Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Малина. Вирощування малини і догляд

  1. Малина культура «різнобарвна»
  2. Маліна- скороплодная культура
  3. Маліна- це багаторічний самозапилюватися напівчагарник
  4. розмноження малини
  5. Підготовка ґрунту під малину
  6. посадка малини
  7. Догляд за малиною
  8. полив малини
  9. обрізка малини
  10. Захист від шкідників і хвороб
Особливості вирощування малини.

Малина культура «різнобарвна»

Її ягоди бувають червоного, жовтого, білого і навіть чорного кольору. Останню часто приймають за ожину, але вона лише її родичка. Що б відрізнити чорну малину від ожини потрібно після дозрівання зняти ягоду, якщо вона відокремилася від квітколожа, то це малина, а якщо немає, то це ожина. Ягоди ожини міцно прикріплені до квітколожа.

Маліна- скороплодная культура

Вже на другий рік після посадки вона вступає в плодоношення. Плодоносить добре і щорічно. Ягоди містять вітаміни B1, В2, B6, С, Е, РР і ін. Особливо сприятливо впливає на організм людини поєднання вітамінів С і РР. Вони грають важливу роль у відновленні нормальної проникності кровоносних судин, а також при лікуванні хворих, які страждають на виразкову хворобу. Зміст солей заліза в малині в 3 рази вище, ніж в яблуках, грушах і чорній смородині. Всім відомо потогінну дію малини. Вона-хороший медонос, квітки малини бджоли відвідують навіть в дощову погоду. Ягоди використовують для приготування варення, кондитерських виробів, сиропів, сушеної продукції.

Маліна- це багаторічний самозапилюватися напівчагарник

Будова гілки і ягоди малини.

Надземна частина її представлена ​​одно- і дворічними пагонами, а подземная- кореневищем. На однорічних пагонах в рік їх зростання в пазухах листків закладаються дві квіткові бруньки: одна основна, більша, друга подрібніше. У перший рік пагін росте в довжину і товщину і не утворює розгалужень. На другий рік перезимували нирки утворюють плодові гілочки різної довжини. З нирок нижній частині втечі формується дуже мало плодових гілочок, а нирки на кінці втечі часто підмерзають або утворюють дрібні ягоди. Отплодоносівшіе дворічні пагони до осені засихають, а від підземного кореневища відростають нові.

Будова малини.

Вона складається з кореневища (підземний стебло), від якого в усі сторони відходить бічні корені. Основна маса коренів розташовується в грунті на глибині від 10 до 50 см, в залежності від потужності родючого шару. В боки від куща коріння поширюються в радіусі 1,5- 2 м.

З додаткових бруньок, розміщених на кореневищах і коренях, за вегетаційний період виростають нові пагони. Пагони, що з'явилися рано навесні, ростуть добре, досягаючи до осені нормальної висоти, їх і залишають для заміни отплодоносивших

Будова малини.

пагонів. Пагони, що розвинулися в другій половині літа, ростуть повільно, їх рекомендується вирізати.

На одному місці малина може рости до 15-20 років, але найбільш продуктивний період становить не більше 10-12 років. До цього часу кореневище старіє, пагони дрібнішають, урожай знижується. Такі кущі потрібно викорчовувати.

Довговічність і продуктивність цієї культури залежать від біологічних особливостей сортів, зимостійкості та рівня агротехніки.

Малина слабозімостойкая культура, від морозів страждають пагони і кінцеві нирки. При температурі (-30 ° С) рослини гинуть, особливо якщо вони своєчасно не закінчили зростання восени. Дана культура не виносить посухи, а також надмірного зволоження грунту. Добре росте і плодоносить на пухких, поживних і помірно зволожених грунтах.

розмноження малини

Малина легко розмножується вегетативно кореневими нащадками або діленням куща. Як посадковий матеріал восени або навесні відбирають найбільш потужні нащадки товщиною не менше 10 мм, з густою мочковатой кореневою системою.

Хорошим саджанцем вважається той, який має однорічний стебло, кореневище з однією-двома нирками, трьома-чотирма додатковими коренями довжиною 10 см. Чим більше на коренях буде дрібних корінців, тим краще.

Підготовка ґрунту під малину

Маліна- вимоглива до грунту культура. Добре росте і плодоносить на родючих пухких структурних (суглинних) грунтах, добре реагує на органічні добрива. Перед посадкою ділянку необхідно добре підготувати: ретельно очистити від бур'янів і заправити органічними добривами. Рослини малини садять в ями розміром ЗО˟ 30 см або в канави шириною і глибиною 30 см. Канави або ями наполовину слід заправити гноєм, торфом або листовим перегноєм, тирсою, трісками, напіврозкладеної соломою, травою, невеликими подрібненими гілками.

Кращим органічним добриво вважається гній, але свіжим його вносити не слід. Якщо гною немає, то замінити його можна компостом.

Зробити компост дуже просто: торф, городня земля, виполоти бур'яни, побутові відходи (їстівні залишки з кухні), опале листя, солома, тирса. Складіть їх шарами 25-30 см, пересипте мінеральними добривами (на 1 м2 400-500 г азотних, 300 г калійних, 500-600 г суперфосфату). Принцип виконання як в листковому торті, чергуючи шари: землі, відходів і добрив. Виконуйте так до метрової висоти штабеля. Раз на місяць компостну купу перевертайте, злегка поливайте (можна проливати трав'яними настоями). Добре компост змішати з вапном, кролячим або курячим послідом.

посадка малини

Кращий строк посадки-кінець вересня-початок жовтня. Рослини, посаджені восени, до настання морозів добре вкорінюються і навесні починають нормальний ріст.

Весняну посадку необхідно виконати якомога раніше. Саджанці розміщують у вигляді кущів або суцільний стрічкою, рядами. Ширина міжрядь 1,5 м, відстані між рослинами в ряду 0,5-0,7 м. Глибина посадки саджанця повинна бути на 5-7 см більше глибини їх зростання на старому місці або в розпліднику.

При посадці коріння саджанців розправляють на всі боки і вниз, потім засипають ґрунтом, добре ущільнюючи її. Прикореневі нирки повинні бути заглиблені. Відразу після посадки рослини поливають з розрахунку не менше одного відра на кущ. Як тільки вода вбереться в грунт, посадки мульчують гноєм, перегноєм, торфом, старої опалого хвоєю, листям. Висаджені рослини вкорочують на 25-30 см.

У випадку з сильно розвивається кореневою системою, малині створюють бар'єр. Їм можуть служити вертикальні вкопані на відстані 90 см від ряду шматки шиферу шириною 30-40 см або поліетиленова плівка, стрічки руберойду.

Догляд за малиною

Внесення добрив під малину. Сильне ущільнення і засмічення грунту негативно впливають на життєдіяльність надземної частини рослини і неглибоку кореневу систему (також при розпушуванні руйнуються місця зимівлі шкідників). Тому за літо виконують 3-4 розпушування грунту і прополку. У травні грунт на ділянці з малиною рихлять двічі. У червні розпушування продовжують, але обережно.

У перший рік грунт між кущами рихлять, поливають і мульчують (торішня солома, торф, перегній, поліетиленова плівка, укривние матеріали).

Треба пам'ятати, що коріння у малини залягають поверхнево.

Внесення добрив першим способом:

Один раз на три роки під малину необхідно вносити органічні добрива з розрахунку полведра- одне відро гною або перегною на 1 м2 (за умови родючості грунту).

  • На наступний рік після внесення гною застосовують мінеральні добрива на 1 м2: (50-60 г суперфосфату, 20-25 г хлориду калію і 20-30 г сечовини).
  • Суперфосфат і хлорид калію розкидають в міжряддях восени, а мочевіну- навесні, перед першим розпушуванням грунту, на глибину 8-10 см.
  • На початку літа корисно підгодувати рослини розчином мінеральних добрив: (на 10 л води 40 г суперфосфату, 10 г хлориду калію, 20 г сечовини). Такої кількості розчину достатньо для підгодівлі 5-7 рослин. Після цього грунт необхідно розпушити.

Внесення добрив другим способом:

Підгодовувати малину починають з весни другого року.

  • Перша підгодівля: (на 10 л води 0,8 кашицеобразного коров'яку, по 1 ст. Ложці сульфату амонію і нітрофоски). Все добре перемішати і полити з розрахунку 10 л на 1 м ряду. Перша підгодівля проводиться під час прокидання нирок і появи молодих листочків.
  • Під час цвітіння роблять другу підгодівлю: (в 10 л води розводять 3 ст. Ложки подвійного суперфосфату і 2 ст. Ложки сульфату калію). Цим розчином поливають по 10-12 л на 1 м ряду.
  • Коли з'являться зелені плоди, підсипають деревну золу з розрахунку 1 стакан на 1 метр ряду.
  • Останню підгодівлю роблять після видалення отплодоносивших пагонів, т. Е. По однорічним паросткам заміщення: (на 10 л води беруть 2 ст. Ложки суперфосфату, 1 ст. Ложку сульфату калію) і поливають з розрахунку 10 л на 1 м ряду.
  • Під час цвітіння проводять підгодівлю мікроелементами: на 10 л води розводять одну таблетку і поливають 10 л на 1 м ряду.

полив малини

Маліна- вологолюбна рослина. Протягом літа її при необхідності поливають. Поливи слід приурочити до таких фенофазу: до цвітіння, на початку дозрівання ягід, після збирання ягід і в кінці вересня жовтні.

обрізка малини

обрізка малини

Надземні пагони малини навесні починають рости, виходять на поверхню грунту і при сприятливих погодних умовах ростуть до глибокої осені. Нирки, що формуються на цих пагонах в пазухах листків, неоднакові за силою розвитку. У нижній частині втечі (1 / 4-1 / 5 довжини) нирки слабкі, в середній частині вони більш розвинені і продуктивні, на концах- слабкі, малопродуктивні. На наступний рік з нирок формуються бічні гілочки, що несуть квіти. На гілочках з нижніх нирок не завжди утворюються квітки. Ягоди, що розвинулися з кінцевих нирок, дрібні, низької якості. Незабаром після дозрівання ягід дворічні пагони починають відмирати і до кінця літа всихають.

Після знімання ягід в кінці серпня - початку вересня в насадженнях малини є пагони різної біологічної та господарської цінності, отплодоносившие і всихають, нові однорічні скелетні пагони, на яких буде формуватися врожай наступного року, кореневі нащадки, які можна використовувати як посадковий матеріал.

Обрізка виконуються відразу після збору ягід. Вирізають все дворічні стебла біля самої поверхні грунту, не залишаючи пеньків. Кореневі нащадки, якщо вони не потрібні для розмноження, теж вирізають біля поверхні грунту.

Подвійна обрізка малини.

Досвідчені садівники рекомендують «подвійну обрізку» малини. Як тільки виросте однорічний пагін на висоту 100-120 см, укоротите верхівку на 10-15 см. У пазухах нирок верхніх листків з'являються після цього 4-5 паростків. До кінця серпня вони перетворюються в бічні гілочки довгою 30-40 см. Навесні наступного року ці утворилися гілки, теж обрізають на 15 см (а можна просто прищипнуть верхівку втечі). Після такої «подвійної обрізки» - весь стебло зверху дощенту покривається пагонами, і всі вони бувають з плодами. На стеблах незвичайного на вигляд рослини одночасно багато і бутонів, і зав'язі, і ягід. Звичайна малина перетворюється в ремонтантну і дає ягоди до настання холодів.

Якщо дозволяє розмір саду, відведіть малині два рівноцінних ділянки. Нехай на одному росте тільки плодоносна малина і всю поросль на цих рослинах потрібно видаляти, а на іншому участке- однорічна, і все отплодоносившие кущі видаляються. Урожай поперемінно виходить то з однієї ділянки, то з іншого.

  • Якщо малину вирощують у вигляді кущів, то на кожному залишають 10-12 пагонів, а решта занадто близько розташовані, пошкоджені, затінюють рослини-вирізають біля самої основи. Верхні кінці стебел підрізають в цей період тільки в тому випадку, якщо зростання їх ще триває, інакше рослини своєчасно не закінчать зростання і виявляться непідготовленими до зими.
  • При стрічкової схемі посадки малини виросли пагони вирізують так, щоб на один метр ряду залишалося 30-40 найбільш сформованих стебел. Інші вирізують біля поверхні грунту. Своєчасна обрізка (проріджування) дозволяє створити оптимальні умови освітлення, харчування і забезпечення вологою рослин, залишених для формування врожаю наступного року.
  • Навесні верхівки пагонів оглядають, визначають їх стан після перезимівлі та обрізають. Чи не постраждали від морозу кінці вкорочують на 1 / 5-1 / 7 довжини стебла, пострадавшіе- до здорової нирки.
  • Іноді вкорочують і однорічні пагони. В середині літа, коли стебла досягнуть довжини 120-150 см, їх прищипують. При зупинці росту пагонів у висоту з сформованих нирок починають відростати бічні пагони. Якщо літо тепле і затяжне, ці пагони добре визрівають, в результаті урожай ягід в наступному році на них значно збільшується.
підв'язка малини

Щоб пагони не згиналися і не розгойдувалися вітром, їх слід прикріпити до натягнутою дроті, підв'язати до колів або шпалері (шпалерний спосіб). Можна зміцнити їх похило, навіть влаштувати з них тунель, з'єднавши верхівки сусідніх гілок. Та й шпалеру неважко устроіть- натягнути паралельно два дроти на висоті 1,5 м і до неї підв'язати все стебла по одному. У цьому випадку на початку і кінці ряду або рядів вкопують стовпи, між якими натягують в 2-3 ряди металевий дріт. Такий спосіб найбільш ефективний, т. К. Просторово кущі розташовані рівномірно.

Підв'язка малини до кілка.

При кущовий способі вирощування в центр куща забивають кіл і до нього підв'язують всі пагони, зібравши їх в пучок, на висоті 0,5-1,5 м. При такому способі стебла отримують неоднакове висвітлення і частина з них буде затінена. Це веде до зниження величини і якості врожаю.

Пригибание пагонів малини на зиму

На зиму рекомендується пригинати рослини. Це сприяє захисту малини від вимерзання. Взимку накидати сніг на посадки маліни.Также можна обмотувати кущі рубероідом- для захисту від гризунів. У сніжну зиму втоптувати міжряддя.

Захист від шкідників і хвороб

Найбільшої шкоди завдають жук малиновий, землянично-малиновий довгоносик, малинова стеблова галиця. Жуков можна струшувати з кущів на підстилку і знищувати в період набухання і розпускання бруньок; необхідно своєчасно видаляти і спалювати хворі і отплодоносившие пагони.

Малина уражається сірою гниллю, антракнозом, хлорозом. Проти патогенних грибів рекомендується ранньовесняна обробка рослин 3% -ним розчином бордоської рідини.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама