти були виведені в 1958 р для Кубанської і Харківської областей. Сьогодні цибулю шалот популярний в країнах Європи і Південно-Східної Азії.

Цей делікатес вживають в свіжому, сушеному, підсмаженому вигляді. Він ніжніше і соковитіше ріпчастої цибулі, що не заглушає смак інших продуктів і є багатим джерелом вітамінів, мінералів і антиоксидантів.

Хімічний склад

Хімічний склад

Хімічний склад цибулі-шалот схожий зі складом ріпчастої цибулі. Однак в ньому було виявлено значно більшу кількість аскорбінової кислоти, цукру і мінеральних солей. Крім цього, цибулю-шалот багатий солями титана, нікелю та германію, а також каротином, вітамінами Е, РР і групи В, фітонцидами та ефірними маслами. Кількість тих чи інших компонентів може коливатися в залежності від грунту, кліматичних умов.

сорти рослини

Сорти цибулі відрізняються за смаковими якостями, рівня розгалуження, термінів дозрівання і окрасу луски.

ранньостиглі сорти

«Белозерец 94» - рослина формується за сімдесят п'ять-восімдес'ят доби, вага середньої цибулини двадцять-двадцять сім грам і гострий смак. Забарвлення луски - ліловий, з бузковим тоном. Сорт рекомендується для вирощування в областях Північного Кавказу.

«Вітамінна кошик» - цибулини мають гострим смаком і масою в тридцять грамів. Зелене перо такого сорту дозріває за вісімнадцять-двадцять два дні, вилягання листя настає через сімдесят днів після сходів. Лежкость сорти дуже висока. Для отримання зеленого пера в осінньо-зимовий період рослина можна вирощувати в закритому грунті.

Для отримання зеленого пера в осінньо-зимовий період рослина можна вирощувати в закритому грунті

«Ізумруд» - високоврожайний сорт з півострів смаком, округлої цибулиною і білосніжними лусочками. В гнізді зростає по три-чотири головки, маса кожної з яких дорівнює аж до двадцяти двох грам. Сорт рости як дворічна культура. Міститися без втрати якостей в силах до десяти місяців.

«Сімейний» сорт виділяється округлими цибулинами до чотирьох штук в гнізді, півострів присмаком і жовто-ліловими лусочками. Вага кожної головки від вісімнадцяти до двадцяти п'яти грам. Рости як дворічна культура. Захворюваннями не уражається.

«Каскад» - сорт з гострим присмаком і широкояйцевіднимі цибулинами з рожевими лусочками. В гнізді формуються по п'ять-шість головок, кожна з яких може важити до тридцяти п'яти грам. Сорт ростять з севка як дворічна культуру. Тривало зберігається без зниження корисних якостей.

середньостиглі сорти

«Альбік» - сорт з періодом вегетації в шістдесят два дні, високою лежкістю і врожайністю. Поперечно-еліптичні цибулини можуть мати масу до тридцяти грам і жовтуваті лусочки. В гнізді як правило утворюється від трьох до восьми штук головок.

«Бонніла F 1» належить до сорту з півострів присмаком і має період вегетації у вісімдесят два-вісімдесят сім днів. В гнізді формується більше чотирьох головок, маса кожної з яких може бути до сорока грам. Сорт дає стабільні врожаї зелені і цибулин, може рости і добре зберігається на одному місці до 5-ти років.

«Гарант» - напівгострий сорт з головками круглясту-плоскої форми і вегетаційним періодом приблизно п'ятдесят днів. Вага цибулин, яких в гнізді від трьох до десяти штук, може досягати тридцять два грами. Сорт рекомендується для вирощування в закритому і відкритому грунті для отримання зелені і цибулин.

Сорт рекомендується для вирощування в закритому і відкритому грунті для отримання зелені і цибулин

«Сережка» - виключно урожайний гібрид з часом вегетації до п'ятдесяти восьми днів. В гнізді з'являється від чотирьох до десяти округлих цибулин з масою в двадцять п'ять-сорок грам. Культуру можна культивувати в будь-якому ареалі. Сорт стійкий до стрілкування і гнилей, придатний для механічного прибирання і відмінно зберігається.

«Чапаєвської» - цибуля-шалот багатоцільового застосування, вегетаційний період якого дорівнює шістдесят шість діб. Округлені цибулини мають світло-фіолетову луску і вага приблизно в сорок грам. В гнізді з'являється п'ять-вісім головок. Сорт дуже рідко уражається пероноспорозом, довго і відмінно зберігається, придатний для розведення в Центрально-чорноземний район.

середньопізні сорти

«Здоровань» - напівгострий сорт з періодом вегетації в вісімдесят-дев'яносто п'ять діб і цибулинами округлої форми. Цибулинки вагою до п'ятдесяти двох грам мають рожеві лусочки, несприйнятливі до стрілкування і гнилей. Сорт великий лежкости придатний для подзимней висадки. Рекомендується для вирощування в усіх без винятку регіонах країни.

«Сибірський бурштин» - дворічна культура, придатна для розведення на присадибних господарствах. Час вегетації сорту досягає п'ятдесяти п'яти-шістдесяти днів. Круглясту-плоскі цибулини мають жовто-бронзову луску і вага в двадцять вісім-тридцять грамів. У гнізді від шести до восьми цибулин.

«Уральський фіолетовий» - напівгострий сорт з лускою червонувато-фіолетового кольору. Придатний для розведення цибулі-ріпки. Вага кожної головки досягає до п'ятдесяти восьми грам. Сорт множиться вегетативно, стійкий до стрілкування і гнилей. Рекомендується для розведення в усіх без винятку регіонах країни.

умови вирощування

Шалот морозостійкий. Відмінно просушені цибулини зберігають життєздатність навіть при глибокому промерзанні під час збереження. Найголовніше - не допускати їх багаторазового заморожування - відтавання. Світло-, а також влаголюбив, потребує систематичних поливах на початку формування. Коренева система слабка, основна частка коренів розміщена у верхньому шарі грунту.

Потрібні високородючі пухкі землі з нейтральною реакцією (рН 6,0). На кислому землі рано жолкнут листя, цибулини дрібніють. Непоганими попередниками служать капустяні, а також бобові культури, картопля, помідори, огірки.

Безпосередньо після збирання Попереднє культури землю слід переорати на штик лопати (двадцять сантиметрів). Під перекопування допускається вносити як органічні, так і мінералізовані (фосфорно-калійні) добрива. На городі з близьким стоянням підземних вод шалот слід ростити на піднятих грядках.

Зверніть пильну увагу для того, щоб цибулини не були вражені шкідниками і хворобами. Якщо необхідно вибракуваного і обеззаразьте їх в фунгіцидами.

Поділіть посадковий матеріал на види: дрібну, середню, а також велику. Від цього буде залежати схема посадки. Проміжок між рядами тридцять-сорок сантиметрів, в ряду між рослинами при застосуванні дрібного посадкового матеріалу вісім-десять сантиметрів, середнього - п'ятнадцять-вісімнадцять сантиметрів і великого - двадцять-тридцять сантиметрів.

Для найкращого вкорінення цибулини посадите в НЕ ущільнені і пролиті борозни на глибину п'ять-шість сантиметрів. Шар грунту над цибулиною повинен складати приблизно два-три сантиметри, для того, щоб цибулини не випирає з грунту. Сильне заглиблення може затримати появу сходів, продовжити термін вегетації. «Жадаєш бути передовим, цей квадратно-гніздовим» - це якраз про шалот. Він вкрай не любить загущення, а також при затіненні формує маленькі цибулини.

Чим більше ділянку харчування, тим більше буде цибулинка. Якщо лист приймає досить освітлення, цибулини краще зріють і виходять більш вирівняними по вазі і габаритам.

Хвороби і шкідники

У прохолодну сиру погоду цибулю-шалот можуть вражати грибкові захворювання: борошниста роса, несправжня борошниста роса або пероноспороз, шейковая гниль і фузаріозне в'янення. Хворі рослини потрібно невідкладно видалити, а здорові пульверизованим складом Квадріс, Пентофага або Мікосан. Однак врахуйте, що після обробки хімією їсти цибулю-шалот якийсь час не слід - тривалість впливу токсичних речовин повинна бути вказана в інструкції з експлуатації речовини.

Для того, щоб уникнути інфікування цибулі-шалот грибками, перед висадкою севок протягом тридцяти хвилин протруюють в складі препарату Максим. Висівний матеріал, який ви маєте намір використовувати в подальшому році, перед закладкою на збереження теж рекомендується обробити Максимом.

З паразитів докучає шалот луковая муха, що виникає в пору цвітіння вишні і кульбаби. Уражені мухою рослини в'януть і загнивають. Винищити шкідника можна опудриванием грунту і цибулі-шалот деревною золою. Якщо ви знайшли на луці черв'яків, найкращий засіб боротьби з ними - обробка цибулі-шалот по листочків розчином склянки солі в десять літрів води.

Величезну шкоду шалот здатна нанести цибульна нематода, що спотворює донці материнської цибулини. Якщо уражена нематодами цибулинка потрапить на грядку, вона може заразити здорові рослини. Застосовувати таку цибулину для висадки можна, якщо її на годину прилаштувати в термос з водою нагрітої до температури в сорок п'ять градусів або протравити пару хвилин в чотиривідсоткове складі формаліну.

Зелені пір'я шалот обожнює городня тля, некероване розмноження якої може сформувати неабияку проблему. Проти попелиці є досить багато народних засобів, зокрема, відвари перцю, ромашки аптечної або картопляної шкірки. З акарицидних речовин в боротьбі з попелиць на луці-шалот відмінно охарактеризував себе Вертіціллін.

Шкода і користь

Склад даного лука схожий на ріпчаста. Його цибулина і зелень мають в своєму складі вітаміни і масла, фітонциди і каротин. Мінеральних речовин, аскорбінової кислоти і цукру в ріпчастій цибулі поменше.

До того ж Лук шалот (фото вище) містить залізо, кальцій, калій, хром та інші корисні елементи. Народна медицина радить застосовувати шалот в лікуванні очних захворювань і захворювань шлунково-кишкового тракту.

Для приготування їжі шалот благополучно використовується як в свіжому, так і замаринувати вигляді. Даний цибулю надає стравам унікальний аромат і смак. Його дуже люблять застосовувати в створенні страв французької кухні і використовують в приготуванні супів, дичини і соусів.

Втім, і у нього є свої протипоказання. Шалот не бажаний до вживання людям, хворим захворюваннями сечостатевої системи, а також шлунково-кишкового тракту. Такий вид цибулі може підвищувати кислотність і дратувати слизову шлунка.

Точно також надмірне його використання може викликати погіршення хвороб підшлункової залози та печінки. Не потрібно приймати його при запорах. Лук шалот легко можна висаджувати на власній присадибній ділянці і збирати чудовий урожай, в обставинах дотримання правил висадки та догляду. Слід сказати, що це просто.

Шалот - запаморочливо невимоглива рослина, що не вимагає до себе спеціальної уваги, втім, як і його ріпчаста побратим. Видів і сортів даного лука дуже багато, тому кожен може вибрати для себе потрібний за смаком сорт, який порадує багатим урожаєм.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама